MS do 20 let - finálový den

13.07.2013, 19:23, aktualizováno 13.07.2013, 23:39
Komentáře a souhrny
Mistrovství světa do dvaceti let je u konce, šampionát ovládli Francouzi, kteří ve finále až po penaltovém rozstřelu přehráli Uruguay a slaví zisk zlata. Bronz nakonec s přehledem ukořistila Ghana, jež si v souboji o třetí místo snadno poradila s Irákem.

Ghana - Irák 3:0

13.07.2013 17:00

Góly: 35. Joseph Attamah, 45+1. Ebenezer Assifuah, 78. Frank Acheampong

Předkrm před finále mládežnického mistrovství světa nabídl očekávaný průběh, po kterém získává konečné třetí místo Ghana, Iráčané tak musejí vstřebat další hořkou pilulku a zůstávají na nepopulární bramborové pozici.

Ztracený semifinálový zápas proti Uruguayi, kde Irák vypadl až po penaltovém rozstřelu, nezanechal na hostující straně zbytečné újmy na duši a hned od první minuty to byl celek od Perského zálivu, kdo určoval tempo hry. Jako první to zkoušel Abdulhussein, Ofori však jeho pokus zlikvidoval. Hned záhy našel Abdulraheem před brankou Jawada Kadhima, ten ale nemířil přesně!

Totožný obraz hry byl k vidění i nadále. Zajímavých momentů před oběma brankami ovšem bylo pomálu. Změna přišla až po půlhodině hry, kdy měl dobrou střeleckou pozici Assifuah, prostor tří tyčí však nenašel! Nedáš - dostaneš. I tady mohla následovat blesková odpověď, když Mahdi Kamil oslovil Abdulhusseina, tomu se ale za minutu dvanáct postavil do cesty Lartey. Ve 35. minutě už africký tým přece jen udeřil: Odjer od rohového praporku našel na přední tyči hlavu Attamaha, který pohodlně zavěsil - 1:0! Ještě do pauzy využil jednu z mnoha šancí Assifuah - 2:0.

Hosté se však nevzdávali. Krátce po změně stran se k volnému přímému kopu postavil Ali Faez a ghanský brankář měl rázem plné ruce i nohy práce, aby jeho střelu vytěsnil z prostoru branky. Do ofenzivy se postupem času začal čím dál tím více tlačit další obránce a jmenovec Adnan, vyložená šance však ne a ne přijít. Poté spálil další velkou šanci Abdulhussein!

Po dobré práci Assifuaha mohl trestat Aboagye, ovšem také kmenový hráč ghanského Inter Allies nemířil do prostoru vyhraněného třemi tyčemi. Ten samý hráč ale následně vybídl ke skórování spoluhráče Acheamponga, jenž potřetí překonal Hameeda a uzavřel na 3:0.

Více informací k zápasu

Francie - Uruguay 1:0p

13.07.2013 20:00

Góly: -

Světový šampionát do dvaceti let vyhrála Francie. K prvnímu titulu v této věkové kategorii dokráčeli Francouzi až přes penaltový rozstřel, ve kterém po bezbrankovém průběhu zápasu udrželi pevnější nervy než poražení Uruguayci. Rozhodující penaltu proměnil Foulquier, hrdinou však je gólman Aréola.

Francouzi šli do zápasu bez potrestaného stopera Umtitiho, Uruguaycům zase scházel zraněný Varela a oproti většině zápasů se do základní sestavy tentokrát nevešel záložník De Arrascaeta. Nejvýraznější změnu ovšem přinesli Francouzi svým výkonem, který patřil jednoznačně k těm nejslabším na turnaji. Byli to naopak Uruguayci, kteří byli aktivnějším týmem a měli také více brankových příležitostí.

První zakončení ovšem obstaral Sanogo, jenže se svou ranou z otočky neměl sebemenší šanci uspět. To na druhé straně Cristoforova rána byla výrazně nebezpečnější, nakonec však naštěstí pro Areolu skončila těsně vedle jeho branky. Thauvin to z dálky zkoušel nepřesně, první střela Nicolase Lópeze zase skončila bezpečně v rukavicích francouzského gólmana. Po vyrovnaném úvodu se Jihoameričané stále více dostávali do hry a tahali za delší konec provazu, což mohl v jednadvacáté minutě gólem dokumentovat znovu López, po hrubce Sarra ale v obrovské příležitosti tváří v tvář Areolovi selhal.

Také v závěru poločasu byl k vidění uruguayský tlak, další zakončení Lópeze ovšem úspěch ani tentokrát nepřineslo a po ojedinělém nejistém zákroku Areoly po rohovém kopu nedokázal ze závaru v šestnáctce nikdo v bílém dopravit míč do sítě. Jak první poločas skončil, tak také ten druhý začal, Francouzi sice drželi balón o něco více na svých kopačkách, ovšem velmi často museli řešit ošemetné situace ve vlastních zadních řadách.

Aktivní byl především López, který dělal hráčům v modrém pořádné problémy svou rychlostí a prací s míčem, ani největší uruguayská hvězda však na Areolu recept nenašla. Nejprve totiž branku vůbec netrefil, když zblízka udělil míči opačnou rotaci, než by bývalo bylo žádoucí, a pak pro změnu trefil jen střed francouzské svatyně. V šedesáté osmé minutě, to byl přitom na hřišti jen tři minuty, udeřil Bosetti na zemi Paíse, rozhodčí si však ničeho nevšimli a ušetřili Francouze od vyloučení.

Jenže ani v jedenácti to Evropanům nešlo, mohli se však spolehnout na skvělého Areolu, jenž po skvělé práci střídajícího De Arrascaety vychytal i Avenattiho. Francouzi přesto mohli rozhodnout, Veretoutova tečovaná střela ale proletěla těsně vedle tyče a další dělovku zpoza šestnáctky perfektně vyrazil De Amores. Také Uruguayci měli v závěru jednu velmi slušnou příležitost, Velazquez však rovněž těsně minul a zápas tak šel do prodloužení.

S ním měli Uruguayci velmi pozitivní zkušenost, když ve čtvrtfinále právě až po nastavené půlhodině přehráli favorita za Španělska. V prodloužení se hrál zajímavý fotbal, branka ale nepadla ani jedna, přestože k ní měl aktivní De Arrascaeta jednou poměrně blízko. Šlo se tedy do penalt, což byl na turnaji nový zážitek pro Francouze, nikoliv však pro Uruguay, která díky rozstřelu postoupila v semifinále přes Irák. Ve finále ovšem totálně selhala.

Jako první šel na řadu Francouz Pogba, jenž zvolil pomalý rozběh a s přehledem uklidil míč za De Amoresova záda. Jenže už ve druhé polovině první série přišlo rozhodnutí, Velazquezovu slabou střelu totiž vychytal Areola a poslal Francii do náskoku. Veretout pak proměnil a když při penaltě selhal také druhý Uruguayec, De Arrascaeta, bylo prakticky rozhodnuto. Na N'Gandův gól ještě stačil odpovědět Olaza, mistrovství světa do dvaceti let ovšem hned poté ukončil svou trefou Foulquier a pověsil tak na francouzské krky zlaté medaile.

Více informací k zápasu
Tři hvězdy dne: Ebenezer Assifuah, Frank Acheampong (oba Ghana), Alphonse Aréola (Francie)

Autor: Jiří Vojík, Michal Hruška

Komentáře (107)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Francie pro titul

Reagovat
smazaný uživatel

Uruguay musi

Reagovat
Benesse

Pogbič dnes zdvihne pohár

Reagovat
I am Mancunian

Varela

Reagovat
mithro

na lavicke

Reagovat
I am Mancunian

tak to sa neoplati ani sledovat

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mithro

tiez tomu nerozumiem, cely turnaj hral a nie zle. finale a bum, posadeny na lavicku

Reagovat
mithro

tak groin injury nakoniec

Reagovat
smazaný uživatel

Kozohorský - Cspalár?

Reagovat
smazaný uživatel

To jako fakt?

Reagovat
smazaný uživatel

Nestihl jsem úplný začátek, ale podle hlasu a především slovník (Csaplár) tomu asi nebude jinak.

Reagovat
Miguel19

Jojo, jako semifinále.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Sanogo...toho fakt koupil Arsenal? Neeee, tomu nevěřim

Reagovat
Miguel19

Přišel zadara ne? Prachy snad za něj nevyhodili..

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to potom jo..ale nezahraje si tam, fakt asi nejhorsi hrac na hristi...i kdyz dal 4 goly...tak nebejtt Behebacka Pogby a Thauvina, tak neni ani strela

Reagovat
smazaný uživatel

ale prosim ta..mal zapasy, v ktorych bol dokonaly a potom take, v ktorych ho ani nebolo vidiet..nechapem potrebu robit z neho trageda

Reagovat
Godwinson

Zrovna Bahebeck udělal celkově menší dojem než Sanogo.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale alespon je dravej, ten Sanogo mi prijde, ze se mu nechce...alemvim hovno jestli treba nema nejaky problemy

Reagovat
smazaný uživatel

A ted ho jeste sestrelili

Reagovat
Godwinson

Sarr

Reagovat
smazaný uživatel

To je neskutečný ty jejich postavy, to je jak tátové proti svým synům.

Reagovat
smazaný uživatel

Vid treba Nicky Lopez a Kondogbia to byl souboj

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Bartoš dneska už hrál v Turecku

Reagovat
smazaný uživatel

Krysa má v Lopezovi nástupce...

Reagovat
Godwinson

Kondogbia je na pěstí.

Reagovat
db18

Divím se, že Csaplár ve zdraví vydržel angažmá u mládežnické repre, když vedl samé nepotřebné hráče...

Reagovat
smazaný uživatel

Má ale pravdu, ten trenér "západního střihu". Sice občas mluví jak kdyby byli s Kozohorský v hospodě u pivka, to samé i Kozohorský a jeho občasné používání slov na facku, ale myšlenky jsou trefný.

Reagovat
db18

No, má hodně "profesionální" slovník, víc mne ale štve ten jeho monotoni hlas, který mi připomíná nezáživnou přednášku

Reagovat
smazaný uživatel

Mozna prave proto, ze nabadal hrace hrat individualne a na sebe, a ne tymove, tak mu ty vysledky nevychazely....

Reagovat
smazaný uživatel

bez toho komentáru Csaplára by to bola veľká nuda aspoň niekto v týchto krajoch má logickú kritiku k výchove mládeži

Reagovat
smazaný uživatel

Sanogo....

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle tady nedelej...nebo dopadnes jak ja..

Reagovat
smazaný uživatel

ale on je proste jeden z najhorších hráčov na ihrisku, ako dnes, tak aj v semifinále....a k tomu mi príde dosť nefutbalový...videl som aj zápasy v skupine, tam sa mu darilo trochu viac, hlavne streleecky, ale tiež to nebolo nič extra keď to porovnám s jeho spoluhráčmi....

Reagovat
Miguel19

Hrozný zápas. Ale Csaplár ví o čem mluví no..ať se to někomu líbí nebo ne..

Jediný zajímavý hráči jsou Lopez a docela i Thauvin s Pogbou. Jinak je to děs.

Reagovat
db18

...jen by mohl mluvit záživněji

Reagovat
Godwinson

Csaplár je výborný ... ten jediný zatím zařídil, že u toho ještě nespím, Francie zklamává. Obrovskou pochvalu zaslouží jen Aréola.

Reagovat
celeb

Uruguaj zatial golovejsi. Francuzi dobri iba v medzihre, akonahle sa dostavaju k sestnastke, su bezradni a zachvilu odzbrojeni.

Reagovat
smazaný uživatel

ten Csaplár neviem, miestami mi príde že trepe blbosti, potom to dostane chvíľou úžastnú myšlienku a hned to padne opäť do blbostí.....ok takže pre neho tímova hra v mládežníckom futbale je totálna blbosť lebo nepredá hráčov do dospelého futbalu ?....

Reagovat
smazaný uživatel

V necem ma pravdu, to jo, ale on je hroznej pesimiste, takovej revolucionar tady neuspeje, to chce koucovat Zemanstyle, ale to se v era Misaka Bilka netrpí

Reagovat
smazaný uživatel

"Zemanstyle" Zemana jako kondičního trenéra, to je tak všechno. Jeho fotbal se třemi hráči vzadu, stopeři + brankář, je naprosto nepoužitelný. Možná podívaná pro diváky, protože vidí víc než dost gólů, ale to je tak všechno.

Reagovat
smazaný uživatel

tak ja som radšej za víťazstvo 4:3 ako za 1:0 a tak to berie väčšina managerov aj v BL a PL preto tam padá najviac gólov....

Reagovat
smazaný uživatel

V PL bych to tak neviděl, tam je to umírněnější. V BL je to víc. Úplný extrém je nizozemská liga, tam by Zeman kraloval.

Reagovat
smazaný uživatel

presne na Eredivisie som zabudol ...

Reagovat
db18

nevšiml jsem si, že by v BL jeli na harakiri (kromě HSV v začátcích Arnesena)

Reagovat
smazaný uživatel

tak odtiaľ potiaľ, harakiri to nie....ale ide o tú myšlienku a filozofiu

Reagovat
smazaný uživatel

(a ne, nejsem Nico Lopez)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

a v čem je ta výhra 4:3 lepší jak výhra 1:0??

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš to myslí tak, že se hráči moc spoléhají jeden na druhého. Všude jinde hráči hrají sami za sebe, aby se prosadili právě oni. Ne jeho spoluhráč, ale on sám, přímo ten hráč. Tady se ti kluci "schovávají" za týmový výkon a ve své podstatě jsou na tom fotbalově špatně. Nicméně se v tom týmové pojetí ztratí, nedostatky se ukážou až když vyleze z té kategorie mladých.

Reagovat
smazaný uživatel

s týmto už súhlasím, prečo to sakra nepovedal takto ako ty?

Reagovat
smazaný uživatel

Presne tak to myslim, nas narodak je uplnej opak, ona vlastne i ta ceska mentalita je podobna...viz treba hokej no

Reagovat
smazaný uživatel

Hrozně mi vadí Kozohorského "čeština"

Reagovat
smazaný uživatel

a to konkrétně?

Reagovat
smazaný uživatel

"umějí", "přiřaďují", a kupa dalších podobných výrazů... od člověka, který se živí mluveným projevem, čekám víc

Reagovat
smazaný uživatel

Vy tu češtinu studujete, že?

Reagovat
Miguel19

Takové ty klasiky

Reagovat
smazaný uživatel

A ten samozřejmý tón, jakým to řekl

Reagovat
Miguel19

Bosetti

Reagovat
smazaný uživatel

Bosetti se permanentne chova jako kokot, nebo ma jenom spatny den ?

Reagovat
bruchy

Tak děti, pojďme hrát

Reagovat
smazaný uživatel

Nebýt občasných věcných komentářů Csaplára, tak bych to už vypnul...

Reagovat
bruchy

to já to přepnul na Eurosport po půl minutě vysílání na čt

Reagovat
smazaný uživatel

a na jakej zápas koukáš?

Reagovat
db18

Tak třeba německý eurosport dává stejný zápas

Reagovat
bruchy

český eurosport

Reagovat
Godwinson

Francouzům to zase píská jako basket, kokot.

Reagovat
smazaný uživatel

Lopez, rozhodni a konec turnaje...kdyby nebyl tak zbrklej tak je vybornej..

Reagovat
Godwinson

Aréola je boží. Je strašná škoda, že má takovou klubovou příslušnost, jakou má. Ale věřím, že si ještě tohle léto ten přesun někam vydupe, musí chytat.

Reagovat
10

Avenatti hraje za uruguayský River Plate, Pepo...

Reagovat
smazaný uživatel

Kondogbia dnes katastrofálny

Reagovat
Godwinson

Jen Zouma s Aréolou mi dnes katastrofální nepřijdou (byť Pogba je katastrofální jen na tu svojí vlastní ligu, kterou si jede)

Reagovat
smazaný uživatel

Pogba si dnes hrá proti Uruguajcom sám, Francúzi majú šťastie, že Uru nemajú takého hráča

Reagovat
Godwinson

Mankowski

Reagovat
Spasitel

Tí sopliaci nič nevydržia ...

Reagovat
bruchy

zlatá gambáč liga než toto

Reagovat
LAM

Hele ta Francie leží někde u Ghany ne?Podle těch hráčů

Reagovat
smazaný uživatel

Tak kolonie

Reagovat
Miguel19

Sanogo To je hroznej vtip.

Reagovat
Miguel19

Za celý zápas nezpracoval jediný balon, nevyhrál jediný souboj.

Reagovat
smazaný uživatel

a podobne v semifinále najdôležitejšie zápasy nezvládol ...

Reagovat
Godwinson

Ach jo, penalty ... to je katastrofa. Francie to dnes absolutně nezvládla.

Reagovat
LAM

Dneska to spíš vypadalo že nehraje Francie ale nějakej Africkej tým.

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

tak snad to Uruguay uz dotiahne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Miguel19

Pogba je slušně namistrovanej debil.

Reagovat
Godwinson

No, ne.

Reagovat
Miguel19

Sorry, sáhlo se na Frantíka.

Reagovat
Godwinson

Ne, napsala se kokotina.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

jj, je to saso

Reagovat
10

Namistrovanej ne, spíš mistr

Reagovat
Miguel19

Směje se před i po, pohoda

Reagovat
smazaný uživatel

takeho exekutora tam posle co tak kopne penaltu

Reagovat
Miguel19

Reagovat
Godwinson

Aréola

Reagovat
smazaný uživatel

Areola

Reagovat
10

Těžký počty kozo

Reagovat
celeb

boze ti juhoamericania su strasni marni na penaltach

Reagovat
bruchy

Reagovat
smazaný uživatel

Francie, Guadeloupe, Filipíny, Kamerun, Středoafrická republika, Pobřeží Slonoviny, Gabon.. Aneb všechny tyto národnosti dnes vyhráli MS do 20 let

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkně Francie za ten lážo-plážo výkon bych jim sice nakopal zadky, ale v penaltové loterii ukázali, kdo je zkušenější

Reagovat
smazaný uživatel

Nový pořad České televize, Monology Josefa Cslaplára, nakonec dopadl lépe pro Francii.

Reagovat
db18

měl by tam s ním sedět ještě Straka, aby se ta jeho depresiví nálada nějak vyrovnala

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele