Premier League v kostce (36. kolo)

05.05.2016, 13:18
Názory a komentáře
Je rozhodnuto! Nejšílenější pohádka v historii Premier League, fotbalu a dost možná i sportu jako celku skončila očekávaným happyendem. Leicester City slaví mistrovský titul, který Foxes získali definitivně poté, co Chelsea obrala v napjatém utkání na Stamford Bridge o body Tottenham.

Svěřenci Claudia Ranieriho mohli slavit už po svém zápase na hřišti Manchesteru United, ale potřebnou výhru nevybojovali. Společně tak v domě Jamieho Vardyho sledovali, kterak jejich hlavní konkurent Tottenham ztrácí proti Chelsea vedení 0:2, chladnou hlavu a poslední teoretické naděje na ligový titul.

Rozhodnuto však není o týmech, které za rok budou hrát Ligu mistrů. Vedle Leicesteru a Tottenhamu je tuze blízko i Arsenal, ale Manchester City už na svého městského rivala United (který má zápas k dobru) shlíží s pouhým čtyřbodovým náskokem. Zapojit se nakonec může ještě West Ham, jenž má pouze o bod méně.

V sestupové vřavě se do pole position dostal Newcastle, který v sobotu porazil Crystal Palace. Naopak Sunderland jen remizoval na půdě Stoke a Norwich dokonce podlehl Arsenalu. V posledních kolech to vypadá na obrovskou a vyrovnanou bitvu.
Zápas 36. kola: Southampton vs. Manchester City

Manuel Pellegrini svůj tým šetřil před včerejším utkáním Ligy mistrů. Největší problémy měl Manchester City paradoxně v obraně, kde nebyl jediný nezkušený borec - Southampton si v poslední třetině hřiště dělal doslova co chtěl, Kolarov, Otamendi, Mangala a spol. bránili jako ponocní a chudák Joe Hart musel čtyřikrát lovit míč z branky.

Snad jen Kelechi Iheanacho snesl přísnější měřítka - ani jeho dva góly však Citizens nezachránily a ti tak nyní budou muset hodně zabrat, aby vůbec udrželi místenku v TOP 4. Mužem zápasu i celého kola byl hattrick-hero Sadio Mané. Dušan Tadić zase na tři góly přihrál. Southampton se touto výhrou významně přihlásil o boj o pohárovou Evropu.



Podrobnější záznam v lepší kvalitě, včetně toho z Match of the Day od BBC, si můžete prohlédnout zde.

Gól 36. kola: Eden Hazard

Po jeho příchodu na trávník se hra úplně změnila. Poprvé v letošní sezóně byl Eden Hazard ve formě, která vyhrála minulou sezónu Chelsea titul. Tři hráči Spurs dostali po faulu na něj žlutou kartu. Loňský nejlepší hráč Premier League svůj výkon ve druhém poločase korunoval nádherným vyrovnávacím gólem. Udržel na zádech Diera, Walkerovi dal housle, aby si pak narazil s Costou a fantastickou střelou z nějakých patnácti metrů vymetl šibenici.



Za zmínku rozhodně stojí i překrásný přímý kop Androse Townsenda. Ten byl, podobně jako Hazardova paráda, nejen esteticky výjimečný, ale také obrovsky důležitý.

Zákrok 36. kola: Michail Antonio

Přeškolený křídelník Michail Antonio měl na pravém kraji obrany hodně práce směrem dopředu, ale činil se především v defenzivě. Z brankové čáry za zády Adriána odkopával míč hned dvakrát - a ve druhé případě ukázal úžasné předvídání a odhodlání. Gardnerova technická střela by patrně zapadla přesně za tyč, Antonio však pohotovým skluzem vychýlil balón ze své dráhy letu a zachránil svůj tým od pohromy.



Hráč 36. kola: Sadio Mané

Senegalský křídelník si své nejlepší kousky schovává pravidelně na závěr sezóny. Minulý rok vstřelil v květnu nejrychlejší hattrick v historii Premier League, tentokrát se třikrát trefil proti Manchesteru City. Na dvě branky mu nádherně přihrál Dušan Tadić, tu třetí Sadio Mané doklepl do sítě pohotově pár metrů od čáry. Čtyřiadvacetiletý borec se navíc neobvykle činil při presinku a v defenzivě - soupeře obral o míč hned osmkrát a pětkrát přerušil jeho útok.



Břídil 36. kola: Mark Clattenburg

Částečně je tu proto, že žádný hráč svým špatným výkonem nijak extrémně svůj tým nepoškodil. Mark Clattenburg v konečném důsledku také ani jeden tým nepřipravil o body, avšak způsob, jakým proměnil utkání na Stamford Bridge doslova na Kohoutí zápas, by se na fotbalové scéně neměl vůbec objevovat. Nejde jen o špatný příklad pro děti, o kterém hovořili samotní aktéři nebo odborníci na BBC. Tady jde především o zdraví hráčů - takový Hazard měl z pekla štěstí, že po udivujících zákrocích Diera s Masonem odešel po svých. Totéž platí i o Fábregasovi.

Samozřejmě, když se 90 % mančaftu zblázní, udělá na soupeře tři odporné nesportovní zákroky a celé kvantum tvrdých až brutálních faulů bez šance zasáhnut míč, je to těžké. Nic z toho by se však nemuselo stát, kdyby rozhodčí od začátku nastolil jasný metr. Clattenburg vypjatý zápas absolutně nezvládl a je vskutku neuvěřitelné, že Tottenham dohrál duel na hřišti Chelsea v jedenácti mužích (speciálně Eric Dier) na hrací ploše či s trenérem na lavičce.



Sestava 36. kola

obrázek

Za výslednou grafickou úpravu sestavy patří velké díky Víťovi Horákovi.
Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Karl Darlow lapil penaltu Cabayemu, pochytal i další dvě velké šance Crystal Palace a měl největší zásluhu na hubeném vítězství Newcastlu. V témže utkání zazářil stoper Jamaal Lascelles, jenž prokázal ledový klid i pod tlakem, zamezil v obrovské šanci Wickhamovi a ani v jeho poziční hře nebyly vidět žádné chyby.

Přesun Michaila Antonia na pravou obranu West Hamu prospělo, anglický křídelník proti WBA často podporoval útok a navíc dvakrát vykopával míč z brankové čáry. Wes Morgan pak na Old Trafford vstřelil gól, který o den později vynesl Leicesteru titul. Skóroval taky Leighton Baines, hrdina Evertonu v utkání s Bournemouthem.

Nejvíc zástupců v sestavě kola mají Kladiváři, kteří po slabším začátku smetli West Bromwich. Dvěma góly se o to postaral kapitán Mark Noble. Jeho kolega Cheikhou Kouyaté taktéž skóroval, na jednu branku Nobleovi přihrál a navíc se výrazně činil i v defenzivě. To jej nakonec upřednostnilo před rovněž vynikajícím Jackem Corkem ze Swansea. Mezi elitou nesmí chybět ani Dušan Tadić, autor tří asistencí a celkem pěti klíčových přihrávek proti Manchesteru City.

Ještě o fous lepší výkon předvedl Sadio Mané, o jehož výkonu se dočtete výše. Snad definitivně zpět je Eden Hazard. V nominaci je podruhé za sebou, tentokrát za inspirující výkon proti Tottenhamu, v němž fantastickým gólem rozhodl o konečné remíze. Jeden poločas mu stačil, aby zastínil všechny hráče Chelsea svým pohybem a driblingem - a většinu hráčů Spurs dohnal k šílenství. Bohužel doslova. V konkurenci Andrého Ayewa a Kelechiho Iheanacha obsadil hrot útoku Troy Deeney, jenž stejně jako dva ostatní vstřelil dva góly.
Statistické okénko 36. kola

- Leicester City je novým mistrem Anglie, v pořadí celkově 24.; Foxes jsou navíc prvním týmem od roku 1978 (Nottingham Forest), kterému se to povedlo vůbec poprvé

- fotbalisté Tottenhamu nezvládli psychicky zápas s Chelsea a předvedli řadu odsouzeníhodných zákroků; Spurs se stali vůbec prvním týmem v historii Premier League, který v jediném utkání dostal 9 žlutých karet

- Eden Hazard byl tím, kdo definitivně sebral Spurs naději na titul a přiřknul ho Leicesteru; pro Belgičana to byl první domácí gól po 365 dnech - tehdy jeho trefa znamenala titul pro Chelsea

- Jürgen Klopp proti Swansea šetřil většinu opor na dnešní duel Evropské ligy, což se výrazně projevilo na nezkušenosti základní jedenáctky Liverpoolu; věkový průměr 23 let a 218 dní je vůbec nejnižší v historii Premier League

- v základní sestavě West Bromwiche nastoupil teprve sedmnáctiletý Jonathan Leko; mladý křídelník je vůbec prvním fotbalistou Premier League ročníku 1999, který hrál od první minuty


To nejlepší ze světa Premier League, včetně odkazů na články, naleznete i na naší Facebookové stránce. Staňte se fanoušky a žádná zajímavost z anglického fotbalu už vám neunikne!

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (473)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele