Ohlédnutí za 2. kolem základních skupin Ligy mistrů

01.10.2021, 21:29
Názory a komentáře
Radost hráčů Šeriffu (© AFP)
Zářijový program Ligy mistrů už je minulostí, a proto je čas na shrnutí druhého kola jejích základních skupin. V té nebyla na překvapivé výsledky nouze. V čele těchto šoků byli španělští giganti, Barcelona totiž jednoznačně prohrála na hřišti Benficy a Real dokonce doma podlehl Tiraspolu.

Ani další španělské celky nezazářily. Villareal prohrál na Old Trafford, Sevilla ve Wolfsburgu srovnávala v závěru penaltou a Atlético v Miláně zachránilo soupeřovo vyloučení.

Rovněž druhé mužstvo ze San Sira Inter odcházel zklamaný, po úvodní porážce s Realem totiž jen remizoval na půdě Šachťaru. Jinak se však Italům zadařilo, Atalanta zdolala Young Boys a Juventus si v náročném utkání poradil s Chelsea.

Nejlepší zápas kola


Real Madrid - Sheriff

Obrovské překvapení se zrodilo na Santiago Bernabeu. Sheriff Tiraspol tam při svém prvním venkovním utkání v Lize mistrů vůbec dokázal zvítězit - už v první půli jej poslal do vedení Jachšibojev, a ačkoliv ve druhé půli Benzema vyrovnal, v závěru rozhodl o vítězství moldavského celku Thill.



Nejpohlednější góly kola


1. Sébastien Thill (Sheriff)

Sheriff je na čele i v této rubrice, a to díky lucemburskému záložníkovi Thillovi. Ten svým volejem rozhodl utkání a předehnal tak i velmi povedenou střelu z první v podání Tellese či přesný pokus Messiho, kterým se uvedl do listiny střelců PSG.



2. Alex Telles (Manchester United)



3. Lionel Messi (PSG)



Sestava kola





Brankář - Giorgos Athanasiadis (Sheriff)

Celkově deseti zákroky a pouhým jediným obdrženým gólem napomohl Tiraspolu k senzační výhře na hřišti Realu. V první půli se blýsknul proti Benzemovi, v té druhé skvěle vychytal Hazardovu střelu zpoza vápna i Militaovu tutovku.

Pravý obránce - Fernando Costanza (Sheriff)

Svůj podíl na úspěchu moldavského mužstva měli bezesporu i oba krajní beci a zejména Costanza. Tento Brazilec převáděl skvělou defenzivní činnost, sebral několik zajímavých centrů a přerušil spoustu akcí.

Střední obránce - Yaroslav Rakitskyi (Zenit)

Stoper petrohradského týmu si kromě čistého konta připsal i u stopera málo vídané dvě asistence. Nedlouho po návratu ze šaten po rohovém kopu položil bránícího hráče a odcentroval na hlavu skórujícího hráče, v závěru pak za vápnem předal balón Sutorminovi

Levý obránce - Alex Telles (Manchester United)

Během prvního poločasu tolik vidět, ve druhé ale sehrál stěžejní roli. Kromě solidní obranné práce totiž přidal i velkou nadstavbu dopředu, když po hodině hry poslal Fernandesovu standardku skákavým volejem za gólmanova záda.

Pravý záložník - Mohamed Salah (Liverpool)

V osmnácté minutě otevřel gólový účet utkání v Portu, když se dostal k dorážce po brankářově zákroku a snadno poslal míč za brankovou čáru. Ve druhé půli se pak tváří v tvář Costovi skvěle zorientoval a přízemní střelou nasadil gólmanovi jesle.

Střední záložník - Steven Berghuis (Ajax)

Po čtvrthodině hry otevřel proti Besiktasi skóre, když dostal přihrávku od Tadiće a přesnou přízemní ranou překonal brankáře. Nedlouho před odchodem do šaten pak poslal na malé vápno skvělý centr, jehož dokázal Haller zužitkovat ke gólu.

Střední záložník - Curtis Jones (Liverpool)

Měl prsty hned ve třech gólech Reds. U toho prvního šlo právě o jeho ránu, kterou Salah dorazil do sítě. Když byla odehrána hodina, připravil Egypťanovi další branku skvělým křižným pasem a později ještě pobídnul ke skórování Firmina.

Levý záložník - Darwin Núnez (Benfica)

Na překvapivém vítězství Benficy nad Barcelonou měl asi největší podíl. Už ve třetí minutě předvedl skvostnou individuální akci, jíž zakončil nečekanou, zato přesnou ranou na přední tyč. V závěru pak vítězství Portugalců pečetil z penalty.

Útočník - Roberto Firmino (Liverpool)

Na hřiště přišel až po třech čtvrtinách utkání, přesto stihl vstřelit do sítě Porta dva góly. Ten první po chybě brankáře, po níž pak stačilo poslat balón z dálky do prázdné svatyně, zanedlouho se dostal k odraženému míč a čekala na něj velmi lehká práce.

Útočník - Karim Adeyemi (Salzburg)

Sice dal oba své góly "jen" z penalt, nicméně i to je slušný počin. Navíc přihlédneme-li k tomu, že tu první na Botmanovi sám vybojoval, a přestože neproměnil zrovna přesvědčivě, ujal se i té druhé. Tu kopnul na jistotu doprostřed a rozhodl tak o vítězství nad Lille.

Útočník - Robert Lewandowski (Bayern)

Po úvodní gólmanem zneškodněné hlavičce si vzápětí vzal na starost exekuci pokutového kopu, jenž s přehledem proměnil na druhou stranu, než gólman skákal. Nedlouho poté se prosadil podruhé, tentokráte po Müllerově pasu Buščana obstřelil.

Nejlepší hráči podle WhoScored


1. Leroy Sané (Bayern) - 9.69 (gól, asistence, 7 úspěšných driblinků, 93% úspěšnost přihrávek)

2. Gianluigi Donnarumma (PSG) - 9.08 (7 zákroků, čisté konto)

3. Curtis Jones (Liverpool) - 8.75 (2 asistence, 89% úspěšnost přihrávek, 4 úspěšné driblinky)

4. Giorgos Athanasiadis (Sheriff) - 8.60 (10 zákroků, 1 obdržený gól.)

5. Robert Lewandowski (Bayern) - 8.56 (2 góly, 5 střel)

Nejlepší hráči podle Fantasy


1.-2. Mohamed Salah (Liverpool) 16 bodů - 2 góly (10 bodů), hráč zápasu (3 body) 66 odehraných minut (2 body), čisté konto (1 bod)

1.-2. Leroy Sané (Bayern) 16 bodů - gól (5 bodů), hráč zápasu (3 body), asistence (3 body), 79 odehraných minut (2 body), čisté konto (1 bod), 5 získaných míčů (1 bod), gól zpoza vápna (1 bod)

3. Karim Adeyemi (Salzburg) 15 bodů - 2 góly (8 bodů), hráč zápasu (3 body), 75 odehraných minut (2 body), vybojovaná penalta (2 body), 3 získané míče (1 bod), žlutá karta (-1 bod)

4. Hans Vanaken (Bruggy) 14 bodů - gól (5 bodů), asistence (3 body), hráč zápasu (3 body), 90 odehraných minut (2 body), 4 získané míče (1 bod)

Nepřehlédněte


Gólman Porta Costa nabídnul dva z pěti gólů Liverpoolu jako na stříbrném podnose. Při tom druhém nezasáhnul proti křižnému pasu vápnem, po němž Mané snadno zavěsil.


Po přestávce zase naprosto nesmyslně vyběhnul, na Firmina už pak čekala relativně snadná práce.


AC Milán začal v jednom ze šlágrů kola proti Atléticu na jedničku, pak se ale vše začalo otáčet proti němu. Po hloupé žluté kartě byl vyloučen Kessie.


Atleti pak obrat dotáhli do konce až v samotném závěru, kdy Suárez skóroval z pokutového kopu nařízeného za hru rukou.


Situace v Lize mistrů


Kritická je aktuálně situace pro tři velkokluby. Jde oba milánské a Barcelonu. AC je v nabitém "béčku" stále bez bodu a na druhé Atlético ztrácí čtyři, Inter musí v následujícím duelu zase bezpodmínečně zdolat Sheriff. No a Katalánci jsou na tom podobně jako Rossonerri, jen jejich skupina působí snadněji.

Ve skupině A je situace podle očekávání zamotaná mezi třemi celky, jejich složení je ale překvapivé. Chybí mezi nimi totiž poslední Lipsko, na jehož úkor tam najdeme Bruggy. Naopak nejjasněji jsou karty rozdané v "céčku", tam Ajax a Dortmund odskočily Besiktasi a Sportingu.

Chelsea ve třetím kole svede přímý souboj o druhé místo se Zenitem, ve čtveřici G se zase Sevilla popere o první vítězství s Lille a Wolfsburg se Salcburkem. Jednu z posledních šancí na útok na druhé místo bude mít proti Young Boys Villareal.

Událo se v dalších soutěžích


V Evropské lize Sparta ani ve svém druhém zápase neinkasovala a po vítězství nad Rangers má v tabulce čtyř body. V dalším kole bude na hřišti Lyonu nejen útočit na jeho první místo, ale zároveň i bránit to druhé před Brondby.

Největším šokem soutěže jsou prozatím výsledky přemožitele sešívaných Legie, která po Spartaku skalpovala i Leicester. West Ham s trojicí Čechů zvítězil i nad Rapidem, za zmínku pak stojí ještě domácí debakl Celticu od Leverkusenu.

Slavii se v Konferenční lize cesta za postupem trochu zkomplikovala, prohrála totiž v Rotterdamu s tamním Feyenoordem, který je aktuálně o bod před ní. Po jasném vítězství s Haifou se na ni navíc dotáhl Union.

Nezařadilo se ani Jablonci, který po solidním výkonu podlehl v jiném nizozemském městě Alkmaaru. Jelikož ale Randers ztratili své vedení v Kluži, budou Severočeši v dalších dvou zápasech bránit druhou příčku právě před tímto týmem.

Nečekaně si své první body připsal Slovan Bratislava, jenž remizoval na hřišti PAOKu. Jednoznačné vítězství si po obratu připsal Karabach, který v zápase bez favorita přejel Omoniu.

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele