Premier League - preview 26. kola

09.02.2013, 08:59, aktualizováno 11.02.2013, 08:42
Previews
Liverpool se v průběhu sezony zvedl a pomalu stoupá tabulkou směrem vzhůru, dnes bude svoji zlepšenou formu potvrzovat v dohrávce proti West Bromwichi. Baggies zaostávají o Reds o pouhé dva body, nutno ale podotknout, že poslední týdny ztrácejí vydobyté pozice.
Liverpool FC - West Bromwich Albion  (pondělí 21:00)
Značná pozornost bude při pondělní dohrávce soustředěna na individuality; dokonce zřejmě spíše než na kluby samotné. A zatímco Jamie Carragher bude na Anfield Road jistě bouřlivě přivítán, když před pár dny oznámil definitivní konec kariéry, Peter Odemwingie se po přestupových eskapádách od vlastních fanoušků žádného vděku nedočká...

A ještě jedna osoba si zaslouží již poněkud tradiční zmínku - Luis Suárez. Uruguayský forvard také letos táhne aktuálně až osmý (v případě výhry sedmý) Liverpool, ovšem zrovna na West Bromwich příliš neumí. Naprázdno proti němu vyšel ve všech čtyřech ligových střetnutích, a i proto Reds golmana Baggies nepřekonali už dvakrát po sobě. Letos s nimi pak na The Hawthorns v rámci prvního kola prohráli vysoko 0:3.

Zvláštní znalost liverpoolského prostředí tehdy nepochybně osvědčil bývalý asistent Kennyho Dalglishe Steven Clarke a odrazil se tak k báječnému vstupu do své manažerské kariéry. Ta však momentálně poněkud stagnuje, když Throstles už šest kol čekají na tříbodový úspěch a přes počáteční pobyt v top4 najednou sedí deset bodů vzdáleni od páté, pohárové příčky.

Naopak Brendan Rodgers, další relativně mladý a nezkušený kormidelník, spíše nabírá na důvěře a popularitě než cokoliv jiného. Nedávno přeci ustál oba složité výjezdy na Emirates a Etihad Stadium (dvě remízy 2:2), takže zatímco WBA v tomto kalendářním roce sebralo jediný bod z 15 možných, na liverpoolské straně jde o korálků osm. Navíc s ne zrovna lehkým losem v patách (jediná novoroční prohra vznikla na Old Trafford) - proto by teď Rodgersova parta měla po příležitosti smlsnout si doma na tápajícím soupeři skočit s o to větší chutí.

A činit tak bude i s uzdraveným Raheemem Sterlingem, potažmo nedávno koupeným a údajně zcela připraveným brazilským talentem Philippem Coutinhem. O marodícím Sturridgeovi se ještě rozhodne. Na opačném konci barikády rozhodně nevyužijí suspendovaného Popova, Mulumbu by se však po zranění kolene mohl vrátit právě včas.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Reina - Johnson, Carragher, Agger, Enrique - Lucas, Gerrard, Henderson - Downing, Sturridge, Suárez
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Foster - Jones, McAuley, Olsson, Ridgewell - Yacob, Mulumbu - Dorrans, Morrison, Brunt - Lukaku
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 5.25 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Aston Villa - West Ham United  (neděle 14:30)
Aston Villa se s postupem času propadla až na předposlední místo tabulky a na tom je i před nedělním utkáním s West Hamem. Trápící se Villans mají nyní o jednu motivaci navíc, pokud dnes uspějí, opustí sestupové pozice...

Domácí začali sbírat body na venkovních stadionech, před vlastními fanoušky je to ovšem bída a dnes dostanou možnost vyrovnat jeden smutný klubový rekord. Ve Villa Parku zatím prohráli čtyřikrát v řadě, pětkrát za sebou odešli poraženi jenom v roce 1963.

"Jestli jsem si stanovil nějaký bodový cíl? Vím, kolik zápasů je třeba vyhrát, právě na to se musíme soustředit. Jestli budeme pokračovat v započaté práci, začneme vyhrávat. Podle mého názoru potřebujeme vyhrát pět nebo šest zápasů, samozřejmě půjde i o to, jak si povedou ostatní týmy, ale ty mě nezajímají," říká manažer Paul Lambert.

Fanoušci Aston Villy chodí hodně neradi na fotbal v neděli, v tu totiž jejich tým nevyhrál už dvanáct utkání po sobě. Naposledy slavil nedělní výhru v květnu roku 2011 nad Liverpoolem.

V sestavě Villans by mohl chybět nemocný Ashley Westwood, o jeho startu se rozhodne až před zápasem. Po problémech s koleny jsou znovu fit Karim El Ahmadi a Fabian Delph, na svůj debut čeká Yacouba Sylla.

West Ham si v minulém kole poradil se Swansea a ukončil tak pět týdnů dlouhé čekání na tříbodový zisk. V tuto chvíli je na jedenáctém místě, na sestupové pozice pak má k dobru devět bodů.

Hammers nezvládají duely, v nichž mají potvrdit předcházející výhru. Letos dvakrát za sebou nevyhráli ještě ani jednou, naposledy se jim to pak v nejvyšší soutěži povedlo na přelomu února a března roku 2011, tehdy porazili Liverpool a Stoke.

West Ham má obrovské problémy se střílením branek na hřištích soupeřů, sedm gólů je vůbec nejhorším počinem z celé ligy. To ovšem nemusí nutně předznamenat, že by v neděli góly nepadaly. Hosté jich v posledních třech venkovních duelech dostali hned jedenáct a čím chlubit se nemá ani jejich soupeř, ten neudržel čisté konto devětkrát po sobě a během této doby inkasoval 26x. Andy Carroll navíc právě proti Aston Ville zaznamenal svůj jediný hattrick v Premier League.

V hostující sestavě budou znovu chybět Modibo Maiga, James Collins a George McCartney.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester United - Everton FC  (neděle 17:00)
Jízda za titulem je vydlážděna luxusním devítibodovým náskokem. Při síle Fergusonova kádru a manažerských i taktických schopnostech skotského kouče je tento odstup již velmi napovídající, nicméně loňská sezona i největší optimisty vyvedla z míry. Pětibodové manko na United čtyři týdny před koncem Premier League tehdy Citizens smazali během dvou kol a nakonec si došli pro těžce a draze vydřený ligový titul.

Taky proto musí Manchester United sbírat body i nadále a nespoléhat na to, že již k trofeji pro vítěze ligy jen tak "doklouže". Proti Evertonu mají navíc v poměrně čerstvé paměti věhlasnou přestřelku z Old Trafford, v níž přišly o dva body, které je nakonec stál titul. Remíza 4:4 s téměř zázračným vyrovnáním Toffees je nyní pro svěřence Alexe Fergusona hlavním vztyčeným prstem.

Velezkušený trenér však před utkáním řeší jinou "křivdu". Nelíbí se mu, že jeho tým hraje kvůli televizním přenosům až v neděli, zatímco středeční soupeř v Lize mistrů Real Madrid bude mít o den odpočinku více. Dokonce se nechal slyšet, že tato televizní diktatura znemožňuje anglickým celkům uspět v Evropě. Loňská Chelsea by zřejmě nesouhlasila...

Favorit je ovšem v tomto duelu jasný, kromě papírových předpokladů hovoří pro vedoucí tým soutěže i historická statistika. Z dvaceti domácích utkání v Premier League vyhráli Rudí ďáblové celé tři čtvrtiny, prohráli pak jen jednou - v srpnu roku 1992.

Dosavadní vystoupení United v probíhající sezoně je však úchvatné. 80 procent výher je nevídaný počin, který znamenal pro celek z průmyslového města rekordní zisk 62 bodů v úvodních 25 zápasech. Víc ještě nikdy v této fázi soutěže neměli. Skvělá je i forma Reds, z minulých sedmi ligových klání jich vyhráli hned šest. O sedmý korálek pak přišli na hřišti Tottenhamu až ve třetí minutě nastavení.

Špatně však nehraje ani Everton, který se zdá být v posledních týdnech téměř neporazitelný. Z třinácti ligových duelů z nejbližší minulosti nedokázali získat body jen v jednom jediném, když doma podlehli Chelsea. Řádí navíc i v FA Cupu, kde bůrem smetli čtvrtoligový Cheltenham a naposledy vyřadili i Bolton.

David Moyes bude do poslední chvíle doufat ve zdravotní stav Marouana Fellainiho, který kvůli zranění boku vynechal reprezentační zápas Belgie. Nespecifikované zranění již údajně vyléčil Phil Jagielka, naopak Tony Hibbert se Seamusem Colemanem zůstávají mimo hru.

United očekávají čerstvou krev v podobě Ashleyho Younga, jemuž zranění kolene nedovolilo nastoupit v posledních pěti zápasech. Fit by měla být i dvojice, která kvůli zranění nemohla nastoupit za Anglii v duelu s Brazílií. Phil Jones a Michael Carrick jsou na Everton připraveni.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tottenham Hotspur - Newcastle United  (sobota 13:45)
Největším tahákem sobotního programu Premier League bude beze sporu předehrávka mezi Tottenhamem a Newcastlem. Zatímco Spurs nadále odrážejí útoky na čtvrté příčce, ba spíš ještě útočí na třetí Chelsea, francouzskou vodou vzkříšené Straky mají ambice stoupat tabulkou přinejmenším do první desítky. Přesto sázkařům radím: nenechat se rozdivočet...

Tottenham totiž na domácí půdě bývá raději úspornější, navíc se dnes bude muset obejít bez dvorního střelce Jermaina Defoea a zřejmě i v Jihoafrické republice nadmíru dlouho trčícího Adebayora. Tím pádem - vzhledem ke čtyřkolové kohoutí neschopnosti uhrát se soupeři takzvaný "over", jinými slovy (v tomto případě) vsítit během jednoho utkání více než jednu branku - bych snad dokonce tipérům doporučil vsadit "under". Žádné gólové hody já osobně neočekávám.

A to i přesto, že alespoň Magpies, nabuzené triumfy nad Aston Villou a Chelsea, v posledních týdnech vepředu působí nebezpečněji než kdy jindy v tomto ročníku. Třikrát se ostatně prosadilo proti ManUtd, Arsenalu i zmíněným Blues - čili rovné polovině elitní šestky. S Evertonem a ManCity už to tak slavné nebylo, tak jako tak si ale Newcastle na další sousto v rámci nabitého diáře bude věřit. Koneckonců co může být větší motivací než přerušení tak černé série na jednom stadionu, jakou utvářejí tři po sobě jdoucí stračí prohry na White Hart Lane s celkovým skóre 0:8?

Jak už jsem nastínil, Villas-Boas bude před utkáním řešit především dilema "koho postavit do útoku?". K tomu se rovněž váže relativní nutnost přesvědčení hvězdného Garetha Balea o tom, že se dá slavit branka i před domácím publikem (na WHL zatím Velšan jásal jen ve dvou případech, dalších devíti gólů docílil na cestách).

Zatímco Villas-Boas ještě svého Afričana na 75 % nevyužije, Alan Pardew by tak učinit měl. Cheick Tioté je na Ostrovech přeci jen déle než Adebayor. Absence Hatema Ben Arfy se potom akorát prodlouží kvůli viru; očekává se, že svému manažerovi bude plně k dispozici až koncem února.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Walker, Dawson, Vertonghen, Assou-Ekotto - Parker, Dembélé - Lennon, Holtby, Bale - Dempsey
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Krul - Debuchy, Coloccini, S. Taylor, Santon - Cabaye, Sissoko, Tioté (Perch) - Gouffran, Cissé, Jonás
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Swansea City - Queen's Park Rangers  (sobota 16:00)
Ještě dva týdny do velkého finále Capital One Cupu proti Bradfordu, koncentrace musí být stále upřena na Premier League. Swansea dnes hraje s Queen’s Park Rangers, který už pětkrát neprohrál a dostal v těchto utkáních jen jeden gól. Swans naproti tomu po osmi zápasech bez porážky prohráli v posledním kole s West Hamem.

Rangers, jak jsem již zmínil, hledají přemožitele pět zápasů, v nichž například porazili Chelsea nebo uhráli cenné body s Tottenhamem či Manchesterem City. Hůře jsou na tom už s ofenzivou. V těchto pěti duelech sice udrželi čtyřikrát čisté konto, jenže jenom dvakrát naproti tomu dokázali skórovat.

Gól nedali Londýňané ani v posledním vzájemném duelu. Tehdy nabuzené a ambiciózní QPR přivítalo v prvním kole nové sezony Swansea na svém území. Výsledkem však byl nekompromisní debakl z dílny velšského celku. K tomu navíc už pětkrát v řadě na půdě svého dnešního soupeře nevyhrál. Naposledy se tomu stalo před 32 lety.

Michael Laudrup se konečně může dočkat návratu své brankářské jedničky Michela Vorma, který nemohl hrát kvůli bolavému kolenu. Se stejným problémem laboruje Leon Britton a jeho start je s otazníkem. Naopak Kemy Agustien již vyléčil zraněný kotník, začal s tréninkem a měl by být k dispozici.

Queen’s Park Rangers se pak bude muset obejít bez útočníka Loica Rémyho. Jeho start sice není plně vyloučen, nicméně manažer Harry Redknapp se nechal slyšet, že Francouze využije až ve chvíli, kdy bude naprosto fit. Kvůli zadnímu stehennímu svalu si nezahraje Junior Hoilett, Sambu Diakité pro změnu čeká souboj o třetí místo na africkém šampionátu.
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Vorm - Tiendali, Williams, Chico, Davies - Ki, De Guzman - Hernández, Michu, Routledge - Shechter
Queen's Park Rangers - pravděpodobná sestava:
César - Fabio, Samba, Hill, Traoré - Derry, Mbia - Mackie, Taarabt, Townsend - Zamora
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Stoke City - Reading FC  (sobota 16:00)
Stalo se to poprvé od září 2010. Tehdy co se oficiálních cen Premier League týče, naposledy opanovali jeden měsíc dva zástupci nováčkovského týmu. Konkrétně šlo o manažera Di Mattea a útočníka Odemwingieho. Tentokrát je rozložení na chlup stejné, jenom jmenovitě kráčí o McDermotta s Le Fondrem. A tyto volby těžko někdo půjde zpochybňovat.

Vždyť plešatý lodivod vyvedl Royals ze sestupové zóny, kde přitom ještě před novým rokem vypadali být uvězněni docela dobře napořád, a to za pomoci fascinujících čtyř výher ze šesti zápasů. Útočník Adam Le Fondre potom za celý měsíc leden nastřádal úctyhodných šest zásahů ve všech soutěžích, přičemž všech pět ligových zaznamenal z pozice střídajícího žolíka. Sečteno podtrženo "královští hoši" už čtyři kola čekají na přemožitele a minimálně ze dvou hledisek by se nemuseli bát ani svého příštího soupeře.

Stoke City totiž tápe jak na poli historickém, tak na tom aktuálním. Jednak tedy na Royals nevyzrál už šestkrát v řadě (na podzim ze vzájemného souboje vzešla remíza 1:1 a už tehdy v závěru úřadoval Le Fondre), přičemž v druhé lize Reading zvítězil ve všech čtyřech posledních měřeních sil; jednak Potters momentálně přežívají snad nejdrsnější krizi, jaká je kdy v elitní společnosti postihla. Vždyť na něčí skalp čekají už šest utkání, z toho čtyři prohráli, a při tom všem jim také nebývale často selhává defenzivní složka. Zadní linie vedená nesmlouvavým Němcem Huthem inkasovala v minulých sedmi střetnutích hned 17krát, což doopravdy nepamatujeme.

Obrannou řadu by už tím pádem konečně mohla utěsnit deadlineová akvizice ze zámoří, univerzál Brek Shea, jíž Tony Pulis patrně plánuje využívat mimo jiné na levém beku. Tam mimochodem ještě nebude moci naskočit Steve Wilson, který sice v úterý při přátelském zápase oslavil návrat po zlomenině nohy, na soutěžní duel však velmi pravděpodobně bude ještě moc brzy.

V Readingu mají docela jinačí potíže. Brian McDermott se totiž musí vypořádat s náročným cestováním jamajského trojlístku McCleary-McAnuff-Mariappa, jenž během týdne musel zvládnout štreku do Mexika a nazpátek. Jinak berkshireského rodáka mohou události posledních dnů spíše těšit; kromě skvostné formy se mu po dvou týdnech znovu hlásí Noel Hunt.
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Begović - Cameron, Shawcross, Huth, Wilkinson (Shea) - Walters, N'Zonzi, Adam, Whelan, Etherington - Crouch
Reading FC - pravděpodobná sestava:
Federici - Kelly, Mariappa, Pearce, Harte - Akpan, Leigertwood - Kébé, McAnuff, McCleary - Pogrebňak
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Chelsea FC - Wigan Athletic  (sobota 16:00)
Nad Benítezem visí pomyslný Damoklův meč. Oficiální varování od vedení klubu sice ještě nepřišlo, ale každý musí cítit, jak atmosféra okolo jeho osoby houstne a jeho křeslo povážlivě houpe. Rafa zkazil takřka vše, co mohl. Nezvládl dovést Chelsea k vítězství na MS klubů, vypadl z Capital One Cupu a šance na titul Blues společně s hráči snížil na teoretické minimum.

Fanoušci Londýňanů proto už předem odsuzovaného kouče tím spíš nemusí a většina z nich by jistě Španělovo odvolání vítalo s potleskem. Čtyřikrát už Chelsea nevyhrála, přitom hrála s celky středu nebo spodku tabulky a s třetiligovým Brentfordem. Naposledy selhala v Newcastlu, kde sice 2:1 vedla, ale domácí nakonec výsledek v závěru utkání otočili.

Ani Wigan neprožívá dobré chvíle. V lize nevyhrál pětkrát v řadě - z posledních dvanácti pak vyhráli jen jediný duel. Drobné plus jsou dvě remízy v nejčerstvějších kláních a postup přes Macclesfield. Dobrou nemají Latics bilanci ani s Chelsea. Ve zbylých 15 utkáních v Premier League ji porazili jen jednou a hned 12x prohráli.

V utkání bude jistě pozornost zaměřena na Franka Lamparda, který má v posledních zápasech skvělou střeleckou formu a se 197 góly stojí s pětibrankovou ztrátou na legendárního Bobbyho Tamblinga na druhém místě v historických střeleckých tabulkách Blues.

Na páteční tiskové konferenci manažer Chelsea Rafael Benítez prohlásil, že mimo hru je pouze kapitán John Terry, kterého trápí koleno. Již samozřejmostí je dlouhodobá absence záložníka Oriola Romeua a finalistů afrického šampionátu Mosese s Mikelem. Naopak tři marodi, Demba Ba, David Luiz a Petr Čech, už poměrně překvapivě budou všichni v rozdílné míře k dispozici. Po trestu se vrací i Eden Hazard.

Wigan pak s největší pravděpodobností bude postrádat stopera Garyho Caldwella, jemuž nejspíš nedovolí nastoupit do utkání problém s bokem. Antolin Alcaraz se však přiblížil návratu po zranění třísla. S otazníkem je situace okolo Arouny Koného, který se sice vrátil z Jihoafrické republiky, ale jeho fyzička se podrobí bližšímu posouzení před utkáním.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Azpilicueta, Cahill, Ivanović, Cole - Luiz, Lampard - Oscar, Mata, Hazard - Torres (Ba)
Wigan Athletic - pravděpodobná sestava:
Al Habsi - Scharner, Caldwell, Figueroa - Stam, McCarthy, McArthur, Beausejour - Espinoza, Di Santo, Maloney
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sunderland AFC - Arsenal FC  (sobota 16:00)
Sunderland to celé odstartoval. Dne 18. 8. 2012 sehrál s Gunners bezbrankovou bitvu, aby pro ně odšpuntoval další mizernou sezonu. Arsenal je aktuálně šestý, příští dva týdny se bude odreagovávat pohárovými zápasy, a tak nyní nepřipadá v úvahu nic jiného než vítězná "minirozlučka". Ostatně jak už letos poněkolikáté zopakoval manažer Wenger: ve jménu Ligy mistrů už žádné zbytečné ztráty!

Za "zbytečnou" teď přitom lze považovat prakticky každou, neboť Kanonýry vedle domácí bitvy s ManUtd čekají už akorát dvě měření sil s přímými konkurenty v boji o čtvrté místo, Tottenhamem a Evertonem; jinak dále samí sokové z pomezí elitní desítky, kteří se zkrátka s blížícím se koncem ročníku musejí roznášet na kopytech. A Sunderland se k nim nepochybně řadí, také jeho fanoušci jsou totiž v klasické depresi. Letos "oslavují"40. výročí své poslední úspěšné pohárové jízdy, přičemž je nyní nad slunce jasné, že si jej nepřipomenou ničím jiným než jen co možná nejlepším ligovým umístěním.

V tomto ohledu se již 12. Black Cats mírně lepší, přesto to stále není ono. Domácí plichta se Swansea a následné prohra v Readingu rozhodně nepředstavují ideální odrazový můstek pro hoštění celku, jenž na Wearside nebodoval všehovšudy jedinkrát z posledních 18 návštěv. Stalo se tak v listopadu 2009, kdy o ojedinělém pádu Arsenalu rozhodl Darren Bent.

Mimo jiné i jeho brankovou produkci v lednu přišel na Stadium of Light suplovat loni 12gólový Danny Graham, který se těší na svou domácí premiéru v novém dresu. Ačkoliv se nedávno přiznal ke stračí příslušnosti, což v Sunderlandu doopravdy neslyší rádi, budou se tu k jeho výkonům jistě všichni upínat - přeci jen Fletcherovy dva góly v sedmi minulých kolech příliš optimismu nevyvolávají...

Fanoušci Arsenalu se těsně před víkendem museli zděsit: Vermaelen natuty mimo, Koscielny teprve v pátek normálně trénoval, Djourou na hostování v Německu. Seriózně je tedy ve hře přítomnost Sébastiena Squillaciho v základní sestavě, kam se mimochodem bude tlačit i kompletní, během reprepauzy nepatrně polámaný trojlístek Ramsey-Coquelin-Walcott. S Gervinhovým startem po návratu z JAR se zatím nepočítá.

Také na severovýchodě Albionu si mohou naříkat na kritizovaný únorový termín mezistátních přátelských zápasů. Takhle s velkou pravděpodobností nemůže Martin O’Neill kalkulovat s křídelníkem Jamesem McCleanem. Na druhou stranu alespoň Carlos Cuéllar by se opět mohl na stoperu spárovat s O’Sheaou.
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Gardner, O'Shea, Cuéllar, Colback - Larsson, Vaughan, N'Diaye, Johnson - Sessegnon - Fletcher
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Sagna, Mertesacker, Koscielny, Monreal - Wilshere, Arteta - Walcott, Cazorla, Podolski - Giroud
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Norwich City - Fulham FC  (sobota 16:00)
Mít na kontě po 25 kolech 28 bodů, to by patrně Norwich s Fulhamem před výkopem sezony braly všemi deseti. V praxi to ostatně znamená solidních sedm bodů náskoku na sestupující Wigan. Nicméně vezmeme-li v úvahu sílící Newcastle a Reading nebo čerstvě nabuzený Southampton, měli by se mít zejména stagnující Kanárci na pozoru. Vyhráno ještě nemají.

Jestliže těsně před Vánoci WBA utnulo desetizápasovou šňůru Norwiche bez porážky, tentokrát se v Norfolku čeká na toho opravdového prince-osvoboditele. Teď se totiž čeká na zničení ryze černé série; konkrétně jsme nyní na osmi kolech bez tříbodového zázraku. Menší známky zlepšení už nicméně Canaries vykazují: na čtyři porážky v řadě se zapomnělo třemi remízami, přičemž Newcastle i Tottenham se za určitých okolností daly porazit. Norwichi chybělo štěstí, či spíše chladnokrevnost v zakončení - však Hughtonova parta zavěsila sotva jednou jedinkrát v průběhu nedávných pěti soutěžních klání.

Podobně jako Norwich, také Jolův Fulham je obecně poměrně oblíbeným, koukatelným mančaftem, který se v této sezoně byť jen na jediný den nenamočil do toho pravého záchranářského boje. Ovšem stejně jako pro druhého kohouta, také nad ním se vznáší varovný ukazovák. Cottagers triumfovali pouze ve třech z minulých 17 kol a nad Norwichem sedí akorát díky příznivějšímu skóre. A tedy - pokud na chvilku zaměníme celek za část - i kvůli debaklu Kanárků z úvodního hracího dne tohoto ročníku. Srpnovému výsledku 5:0 je ale na jarní Fulham tradičně na hony vzdálen, rovněž on se nyní potýká s lehkou impotencí, jakkoliv je pořád schopen třemi zásahy sestřelit WHU jako předposledně.

K ojedinělé rotaci by Chrise Hughtona mohly donutit nepříjemné okolnosti. Alex Tettey (koleno) a Anthony Pilkington (zadní stehenní sval) totiž možná nestihnou včas doléčit své bolístky. Ke svému plnohodnotnému debutu už alespoň bude připraven Becchio, lednová posila do útoku, zatímco jiná akvizice z americké MLS, Kei Kamara, ještě potřebuje nabrat adekvátní kondičku.

Doktoři pracující pro Martina Jola zas a znovu zváží stav Dimitara Berbatova, který už nějakou dobu střídavě marodí a nemarodí s hamstringem. Zároveň se samozřejmě budou brát v úvahu navrátilci z reprezentačních srazů, potažmo uzdravení Sidwell s Richardsonem.
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Bunn - Martin, Turner, Bassong, Garrido - Snodgrass, Tettey (Howson), Johnson, Bennett (Pilkington) - Hoolahan - Holt
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Schwarzer - Riether, Hangeland, Senderos, Riise - Dejagah, Karagounis, Sidwell, Duff - Ruiz, Berbatov (Rodallega)
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Southampton FC - Manchester City  (sobota 18:30)
Pěkně si hráči Manchesteru City v posledních zápasech zavařili v boji o titul. Z pěti bodů ztráty na vedoucí Manchester United se po remíze na hřišti Queen’s Park Rangers a doma s Liverpoolem stalo bodů devět, a ač manažer Mancini svůj tým ještě neodepisuje, bude to mít obrovsky těžké. Proti Southamptonu musí bezpodmínečně plně bodovat.

Saints prošli velkou trenérskou rošádou. Úspěšného Nigela Adkinse vystřídal na lavičce někdejší kouč Espanyolu Barcelona Mauricio Pochettino. A v prvních zápasech se mu nevedlo úplně zle, uhrál remízu s Evertonem a ve Wiganu, na hřišti Red Devils pak prohráli jeho svěřenci jen těsně. Nic to ovšem nemění na tom, že se jim v devíti kláních podařilo zvítězit jen jednou.

Na vlas stejnou bilanci má nováček soutěže i s Manchesterem City, co se týče domácích zápasů právě proti obhájci. V novodobé majetné éře Citizens se spolu oba soupeři střetli jedinkrát a bylo to hned první kolo letošního ročníku Premier League. Na Etihad Stadium museli domácí v posledních dvaceti minutách otáčet nepříznivý stav, což se na konec podařilo. City tehdy vyhrálo 3:2.

Mauricio Pochettino bude doufat v dobrý stav několika svých opor. Ne zcela fit jsou Luke Shaw a Nathaniel Clyne, kvůli zraněním se dokonce v průběhu týdne připojili k juniorce - jejich start však vyloučen není. Podobně je na tom Gaston Ramirez, naopak Guly do Prado s největší pravděpodobností nenastoupí. Debutu by se mohl dočkat Vegard Forren.

Man City a jeho manažer Roberto Mancini má naopak k dispozici takřka kompletní kádr. Jedinou výjimkou je Micah Richard - naproti tomu Kompany s Maiconem by už měli být po zranění lýtka, respektive kolene, k dispozici. Stejně tak i bratrské duo Yaya a Kolo Touréovi, jejichž Pobřeží slonoviny bylo Nigérií vyřazeno už ve čtvrtfinále.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Boruć - Clyne, Hooiveld, Yoshida, Fox - Puncheon, Schneiderlin, Cork, Lallana - Ramírez - Rodriguez
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Hart - Zabaleta, Kompany, Nastasić, Clichy - Barry, Y. Touré - Silva, Agüero, Milner - Tévez
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Manchester United25202360:3162
2.Manchester City25158247:2153
3.Chelsea FC25137551:2746
4.Tottenham Hotspur25136642:2945
5.Everton FC251012340:3042
6.Arsenal FC25118649:2941
7.Liverpool FC2599744:3236
8.Swansea City25810734:2834
9.West Bromwich Albion251041134:3534
10.Stoke City25612724:3030
11.West Ham United25861128:3630
12.Sunderland AFC25781028:3329
13.Fulham FC25771136:4228
14.Norwich City25610925:4028
15.Newcastle United25761233:4427
16.Southampton FC25591133:4424
17.Reading FC25581232:4623
18.Wigan Athletic25561429:4721
19.Aston Villa25491223:4921
20.Queen's Park Rangers252111218:3717

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2881)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele