Nizozemská Eredivisie - preview 12. kola

21.11.2008, 08:23, aktualizováno 23.11.2008, 08:33
Previews
Ajax se dnes může vrátit do čela, potřebuje k tomu zdolat Alkmaar. To ale nebude nijak jednoduchý úkol, jelikož AZ je v tuto chvíli pátý. Groningen vládne doma, tentokrát ale jede do Tilburgu. Feyenoord hostí Haag, Utrecht přivítá Arnhem.
FC Volendam - Roda JC  (pátek 20:45)
V předehrávce 12. kola nejvyšší holandské soutěže přivítá nováček z Volendamu zlepšující se Rodu JC. Oba celky se nacházejí v sestupovém pásmu a ani jeden z nich tam nechce setrvat až do konce.

Trenér domácích Frans Adelaar zdůraznil, že na vině za jejich výkony stojí nedůslednost. Poukázal hned na dva rozdílné zápasy, které okamžitě každého zarazí už při pohledu na výsledky a na soupeře. V prvním Volendam senzačně vyřadil z domácího poháru AFC Ajax, druhý zápas tentokrát v Eredivisie prohrál vysoko se Spartou Rotterdam 4:0.

"Nebojíme se Rody. Je to velice mladý tým, nemají zkušenosti s hrou na této úrovni," řekl Adelaar. Domácím budou chybět opory Rowin van Zaanen a Dominique van Dijk, proto mohou nováčci na svém Kras Stadion očekávat další těžký večer.

Minulé kolo Volendam dostal výprask od Sparty Rotterdam, když si přivezl hned čtyři branky. Naopak Roda se pomalu zvedá a ráda by navázala na dva minulé, ze kterých vyšla v obou případech vítězně. Naposledy její formu poznali hráči z Nijmegenu, když si odvezli z Rody prohru 3:0.

"Organizovaná hra proti NEC Nijmegen byla opravdu perfektní, každý z hráčů splnil své úkoly na výbornou a k tomu přidali zdravou agresivitu. Jejich výkony jsem byl opravdu mile potěšen. Přesně takhle bych si představoval naší hru a pokud chceme opustit spodní patra tabulky, musíme tyto výkony opakovat v každém zápase. Těším se na svou práci v Rodě," řekl nový trenér Harm Van Veldhoven.

Tomu budou v zápase proti nováčkovi z Volendamu chybět hned tři hráči a to Pa Modou Kah, Anouar Hadouir a Andres Oper.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.65 - 3.55 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
NAC Breda - NEC Nijmegen  (sobota 18:45)
O první příčku dělící se Breda přivítá ve 12. kole Nijmegen. Ten je na sedmé pozici a na čelo tabulky ztrácí sedm bodů. Vítězství by ho sice mohlo vrcholu přiblížit, ale poskočit by mohl nejvíce o dvě místa. Domácí NAC Breda ale bude chtít vyhrát a udržet si první pozici, o kterou se aktuálně dělí s Ajaxem.

Trenér Bredy Robert Maaskant nechce ponechat nic náhodě a před duelem se sedmým Nijmegenem varuje. NEC totiž naposledy utrpěl překvapivou porážku v zápase s Rodou Kerkrade a na Rat Verlegh Stadionu bude chtít vše napravit.

"Myslím si, že Nijmegen je velice těžkým protivníkem, něco jako my. Chtějí hrát fotbal, ale zároveň mají vše dobře zorganizované. Jejich poslední prohra s Rodou nám nijak nenahrává, ba naopak. Budou chtít tento výsledek napravit," řekl Maaskant, jenž bude v utkání postrádat Martijna Reusera, Enrica Vallese a Elleryho Caira. Nejistý start je u Keese Kwakmana.

Nijmegenu budou vinou zranění chybět Rachid Bouaouzan a Ramon Zomer. Zpět v tréninku je již Jhonny van Beukering. Svůj debut v 'áčku' si nejspíše odbyde mladý Moestafa El Kabir, jemuž dá kvůli povedeným výkonům v rezervě šanci trenér Been.

"Byl velice šťastný, připomnělo mi to mě za mladých let, kdy jsem poprvé mohl nastoupit za Feyenoord," řekl Been na adresu mladého fotbalisty. "V tréninku pracoval tvrdě a zaslouží si šanci." Nastoupí také Van Beukering, jenž měl v poslední době problémy s váhou.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.45 - 3.65
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Twente - SC Heerenveen  (sobota 19:45)
Velice zajímavý duel bude k vidění na Arke Stadionu. Ve 12. kole nizozemské nejvyšší soutěže zde totiž na sebe narazí Twente Enschede a Heerenveen.

Zatímco domácí Twente vedené trenérem Stevem McClarenem začalo sezonu výborně, v posledních zápasech se mu přestalo dařit a propadá se tabulkou. Na výhru čeká již tři zápasy. To Heerenveen si drží vyrovnanou výkonnost a drží se v popředí tabulky, i když čelo pomalu utíká. Heerenveen má na pátém místě 19 bodů a náskok na Twente činí jediný bod.

Angličan ve službách Twente Steve McClaren moc dobře ví, že se jeho svěřenci musí zvednout a vrátit se na vítěznou vlnu. "Poslední výsledky byly obrovským zklamáním," neskrýval bývalý kouč anglické reprezentace. "Nedávali jsme branky, a proto jsme prohrávali. Musíme zápasům dominovat a střílet více branek."

McClaren se také zmínil o soupeři, který ho osobně velice upoutal. "Heerenveen mám rád, několikrát jsem ho viděl v televizi. Dávají spoustu gólů, ale někdy na svou ofenzivní hru doplácí. Každopádně to bude velice těžký soupeř," dodal McClaren.

Hostům budou chybět vinou zranění Bonaventure Kalou, Michael Dingsdag a Geert-Arend Roorda. Nenastoupí ani suspendovaný Goran Popov. Heerenveen na Enschede nemá příliš dobré vzpomínky, ze 17 zápasů zde vyhrál pouze třikrát.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.50 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PSV Eindhoven - Heracles Almelo  (sobota 19:45)
Potácející se PSV Eidhoven ve dvanáctém kole přivítá na svém Philips Stadion hosty z Almela.

Aktuálně šesté PSV by rádo zlomilo šňůru smůly, když zaznamenalo 4 prohry v řadě. Eidhoven se naposledy radoval z vítězství přesně 1. listopadu 2008, když doma porazil Willem II rozdílem dvou branek - 2:0.

O moc lépe na tom není jeho soupeř Heracles Almelo. Ten naposled vyhrál 26. října nad ADO Den Haag v poměru 3:1.

Domácí jdou do zápasu s jasným cílem zvítězit. "Naší povinností je zvítězit a hlavně uspokojit fanoušky. Ti se stále nesrovnali s naším pomalým nástupem do soutěže," řekl trenér PSV Huub Stevens.

Obhájce titulu do soutěže vstoupil velice špatně a snaží se dohnat ztráty, ale ani to se nedaří. Nic nejde v týmu tak, jak by mělo a navíc útočník Danko Lazovič podal extravagantní rozhovor, ve kterém ostře kritizoval Stevense po debaklu s Ajaxem v poměru 1:4.

"Rozhovor jsem viděl, byl dobrý," řekl Stevens a odmítl tuto událost dále komentovat. Lazovič byl za svá slova odměněn pokutou. Její výši však vedení PSV nechtělo zveřejnit.

"Nechci se k celé záležitosti nadále vracet. Pouze jsem chtěl poukázat na stávající situaci v klubu. Trenéra a zbytek týmu beru jako přátele. Chtěl bych se všem omluvit, pokud někoho některá z mých slov zasáhla," prohlásil Lazovič.

V řadách PSV budou chybět Kromkamp, Dirk Marcellis a Nordin Amrabat, které trápí zranění. Zatímco na soupisce Almela se neobjeví Darl Douglas, Kwame Quansah, Mark Jan Fledderus a Karim Bridži, ktěří chyběli i v minulém kole.

"PSV bude opravdu těžký soupeř, podíváme-li se na jejich poslední výsledky, zjistíme, že bychom právě my mohli být jejich odrazovým můstkem. Musíme do zápasu dát všechno. Jsou rychlí a agresivní. My se musíme vyvarovat zbytečných chyb v obraně. Pokud získáme míč na soupeřově polovině, měli bychom se snažit co nejrychleji zakončit," řekl k zápasu trenér Heraclesu Gert Heerkes.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.22 - 5.25 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
BV De Graafschap - Sparta Rotterdam  (sobota 20:45)
BV De Graafschap přivítá na domácí půdě Spartu Rotterdam. V případě vítězství by se domácí mohli vymanit ze sestupového pásma, avšak proti bude zlepšující se Sparta, která by ráda navázala na poslední povedené zápasy.

Trenér domácího celku, který aktuálně hájí 17. pozici se 7 body, Henk van Stee by se již mohl spoléhat na hvězdu domácích, útočníka Geerta den Oudena, který se vrací po zranění třísel.

I přesto však van Stee nabádá své svěřence, aby hráli zodpovědně a nenechávali vše na den Oudenovi. "Nemůžeme nechat Geerta, aby celý zápas odnesl na svých bedrech. Fotbal je týmová hra. My se musíme zapojit a vypomoct mu, jen tak můžeme očekávat úspěch."

Den Ouden, Steve De Ridder a Stephan Keller. Tito hráči, kteří chyběli domácím již v minulých kolech, už naplno trénují, přesto však nad jejich starty visí otazník. Jistotu má De Graafschap v tom, že nenastoupí ani jeden ze čtveřice Leon Hese, Rene Bot, Cerezo Fung a Abdelhali Chaiat.

To hráči Sparty mají jiné problémy, příjemnější. Jejich forma roste a v minulém kole se odpoutali od sestupového pásma.

"Velice nám pomohla výhra nad Volendamem, díky zisku tří bodů jsme si začali znovu věřit. Doufáme, že teď přijdou jenom dobré výsledky," řekl trenér hostů Foeke Booy.

"De Graafschap se potácí s formou a nedaří se mu, moji hráči moc dobře ví, co mají hrát. Zisk tří bodů vidím jako povinnost," dodal Booy.

I Sparta Rotterdam má širokou škálu zraněných. Mezi zraněnými jsou Edwin van Bueren, Karim Touzani, Nathan Rutjes a Sander van Gessel. Otazníky visí také nad startem Charlese Disselsa. Do utkání nejspíš nezasáhne ani brankář Harold Wapenaar.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.45 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Feyenoord Rotterdam - ADO Den Haag  (neděle 12:30)
Nic jiného než vítězství nebereme, tak s takovým heslem jdou v neděli do boje fotbalisté Feyenoordu. Aktuálně až 12. celek tabulky hostí Den Haag, který si do tabulky připsal prozatím jen o dva bodíky méně. Na De Kuip se tedy očekává vyrovnaný souboj.

Přestože si letos v Eredivisie Rotterdamští stojí tak špatně, minulá kola je zastihla ve zřetelně lepším rozpoložení než v úvodu sezony. Sedm bodů ze tří předešlých zápasů budiž důkazem. To ADO naopak po solidním rozjezdu poslední dobou jen strádá. Vždyť také pět zápasů v řadě prohrálo. Naposledy s Tilburgem brankou Demougeho úplně ke konci utkání.

"Cítím se být zodpovědný za oněch pět porážek, ale sedli jsme si s hráči a já doufám, že se zvládnout přenést přes zklamání z prohry s Tilburgem až v nastavení. Feyenoord má daleko kvalitnější kádr než my, ale to jsme věděli již na začátku sezony," uvedl na předzápasové tiskové konferenci André Wetzel, lodivod Haagu. Tomu by měli být v neděli k dispozici všichni hráči. Bosschaart se již objevil v dresu rezervy a i Pique začal s tréninkem.

Favorizovaný Feyenoord, doma značně produktivní (2,8 průměr gólu na zápas), se již nebude muset obejít bez umění Landzaata a Slory, na něž v přístavním městě čekali doslova jak na smilování. Oba se zřejmě po zbavení se bolesti podkolenní šlachy objeví na lavičce. Přesto má nadále marodka Rotterdamu nepříjemné rozměry. Skví se na ní například jména Tomassona, Biseswara či Vlaara.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.95 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
AZ Alkmaar - AFC Ajax  (neděle 12:30)
Nejzajímavější utkání 12. kola Eredivisie se odehraje na DSB Stadionu v Alkmaaru, kde domácí přivítají aktuálně vedoucí celek soutěže AFC Ajax.

Alkmaar hájí 4. pozici, ovšem případné vítězství nad vedoucím celkem by jej mohlo posunout právě na špici místo Ajaxu. Musel by však doufat v zaváhání NAC Breda a FC Groningen.

"Po devíti zápasech v řadě bez prohry ztrácíme pouhé dva body na čelo, myslím si, že právě toto utkání bude zlomové. Musíme hrát jako tým, protože Ajax má individuální kvality na své straně," řekl domácí trenér Louis van Gaal.

AFC Ajax je ve výborné formě, což dokázal s minulém kole, kdy deklasoval PSV Eindhoven vysoko 4:1, přesto však trenér Ajaxu Marco van Basten zůstává nohama na zemi.

"AZ se pohybuje v čele tabulky, má velice kvalitní a široký kádr. Musíme si na ně dát veliký pozor a v nedělním zápase ukázat vetší vůli vyhrát. Jejich silnou stránkou jsou rychlé přechody z obrany do útoku, to si musíme pohlídat," prohlásil.

Hostům však budou scházet důležité opory jako je Klaas-Jan Huntelaar, který si vážně poranil kotník. Vyloučeny jsou starty i dalších hráčů. Mitchell Donald, Jan-Arie van der Heijden, Ismail Aissati a Maarten Stekelenburg se na hřiště také nepodívají. Dále pak Dario Cvitanich a Jeffrey Sarpong, ti se však velice dobře zotavují.

Naopak na trávník se vrací Miralem Sulejmani, ale trenér van Basten s ním nemůže po zranění počítat po celých 90 minut.

To AZ nemá takové starosti, přesto však v řadách domácích budou chybět vinou zranění Jeremain Lens, Moussa Dembele, Gijs Luirink a Kew Jaliens.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.30 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Willem II - FC Groningen  (neděle 14:30)
Zaváhání Bredy bude chtít v neděli rozhodně využít mimo jiné také Groningen. Momentálně třetí nejlepší celek Holandska zajíždí k utkání 12. kola na půdu ambiciózního Tilburgu, jenž v minulém kole až gólem za pět dvanáct přemohl Den Haag.

Vlnu kritiky a obav musí odrážet Ron Jans, kormidelník Groningenu, před nadcházejícím střetnutím. Jeho svěřenci totiž venku nevyhráli od triumfu v Arnhemu (4:0) hned v úvodním kole letošního ročníku. Na druhou stranu doma je to letos pohádka, tudíž ve hře o titul jsou zelenobílí stále. Stačí jen zlepšit tvář mimo Euroborg, k čemuž podle Janse dopomůže i větší náklonnost paní štěstěny.

"Nu, lidé, kteří toto tvrdí (uvedl v reakci na kritiku venkovních výkonů Groningenu - pozn. red.), musí mít krátkou paměť. Museli opomenout náš start do sezony proti Vitesse, remízu s Heraclesem, kdy jsme hráli v deseti proti 11. Ani proti Ajaxu jsme nepodali špatný výkon, třebaže jsme prohráli," míní loajální kouč Groningenu.

Jen jedinou porážku za posledních sedm kol utržili svěřenci Andriese Jonkera, pročež se posunuli až na devátou příčku. V Tilburgu, někdejším působišti Tomáše Galáska, však zůstávají nohama na zemi a za favorita utkání se rozhodně nepovažují. "Groningen je favorit. Ale my se chystáme bojovat s ním," řekl stroze Jonker, jemuž možná ještě v neděli nebude po ruce Muhamedu, zatímco se do akce vrací záložník Boutahar.

Klíčová otázka, která se řeší na severu Holandska, je ta okolo zdraví brankáře Luciana. Tomu pochroumal žebro při tréninku spoluhráč van de Laak a brazilský golman se rozhodne až těsně před výkopem, zda nastoupí. Mimo hru jsou definitivně rovněž de Roover, Levčenko a Veldmate.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.15 - 3.50 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Utrecht - SBV Vitesse  (neděle 14:30)
Na stadion Galgenwaard v Utrechtu přijede aktuálně 15. celek Eredivisie, tým který zaspal začátek soutěže - SBV Vitesse.

Domácí by si rádi v tomto utkání zlepšili náladu, protože minulé dva zápasy vždy jasně prohráli, nejprve na půdě Feyenoordu jasně 5:2, poté v Heerenveenu těsně 3:2.

Zatímco Vitesse poslední čtyři ligová kola neprohrálo a připsalo si pěkných osm bodů. Bohužel díky špatnému vstupu do sezony se hosté nacházejí těsně nad sestupovými pozicemi.

"Začátek soutěže nám nevyšel, což bylo výhodou pro ostatní týmy, aby nám utekly. Nevidím v tom ale žádný problém. Máme před sebou ještě dost zápasů a věřím, že ztrátu doženeme," řekl trenér Vitesse Arnhem Hans Westerho.

Tomu bude v utkání chybět suspendovaný kapitán Paul Verhaegh, dále pak Frank van der Struijk, který si poranil kotník. Naopak obránce Jeroen Drost se po zranění vrací do sestavy a v zápase proti Utrechtu bude připraven nastoupit.

Utrecht by po prohrách naopak konečně chtěl slavit zisk tří bodů. "Musíme vyhrát, musíme získat všechny tři body," řekl asistent trenéra Utrechtu Ton du Chatinier.

Domácím budou k dispozici hned tři opory, které nehrály. Mihai Nesu a Loïc Loval s Gregoorem van Dijkek, ti se vracejí po zranění.

Do zápasu však nezasáhne Morten Skoubo, kterého trápí kolenní šlacha a Étienne Shew Athén, toho zmohla chřipka.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.30 - 3.65
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AFC Ajax1181226:1325
2.NAC Breda1181222:1025
3.FC Groningen1172226:623
4.AZ Alkmaar1172227:1123
5.SC Heerenveen1154225:2219
6.PSV Eindhoven1160518:1218
7.NEC Nijmegen1153315:1218
8.FC Twente1153313:1218
9.Willem II1153316:1618
10.FC Utrecht1142513:1614
11.Heracles Almelo1134413:1613
12.Feyenoord Rotterdam1133522:1812
13.Sparta Rotterdam1132614:2611
14.ADO Den Haag1131712:1710
15.SBV Vitesse1124510:1810
16.Roda JC1123612:219
17.BV De Graafschap112185:217
18.FC Volendam1111910:324

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

- věřím, že Harm Van Veldhoven Rodu zvedne a dotáhne do solidnějších pater tabulky

Reagovat
smazaný uživatel

skara chci dat 02 na Heerenveen tady se mu moc neveri...

Reagovat
božský John

Okej začínám fandit groningenu

Reagovat
One-Real

A co Alkmaar?

Reagovat
božský John

To víš Pájo,dřevákům nefandim...

Reagovat
Tomanatura

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele