Ohlédnutí za 3. kolem základních skupin Ligy mistrů

23.10.2021, 12:54
Názory a komentáře
Vinícius Júnior (© AFP)
Polovina základních skupin evropských pohárů je už za námi a i v Lize mistrů se začínají některé skupiny vyjasňovat. Stále nahnutá je situace Barcelony, která však odvrátila nejhorší scénář a těsně doma zdolala Dynamo Kyjev.

I další ukrajinsko-španělský duel skončil ve prospěch mužů z Pyrenejského poloostrova, Real si vyšlápnul na Šachťar. Naopak spokojeni s tímto kolem nemohou být Němci, uspěl totiž jen Bayern. Lipsko přišlo o vedení v Paříži, Dortmund schytal debakl od Ajaxu a Wolfsburg prohrál v Salzburgu.

Naopak Angličané byli stoprocentní. Manchester United proti Atalantě a Liverpool proti Atléticu sice prohrávali, oba ale dokázaly otočit. Citizens si s Bruggami poradili hladce, stejně tak Chelsea s Malmö.

Nejlepší zápas kola


Manchester United - Atalanta

S Rudými ďábly to dlouhou dobu nevypadalo zrovna nejlépe. V duelu velmi vyrovnané skupiny s Atalantou prohrávali o poločase o dvě branky po trefách Pašaliće a Demirala, nicméně brzy po pauze snížil Rashford. V závěrečné dvacetiminutovce pak obrat na konečných 3:2 dokonali Maguire a Ronaldo.



Nejpohlednější góly kola


1. Paulinho (Sporting)

Pěkných gólů bylo v průběhu týdne viděno vícero, první místo v naší anketě však může patřit jen jednomu. Tím šťastlivcem je Paulinho, jehož zdařilý technický obstřel rozjásal fanoušky Sportingu. Opomenout ale kromě tref Saného a Viníciuse nesmíme ani voleje Džeka či Keity.



2. Leroy Sané (Bayern)



3. Vinícius Junior (Real Madrid)



Sestava kola





Brankář - Manuel Neuer (Bayern)

Tři zákroky a čisté konto si v dlouho nerozhodném zápase připsal gólman Bayernu. Za bezbrankového stavu si skvěle počíhal na Núňezovu střelu, po přestávce konečky prstů vytěsnil i Goncalvesovu ránu pod břevno.

Pravý obránce - Kyle Walker (Manchester City)

Z pravého kraje obrany tradičně vedle svých defenzivních povinností zvládal i podporovat ofenzivu. Nejvíce to ukázal nedlouho po návratu ze šaten, kdy si naběhl na De Bruyneho pas a následně s přehledem zakončil podél brankáře.

Střední obránce - Gérard Piqué (Barcelona)

Barcelona už nutně potřebovala získat tři body a o ty se velkou měrou postaral právě zkušený stoper. Ten nejenže dovedl obranu k zisku čistého štítu, zároveň jedinou brankou rozhodl o vítězství Katalánců. Piqué zůstal po rohu ve vápně a Albův centr následně z voleje poslal do brány.

Střední obránce - Sebastián Coates (Sporting)

Dva góly jsou u stopera výborným a hlavně málo vídaným počinem. Po čtvrthodině se Coates dostal k Ináciem prodlouženému rohovém kopu, který hlavou trknul do sítě. Zanedlouho se podobná standardka opakovala a Coates udeřil podruhé.

Levý obránce - Daley Blind (Ajax)

Při skvostném mači Ajaxu si jeho levý bek připsal do statistik všechny hlavní plusové body - gól, asistenci i udrženou nulu. Po čtvrtině utkání zužitkoval Hallerova pasu a skóroval, dvacet minut před koncem se spolupráce vyměnila a Blind tentokráte asistoval Hallerovi.

Pravý záložník - Lionel Messi (PSG)

Po hodině hry to s PSG nevypadalo nejlépe, ale právě v tu chvíli se dirigentské taktovky ujal šestinásobný držitel Zlatého míče. Nejprve po Mbappého přiťuknutí nastřelil tyčku a z dorážky skóroval, vzápětí dokonal obrat panenkou z penalty.

Střední záložník - Leroy Sané (Bayern)

Od začátku zápasu hýřil aktivitou a pořádně větral obranu Benfiky. Zářil ale zejména v závěrečné půlhodině. Z přímého kopu zdařilou ranou otevřel skóre, o deset minut později pobídnul ke skórování Lewandowského a vzápětí se po Stanišićově pasu prosadil podruhé.

Levý záložník - Vinícius Junior (Real Madrid)

Dvě branky a jedna asistence během patnácti minut. Na začátku druhé půle po Modrićově pasu překonal Trubina, vzápětí mu skórování umožnila pohledná individuální akcí. Za pár minut ještě naservíroval balón skórujícímu Rodrygovi.

Útočník - Karim Benzema (Real Madrid)

Ve statistikách tentokráte jeho jméno není zrovna zlatým písmem, nicméně přínos na výhře proti Šachťaru měl obrovský. Rozjel několik slibných akcí, v nastavení se pak z otočky prosadil po Asensiově centru.

Útočník - Sébastien Haller (Ajax)

Během prvního poločasu si do statistik zapsal gólovou nahrávku Blindovi, po přestávce zase předávkou do pokutového území asistoval Antonymu. Nakonec se mu dostalo i zasloužené odměny a hlavou sám skóroval.

Útočník - Noah Okafor (Salzburg)

Ve veledůležitém utkání skolil Wolfsburg dvěma přesnými ranami. V pětašedesáté minutě se dostal k tečovanému rohovému kopu a díky dobrým reakcím rozvlnil síť, o dvanáct minut později zůstal po stejné standardce před branou osamocený, čehož nemohl nevyužít.

Nejlepší hráči podle WhoScored


1. Vinícius Junior (Real Madrid) - 9.72 (2 góly, asistence, 6 střel, 2 úspěšné driblinky)

2. Karim Benzema (Real Madrid) - 9.62 (gól, asistence, 7 střel, 4 úspěšné driblinky)

3. Leroy Sané (Bayern) - 9.58 (2 góly, asistence, 92% úspěšnost přihrávek)

4. Paulinho (Sporting) - 9.47 (gól, asistence, 2 úspěšné driblinky, 2 vyhrané vzdušné souboje)

5. Sébastien Haller (Ajax) - 9.31 (gól, 2 asistence, 6 vyhraných vzdušných soubojů, 94% úspěšnost přihrávek)

Nejlepší hráči podle Fantasy


1. Daley Blind (Ajax) 22 bodů - gól (6 bodů), čisté konto (4 body), asistence (3 body), 9 získaných míčů (3 body), hráč zápasu (3 body), 90 odehraných minut (2 body), gól zpoza vápna (1 bod)

2. - 4. Leroy Sané (Bayern) 18 bodů - 2 góly (10 bodů), asistence (3 body), 90 odehraných minut (2 body), čisté konto (1 bod), 3 získané míče (1 bod), gól zpoza vápna (1 bod)

2. - 4. Jorginho (Chelsea) 18 bodů - 2 góly (10 bodů), hráč zápasu (3 body), 90 odehraných minut (2 body), 7 odebraných míčů (2 body), čisté konto (1 bod)

2. - 4. Sebastián Coates (Sporting) 18 bodů - 2 góly (12 bodů), hráč zápasu (3 body), 90 odehraných minut (2 body), 4 získané míče (1 bod)

Nepřehlédněte


Nejprve nastřílel do sítě Liverpoolu dva góly, pak ale Antoine Griezmann musel předčasně do sprch. Přímou červenou kartu uviděl za tvrdý v úvodu druhé půle.



Bayern rozstřílel Benfiku čtyřmi góly přesto, že za bezbrankového stavu mu VAR zamítl hned dvě trefy. Lewandowského trefa nebyla uznána pro hru rukou.



Müllerův gól zase neplatil pro postavení mimo hru.



Alex Teixeira vstřelil do sítě Sportingu mimořádně pohledný gól, i jemu ale videorozhodčí radost sebral.



Místo Lionela Messiho, který by mohl završit hattrick, se penalty v nastavení proti Lipsku ujal Mbappé. Bránu ale přestřelil.



Situace v Lize mistrů


Ve dvou čtveřicích vypadají karty býti jasně rozdány, tabulka je totiž odstupňována po třech bodech. V "céčku" takto vede Ajax před Dortmundem, Sportingem a Besiktasem, ve skupině H zase Juventus před Chelsea, Zenitem a Malmö. První a poslední jsou "stoprocentní" i v nabitém "béčku", tam zatím dominuje Liverpool a AC Milán strádá. Atlético a Porto jsou na tom aktuálně shodně.

Situace už začíná být kritická pro Lipsko, které je na více než jeden zápas vzdáleno i od třetích Brugg. Na čele je PSG těsně před Manchesterem City. Podobně špatně na tom je Šachťar, který ztrácí tři body na Inter a dokonce pět na lídry tabulky Šeriff a Real Madrid, i další ukrajinský celek Dynamo Kyjev. Snažit se výrazně musí i Barcelona, jež momentálně zaostává za Benfikou i suverénním Bayernem.

Zbylé dvě skupiny jsou velmi zamotané. Manchester United se šesti body vede před čtyřbodovou dvojicí Atalanta, Villareal, o jeden krůček pozadu jsou Young Boys. Salzbrug sice svou čtveřici vede poměrně s přehledem, nicméně za ním najdeme trojici týmů bez výhry. Sevilla nepoznala ani hořkost porážky, Lille a Wolfsburg už jednou ano.

Událo se v dalších soutěžích


Pražská Sparta v Evropské lize vstoupila do utkání s Lyonem na jedničku, soupeř však v průběhu utkání obracel a přestřelka skončila výsledkem 3:4. Francouzi tak zůstávají suverénně na čele skupiny právě před Letenskými, ti jsou zase o bod před Rangers. Tabulku uzavírá Bröndby.

Z ostatních utkání stojí za zmínku výsledek šlágru mezi Betisem a Leverkusenem, který skončil remízou. Rapid doma dokázal zdolat Dinamo Záhřeb a zamotal tak situaci ve skupině H, kriticky pak situace vypadá s Fenerbahce a Antverpami, tato mužstva ve vzájemném střetu remizovala.

Ani Konferenční liga českým příznivcům mnoho radosti neudělala. Zraněními zdecimovaná Slavia odjížděla z Haify s prázdnou a v tabulce je tak až třetí, těsně před Unionem, těsně za Maccabi a výrazně za Feyenoordem.

Jako jediný z našich celků bodoval Jablonec, i pro něj to ale bylo smolné utkání. Ještě pár minut před koncem proti Randers vedl, avšak poté inkasoval z penalty. Nicméně stále drží druhou pozici právě před Dány, Alkmaar už je odskočen vepředu stejně jako Kluž vzadu.

Obrovským šokem skončila bitva o vedení ve skupině C, Bodö/Glimt rozstřílel AS Řím poměrem 6:1. Mimo postupové pozice je aktuálně Tottenham, a to vinou vlastní porážky v Arnhemu a úspěchu Rennes proti slovinské Muře.

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele