Premier League v kostce (30. kolo)

03.04.2017, 13:09
Názory a komentáře
Tak přece se dají porazit. Až rozjeté Crystal Palace a v neskutečné formě hrající Sakho se Zahou dokázali vyhrát nad Chelsea a zase trošku zamotat boj o titul. No, zamotat, Conteho borci pořád vedou ligu o luxusních sedm bodů, maličké smítko pochybností však zaseto jest, a kdo ví, třeba se hned v týdnu dočkáme další zápletky. Tottenhamu se totiž příliš ztrácet nechce...

Ten navíc ve vloženém kole vyjíždí na hřiště Swansea, zatímco Chelsea má na programu klíčový duel s Manchesterem City. Kdysi desetibodový náskok se tak velmi snadno může smrsknout na polovinu. Nutno však dodat, že Blues nejsou v žádné krizi, v sobotu hráli velmi solidně a zápas s Crystal Palace byl spíš důkazem, že fotbal nemá vždy logiku.

Craig Shakespeare se mezitím přihlásil mezi kandidáty na nejlepšího trenéra roku 2017. Vyhrál i pátý soutěžní zápas a vyrovnal počet triumfů, na který předtím Ranieri spotřeboval 24 duelů. Leicester se pod ním skutečně mimořádně zvednul, takže ani Atlético Madrid si příští týden ve čtvrtfinále Ligy mistrů nemůže být jisté svoji papírovou převahou.

V boji o účast v milionářské soutěži na další sezónu udělal v Merseyside derby velký krok Liverpool. Jako jediný z týmů od třetího do šestého místa totiž zvítězil, zatímco Arsenal i oba celky z Manchesteru braly po bodu. V boji o záchranu se to pak začíná krystalizovat do souboje Hullu a Swansea. Sunderland a Middlesbrough mizí ke dnu, zatímco Crystal Palace a další naopak vzhůru.
Zápas 30. kola: Liverpool vs. Everton

Konkurence tentokrát nebyla příliš vysoká. Třicátému kolu dominovaly pevné defenzivy a snad jen na Stamford Bridge a Emirates Stadium bylo skutečně na co koukat. Pochopitelně s výjimkou liverpoolského derby, jehož náboj je hmatatelný bez ohledu na předvedenou hru. Tentokrát to navíc ušlo i herně, byť to bylo pořád hlavně o boji. Technické dovednosti hráčů Liverpoolu ale chvílemi braly dech, zatímco Everton udivoval hlavně přehnanou bojovností.


Sestřih z Match of the Day od BBC a mnoho dalšího si můžete prohlédnout zde.
Gól 30. kola: Philippe Coutinho

Když má den, může být nejlepší v Premier League. Brazilský kouzelník Philippe Coutinho si formu schoval na ten nejvhodnější možný zápas a v derby s Evertonem zahrál fantasticky. Svůj výkon korunoval nádherným gólem, když pozoruhodně hbitě pronikl kolem Gueyeho a poradil si i s Penningtonem. No a zakončení? Dokonalost. Jen o fous však porazil střelce Leicesteru, Ndidiho a Vardyho.


Zákrok 30. kola: Ben Foster

Jak nepatrný dotek může změnit osud utkání. Manchester poosmé doma remizoval a trošku se vzdálil naději o umístění v TOP 4. Tentokrát se o to postarali obranáři West Bromwiche, jímž kryl záda výtečný Ben Foster. Když se na něj řítil Henrich Mchitarjan, anglický gólman vysprintoval proti němu, aby mu zmenšil úhel. Stihl navíc do jeho chipu máchnout rukavicí, aby míč vychýlil ze směru do sítě.


Hráč 30. kola: Wilfried Zaha

Jako by mu změna reprezentačního dresu rozvázala křídla. Wilfired Zaha v posledních týdnech létá po trávnících, je neúnavný, bojuje i v obraně - a v neposlední řadě je technicky skvostný a dává gól za gólem. Dosavadní vrchol prožil překvapivě na Stamford Bridge, kde gólem a asistencí porazil Chelsea a k tomu přidal vše výše jmenované. I Hazard s Fábregasem se před novopečeným "Slonem" museli sklonit...


Břídil 30. kola: Anthony Taylor

Platí snad pro Merseyside derby jiná pravidla? Jistě, liverpoolský střet velkých vah byl vždycky tak trošku válka, ale pokud je v ceně zdraví hráčů, musí jít tradice stranou. Everton vyhrocený duel nezvládl, což platí i o rozhodčím Anthonym Taylorovi. Ross Barkley a Ashley Williams měli být vyloučení, především anglický záložník stihl v zápase zákroky minimálně na tři žluté.


Hvězdy 30. kola dle WhoScored.com

1. Philippe Coutinho (Liverpool) - 8.96
- gól, asistence, 2 střely, obě na bránu, 3 klíčové přihrávky, 6 úspěšných průniků

2. Miguel Britos (Watford) - 8.94
- gól, 3 střely, všechny na bránu, 9 vyhraných vzdušných soubojů, 12 odklizených balónů

3. Wilfried Zaha (Crystal Palace) - 8.78
- gól, asistence, 5 úspěšných průniků, 3 obranné zákroky, 93% úspěšnost přihrávek

3. Wayne Hennessey (Crystal Palace) - 8.78
- 10 zákroků, 3 zachycené centry, 1 odklizený balón
Ideální sestava 30. kola

obrázek

Autor: Víťa Horák

Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Nebyli to jen Sakho se Zahou, Crystal Palace v sobotu předvedlo heroický výkon, jímž zaskočili celou (nejen) Anglii. Vždyť i Wayne Hennessey, který se letos potýká s kolísavou formou, zachytal tak parádně, že si Costa, Hazard a spol. rvali vlasy. Deset zákroků a dominance ve vzdušných prostorech, naproti tomu jediný inkasovaný gól.

No a nebyla by to sestava kola, kdyby v ní nefiguroval Mamadou Sakho. Tenhle tah na přestupovém poli zlomil veškerá očekávání, Sakho počtvrté za sebou zahrál naprosto skvěle, blokoval střely a především ve vápně vládnul tvrdou rukou. Diego Costa si jeho vinou většinu zápasu prakticky nekopnul.

Konkurence na stoperu byla tentokrát skutečně výjimečná. Miguel Britos dal jediný gól zápasu Watfordu se Sunderlandem, o výhře Hullu pak rozhodl Ranocchia. Nelze objektivně určit, kdo si nominaci zasloužil víc, Jonny Evans každopádně heroicky odbránil Manchester United a byl to on, kdo měl největší zásluhy na bezgólovém výsledku. To Eric Dier vedle precizní hry dozadu navíc rozhodl zápas v Burnley vítězným gólem.

Zmínil jsem se o Tigers, kteří v klíčovém duelu zdolali West Ham. Na tom měl výrazný podíl Andrew Roberton, autor parádního náběhu a ještě lepšího zakončení, jímž strhl děj zápasu na stranu Hullu. Pravou stranu hřiště o víkendu opanoval Danny Simpson. Při fantastických gólech jeho kolegů měl sice ryze sekundární podíl, dvě asistence jsou nicméně dvě asistence.

Jednu takovou si připsal po nahrávce Wilfredovi Ndidimu, který částečně dává zapomenout na N'Gola Kantého. Není to sice ani zdaleka taková motorová myš, ale v obraně si odvede obrovské penzum práce a navíc umí i nádherně skórovat. Což platí i o Philippu Coutinhovi, jemuž o fous unikl titul Hráče kola. V derby vypadal jako z jiné planety, když dostal míč, nikdo na něj nestačil. A kromě toho dal gól a na další přihrál.

Nejlepší však byl o víkendu Wilfried Zaha, o kterém se dočtete výše. Tutéž gólovou produkci má na pažbě i jeho kolega Christian Benteke - ten nejdřív nahrál spoluhráči na první branku, aby pak cizelérským obloučkem taktéž skóroval. Ideální jedenáctku pak zaslouženě doplňuje Demarai Gray, dvacetiletý křídelník se konečně dostal do základní sestavy a šanci rozhodně chytil za pačesy. Hlavně v první půli byl nezastavitelný, rozložil obranu Stoke, načež se po změně stran podílel na Vardyho gólu.
Statistické okénko 30. kola

- Arsenal získal v prvních 28 zápasech 51 bodů, což je totožný počet jako v minulé sezóně (dokonce mají i stejný zápis: 15-6-7)

- Ryan Fraser už Bournemouthu vybojoval 5 penalt; to v letošní sezóně žádný jiný hráč v Premier League nedokázal

- Sam Allardyce je prvním manažerem, který proti Chelsea vyhrál zápas Premier League na lavičce čtyřech různých klubů

- Jürgen Klopp je prvním trenérem Liverpoolu, jenž vyhrál svá první tři ligová Merseyside derby

- a Craig Shakespeare je pro změnu prvním britským manažerem, který vyhrál své první čtyři zápasy v Premier League (z ostatních to dokázali jen Guardiola, Ancelotti, Hiddink a Mourinho)
Nejvtipnější moment 30. kola

1. Šokující defenziva Arsenalu a reakce lavičky

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (625)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele