ME do 21 let - první hrací den

05.06.2013, 20:13, aktualizováno 05.06.2013, 22:49
Komentáře a souhrny
Mistrovství Evropy hráčů do jednadvaceti let začalo, máme za sebou oba zápasy skupiny A. Zahajovací utkání turnaje skončilo nerozhodně, Izrael remizoval s Norskem 2:2. To Itálie se již s Anglií o body dělit nehodlala a do dvou papírově lehčích utkání tím pádem půjde s vitálním náskokem...

Izrael - Norsko 2:2

05.06.2013 18:00

Góly: 16. Nir Bitton (pen.), 71. Alon Turgeman - 24. Marcus Pedersen, 90+1. Harmeet Singh

Mistrovství Evropy hráčů do jednadvaceti let začalo remízou, se kterou zřejmě nebude spokojen ani jeden tým. Norsko nejprve utkání jednoznačně dominovalo, po vyloučení však inkasovalo a už už to vypadalo, že Izrael uzme historické vítězství. V nastaveném čase však udeřil Singh a na úvod se zrodila plichta 2:2.

Norové začali výrazně aktivněji, ovládali střed pole a byli to oni, kdo držel míč na svých kopačkách a určoval tempo hry. To domácí výběr v úvodu nestíhal, působil pořádně ustrašeným dojmem a navrch snadno odevzdával balón soupeři. Proto není divu, že se do ohrožení soupeřovy klece jako první ve třetí minutě dostali Skandinávci, ovšem ze standardní situace nakonec ani nedokázali zakončit, přestože gólman Kleyman centr podběhl.

Většina útočných akcí Norska šla přes kopačky Anderse Konradsena, jenž se také ocitl v první opravdu zajímavé střelecké pozici zahajovacího utkání šampionátu, jenže byl zřejmě sám tak překvapen tím, kolik volného prostoru dostal, že hlavou výrazně minul. Jen o malý moment později přišlo také úvodní zakončení na branku, které obstaral Berget, jeho umístěný pokus ovšem postrádal razanci a Kleyman ho dokázal vyrazit.

Šestnáctá minuta přinesla první zajímavý moment také na opačné straně hřiště, a hned z toho bylo k radosti domácích příznivců vedení Izraele. Po kontaktu s El Abdellaouim upadl v šestnáctce na zem Ben Harush a sudí Gil nařídil poměrně sporný pokutový kop. K jeho exekuci se následně postavil domácí kapitán Biton, poslal brankáře Nylanda k opačné tyči a s přehledem otevřel střelecké konto letošního mistrovství Evropy jednadvacítek.

S odpovědí se velmi rychle snažil krásnou individuální akcí přiskočit Eikrem, po kličkované kolem trojice protihráčů ale nedokázal odpovídajícím způsobem vystřelit. I tak však Norové prohrávali jen osm minut. Pak se totiž rozeběhl podél levé postranní čáry Johansen, jeho centr si v šestnáctce se štěstím našel Marcus Pedersen a přesnou ranou k pravé tyči srovnal krok.

A hosté mohli jen krátce nato dokonce vést, když zpoza velkého čtverce krásně technicky vypálil Konradsen, proti Norům se však v tu chvíli postavilo břevno. Nejlepší hráč na trávníku pak vykouzlil geniální pas za izraelskou obranu na Bergeta, také po jeho střele z prvního dotyku ale zazvonila za Kleymanem branková konstrukce - tentokrát levá tyč.

Krátce před přestávkou přišla pro Nory výrazná komplikace. Po dobré práci Dabbura si za hostující obránce zabíhal Kalibat, Hedenstad ho zezadu jednoznačně stáhl k zemi a po červené kartě se zaslouženě pakoval do sprch. Přesto se do kabin mohlo jít za stavu 2:1 z pohledu oslabeného celku, jenže de Lanlay svou obrovskou příležitost, kdy se ocitl úplně sám před strážcem domácí svatyně, trestuhodně zahodil.

S nástupem do druhého poločasu se s chybějícím mužem na hřišti pozměnil rovněž obraz hry. Norové i v deseti dokázali v poklidu kombinovat, už to ale nebyla taková dominance a Izrael pomalu vytahoval růžky. Aktivní Konradsen však mohl Skandinávce znovu dostat do vedení, jeho tečovaný centr ovšem opět zastavila tyč. Izrael zahrozil zásluhou dvojice Dabbur - Kalibat, druhého jmenovaného však bez větších potíží vychytal Nyland. Pak zase útočili borci v červeném, hlavička Pedersena po centru ze standardní situace ale nenadělala domácím výraznější problémy, protože letěla nad branku.

Uběhlo jen několik desítek sekund a Pedersenovi se nabídla další příležitost, tentokrát už čistě gólová, jenže souboj jeden na jednoho s Kleymanem skončil osobním vítězstvím izraelského gólmana. V sedmdesáté minutě měl takřka stoprocentní možnost strhnout vedení na svou stranu také Izrael. Golasa nacentroval do ohně, tam dobrým zpracováním zmátl Strandberga i Nylanda Dabbur, v podstatě odkrytou branku však nepochopitelně přestřelil.

O minutu později už to ale Izraeli vyšlo. Krieffův pokus ještě zvládli hosté zblokovat, dobře postavený Turgeman už ovšem procpal míč do sítě. Norové to nezabalili a jen Pedersen mohl během minuty sám otočit vývoj zápasu, přičemž hlavně jeho druhá příležitost byla z kategorie obrovských, Kleyman však skvělými zákroky udržel Izrael o krok napřed. Jenže Norsko nakonec zaslouženě vydolovalo ze zápasu alespoň bod. V první nastavené minutě poslal míč dopředu Eikrem, Nielsen ho ideálně sklepl pod nohy Singha a ten levačkou bez přípravy nádherně zavěsil. Velice zajímavý zahajovací duel evropského šampionátu jednadvacetiletých mezi Izraelem a Norskem tak skončil remízou 2:2 a oba týmy budou muset o svou případnou šanci protlačit se do semifinále bojovat v dalších zápasech.

Více informací k zápasu

Anglie - Itálie 0:1

05.06.2013 20:30

Góly: 79. Lorenzo Insigne

Pozdravy dosti zvláštního rázu si vyměnily oba výběry na Bloomfield Stadium. Jak na jedné, tak na druhé straně se totiž během úvodní čtvrthodiny stihla narodit chybka v rozehrávce, přičemž jednu trestal Wickham jen slabou koncovkou a tu druhou ještě sám stihl napravit viník Clyne. Mezitím snad už akorát Immobile nepřesně zakončoval bleskový italský tah vpřed; jinak nešlo o bůhvíjak záživné entrée dvou sledovaných týmů.

Tak jako tak nicméně platilo, že se fotbalověji jevili modří; což zůstalo pravidlem až do závěrečného hvizdu. Pro názornou demonstraci brzy Donati z pravé strany vyslal do vápna jedovatý centr, který po nepatrné prodlužce doputoval až pod kopačky nepřesně pálícího Insigneho. A neposedný křídelník Neapole se znovu předvedl hned záhy, když si umně narazil s Verrattim a pak mu jen těsně nevyšel obstřel Butlanda.

Angličané mezitím neomylně zalézali níž a níž, postupem času nechali hrát prakticky jenom soupeře. A přitom vzadu ukazovali pěkné dírky, to ne že ne; jako kupříkladu ve 39. minutě, kdy se po Robinsonových nůžkách na Florenziho jistě dala pískat penalta.

Italské dílo zklamání potom Angličané hodlali dokonat ihned po přestávce, také oni ale narazili u pána s píšťalkou. Ve 48. minutě oba stopeři Albionu rozpačitě, ale funkčně zakombinovali po Shelveyho rohovém kopu a teprve po chvilce radování postřehli, že jejich snaha byla přísně anulována kvůli Caulkerově faulu. Dawson tak na gólově bohatý kvalifikační cyklus prozatím nenavázal.

A tudíž v honbě za góly mohli dále pokračovat obecně aktivnější, ale také zbrklejší Italové. Borini potom z úhlu po Butlandově zpackané rozehrávce netrefil, přičemž krátce před ním rovněž v těžké pozici neuspěl Florenzi.

Squadra Azzurra se tím pádem dočkala až deset minut před koncem a po další "křivdě". Tentokrát každopádně rozhodčí Gautier správně vyhnal Clyneův žlutý faul na hranu vápna - a navíc sami Italové nemuseli dlouho naříkat. Nezadržitelný Insigne se totiž přeci jen dočkal odměny za svou aktivitu, když překrásně zakroutil míč k bližší tyči.

O to samé se v poslední vteřině nastavení pokoušel na druhé straně také Henderson, na něm si už ale smlsl brankář Bardi. Italové tak zcela po zásluze urvali důležité tři body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Itálie11001:03
2.Izrael10102:21
 Norsko10102:21
4.Anglie10010:10
Tři hvězdy dne: Anders Konradsen (Norsko), Marco Verratti, Lorenzo Insigne (oba Itálie)

Odpadlík dne: rozhodčí druhého zápasu Anthony Gautier

Na co se těšit zítra?

Druhý hrací den bude divácky jistě atraktivnější. Načnou ho koneckonců obhájci zlatých medailí ze Španělska. A to nejen papírově: v případě dvou brankářů (de Gey a Mariña), obránce Montoyi, záložníka Thiaga Alcántary a útočníka Ikera Muniaina půjde i o skutečné obhájce. Co je dál zajímavé, je pak ten kontrast se soupeřem: Španělům se totiž staví rovnou debutující Rusko, alespoň tedy na ME "21" tohoto střihu. Rusové hned třikrát v tomto tisíciletí neuspěli v baráži, tentokrát se ale mezi evropskou mládežnickou elitu protlačili na úkor našich lvíčat.

Španělská soupiska je opětovně nabitá k prasknutí, i proto se zejména v obraně a záložní řadě můžeme dočkat pár překvapivějších změn. Kouč Julen Lopetegui má totiž k dispozici 23 zdravých jedinců a dle svých relativně čerstvých slov se ještě stále nerozhodl, koho vlastně do bitvy s Rusy hodlá vyslat.

Sborná je potom - jak známo - bez hvězdného křídelníka Kokorina, na jehož místě si alespoň jeden trénink odbyl lehce zraněný Panjukov. Zbytek kádru je v pořádku, potvrdil trenér Pisarev.

Teprve na závěr prvního hracího kola je přichystán ten největší šlágr. Pozoruhodně se přitom potkávají země, které svou poslední vzpomínku na Euro jednadvacetiletých svorně spojují s mohutnou euforií. Nizozemci na tomto turnaji (podruhé za sebou) triumfovali roku 2007 a od té doby až dodnes absentovali; Němci pak byli jejich následovníky na trůnu, přičemž rovněž vynechali minulý ročník.

Oranjes jsou v Izraeli vůbec nejdéle ze všech účastníků, už od 28. května, a v neděli si tak mohli užívat v Haifě na pláži. Nizozemci naposledy zvolna trénovali v pondělí, a to v plné polní - včetně 12 borců se zkušenostmi z áčka.

To Němci mají za sebou hektičtější přípravy. Antonio Rüdiger hrál ještě v sobotu finále domácího poháru a k týmu se připojil teprve předevčírem. Toho samého dne si pak navíc při tréninku menší ošetření vyžádal záložník Patrick Herrmann. "Pořád to bolí, ale to zvládnu," poznamenal ke svému bolavému boku jediný marod v německém výběru.
Tabulka skupiny B
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Německo00000:00
 Rusko00000:00
 Nizozemsko00000:00
 Španělsko00000:00
Zápasy prvního kola
06.06. 18:00Španělsko - Rusko
06.06. 20:30Nizozemsko - Německo

Autor: Michal Hruška, Tomáš Daníček

Komentáře (305)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele