Premier League v kostce (32. kolo)

12.04.2017, 19:26
Názory a komentáře
Věčně čtvrtí, říkali. Co by teď Arsenal za tuto "jistotu" dal. Anebo naopak? Dočkají se snad fanoušci Gunners odchodu Arséna Wengera, pokud francouzský manažer klubu nezajistí účast v Lize mistrů? Na hřišti Crystal Palace to byla zase jednou tragédie, Arsenal prohrál čtvrtý venkovní zápas v řadě a na ono oblíbené čtvrté místo ztrácí celých sedm bodů. Bon voyage, Arséne?

Vzpomínáte, jak nad Hawthorns létaly letadla s nápisem "Wenger Out" a vzápětí vzlétl naopak letoun, který Francouze podporoval? V Selhurst Parku to bylo dost podobné. Pro legendu Arsenalu je však smutné, že zatímco na hřišti WBA nebylo jasné, kdo transparenty vyslal na oblohu, tentokrát o pozadí pokřiků nebylo sporu. Gunners posílali svého šéfa z klubu pryč, zatímco fanoušci Crystal Palace zpívali posměšné "We want you to stay, Arséne Wenger, we want you to stay."

Ofenzivní letka Zaha - Benteke - Townsend byla asi to nejlepší, co uplynulé kolo Premier League nabídlo, ale krásné akce byly k vidění i od jiných londýnských celků. Skvěle zahráli pod vedením Sona či Alliho Spurs a dařilo se i Chelsea, jejíž Eden Hazard má rovněž náramnou formu. Tak náramnou, až to vypadá, že si lídr tabulky spolu s Tottenhamem povleče sedmibodový rozestup až do konce sezóny. Ani omylem to totiž nevypadá, že by jeden nebo druhý tým měl ztratit jakékoli body.

Dole to naopak začíná vypadat na souboj dvou týmů. Sunderland ztrácí na záchranu deset bodů, v Middlesbrough spíš spadne bomba, než aby domácí dali gól, naopak Crystal Palace s West Hamem se od sestupových pozic vzdálily. Kdo si tedy vytáhne onoho třetího černého Petra? Hull, nebo Swansea?
Zápas 32. kola: Everton - Leicester

Třicet vteřin, 1:0. Deset minut, 1:2. Zápas loňského mistra v Goodison Parku měl raketový začátek, který si před každým úvodním hvizdem přeje většina nezaujatých diváků. Celý první poločas byl excelentní, protože Everton na obrat Leicesteru zareagoval dokonale a ještě před pauzou už zase vedl. Na konečných 4:2 pak po pauze uzavíral dvougólový hrdina zápasu Romelu Lukaku.


Sestřih z Match of the Day od BBC a mnoho dalšího si můžete prohlédnout zde.
Gól 32. kola: Roberto Firmino

Až příchod brazilského dua vytáhl Liverpool z bryndy. Coutinho vyrovnal a Firmino fantastickým gólem skóre otočil. Během pouhých dvou minut! Přitom to bylo veskrze jednoduché - Wijnaldum za půlící čárou postřehl Firminův náběh, poslal mu vysoký míč a pak bang! Rána ve stylu Jamieho Vardyho pod břevno a Grant plachtil marně.


Zákrok 32. kola: Simon Mignolet

Že by se z gólmana na odpis stal hrdina? Pro zápas se Stoke City rozhodně. Simon Mignolet toho na bet365 Stadium příliš nepochytal, ale jeho dva zákroky mají cenu tří bodů. Ten skutečně vítězný zákrok předvedl už za vedoucího stavu pro Liverpool, kdy reflexivně vytrčil koleno proti ráně Berahina z bezprostřední blízkosti. Paráda.


Hráč 32. kola: Son Hueng-min

Byl dokonce blízko hattricku, v jedné vyložené šanci ale selhal a pak nastřelil břevno. Přesto měl Son Hueng-min stěžejní vliv na výkon Tottenhamu a jeho vysokou výhru 4:0 nad Watfordem. Zdá se, jako by mu absence Harryho Kanea prospívala, hrál lehce, nekazil a na své poměry se zlepšil i v zakončení. Dal dva parádní góly a na další nahrál Allimu.


Břídil 32. kola: Ahmed Elmohamady

Neděle ráno, za chvíli zápas a kocovina jako blázen. Tohle asi spousta z vás dobře zná, jenže v 1.A třídě se to ještě nějak skousne. Nechci nařknout Ahmeda Elmohamadyho z porušení životosprávy, ale egyptský zadák skutečně chvílemi vypadal jako po večírku. Při vlastním gólu působil, jako by ani o míči nevěděl a troufám si říct, že fotbalista s nabystřenými smysly by na brankové čáře s trochou štěstí mohl zabránit i trefě Agüera. Elmohamady by ji nezastavil, ani kdyby střela šla dvakrát pomaleji...


Hvězdy 32. kola dle WhoScored.com

1. Andros Townsend (Crystal Palace) - 9.25
- gól, vybojovaná penalta, 3 střely, z toho 2 na bránu, 4 klíčové přihrávky, 4 úspěšné průniky

2. Son Hueng-min (Tottenham) - 9.22
- 2 góly, asistence, 6 střel, z toho 2 na bránu, 2 centry

3.Kevin Mirallas (Everton) - 9.05
- 2 asistence, 4 klíčové přihrávky, 5 úspěšných průniků, 5 centrů, z toho 3 přesné
Ideální sestava 32. kola

obrázek

Autor: Víťa Horák

Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Kde je Simon Mignolet? Inu, belgický gólman předvedl výtečné dva zásahy, které by vyhrály zákrok kola asi skoro pokaždé, jenže Fraser Forster měl zákroků třikrát tolik, celý zápas na hřišti West Bromwiche byl úžasný a třeba v nastaveném čase se vyznamenal hned dvakrát. Excelentní výkon.

Je fuk, jestli hraje podle mnohých nejlepší pravý bek Premier League Kyle Walker, nebo jeho náhradník Kieran Trippier. Ten totiž předvedl proti Watfordu výkon, jímž by hvězdného soka s klidem vyšoupl ze sestavy. Kromě jedné asistence připravil kolegům hned pět dalších šancí. Marcos Alonso byl na levém kraji obrany Chelsea také neustále roztahaný po celé délce a navíc vstřelil parádní gól z přímého kopu.

Podruhé v řadě je v sestavě kola Phil Jagielka, leč tentokrát mu k tomu nepomohl jen výtečný defenzivní výkon. Proti Leicesteru totiž pomohl taky v ofenzivě - jeden gól dal a u druhého asistoval Lukakuovi vyhraným soubojem po standardce. Zato James Collins zářil výhradně vzadu, který držel obranu Kladivářů proti Swansea pohromadě, odklidil hned dvanáct míčů a jednou odpravil balón takřka z brankové čáry.

Po kratší odmlce předvedl výtečný výkon N’Golo Kanté. Zase připomínal stroj na odebírání míčů a k tomu přidal nádhernou asistenci na Hazardův gól. Ve středu pole pak na Etihad Stadium zářil Fabian Delph. I on vybojoval víc míčů než kterýkoli záložník City a blýsknul se parádním gólem. Návrat do sestavy si dokonale užívá a oproti Tourému nabízí pohyblivější alternativu.

V pondělí v Premier League létali Orli, a to doslova. Po těch pravých však na trávník vpadli další dravci - Wilfried Zaha potvrdil úžasnou formu, nahrál na dva góly a neustále pronikal do obrany Arsenalu. Özilovi dal navíc jesle patičkou. Andros Townsend měl prsty dokonce ve všech třech gólech. První sám dal, další připravil průnikovou přihrávkou právě na Zahu a nakonec vybojoval (a trochu nasimuloval) penaltu.

V ofenzivě byla skutečně veliká konkurence. Nominaci by si zasloužili Hazard, Sterling i Mirallas. Nejlépe ze všech však zahrál Son Hueng-min, hráč kola. V útoku pak dostal před další hvězdou Evertonu Romeluem Lukakuem přednost nestárnoucí Zlatan Ibrahimović. Jeho přínos pro leckdy impotentní Manchester United je naprosto klíčová, v Sunderlandu zazářil gólem a asistencí.
Statistické okénko 32. kola

- Arsenal ztrácí na Tottenham 14 bodů; to se stalo naposledy 5. května roku 1963

- Arséne Wenger prohrál čtyři venkovní ligové zápasy v řadě; vůbec poprvé na lavičce Arsenalu

- Sunderland nedal gól už 675 minut, přestože za tu dobu vyprodukoval 79 střel

- Manchester United drží nejdelší neporazitelnou sérii v top 5 evropských ligách; přemožitele nenašel už 21 utkání

- Crystal Palace doma porazil Arsenal po téměř 38 letech a třinácti neúspěšných pokusech
Nejvtipnější momenty 32. kola

1. Wenger. Out. Bleacher. Report.



2. Netřeba komentáře

3. Nechutný projev hooligans

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (552)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele