Premier League v kostce (37. kolo)

10.05.2016, 16:34
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Předposlední kolo Premier League mělo jeden jediný vrchol. V sobotu večer se definitivně završil příběh "popelky" z Leicesteru, který se coby jeden z hlavních outsiderů soutěže prokousal až k suverénnímu triumfu v lize. Při zpěvu Andrey Bocelliho či zvednutí poháru nad hlavu v podání Claudia Ranieriho a Wese Morgana šel fanouškům na stadionu mráz po zádech. A nejen tam.

Lišáci vedení vrchním "pařmenem" Jamiem Vardym však nepodlehli euforii a zápas s Evertonem pojali ve velkém stylu. Všem pochybovačům zkrátka ukázali, že titul jim patří naprosto zaslouženě a bez nejmenších pochyb. O víkendu se však velké věci neděly jenom na King Power Stadium, momenty nejlépe vykreslitelné anglickým slovíčkem ‚huge‘ byly k vidění i jinde.

Manchester City přišel o pole position v boji o Ligu mistrů, zatímco Manchester United má čtvrté místo ve svých rukou. Pep Guardiola tak může svůj velký projekt načínat v Evropské lize. Ale jdeme dál. Sunderland udělal obrovský krok k záchraně, porazil Blues a k definitivní jistotě mu stačí ve zbylých dvou utkáních uhrát tři body. A nakonec to nejsilnější. John Terry v témže utkání dost možná odehrál vůbec poslední duel za Chelsea.

Kapitán jednoho z nejúspěšnějších klubů historie Premier League totiž dostal v závěru utkání dvě žluté karty za dva zbytečné zákroky. A vzhledem k tomu, že to byla už jeho druhá červená karta v sezóně, znamená automaticky dvouzápasový trest. Terrymu přitom přesně za dva zápasy skončí v Chelsea smlouva a prodloužení stále v nedohlednu.
Zápas 37. kola: Leicester vs. Everton

Nejde jinak. Parádní zápas se hrál na Etihad Stadium, velký příběh nesl duel na Stadium of Light, ale předávání poháru pro vítěze Premier League nemůže nic trumfnout. Leicester nachystal scénu vskutku velkolepě, po zmíněném Bocelliho entrée se do symfonie zapojili i hráči Foxes. A ne, opravdu na nich nebyla znát sebemenší známka slavnostního opojení. Ba ani alkoholového.

Jamie Vardy, jenž se po dvouzápasové stopce vrátil do základní sestavy, patřil k těm, o jejichž stav se fanoušci strachovali nejvíce. Hrdina letošní sezóny ale smetl všechny spekulace ze stolu dvěma góly a vybojovanou penaltou. Dokonce měl na noze hattrick, druhý pokutový kop však poslal vysoko do nebe. Vše korunoval gólem a asistencí náhradník za Drinkwatera Andy King a oslavy nepokazilo ani vskutku povedené snížení Kevina Mirallase.



Podrobnější záznam v lepší kvalitě, včetně toho z Match of the Day od BBC - a včetně předávání poháru - si můžete prohlédnout zde.



Gól 37. kola: Wahbi Khazri

Jedna hlava, druhá hlava, třetí hlava, bum! Ne, Wahbi Khazri se nedal na dráhu kata; ačkoli šance Chelsea na úspěch v utkání na Stadium of Light po jeho famózní trefě skutečně malinko povadly. Tuniský záložník však vzdušný biliár ukončil dokonalým volejem, na nějž se Courtois v brance natahoval marně.



Zákrok 37. kola: Lukasz Fabianski

Gólu bohužel nezabránil, to však neubírá ani procento z úchvatnosti jeho zákroku proti dorážce Sakha. Jeho jednoruční a neskutečně reflexní zákrok vinou následující branky dost možná většině redakcím unikl, Lukasz Fabianski při něm však dokonale ukázal, že patří k nejtalentovanějším gólmanům v Anglii.



Hráč 37. kola: Andy King

V základní sestavě Leicesteru nastoupil v letošní sezóně teprve podeváté; po Novém roce podruhé. Oba starty mu však vyšly takřka na jedničku - proti WBA dal gól, a při domácí rozlučce s Evertonem k brance přidal ještě parádní asistenci. Andy King byl v zápase opravdu aktivní, vystřelil hned sedmkrát, což nikdo jiný v utkání nepřekonal. Po utkání pak zvedl nad hlavu pohár pro vítěze Premier League. Je prvním hráčem, jenž ve stejném týmu vyhrál první, druhou i třetí anglickou ligu.



Břídil 37. kola: John Terry

Dva hloupé fauly, dvě žluté karty a nakonec odhození kapitánské pásky. Je tohle konec jedné dlouhé éry? Johnovi Terrymu končí v Chelsea smlouva už tohle léto a po sobotní červené kartě je jisté, že si v probíhající sezóně už nezahraje. Terrymu navíc zápas nevyšel ani po dalších stránkách, obrana pod jeho velením působila jako parta školáků, kapitán Blues pak ještě tečoval vyrovnávací gól Boriniho.



Sestava 37. kola

obrázek

Za výslednou grafickou úpravu sestavy patří velké díky Víťovi Horákovi.
Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Dva klíčové zákroky ve druhé půli proti Diegu Costovi dost možná zachrání Sunderland v Premier League. A Vito Mannone bude oslavován jako hrdina. Celkem pochytal šest střel a parádní výkon nehatí ani dvě inkasované branky. Totéž platí i pro stopera Nicolase Otamendiho, jenž byl v zápase s Arsenalem přímo báječný. Skákal do centrů, přerušil 11 útoků soupeře a byl neprostupnou agresivní skálou. Chyběl mu však parťák Kompany, Mangala totiž chyboval u obou gólů Gunners.

Výtečný zápas odehrál zadák West Bromwiche Craig Dawson. Proti Bournemouthu neustále podporoval útok a vybojoval i penaltu. Dařilo se i nejčastěji nominovanému obránci Virgilu van Dijkovi. Holanďan udržel na uzdě Harryho Kanea a hned dvanáctkrát odpravil míč z nebezpečného území. Obranu doplňuje Christian Fuchs, nejstabilnější levý bek ligy, který proti Evertonu odehrál jeden z nejlepších zápasů sezóny. Neustále piloval lajnu, čtyřikrát vystřelil a svým spoluhráčům přichystal šest (!) klíčových přihrávek. Navíc se činil i vzadu, kde přerušil osm útoků soupeře (víc zvládl jen Kanté).

Mužem tohoto utkání byl však Andy King, o jehož výkonu se dočtete výše. V záloze jej doplnil kat Kohoutů Steven Davis, jenž vstřelil obě branky Southamptonu - to se mu navíc povedlo vůbec poprvé v kariéře. Skvělý duel má za sebou také Kevin De Bruyne, jenž především ve druhém poločase nebyl k zastavení. Dal gól, přihrál do čtyř šancí a svými útočnými výpady dělal problémy celé pravé straně obrany Arsenalu.

V útoku si vysloužil vůbec první nominaci do sestavy kola forvard Crystal Palace Dwight Gayle. Stoke dal dva góly - ten druhý z přímého kopu, jenž sám vybojoval. Dva zářezy na pažbě má i zmíněný Jamie Vardy, v jeho případě navíc snadno mohly na trávník létat i klobouky. André Ayew pak v Upton Parku skóroval jednou, aby pak před prázdnou branku naservíroval gól ještě Gomisovi.
Statistické okénko 37. kola

- pokud Manchester City skutečně vypadne z TOP 4, bude za to vinit svou hrůznou formu proti špičkovým celkům; nevyhrál totiž ani jeden z osmi zápasů proti týmům z první pětky

- Olivier Giroud ukončil děsivou patnáctizápasovou sérii bez vstřelené branky; gólem proti Man City pomohl Arsenalu k remíze

- Tottenham má za sebou parádní sezónu, ale psychicky si s rolí favorita neví rady; z vedoucích pozic ztratil už 20 bodů, což je nejvíc z všech týmů Premier League

- Jamie Vardy dal Evertonu dva góly a překonal svého kolegu Mahreze v tabulce produktivity; celkem už měl prsty ve 30 brankách Leicesteru (24 gólů, 6 asistencí)

- pouze Ipswich Town (1957 - 1962) vyhrál všechny tři nejvyšší soutěže v anglickém fotbale rychleji než Leicester; ten toho dosáhl v letech 2009 až 2016


To nejlepší ze světa Premier League, včetně odkazů na články, naleznete i na naší Facebookové stránce. Staňte se fanoušky a žádná zajímavost z anglického fotbalu už vám neunikne!

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (144)

Přidat komentář
kylo ren

City do el

Reagovat
MySch017

Teoreticky si to zelam aj ja, ale ak tu LM ukopeme, to holandske tela urcite ostane, a to nechcem. Preto by mi dnesna prehra a nakoniec aj neucast v LM nevadila - ak by van Gaal vypadol

Reagovat
smazaný uživatel

odkopnutí LVG ovšem znamená příchod Mourinha což je s dovolením ještě větší nechutnost

Reagovat
lada.sp

a tam si je Spartička namaže do análů (jejich)

Reagovat
B3n

Reagovat
smazaný uživatel

poprosim kto vam dal pravo urcovat formaciu preco 4 3 3 na akom zaklade mal bi byt najlepsi tym kola a do jeho vitasnej formacie urcena zostava kola na akom zaklade davate 4 3 3 dakujem

Reagovat
kiwwi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Jardin

Reagovat
Swarley

pořád mu vadí, že se o tom málo diskutuje, tak konečně nějaký konstruktivní dotaz

Reagovat
Usty

Většinou se to dělá tak, aby se tam vešlo co nejmíň hráčů Tottenhamu. Tentokrát to bylo čistě náhodné...

Reagovat
Swarley

tzv. Owhnyho rozestavení

Reagovat
fantomas

Reagovat
tomasinho

Reagovat
Hokaido

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Harakan

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Dufan

Reagovat
Mastný Chobot

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TheAdy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Jardin

Reagovat
TopinB

Reagovat
fajdax

Reagovat
kvasha16

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
B3n

Reagovat
Rarášek

Reagovat
ZB 07

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
liquicitizen

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jacobT

Reagovat
bbbauch

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Ritchie

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
Svatej

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
JarousFCB

Reagovat
Edgewalker

Reagovat
Cobra

Reagovat
Hyrax

Reagovat
mojmira

Reagovat
icemike

Reagovat
VasAFC

Reagovat
Hokaido

Reagovat
Hyrax

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
fajdax

Reagovat
PP

Co to ten Terry vyváděl ty jo?

Reagovat
smazaný uživatel

Už se na to nemohl dívat.

Reagovat
smazaný uživatel

Nechtelo se mu zakoncovat karieru jako krovi v ulicce slavy pro Dannyho Simpsona.

Reagovat
smazaný uživatel

Swansea a Sunderland

Reagovat
lada.sp

OT: je tu někdo kdo má přehled o Seville? jako fanda Reds mám strach že oni v těch finálových soubojích umí chodit, takže jestli u nich hraje roli ta pohárová zkušenost nebo ten tým na víc než třeba Villareal který jsme namazali na chleby?

Reagovat
Hokaido

Christian Fuchs-nejlepší levý bek letošní Premier League.

Reagovat
monkej

a pritom taký drevák...

Reagovat
smazaný uživatel

*Danny Rose

Reagovat
Hokaido

jsem se překlik

Reagovat
vladis271

to sú hviezdy. Ale zachránili sa to je hlavné.

Reagovat
Hokaido

Dá mi někdo odkaz na tu diskuzi k MS? Já si jdu zatím udělat kakavíčko.

Reagovat
vladis271

asi ťa sklamem, je to tam mrtve. žije to len pri vašich zápasoch. Pri tomto dnešnom tam viac ako 30 komentov k zápasu nenájdeš.

Reagovat
smazaný uživatel

žádný hráč Spurs?

Reagovat
kvasha16

za fauly sa hraci do zostavy kola nemenuju

Reagovat
wild

James Ducker ‏@TelegraphDucker

Senior sources at #MUFC say they backed away from Sanches in Feb. LVG has other targets. Damage limitation? Or clearest sign yet LVG stays?

http://www.telegraph.co.uk/football/2016/05/10/louis-van-gaal-appears-secure-in-his-role-after-manchester-unite/

Reagovat
I am Mancunian

nechceli sme ho, preto sme ho skautovali 25x

Reagovat
Swarley

chceli, ale LVG půjde v létě dpče, tak se to stoplo

Reagovat
wild

no skor to vyzera naopak

Reagovat
smazaný uživatel

to už vážně pro příští sezónu počítáme s Josém ? Já jen doopravdy nevím, jak toho slizkého parchanta na té lavičce přetrpím...

Reagovat
Zaschrona

Neprichod portugalskeho hrace do MU spis znaci opak...

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
vladis271

Reagovat
kiwwi

Neviem... Dajme tomu ze existuje nejaká preddohoda s Mourinhom... Sanchez sa scoutoval za van Gaala takže by to bol jeho hráč. A novému trénerovi nekupis 80 mil hráča keď si ho on vyslovene nepýta a zatiaľ ani pýtať nemôže

Reagovat
Swarley

tak zase na co by se pak celou zimu skautoval...

Reagovat
Counter

Skautuje se milion hráčů...

Reagovat
Swarley

no tak pak to nemusí znamenat vůbec nic

Reagovat
vodka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Infernoqt

Reagovat
r.mrazik

taky mi to tak prijde

Reagovat
kiwwi

A naco sa skautuju hráči?

Reagovat
FCSL

@Arsenal Under-21s: Macey, Pleguezuelo, Bielik, Chambers, Moore, Coquelin, Cazorla, Campbell, Reine-Adelaide, Gnabry, Mavididi #AFCU21

Stream na arsenal.com

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
Ondiis

Santi zatím perfektní. Strašná škoda, že zrovna on byl zraněný.

Reagovat
smazaný uživatel

Silnější než proti City

Reagovat
smazaný uživatel

lol to je skoro silnejsie zostava ako acko

Reagovat
Svatej

Reagovat
smazaný uživatel

Claudio Ranieri has confirmed that Leicester City have been tracking the progress of Pescara striker Gianluca Lapadula this season ahead of a potential summer bid.

26 rocny typek co nikdy nehral vyssie, nez v Serii B, aj to sa tam presadil len tuto sezonu. Cize tipujem, ze novy kral strelcov v PL...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Usty

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
SunFells

Reagovat
Hachim Mastour

Macey

Reagovat
Whitemedia

Pedro má masku kvůli zlomenému rypáku.. to tam u nás asi pořádají nějaký klub rváčů, protože to je tak 150 hráč Chelsea, který má masku..

Reagovat
smazaný uživatel

To budu Abramovicove mafianske maniere...

Reagovat
smazaný uživatel

spíš klub sráčů

Reagovat
smazaný uživatel

Ten sídli o niečo severnejšie...

Reagovat
Whitemedia

Hmm, ty si ten web řádně opravil

Reagovat
smazaný uživatel

všechno bude, jenom jsem docela vytížený člověk

ale můžeš mě třeba motivovat k větším výkonům nějakým donatem

Reagovat
kvasha16

a nebo taky ne

Reagovat
Hokaido

Vypadá snad jako Babiš?

Reagovat
Counter

Fanda Tottenhamu se pozná

Reagovat
Mastný Chobot

"jsem docela vytížený člověk"

pls, všetci tu trávime hodiny plus som ťa minule videl hrať CS-ko, tak sa nehrajme na nič

Reagovat
kvasha16

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

No však, ty jeho hovna do diskuzí nikdo za něj psát nebude a csko se taky samo neodehraje.

Reagovat
smazaný uživatel

ale bez srandy, to co sa tam deje? cahill, matic, costa, pedro?

Reagovat
Whitemedia

Cesc, Kenedy, Azpi, Ramires atd

Reagovat
icemike

Cahill dvakrát mám pocit

Reagovat
kvasha16

co ti jebe? to co to tam je

Reagovat
smazaný uživatel

Zápas West Ham - Manchester United byl posunut o 45 minut, protože fanoušci West Hamu ničili za jízdy autobus Manchesteru United a zároveň blokovali jeho příjezd ke stadionu.

Reagovat
kiwwi
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

po desetiletích relevantní zápas West Hamu tak se ty homoklády museli předvíst

Reagovat
smazaný uživatel

od typka, ktory sa vyzna:

You can have a million and one different breaks and knee injuries, and it depends on the severity of each.

If someone has 2 operations after and ACL injury that means there was to much to repair in one operation. So extra damage. Like micheal owen he had 2 ops because it wasn't just an ACL injury. To protect his value thay just say ACL. Theo was the same he had 2 ops. His knee is probably worse than people on here imagine. And you can see he doesn't trust it turning /pivoting on that leg like sanogo. Never mind a 50:50.

You could see sonogo couldnt pivot on his injured leg to shoot so his body shape was always wrong and hed miss or mishit the ball.

theo cant twist quickly at speed on that leg. thats why he runs straight into people now and looks like a dick.

ou can see him want to try a twist with his body shape and then he chickens out like someone on a bungee cord not being able to jump.

He probably is trying his best, but the fans will turn against him and things like this are why players don't care about fans. They don't get loyalty from them.

Reagovat
Mastný Chobot

Reagovat
smazaný uživatel

Gratulace Leicesteru

Reagovat
C-M@ster

k?

Reagovat
habinity

Budte radi....kto by sa aj bud sezonu pozeral naten prasaci ksicht? A v predkole by isly von, valencia a take manschafti by nam nalozili strasne.min rok bolo stastie v predkole ze bol lahucky super...lvg out a pol kadra hnileho ten carrick mata okrem prihravky vobec hral? Blind strasne, herrera otras rooney 300 litrov a hraje 20 x horsie ako nejaky ali s totenhamu co zaraba 20 tisic.

Reagovat
C-M@ster

Čekal jsem nevýhru, ale ne tímhle stylem.

Reagovat
Kowe

Dneska jsem se vrátil z Liverpoolu a musim říct, že i když zápas byl už o ničem díky EL, stálo to za každou penny. Byl jsem na the Kop a při YNWA jsem měl husinu jak nikdy. Úžasný pro ty, kteří přemýšlí jestli jet, nebo ne za ty prachy, na který to vyjde, tak určitě jo. Do konce života na to nezapomenu, nedokážu si ani představit, jaký to muselo být třeba proti Villarealu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

a nestaví sa na štamprlku do Swindonu

Reagovat
Kowe

Jaj, co děláš v takové řiti? přestěhuj se někam líp a příště se stavím

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Maresma

Reagovat
tomasinho

Reagovat
ďuriLFC

Reagovat
Tomoro

Byt o nic neslo aspon si trefil vitezny match to ja budu muset jet nekdy znova, protoze aby moje jedina navsteva byla prohra 1:3 s Aston VIllou s tim se nesmirim

Reagovat
cristiano.K.

když zažiješ výhru je to vždy super, proti Spartě to bylo super, proti CFC už ne, když jsme rupli

Reagovat
niflheim

100. proti LVG

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
chavi.27

Ten Sunderland je neuveritelnej, kazdou sezonu v zaveru zachrani....

Reagovat
Coutinho10

Gooooooaaaaaaaal Pompejky

Reagovat
Coutinho10

neeeee 1:1 neduraz

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele