MS do 20 let - druhý osmifinálový den

03.07.2013, 19:06, aktualizováno 03.07.2013, 23:00
Komentáře a souhrny
Světový šampionát do dvaceti let již zná všechny čtvrtfinalisty. V duelu s Chorvatskem se prosadilo Chile, Ghana v pětigólové přestřelce otočila skóre proti Portugalsku, Irák udolal soka z Paraguaye až po prodloužení a Korejci k postupu přes Kolumbii potřebovali dokonce devět sérií pokutových kopů...

Portugalsko - Ghana 2:3

03.07.2013 17:00

Góly: 71. Tiago Ferreira, 73. Edgar lé - 19. Kennedy Ashia, 79. Michael Anaba, 85. Richmond Boakye

Druhý osmifinálový den nabídl jeden ze zatím nejpohlednějších zápasů probíhajícího mistrovství světa do dvaceti let. Ghana se brzy ujala vedení, poté ale Portugalci otočili stav, aby se nakonec radovala opět africká družina.

Očekávaná ofenzivní podívaná na sebe nenechala dlouho čekat. Neuběhla ještě ani minuta hry, když se z čista jasna ocitl ve velké šanci Mica Pinto, ovšem z malého vápna ghanskou svatyni trestuhodně přestřelil! Tento moment však snahu afrického mužstva neutlumil, nadále se hrálo nahoru dolu a rozhodně se bylo na co koukat. Z dálky to zkoušel Salifu, ale na Josého Sá nevyzrál.

Ghana diktovala tempo hry, ovšem rušno bylo zejména před Antwiho brankou. Ricardo po třinácti minutách vrátil pod sebe na Aladjeho, ten ale zamířil pouze do nachystaného strážce africké svatyně a napodruhé, pro změnu hlavou, opět Antwiho nenachytal na švestkách. Krátce nato poprvé výrazně zahrozilo na opačné straně hřiště, Odjer natáhl z velké dálky a José Sá měl plné ruce i nohy práce, aby jeho mimořádně vydařený pokus směřující do šibenice vytáhl!

Na další dalekonosnou ránu už však nestačil: Ashia si udělal prostor ve středu pole a z obrovské vzdálenosti nasměroval kulatý nesmysl k pravé tyči portugalské branky - 0:1! Nastoupený trend za pár minut dodržel Baba, jeho křížná přízemní rána však o fous minula vzdálenější tyčku branky Josého Sá. Portugalci postupem času stupňovali aktivitu... Po půlhodině hry měl po efektní narážečce šanci André Gomes, avšak z těžkého úhlu na Antwiho recept nenašel a Ricardo po odraženém míči rovněž na ghanského brankáře nevyzrál! Následovala neúspěšná hlavička Assifuaha.

Herní převaha Portugalců z konce prvního dějství plynule navázala i po krátké přestávce. Africký tým se však zatáhl na vlastní polovinu a soustředěným napadáním si držel protivníka dostatečně daleko od vlastní branky. Dobře hrající André Gomes si přesto udělal prostor ke střele, když se do balónu opřel těsně za šestnáctkou, ale pozorný Antwi si s jeho dělovkou poradil!

Vytrvalá snaha nakonec celku z Pyrenejského poloostrova přinesla kýžené ovoce. Psala se 71. minuta, André Gomes svým centrem na zadní tyči oslovil Edgara Ié, ten ještě posunul na svého kolegu z obranné čtveřice Thiaga Ferreiru, jenž fantastickou střelou, za pomoci břevna, dopravil mičudu do sítě - 1:1! Vzápětí to po narážečce zkusil Bruma, technickým zakončením však našel pouze levou tyč ghanské svatyně! Ještě v téže minutě ale Ricardo Esgaio po nakrátko rozehraném rohovém kopu našel na penaltovém puntíku hlavu Egrara Ié, který za pomoci tyče otočil na 2:1!

Tímto ale zajímavé momenty rozhodně nekončily! Acheampong našel ve vápně čerstvého Boakyeho, ten sice z bezprostřední blízkosti mířil jen do portugalského strážce branky, ovšem další střídající hráč Anaba využil po odraženém míči nedůsledné obrany Portugalců a pohodlně srovnal na 2:2! Natěšené obecenstvo bylo doslova ve varu... "Domácí" ve své snaze neustávali, ale vzápětí dostali rozhodující direkt: Boakye využil několika chyb a ze standardky otočil na 2:3!

Více informací k zápasu

Chorvatsko - Chile 0:2

03.07.2013 17:00

Góly: 81. Nicolás Castillo, 85. Jozo Šimunović (vl.)

Naprosto vyrovnaný duel vidělo dnes turecké město Bursa, kde nakonec Chile dokázalo v závěru dvakrát skórovat a porazit tak v osmifinále světového šampionátu Chorvaty 2:0. Nejprve se devět minut před koncem chytrou hlavičkou prosadil Castillo, finální hřebíček do chorvatské rakve pak přidal vlastním gólem Šimunovič.

Od začátku se hrál vyrovnaný, nepříliš zajímavý fotbal, když míč se v drtivé většině času pohyboval v blízkosti půlící čáry a k vidění bylo velké množství nepřesností. A když už se Hernández z ničeho nic ocitl v zajímavé střelecké pozici, místo očekávaného zakončení volil ještě přihrávku na Castilla a neuspěl. Až po půlhodině hry se poprvé výrazně do ofenzivy pustili také Chorvaté a hned z toho byla dobrá gólová možnost, jenže Datkoviče famózním zákrokem vychytal Melo.

Jinak se v první půli mnoho zajímavého neudálo, všechny pokusy o střelu končily buď velmi nepřesně, nebo na dobře postavených obranách. Po přestávce už se přeci jenom začaly trochu dít věci, stále se hrálo naprosto vyrovnaně, oba týmy už si však čas od času alespoň dokázaly vypracovat brankovou příležitost. Lijava ale přestřelil, Henríquezova křižná rána skončila těsně vedle pravé tyče, Cuevas svůj pokus neumístil zcela ideálně, a tak Zelenika v poklidu zasáhl a Čanadija v obrovské možnosti selhal, když zamířil těsně nad.

V tu chvíli už dávno bylo jisté, že o postupujícím rozhodne jediná trefa. Nezaznamenal jí ještě Henríquez, protože jeho ránu z volného přímého kopu skvěle vyrazil Zelenika. V osmdesáté první minutě už ovšem rozhodnutí přišlo, když Martínez nádherným centrem našel za obranou nabíhajícího Castilla, ten i zády k brance dokázal míč hlavou prodloužit za záda bezmocného chorvatského brankáře poslal Chile do vedení.

To navíc ještě o čtyři minuty později navýšil vlastní brankou Šimunovič, jenž si srazil do sítě prudký centr Brava a srazil šance Chorvatů na postup hodně blízko nule. Evropané se sice v závěru vrhli do útoku a snažili se alespoň snížit, ani to se jim však nepodařilo a na turnaji tak končí. Chile si naopak zahraje čtvrtfinále, kde změří síly s Ghanou.

Více informací k zápasu

Kolumbie - Korejská republika 1:2p

03.07.2013 20:00

Góly: 90+4. Juan Quintero - 16. Ju-Hun Song

Sto dvacet minut nedokázalo určit vítěze, po penaltách už se však radovali Korejci, kteří v nervydrásající koncovce udolali Kolumbii 8:7 a slaví postup do čtvrtfinále mistrovství světa. Na poměrně rychlý gól Song Ju-Huna odpověděl až v nastaveném čase Quintero, prodloužení však svého hrdinu nenašlo. Rozhodující penaltu nakonec proměnil Lee Gwang-Hun.

Do zápasu vstupovali v roli mírného favorita zástupci Jižní Ameriky, byli to však Jihokorejci, kdo prožil lepší vstup do utkání. Kang Sang-Woo dostal ideální pas za soupeřovu obranu, jenže nepovedlo se mu ho bezpečně zpracovat a z hrozící stoprocentní příležitosti nebylo nic. Na druhé straně zase zahrozil Mojica, z hranice pokutového území ovšem neuspěl. Šestnáctá minutě už přinesla první gólový zásah dnešního duelu, když standardní situaci sice ještě Kolumbijci odvrátili, míč však putoval zpět do jejich šestnáctky a nikým nehlídaný Song Ju-Hun ho poslal přesně k tyči.

Kolumbijci se po inkasované brance velmi rychle oklepali a začali svého soka přehrávat, přičemž hlavně Quintero opět skvěle řídil akce svého celku, ve své první šanci si však z úhlu na jihokorejského brankáře nepřišel. Uběhly jen další dvě minuty a v dobré pozici se ocitl Córdoba, jenže ani on skvělého Lee Chang-Geuna nepropálil. Nebezpeční ale dokázali být i Korejci, Kim Sun-Woo mířil zpoza velkého čtverce velmi přesně, do balónu ovšem stačil vletět Pérez a zachránit Kolumbii od druhé obdržené trefy.

V závěru prvního poločasu ještě Quintero reklamoval korejskou ruku ve vlastním vápně, sudí Skomina ovšem nic takového nezaregistroval. Také vstup do druhého dějství vyšel lépe Jižní Koree, Kang Sang-Woo ale v akrobatické pozici zamířil těsně mimo Bionillovu svatyni. V sedmdesáté minutě parádně zakombinovali Quintero, Mena a Córdoba, ten však z vyložené pozice přestřelil a zahodil tak šanci na vyrovnání.

Stejný hráč pak ještě hlavičkoval nepřesně, Balantův pokus v osmdesáté deváté minutě zase pouze olíznul tyč korejské klece. A když pak ve druhé nastavené minutě ani Quintero svou tutovku neproměnil, vypadalo to, že se Kolumbie s turnajem smolně rozloučí. Jenže v devadesáté čtvrté minutě napřáhl Quintero znovu, tentokrát už nedal gólmanovi šanci a zaslouženě poslal zápas do prodloužení.

V něm se hrdinou mohl stát Vergara, jenže rána mu nesedla a šlo se tedy až do penaltového rozstřelu. V něm jako první zaváhal ve třetí sérii Song Ju-Hun, už o sérii později ovšem stejným způsobem naložil se svou příležitostí Aguillar. Pak všichni své penalty proměnili, až se šlo do deváté série. V ní nejprve Lee Gwang-Hun uspěl, naopak Balanta vzápětí přestřelil a do čtvrtfinále poslal Jižní Koreu.

Více informací k zápasu

Irák - Paraguay 1:0e

03.07.2013 20:00

Góly: 94. Farhan Shakor

Jeden z nejpřekvapivějších osmifinalistů Irák nepřestává udivovat a po těsné výhře nad Paraguayí, kterou až v prodloužení zařídil Farhan Shakor, může dál pomýšlet na nejvyšší příčky. Jako další na Iráčany čeká Korejská republika.

Hned od prvního uvedení míče do hry byl k vidění možná až překvapivě pohledný fotbal, kulatý nesmysl se pravidelně přeléval z jedné strany na druhou a rozhodně tak nebyla nouze o zajímavé momenty. Již ve třetí minutě mohl Sanabria potrestat zaváhání Hameeda, ovšem hlavou vymezený prostor nenašel. Později střelou zpoza vápna neuspěl Mahdi Kamil.

Postupem času se však přece jen začala projevovat větší technická zdatnost jihoamerických hráčů, kteří si během pár minut vypracovali hned několik příležitostí. Nejdříve to zkoušel polovysokou střelou Sanabria, ovšem irácký brankář si poradil na jedničku a jeho pokus vyrazil! Po rychlé kombinační akci pálil pro změnu Derlis González, křižná střela si ale na Maheeda opět nepřišla a Sanabria po odraženém míči prostor tří tyčí trestuhodně nenašel!

Iráčané se však nepoučili a zanedlouho bylo před jejich svatyní opět pořádné horko. Hameed si dovolil až příliš a následně měl co dělat, aby dokázal odvrátit mičudu před dotírajícím Derlisem Gonzálesem. Ve vzduchu se tak opět doslova vznášelo známé pořekadlo...

A trest na sebe nemusel nechat dlouho čekat: Abdulraheem si vyskočil na centr, jeho hlavička však na paraguayského brankáře nevyzrála, Abdulhussein to následně zkusil akrobatickým zakončením přes hlavu, avšak pro změnu mířil nad břevno Morelovy branky! Zbytek prvního dějství už tolik zajímavých situací nenabídl a hra se odehrávala zejména ve středu hrací plochy.

Stejný obraz se přítomným divákům naskytl i po obrátce. Ani jedna strana nechtěla odkrývat prostory, zaměřila se tak především na zadní vrátka a vzrušujících momentu před oběma brankami tím pádem skutečně mnoho nebylo. Po hodině hry se dobrou individuální akcí protlačil ke střele čerstvý Shakor, ovšem tísněn hned několika protihráči tak jako tak prostor ohraničený třemi tyčemi nenašel. Paraguay se jen marně snažila využít své technické kvality.

Deset minut před koncem pak navíc přišel pro Jihoameričany šok, když po druhé žluté kartě musel hřiště opustit jeden z nejaktivnějších hráčů Arnaldo Sanabria! Přesto přese všechno se ale domácí mohli ujmout kýženého vedení, Gonzálezova rána však byla zablokovaná.

Na řadu tak premiérově na tomto turnaji přišlo prodloužení (paralelně se zápasem Kolumbie - Korejská republika). Zde už se hrálo podle iráckých not. Netrvalo pak dlouho a celek z oblasti Perského zálivu se prosadil: Shakor si na zadní tyči našel povedený centr z hloubi pole a hlavičkou do protipohybu Morela zavěsil - 1:0! Adnan poté ze standardky našel jen připraveného strážce paraguayské branky. Odpověď Domíngueze pro změnu postrádala přesnost.

Druhá část prodloužení začala hodně kontroverzní situací, při níž jeden z iráckých obránců zahrál v šestnáctce rukou, ovšem rozhodčí Moreno nechal hru volně plynout. Paraguay se jen marně snažila ohrozit soupeřovu branku, jednu šanci si však přece jen vypracovala, když Hameedovi propadl vysoký centr a na brankové čáře (dost možná už těsně za ní!) ho na poslední chvíli odvracel Adnan! Ve třetí nastavené minutě pak ještě na opačné straně neuspěl Tareq!

Více informací k zápasu
Hvězdy dne: Eric Antwi, Kennedy Ashia (oba Ghana), Juan Quintero (Kolumbie), Lee Chang-Geun (Jižní Korea), Mohammed Hameed (Irák)

Autor: Jiří Vojík, Michal Hruška

Komentáře (33)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Proč nehrál Cancela?

Reagovat
smazaný uživatel

Portugalci

Reagovat
FC Porto FC

To byl zapas.....škoda že ten kluk z barcelony neví co je zeď

Reagovat
jv

Jeden z nejlepších na turnaji, bez debat.

Reagovat
jv

...hlavně jsem se u toho konečně nenudil, jako u hodně zápasů předtím.

Reagovat
smazaný uživatel

ktery hrac?

Reagovat
jv

Spíš zápas, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Quintero

Reagovat
Mihi

Ten Quintero je geniálny

Reagovat
smazaný uživatel

Nepochopeny genius, skoda ze hraje s takymi drevakmi v utoku

Reagovat
Mihi

Je niekde úplne inde ako všetci ostatní hráči na place.

Reagovat
bruchy

Quintero ooo

Reagovat
smazaný uživatel

ještě, že tak. Ti Korejci hrají strašného zanďoura.

Reagovat
FC Porto FC

Quintero klasika Už aby byl náš

Reagovat
smazaný uživatel

KOLUMBIA mali prehrat, odjebu mi tiket, ale naschval vyrovnaju v poslednej minute .inak slusny vykon od nich, technicky su na tom skvelo

Reagovat
Mihi

Tí Kórejci sú hrozní, žiadny záujem hrať futbal, len prihrávky medzi stopérmi. Dúfam, že kvôli tomu ich Kolumbijci vytrestajú...

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli tam nehraje Čelzí, tak mě to nezajímá

Reagovat
madridcan

Mal som moznost v bare pozerat jednym okom Kolumbiu, ale to su strasni a neskutocni soleri, to nech sa na mna nehnevaju. Korejcanom som kvoli tomu prial a som rad, ze postupili.

Reagovat
Kongo

a já četl v base

Reagovat
jv

Reagovat
Coutinho10

To jsem zvědavej, kam to ten Quintero dotáhne ...rád bych ho časem viděl v LFC

Reagovat
FC Porto FC

naivko

Reagovat
bruchy

1/4 Ghana - Gile, Írák - Korea

no... nečekal bych to

Reagovat
jv

To asi nikdo, no. Zase je to alespoň o to zajímavější.

Reagovat
smazaný uživatel

Quintero včera naprosto úžasný, celý příběh završil tím konečným přímákem.

Reagovat
FC Porto FC

Nejlepší hráči turnaji Quintero a Bruma

Reagovat
Kongo

Kondogbia

Reagovat
Kongo

A Castillo je výborný.

Reagovat
smazaný uživatel

neviem, iste, je to skvely hrac, technicky tak o triedu nad vsetkymi vcera, ale to jeho solovanie ich stalo zapas podla mna..tolko stratenych lopt som uz dlho nevidel, ako mal on, stale chodil proti trom, styrom hracom a kazil akcie..az taky uzasny mi preto neprisiel

Reagovat
FC Porto FC

Bruma nebo Quintero?

Reagovat
jv

Určitě druhý jmenovaný, Bruma včera nebyl tak výrazný jako předcházející mače.

Reagovat
smazaný uživatel

Quintero samozrejme

Reagovat
Godwinson

Už aby byla sobota, fotbalový den s velkým D.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele