Ohlédnutí za 4. kolem základních skupin Ligy mistrů

07.11.2021, 19:39
Názory a komentáře
Robert Lewandowski (© AFP)
Podzimní část Ligy mistrů se se začátkem listopadu přehoupla do své druhé poloviny. Hned na úvod nám čtvrté kolo nabídlo několik odvet za zápasy třetího kola. Nespokojeni se svou revanší musí být zejména tři celky.

Benfica doma schytala od Bayernu čtyřgólový debakl, v Mnichově to ale o moc lepší nebylo. Sice dvě branky vstřelila, zároveň ale pět inkasovala. Rovněž Borussia chtěla napravit debakl z Amsterdamu, nicméně i vinou Hummelsova vyloučení prohrála i doma.

Po dobrém vstupu do soutěže si určitě fotbalisté Sheriffu malovali lepší výsledky proti Interu než dvě porážky. Stejně tak Sevilla po úvodních třech remízách chtěla konečně zabrat, namísto toho dokonce podlehla na domácí půdě Lille.

Nejlepší zápas kola


Atalanta - Manchester United

Stejně jako v prvním vzájemném střetu i tentokrát Atalanta nedotáhla slibně rozehrané utkání do vítězného konce. Do vedení ji v úvodech poločasů dvakrát poslali Iličić a Zapata, v nastaveném čase ale pokaždé srovnal Ronaldo.



Nejpohlednější góly kola


1. Karim Benzema (Real Madrid)

Pohlednými dalekonosnými trefami čtvrté kolo skupin zrovna neoplývalo. Do našeho výběru se tak dostaly dvě mimořádně zdařilé kombinace v podání Realu Madrid a Manchesteru United proložené zdařilou dělovkou Nmechy.



2. Lukas Nmecha (Wolfsburg)



3. Cristiano Ronaldo (Manchester United)



Sestava kola





Brankář - Koen Casteels (Wolfsburg)

Celkovými pěti zákroky při pouze jedné inkasované brance podržel tým a umožnil mu zvítězit nad Salzburgem. Čišela z něj jistota, v závěrečných minutách se pak vytáhl i jedním bravurním zásahem proti Šeškově dalekonosné střele.

Pravý obránce - Trent Alexander-Arnold (Liverpool)

Čisté konto a dvě asistence jsou pro obránce vskutku skvělou vizitkou. Ve třinácté minutě poslal famózní dlouhý pas na malé vápno, odkud skóroval Jota, zanedlouho už prudkým křižným pasem našel zakončujícího Maného.

Střední obránce - Marquinhos (PSG)

Žádný ze stoperů nepředvedl v tomto kole vysloveně skvostný výkon, asi nejvíce vyčníval při remíze v Lipsku Marquinhos. Ten k solidní obranné práci přidal i nadstavbu směrem dopředu, když po rohovém kopu přesnou hlavičkou přihrával na Wijnaldumův gól.

Levý obránce - Joao Cancelo (Manchester City)

Na rozdíl od Arnolda sice neudržel čisté konto zato si gólové nahrávky připsal hned tři. Po čtvrthodině připravil zakončení před prázdnou bránu Fodenovi, po návratu ze šaten našel přetaženým centrem Mahrezovu hlavu. Hattrick z asistencí završil v nastavení, kdy přiťuknul Jesusovi.

Pravý záložník - Antony (Ajax)

Po necelé půlhodině hry vybojoval červenou kartu pro Hummelse, řádit začal v závěru. Nejprve přesně odcentroval na hlavu skórujícího Hallera, v nastaveném čase si pak poradil na pravé straně s obráncem a připravil před bránu Klaassenovi.

Střední záložník - Éttiene Capoue (Villareal)

V zápase proti Young Boys byl u všeho důležitého. Během první půle zužitkoval nacvičeného signálu z rohového kopu a nadvakrát překonal brankáře. V závěru se pak zapsal i mezi nahravače, když vypíchnul balón nepozornému Riederovi.

Střední záložník - Pablo Goncalves (Sporting)

Když byla odehrána půlhodina, vybojoval na Yilmazovi penaltu. Její exekuce se sám ujal a s naprostým přehledem proměnil. Zanedlouho skóroval podruhé, tentokráte po zasekávačce zakončil prudkou ranou k bližší tyči.

Střední záložník - Georginio Wijnaldum (PSG)

Po dvaceti minutách hry vyrovnával skóre, když si naběhl na Mbappého přihrávku ze strany a i pod tlakem dokázal míč usměrnit do brány. Před odchodem do šaten dokonal obrat, když se dobře zorientoval po rohovém kopu a hlavičkou na zadní tyč překonal Gulácsiho.

Levý záložník - Vinícius Júnior (Real Madrid)

Při vítězství nad Šachťarem dvakrát připravil gólovou situaci Benzemovi. V úvodních minutách hry obral na levé straně protihráče a Francouzovi přihrál před prázdnou bránu. Po návratu ze šaten si narazil o Casemira a následně z prvního dotyku Benzemovi asistoval podruhé.

Útočník - Robert Lewandowski (Bayern)

Tři přesné zásahy a do toho jedna asistence. V šestadvacáté minutě úspěšně číhal na zadní tyči na Comanův centr, zanedlouho sklepnul pod sebe na skórujícího Gnabryho. Po hodině hry zužitkoval Saného pobídky a brankáře přeloboval, hattrick dokonal dalším obloučkem přes gólmana.

Útočník - Paulo Dybala (Juventus)

Oproti Lewandowskému o jeden gól chudší. Svůj účet otevřel v jedenácté minutě, kdy odražený balón z rohového kopu dopravil z voleje k tyči. Ve druhém poločase s jistotou proměnil penaltu, v závěru pak ještě šikovně našel Moratu, jenž následně zavěsil.

Nejlepší hráči podle WhoScored


1. Paulo Dybala (Juventus) - 10.00 (2 góly, asistence, 94% úspěšnost přihrávek, 4 úspěšné driblinky)

2. Robert Lewandowski (Bayern) - 9.79 (3 góly, asistence)

3. Joao Cancelo (Manchester City) - 9.62 (3 asistence, 91% úspěšnost přihrávek, držení míče po 9,6 % utkání)

4. Federico Chiesa (Juventus) - 9.16 (gól, 86% úspěšnost přihrávek, 5 úspěšných driblinků)

5. Pedro Goncalves (Sporting) - 8.99 (2 góly, 3 úspěšné obranné zákroky)

Nejlepší hráči podle Fantasy


1. - 2. Robert Lewandowski (Bayern) 18 bodů - 3 góly (12 bodů), asistence (3 body), hráč zápasu (3 body), 90 odehraných minut (3 body), neproměněná penalta (-2 body)

1. - 2. Pedro Goncalves (Sporting) 18 bodů - 2 góly (10 bodů), hráč zápasu (3 body), 72 odehraných minut (2 body), vybojovaná penalta (2 body), čisté konto (1 bod)

3. - 4. Paulo Dybala (Juventus) 16 bodů - 2 góly (8 bodů), asistence (3 body), hráč zápasu (3 body), 85 odehraných minut (2 body)

3. - 4. Étienne Capoue (Villareal) 16 bodů - gól (5 bodů), 15 získaných míčů (5 bodů), asistence (3 body), 90 odehraných minut (2 body), čisté konto

Nepřehlédněte


Nadějím na účast Lipska v jarní fázi Champions League je konec i z toho důvodu, že Silva nenavýšil jeho vedení proti PSG, když pohrdnul pokutovým kopem.


Hráčům Red Bullu nepřidala ani vedoucí branka Pařížanů krátce před pauzou, která navíc původně nebyla pro ofsajd uznána, nakonec však platila.


Svému týmu vůbec nepomohl zkušený Mats Hummels, který se v důležitém utkání proti Ajaxu nechal vyloučit už v první půlhodině.


Jako by nestačily dva brzy inkasované góly, Felipe uvrhnul Atlético v Liverpoolu před pauzou do ještě větší deprese. Nechal se totiž vyloučit za svůj hloupý zákrok na Maného.


Situace v Lize mistrů


Čtyři týmy už mají zajištěný postup do jarní fázi. Liverpoolu se to už stoprocentně povede z prvního místa, dalšími šťastlivci jsou Bayern, Juventus a Ajax. Naopak pro Lipsko, Besiktas a Malmö účinkování mezi evropskou smetánkou za dva zápasy skončí.

Blízko postupu do vyřazovací části aktuálně najdeme Chelsea, které ve zbylých zápasech stačí jakýkoliv vlastní bod či ztráta Zenitu. Důležité klání se odehraje ve skupině E, kde Barcelona v případě výhry nad Benficou postoupí, v opačném případě bude její situace těžká.

Kde je naopak bitva o postup naprosto otevřená, to jsou skupiny F a G. V té první vede Manchester United spolu s Villarealem, jen o dva body za nimi najdeme Atalantu a o další dva pozadu pak Young Boys. Stejné odstupy jsou i v "géčku", tam ale na čele najdeme Salzburg, za ním duo Lille, Wolfsburg a na chvostu překvapivě Sevillu.

Událo se v dalších soutěžích


Sparta sice ve svém duelu Evropské ligy jednoznačně prohrála v Lyonu, i zisk čtyř bodů ze čtyř zápasů jí ale stačí k průběžnému druhému místu, jelikož Rangers a Bröndby spolu remizovali. Pokud nyní Letenští skotský celek porazí a Bröndby zároveň neuspěje proti Lyonu, budou mít jistotu jarní fáze.

Na pořádné drama je zaděláno ve skupině C, kde jsou mezi týmy těsné jednobodové rozestupy. Nejlépe je na tom Neapol následovaná Legií, Leicesterem a Spartakem. V nabité skupině B je sice už téměř mimo hru Graz, zato Monako, Real Sociedad a PSV svedou ještě pořádnou bitvu.

V Konferenční lize si česká mužstva připsala cenné zisky. Jablonec i přes nepříznivý vývoj uhrál bod v Randers, díky čemuž se před tímto soupeřem udržel dvě kola před koncem na klíčovém druhém místě. Nyní se ukáže, zda je větší výhodou hrát doma s Kluží, nebo Alkmaarem.

Slavia i podruhé využila domácího prostředí k vítězství, tentokráte přehrála Haifu. Díky tomu se v tabulce vyhoupla na druhou příčku a před závěrečnými dvěma koly je v dobré pozici - s největší pravděpodobností jí bude stačit jedna výhra.

Častým jevem v Konferenční lize je jeden odpadlík a zbylé tři týmy bojující o postup. Nejzajímavěji je to rozehráno ve čtveřici titulované písmenem F, kde na čele najdeme Kodaň a za ní duo Slovan, PAOK, které si to v dalším kole rozdá v přímém souboji o postup do jara.

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Proc se to pousti samo ty videa, posloucham podcast a do toho anthony

Reagovat
widlak

Mně se tohle děje u české ligy a taky mě to tam štve. Obzvlášť, když se jich pustí hned několik najednou.

Ale v tomhle článku je to v pohodě, videa čekají na spuštění.

Reagovat
Y.N.W.A

nespokojení se svou revanší snad musí být i Atleti, ne?

Reagovat
ttopi

Ty dresy na obrázku sestavy kola, to musel dělat genius.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele