Rozhovory

Leverkusen rozhodně má na titul, přeju mu ho, říká Jan Morávek

Třináct let působil Jan Morávek (33) v Bundeslize, odehrál v ní 168 zápasů a v Augsburgu se stal ikonou klubu. Teď bude bývalý český reprezentant glosovat fotbalové dění pro Livesport Zprávy a dnes vám nabízíme v podcastu Livesport Daily jednu z prvních ochutnávek. Téma se vybíralo snadno, je jím aktuálně vedoucí tým německé nejvyšší soutěže a také mužstvo, ve kterém působí hned tři čeští fotbalisté -⁠ Bayer Leverkusen.

Polsko teď nemá kolektiv, nemá jednotný tým, říká novinář Rudynek

Před začátkem kvalifikace na Euro byl fotbalový scénář napsaný poměrně jasně. Češi si to rozdají s Polskem o první dvě příčky ve skupině a tím pádem i o přímý postup na šampionát. Realita ale papírové předpoklady rozcupovala na kusy a zatímco vedení českého fotbalu k odvolání trenéra Šilhavého zatím nesáhlo, Portugalec Santos skončil v září na lavičce Polska už po necelých devíti měsících a v Polsku se řeší například i budoucnost hvězdného Roberta Lewandowského.

Jsem pro trenéra repre z ciziny. Svaz ukázal, že nemá nápady ani chuť situaci řešit, říká Morávek

Je zvyklý na německou mentalitu. Pečlivý a analytický přístup. Žádný alibismus. Také proto když Jan Morávek (33) sledoval dění při jednání Výkonného výboru FAČR o budoucnosti trenéra Jaroslava Šilhavého (61), musel si povzdychnout. "Jde se pohodlnou cestou. Svaz nám fanouškům svým rozhodnutím vzkázal, že nemá nápady ani chuť situaci řešit," říká bývalý hráč Schalke či Augsburgu v rozhovoru pro Livesport Zprávy.

Mám pocit, že FAČR neměl plán B, tvrdí Sobišek

Mimořádné zasedání výkonného výboru FAČR rozhodlo, že Jaroslav Šilhavý zůstane minimálně do konce kvalifikace Eura 2024 trenérem národního týmu. Podle svazového předsedy Petra Fouska o tom rozhodl především nedostatek času a také fakt, že Češi mají k postupu na šampionát blízko.

Agresivita roste. Nejen směrem k rozhodčím, ale i hráči a diváci mezi sebou, říká Rajnoch

V nižších fotbalových soutěžích se množí případy napadení rozhodčích. Slovní nadávky tu asi byly vždycky, ale nyní se zdá, že se roztrhl pytel i s fyzickými napadeními. Kde jsou příčiny tohoto chování hráčů, trenérů i funkcionářů? A jak to změnit? Na to se ptáme Jana Rajnocha (42), bývalého fotbalového reprezentanta, experta stanice O2 TV Sport, ale i funkcionáře. Zastává totiž pozici předsedy Okresního fotbalového svazu Praha-západ.

Takhle to dál nejde, Šilhavého pozice se určitě bude řešit, říká Němeček

Česká reprezentace čelí vážné hrozbě, že poprvé ve své historii nebude na závěrečném turnaji mistrovství Evropy. V zásadním zápase kvalifikace v Albánii totiž náš tým podlehl domácím 0:3 a aktuálně je ve skupině až na třetím nepostupovém místě a navíc stejně bodů má i čtvrté Moldavsko. Co všechno bylo na českém výkonu v Tiraně špatně a měl by za to svou funkcí nést odpovědnost hlavní trenér Jaroslav Šilhavý? O tom všem je dnešní epizoda podcastu Livesport Daily s šedesátinásobným českým reprezentantem Václavem Němečkem.

Jak zvládnout klíčový duel v Albánii, odhaluje Ondřej Lingr

V létě vyměnil červenobílý dres Slavie za červenobílý dres Feyenoordu. Střelecký účet v Nizozemsku si Ondřej Lingr (25) otevřel hned v prvním utkání před domácími fanoušky a teď má jednoznačný cíl - probojovat se v zemi tulipánů do základní sestavy tamního šampiona. Ještě předtím ho ale s národním týmem čeká neméně důležitá prověrka v podobě klíčového duelu v Albánii, který hodně napoví o aktuální situaci české reprezentace a o jejím postupu na Euro. Pozvání do nového vydání Livesport Daily přijal právě Ondřej Lingr.

Když sportovci nepracují se sociálními sítěmi, je to chyba

Jedno nevkusné video na sociálních sítích a vztah mezi fotbalistou a jeho klubem může dostat trhliny. Přesně to zažili nedávno Neapol a její útočník Victor Osimhen. Tento případ byl inspirací k novému dílu podcastu Livesport Daily se specialistou na sportovní marketing Michaelem Markem. Jak by se měl sportovec prezentovat na sítích a proč by to vlastně měl dělat? Na to odpovídá mimo jiné autor slavných představovacích videí Thea Gebre Selassieho v Liberci a Petra Rady v Dukle.

Nebudu překvapený, když Chelsea v lize skončí v TOP 4, říká Karel Tvaroh

Chelsea je z hlediska rozpočtu i tradice jeden z největších anglických velkoklubů. Aktuálně jde ale tým, který hledá svou tvář a v tabulce Premier League mu před víkendovým osmým kolem patří až jedenáctá příčka.

Gabriel: Udělal jsem krok kupředu, po měsíci, co jsem tady, jsem si tím už jistý

Aktuální sezonu zahájil ještě jako hráč Hradce Králové, teď už ale kope v Dánsku. Pravý obránce Adam Gabriel totiž na konci srpna přestoupil do FC Midtjylland, klubu, který ho už delší dobu sledoval. Jak si zvyká na dánskou ligu, v čem se liší od té české a jak přesně probíhala jednání o přestupu? O tom všem jsme si povídali v nové epizodě podcastu Livesport Daily, jejímž hostem byl právě Adam Gabriel.

Jaké je renomé MOL Cupu, odpovídá novinář Stanislav Hrabě

Domácí pohárová soutěž je aktuálně ve svém 3. kole a ze hry už je několik týmů FORTUNA:LIGY. Naopak Sparta a Slavia se postaraly v Líšni respektive Kroměříži o velký fotbalový svátek. Jaká je motivace klubů uspět v MOL Cupu a jaké je renomé pohárové soutěže v Česku? Téma, které do dnešního dílu Livesport Daily přišel rozebrat fotbalový novinář Stanislav Hrabě.

Být trenérem je strašně nevděčné, říká Jakub Podaný

Mnohdy se u týmu ani neohřeje, na realizaci svých plánů často ani nedostane čas. Stačí pár nepovedených zápasů a může si hledat nové angažmá. Život fotbalového trenéra na lavičce týmu nebývá dlouhý. Jak kruté může být trenérské řemeslo? A nebývá kouč často obětním beránkem, kterého po několika neúspěšných zápasech předhodí vedení týmu kritikům a naštvaným fanouškům? O tom jsme v dnešní epizodě podcastu Livesport Daily mluvili s Jakubem Podaným (36), fotbalovým expertem a bývalým ligovým fotbalistou.

Ukazuje se, že doba je jinde a s plzeňskou érou si už nevystačí, myslí si Čermák o Vrbovi

Pavel Vrba je jedním z nejúspěšnějších trenérů v dějinách české nejvyšší fotbalové soutěže. Na kontě má tři tituly s Plzní, ale v poslední době počítá především neúspěšná angažmá. Po Spartě a Baníku nyní prožívá vůbec nejhorší období ve Zlíně, se kterým je na posledním místě tabulky a v posledních dvou kolech inkasoval hrůzostrašných 12 gólů.

Novotný: Fotbal v Česku má stažený zadek, jeho prezentace v televizi také

Že dokáže vlastní kreativitou a vytrvalostí přepsat zvyklosti branže už Ondřej Novotný jednou dokázal, když dostal Oktagon mezi nejvýznamnější MMA organizace světa a do povědomí prakticky každého českého sportovního fanouška. Teď se o něco podobného pokouší ve fotbale se svým pořadem Kudy běží zajíc.

Jak důležitá jsou pro společnost fotbalová derby, popisuje Miroslav Šifta

Nedělní třaskavé pražské derby mezi Spartou a Slavií nabídlo kromě remízy 1:1 spoustu emotivních momentů, které názorově rozdělily českou sportovní veřejnost. O víkendu se ale po fotbalové Evropě odehrála celá řada dalších velkých zápasů, včetně několika lokálních a společensky velmi důležitých derby. Jaké události přinesly velké zápasy v Anglii, Francii, Nizozemsku, Španělsku ale i Česku jsme probrali s autorem článků Derby Week, fotbalovým publicistou a geografem Miroslavem Šiftou.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele