Preview Ligy Mistrů

12.11.2002, 13:04
Aktuality
První fáze letošního ročníku Ligy Mistrů finišuje, má před sebou poslední kolo, posledních 16 zápasů. Postup už si zajistilo devět týmů, dalších osm už ví, že postoupit nemůže. Mezi nimi i tři týmy, které skončí ve své skupině poslední a nezahrají si ani pohár UEFA. O všem ostatním rozhodne poslední kolo, jak dopadne?

Skupina A

Ve skupině A je o prvních dvou místech rozhodnuto. Postup mají zajištěn Arsenal a Dortmund, už jde jen o to, kdo postoupí z prvního místa. A také o místo třetí, ze kterého se postupuje do poháru UEFA. Vede zatím Dortmund a první místo udrží, pokud v posledním zápase nezíská méně bodů než Arsenal. Podobná situace je i v druhé polovině tabulky. Na třetím místě, zajišťujícím pohár UEFA, je zatím Eindhoven a Auxerre jej může přeskočit jen v případě, že porazí Dortmund a PSV nevyhraje nad Arsenalem.

Arsenal - Eindhoven

Arsenal se probouzí z krize, která na něj v posledních týdnech dopadla a která měla za následek čtyři prohrané zápasy v řadě. Teď se Arsenal zvedá, po dvou jednogólových ligových výhrách by rád stejně pokračoval i proti holandskému PSV Eindhoven. Ten má ale dobrou formu, neprohrál posledních sedm zápasů, vede domácí ligu a nerad by se s pohárovou Evropou nadobro rozloučil. Arsenalu bude chybět jeden z nejzkušenějších hráčů, brankář David Seaman, který má potíže s poraněnými třísly. V brance ho nahradí 27-letý Rami Shaaban, jindy až třetí gólman anglického mistra. Kromě Seamana jsou mimo hru také Ray Parlour a Martin Keown, riskovat nebude asi ani Sol Campbell, který má problémy se zády. Eindhovenu by žádný z klíčových hráčů chybět neměl, ani to ale podle mně na Arsenal stačit nebude. Můj odhad šancí: 50%-30%-20%.

Auxerre – Dortmund

Oba týmy jsou na tom podobně, v posledním ligovém zápase hrály venku a prohrály. Auxerre nestačilo na nováčka z Ajjacia, Dortmund ve šlágru německé Bundesligy podlehl Bayernu. I když se Auxerre příliš nedaří, z posledních 12 zápasů jen tři vyhráli, tak doma letos hořkost porážky ještě nepoznali. Kvůli červeným kartám z minulého kola budou zápas jen z tribuny sledovat Philippe Mexes a Olivier Kapo. Naopak vrátit by se po dlouhodobém zranění mohl útočník Djibril Cissé. Kouč Dortmundu Matthias Sammer vůbec neuvažuje o tom, že by nechal někoho odpočívat, když už má jeho tým postup zajištěn. Po porážce od Bayernu prý nutně potřebují vyhrát. K jedné změně ale asi dojde. Jens Lehmann totiž v příštím ligovém utkání kvůli vyloučení nemůže nastoupit, takže asi nenastoupí a šanci ukázat se dostane 22-letý Roman Weidenfeller. Proti Dortmundu jasně hovoří jeden fakt – v Lize Mistrů z posledních deseti zápasů na půdě soupeře vyhrál jen jednou, před měsícem v Eindhovenu. A ještě jedna zajímavost – když se tito soupeři potkali naposledy, v sezóně 1996/97, tak vyhrál Dortmund a později dokráčel k vítězství v Lize Mistrů. Tip: 40-35-25.

Skupina B

Ve skupině B se schyluje k jedné velké senzaci. Po losu nikdo nepochyboval o tom, že postoupí Valencia a Liverpool. Obrovským překvapením letošní sezóny je ale švýcarský FC Basilej, který po vyřazení Celticu Glasgow ve třetím předkole trápí favority i nadále a je blízko k postupu na úkor Liverpoolu. Karty jsou rozdány jasně – Valencia postupuje z prvního místa, Spartak Moskva zůstane poslední a Valencii do druhé fáze doprovodí vítěz duelu Basilej – Liverpool. Výhodu má švýcarský tým, má o bod více a tak mu stačí i remíza.

Basilej – Liverpool

Ve Švýcarsku panuje fotbalové šílenství. Snad nikdy nebyl švýcarský klub blízko k takovému úspěchu, jaký má teď na dosah FC Basilej. K postupu do druhé fáze Ligy Mistrů mu v domácím utkání s Liverpoolem stačí remíza a když dokázal bodovat s Valencií, tak to může být i docela reálné. Navíc je ve skvělé formě, v domácí lize z posledních devíti zápasů osm vyhrál a jednou remizoval, v tabulce je druhý těsně za Grasshoppers a na třetí Wil má náskok 13 bodů. V týmu prý panuje skvělá nálada a nechybí žádná z opor, takže pro Basilej situace takřka ideální. Ani Liverpool na tom ale není špatně. Letos prohrál jen třikrát – dvakrát s Valencií a také v posledním ligovém utkání na půdě Middlesbrough. Ze základní sestavy bude Gérardu Houllierovi chybět jen zraněný obránce Stéphane Henchoz, paradoxně švýcarský reprezentant. Pro Reds to bude velice těžký zápas a jedině vítězství jim zajistí postup. Můj tip: 30-40-30.

Valencia – Spartak Moskva

Větší "tutovku" bychom v programu posledního kola první fáze Ligy Mistrů hledali marně. Valencia je ve formě, letos prohrála jen jednou, má zajištěno první místo ve skupině. Naopak Spartak letos v Lize Mistrů ještě nebodoval, venku nedal ani gól a navíc teprve podruhé v jedenáctileté historii samostatné ruské ligy nezíská domácí titul. Skončí až třetí a to znamená neúčast v příštím ročníku Ligy Mistrů. Tutovkou se ale tento zápas může jen zdát, další fakta totiž nahrávají možnému překvapení. Kouč Valencie Raphael Benitez chce dát šanci mladým hráčům, takže několik opor bude odpočívat. Naopak kouč Spartaku Oleg Romantsev by rád i přes neúspěchy letošní sezónu zakončil vítězně a na stadión Mestalla pošle svou nejsilnější sestavu odhodlanou favorita potrápit. Ještě trochu statistik – už sedmkrát v řadě nedokázal ruský tým na stadiónu Valencie nejen bodovat, ale ani dát gól. V případě neúspěchu by se Spartak přiřadil k zatím jedinému týmu, který v základní skupině Ligy Mistrů nezískal ani bod. Tak dopadly v sezóně 97/98 Košice. Letošní sezóna by pak byla ostrým kontrastem oproti sezóně 95/96, kdy Spartak všech šest zápasů vyhrál. Můj tip: 60-30-10.

Skupina C

Skupina C zatím zná jednoho postupujícího – tím je Real Madrid. Je také jisté, že belgický Genk, přemožitel Sparty ze třetího předkola, dál nepostoupí. V přímém souboji o druhé postupové místo se utkají AS Řím a AEK Atény, postupuje vítěz, v případě remízy italský klub. Genk se doma s Realem popere o naději na třetí místo a postup do poháru UEFA, k tomu ale potřebuje vyhrát a doufat, že AEK neporazí AS Řím.

Genk – Real

První vzájemný duel těchto soupeřů skončil debaklem, Real doma svého soupeře rozstřílel 6:0. Od té doby se ale španělský velkoklub trápí, z deseti zápasů dokázal vyhrát jen dva. Genk je letos jako na houpačce, nevyhrál ani neprohrál více než dva zápasy za sebou a v domácí lize je až pátý, devět bodů za vedoucími Bruggami. Navíc v posledním ligovém kole dostal právě v Bruggách výprask 0:4. Protože už má Real postup jistý, nenastoupí ve své nejsilnější sestavě. Chybět budou Raúl, Ronaldo, Zidane, Cambiasso a Makelele. To ale nic neznamená, Real má tak široký a silný kádr, že to může být pro Genk spíše nevýhodou – ti, kteří dostanou šanci místo odpočívajících hvězd, se budou chtít ukázat co nejlépe. Genku stále chybí útočník Moumouni Dagano, který zápasí s malárií, a bude se muset obejít také bez potrestaného záložníka Koena Daerdena. Genk to bude mít velice těžké, Real by rád skončil ve skupině první a k tomu potřebuje uhrát stejný nebo lepší výsledek než AS Řím. Můj tip: 20-40-40.

AS Řím – AEK Atény

AS Řím je po nepovedeném úvodu sezóny, kdy první tři zápasy prohrál, ve formě a v posledních 11 utkáních vždy bodoval. K postupu mu stačí s Aténami remizovat. AEK má v letošní sezóně Ligy Mistrů unikátní sérii – všech předchozích pět zápasů ve skupině totiž skončilo remízou. Pokud chce řecký klub postoupit, bude muset tuto sérii přerušit a na Olympijském stadiónu v Římě vyhrát. Největší starosti trenérovi Fabiu Capellovi dělá kapitán Francesco Totti, který má pochroumané koleno a jeho start je vážně ohrožen. Obejít se bude muset také bez zraněných Gabriela Batistuty a Vincenta Candely. V týmu AEK by žádná z opor chybět neměla, přesto si myslím, že na AS stačit nebude. Můj tip: 50-35-15.

Skupina D

Poslední skupinou dnešního preview je skupina D, zatím asi nejvyrovnanější ze všech. Jisté je jedině to, že Rosenborg skončí poslední, boj o postup je stále otevřený. Těžko říci, kdo je favoritem na postup, ale myslím, že se Rosenborg v posledním utkání sezóny proti Lyonu bude chtít svým fanouškům pořádně předvést a nedovolí Lyonu odvézt si z chladného severu body potřebné k postupu.

Ajax – Inter

Pro oba dva týmy asi nejdůležitější zápas celé sezóny. Ajax je na vzestupu a rád by navázal na své úspěchy z let minulých, Inter vévodí italské Serii A a až v minulém kole přišel o svou ligovou neporazitelnost. Ajaxu se doma daří, ze sedmi letošních zápasů pět vyhrál a dvakrát remizoval, nastřílel 19 gólů. Podobně se daří i Interu na půdě soupeřů – ze stejného počtu zápasů vyhrál čtyři, remizoval třikrát a gólů dal 17. Jasné je to, že vítěz postupuje, Inter postoupí i v případě remízy, první duel doma totiž vyhrál 1:0. Oba týmy postoupí také v případě, že Lyon prohraje v Trondheimu. Ajax se bude muset obejít bez tří klíčových hráčů. Kvůli červené kartě bude chybět kapitán Christian Chivu, zranění vyřadila ze hry Jariho Litmanena a Zlatana Ibrahimoviče. Interu bude chybět jediný hráč základní sestavy – obránce Fabio Cannavaro. Skupina je hodně zamotaná a stejně zamotaný podlě mě bude i vývoj tohoto zápasu. Ajax hraje doma, měl by být favoritem, ale chybí mu tři klíčoví hráči. Můj tip: 40-30-30.

Rosenborg – Lyon

Norský Rosenborg Trondheim je jedním ze tří týmů, které skončí ve svých skupinách poslední a účast v evropských pohárech pro ně letos končí. Možná také proto se bude chtít tým, který letos získal svůj jedenáctý ligový titul v řadě, před svými fanoušky předvést v co nejlepším světle. Navíc se s kariérou bude loučit 36-letý záložník Bent Skammelsrud a své účinkování v klubu po veleúspěšných jedenácti letech zakončí také 61-letý trenér Nils Arne Eggen. Rosenborgu nebude chybět žádný hráč základní sestavy. Proti Lyonu hovoří také skutečnost, že na stadiónu Rosenborgu málokdo vyhrává. Domácí se také budou chtít pomstít za debakl 0:5, který utržili v Lyonu. Francouzský tým postoupí, pokud vyhraje. Ke druhému místu ve skupině by mu stačila i remíza, pak by ale Inter musel v Amsterdamu prohrát. Takže ačkoli má Lyon asi lepší tým než Rosenborg, podle mě nevyhraje a ze třetího místa půjde do poháru UEFA. Můj tip: 50-30-20.

Preview středečních zápasů si zde budete moci přečíst zítra.

Autor: Petr Starý

Komentáře (1)

Přidat komentář
HOST*Nesquiiik

Ahooj..:) Souhlasímse zadanými procentuálními nároky týmu ,protože mam na ty samé týmy i vsazeno !! Nazdar..:))

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele