Ligue 1 - souhrn 6. kola: Le Classique jasně pro PSG

22.09.2023, 22:57, aktualizováno 26.09.2023, 22:57
Komentáře a souhrny
Radost hráčů PSG (© AFP)

Brest zdolal trápící se Lyon a vyhoupl se na první místo. PSG v neděli jasně přehrálo Marseille ve slavném Le Classique a posunulo se na třetí pozici. Folarin Balogun se měl stát spolehlivým střelcem, na páteční zápas s Nice ale dobré vzpomínky mít nebude. Útočník AS Monaco neproměnil hned dvě penalty, aby toho nebylo málo, inkasoval jeho celek v závěru branku a prohrál 0:1. Clermont je po neděli dál na jednom bodu, nepomohlo si ani Toulouse...

Lille OSC - Stade Reims 1:2

26.09.2023 21:00

Góly: 80. Benjamin André - 12. Mohammed Daramy, 16. Keito Nakamura

Reims porazilo v dohrávce šestého kola Ligue 1 domácí Lille 2:1, a vyhouplo se tak mezi pět nejlepších týmu dosavadního průběhu sezony. O třetí výhře hostů nad Dogami z posledních čtyř střetnutí bylo rozhodnuto již v 16. minutě, kdy po úvodní trefě Mohameda Daramyho pojistil tři body pro svůj tým prvním gólem v nejvyšší francouzské soutěži Keito Nakamura. Výborný výkon podal rovněž Marshall Munetsi, který na oba zásahy asistoval.

Dogy z Lille v úvodních kolech nekousaly tak, jak se od nich očekávalo, o čemž svědčily jen dvě výhry z předchozích pěti ligových duelů. Na náladě jim nepřidal ani duel v Rennes, kde sice vedly po hodině hry o dva góly, nakonec však pouze remizovaly. Zlepšený výkon přišel v Konferenční lize, kde ve skupinové fázi posbíraly první tři body. Tentokrát tým ze severu Francie přivítal doma nevyzpytatelné Reims. A právě na hosty neměl příliš dobré vzpomínky, jelikož je třikrát v řadě nedokázal porazit.

A ani úvod utkání neukazoval, že by k narušení série mělo dojít, neboť Reims dlouho neotálelo a hned ve druhé minutě domácí zaskočilo. Daramy se dostal k zakončení z bezprostřední blízkosti, svou střelou však jen těsně minul branku soupeře. Ve velké pohodě hrající Dán se o chvíli později již nemýlil. Bohužel pro něj ale gólu předcházel jasný ofsajd, a skóre se tak neměnilo. Do třetice všeho dobrého už se Daramy radovat mohl poté, co se ve 12. minutě nejlépe zorientoval v předbrankovém prostoru a poslal Reims do vedení. Úžasný vstup hostů do duelu završil po čtvrthodině hry Nakamura, jenž zužitkoval úchvatnou přihrávku Munetsiho do šestnáctky.

Fanoušci na tribunách se dočkali o poznání klidnějšího startu do druhého poločasu. Hráči z Remeše se spoléhali spíše na protiútoky a nechali domácí celek tvořit. Čtyřnásobný francouzský šampion si však své kreativní kousky ponechal v kabině a nedokázal výrazně ohrozit sebevědomě hrající hosty. Zdramatizování duelu však 10 minut před koncem zajistil Benjamin André, který se zničehonic prosadil přesnou hlavičkou do levé části branky a alespoň snížil na konečných 1:2.

Hosté tak dokázali na půdě Lille uspět a po dvou ztrátách naplno bodovali. Další ligový duel sehrají oba celky 1. října. Dogy změří síly s Le Havre, Reims poté vyzve Lyon.

Více informací k zápasu

Paris Saint-Germain - Olympique Marseille 4:0

24.09.2023 20:45

Góly: 8. Achraf Hakimi, 37. Randal Kolo Muani, 47. Gonçalo Ramos, 89. Gonçalo Ramos

Hráči PSG vyhráli v šestém kole Ligue 1 na vlastním hřišti s Marseille 4:0. Klíčovou postavou Le Classique se stal Achraf Hakimi. Ten totiž už v osmé minutě zakroutil přímý kop přesně do pravého horního rohu hostující branky. Ještě do konce první půle navýšil skóre Randal Kolo Muani, když úspěšně dorazil střelu právě marockého obránce. Kaňkou na tříbodovém večeru pro červenomodré však bylo zranění Kyliana Mbappého, jenž musel hřiště opustit už po 32 minutách.

Souboje těžkých vah francouzského fotbalu se v poslední dekádě staly povětšinou jasnou záležitostí. Les Olympiens totiž od roku 2011 porazili v ligovém klání Pařížany jen jednou a v minulém ročníku jim navíc nevstřelili ani branku. Start nové sezony však neměl příliš přesvědčivý ani jeden klub, neboť oba naplno bodovaly jen ve dvou z pěti ukání Ligue 1. Marseille navíc nezvládla ani kvalifikaci o Ligu mistrů, a tak už před čtvrtečním duelem s Ajaxem vedení došla trpělivost s trenérem Marcelinem, jenž skončil po pouhých sedmi zápasech.

Úvod utkání všem ale napověděl, že se ponese ve stejném duchu jako předchozí střetnutí. V osmé minutě se totiž k přímému kopu ze střední vzdálenosti postavil Hakimi a proměnil jej přesnou ranou do pravé šibenice. Okamžitě mohl odpovědět Vitinha, ale do jeho střely se na poslední chvíli vložil jeden z obránců a zblokoval ji. Portugalský útočník se do šance probojoval i ve 22. minutě, ale míč hlavou poslal pouze do břevna. Po půlhodině hry nastala pro Pařížany nemilá událost, když ze hry odstoupil Mbappé vinou zranění. To domácí nerozhodilo, protože v 37. minutě dorážel Kolo Muani do prázdné brány střelu Hakimiho, která předtím skončila na tyči.

Krátce po zahájení druhé půle přidal další branku Goncalo Ramos, jenž si naskočil na centrovaný balon a usměrnil jej přesně k tyči. Gólman Pau López se opět natahoval marně. Dnes aktivní Hakimi vzápětí rozehrával další přímý kop. Tentokrát střílel pod zdí, ale rána prosvištěla vedle pravé tyče. V 59. minutě se k balonu prodral Kolo Muani, avšak gólovou radost mu překazil jeden z obránců, když skočil do jeho střely. Pařížané svou hru zklidnili, neboť měli dostatečný náskok, který ještě v samém závěru vylepšil svým druhým gólem v utkání Ramos.

PSG očekávané klání zvládlo a v tabulce Olympioniky přeskočilo. Jeho dalším soupeřem bude 30. září Clermont, Marseille vyzve ve stejný den Monako.

Více informací k zápasu

Montpellier HSC - Stade Rennes 0:0

24.09.2023 17:05

Góly: -

Montpellier remizoval v šestém kole Ligue 1 na vlastním hřišti 0:0 s Rennes. Utkání vládli na obou stranách brankáři, kteří předvedli několik kvalitních zákroků a výrazně přispěli k první dělbě bodů mezi těmito soupeři od ledna roku 2019. Té nedokázal zabránit ani Wahbi Khazri, jehož ostrá rána orazítkovala po hodině hry pouze horní tyč. Hosté tak znovu potvrdili, že v úvodu sezony v nerozhodném výsledku našli zalíbení, neboť se s ním loučili už popáté v řadě.

Forma jihofrancouzského celku nebyla, stejně jako v průběhu většiny minulé sezony, ani na prahu té nové kdovíjak oslnivá. Jediné vítězství zatím dokázali domácí ukořistit v duelu s Lyonem, což ale vzhledem k bídnému rozpoložení slavného týmu neznamenalo až tak velký úspěch. O něco lépe na tom bylo Rennes, které před tímto kolem disponovalo druhou nejlepší ofenzivou soutěže a ještě nepoznalo hořkost porážky, čtyři remízy v řadě ale fanouškům velkou radost nedělaly.

Jako první se výraznou dominanci hostů pokusil využít po necelých 10 minutách zápasu Ibrahim Salah, jenž obdržel přihrávku do vápna a přízemní ranou na bližší tyč vyprášil rukavice gólmana. Marocký rychlík se připomněl také po čtvrthodině hry, kdy si zaběhl za obranu Montpellieru, ale pohotovým pokusem znovu nevyzrál na Benjamina Lecomteho. Domácí se více do hry dostali až ve druhé části poločasu, a velezkušený Steve Mandanda v bráně Rennes se tak pořádně zapotil až ve 34. minutě. K zakončení z úhlu se dostal Khazri, ani jeho pokus však kvůli skvělému zákroku mistra světa z roku 2018 k otevření skóre nevedl.

Nejblíže úvodnímu zásahu byl těsně po uplynutí hodiny zápasu celek z jihu Francie. Aktivní Khazri napřáhl uvnitř šestnáctky a jeho dělovku zastavilo až břevno Mandandovy brány. Krátce nato měl na druhé straně plné ruce práce Lecomte. Gólman Montpellieru nejprve zlikvidoval střelu bez přípravy z kopačky Amineho Gouiriho a následně obstál rovněž proti unikajícímu Fabianu Riederovi. V závěru utkání bylo patrné, že ani jeden tým nechce udělat chybu a žádné další vyložené příležitosti už k vidění nebyly.

Rennes tedy potvrdilo pověst remízového specialisty a opět si se svým protějškem rozdělilo body. Jeho dalším soupeřem bude 1. října Lorient, zatímco Rennes ve stejný den přivítá Nantes.

Více informací k zápasu

Le Havre AC - Clermont Foot 2:1

24.09.2023 15:00

Góly: 4. Nabil Alioui, 7. Mohamed Bayo - 45+1. Cheick Oumar Konaté

Fotbalisté Le Havre vyhráli v šestém kole Ligue 1 na vlastním hřišti nad Clermontem 2:1. Domácí nakročili k tříbodovému zisku poměrně brzy, když už v sedmé minutě vedli po brankách Nabila Aliouiho a Mohameda Baya o dva góly. Pro druhého jmenovaného to byl zvlášť důležitý moment vzpruhy, neboť 25letý útočník se trefil v nejvyšší francouzské soutěži po více než půl roce.

Fanoušci týmu z města ležícího na pravém břehu řeky Seiny, při němž tato francouzská řeka ústí do moře, byli před zápasem vedeném teprve 30letým Mathieum Vernicem plní optimismu. Vítěz posledního ročníku Ligue 2 totiž v pěti odehraných kolech prohrál jen jednou, za sebou už přitom měl duely z Rennes či Lyonu. Clermont naopak po veleúspěšné minulé sezoně výrazně zaostával a krčil se se ziskem jediného bodu na předposlední příčce tabulky.

Domácí do zápasu vstoupili brzkým gólem, když si Alioui ve čtvrté minutě dobře poradil s milimetrovým pasem Josué Casimira a z bezprostřední blízkosti nedal Morymu Diawovi šanci. Senegalský brankář vytahoval míč ze sítě podruhé jen o tři minuty později. Bayo dostal krásnou přihrávku do vápna a prosadil se razantní střelou na zadní tyč. Snížit mohl po špatně odvráceném centru Yohann Magnin, jeho slabá rána ale nenadělala brankáři žádné potíže. Před koncem poločasu dokázal snížit na 2:1 Cheick Oumar Konaté, když si našel propadlý míč ve vápně a tvrdou střelou propálil brankáře Arthura Desmase.

V druhém poločase zápas výrazně ztratil na tempu a pohledných akcích. Le Havre si vytvořilo dobrou příležitost v 68. minutě, když Bayo střílel nebezpečně po zemi k pravé tyči, Diaw ale skvělým zákrokem nepustil míč za svá záda. V 77. minutě Clermont požadoval penaltu za hru rukou ve vápně, celý incident se ale stal ještě před domácí šestnáctkou, hosté tak zahrávali přímý kop. Toho se ujal Muhammed Cham a tvrdou ranou trefil pouze břevno. V nastavení byl tým ze středu Francie blízko srovnání, do cesty se však obětavým zákrokem postavil jeden z obránců a zblokoval pokus mířící na branku.

Premiérové střetnutí těchto soupeřů na prvoligové půdě tak skončilo výhrou Le Havru. To v příštím kole 1. října přivítá Lille, na hřiště Clermontu tentýž den zavítá PSG.

Více informací k zápasu

RC Lens - Toulouse FC 2:1

24.09.2023 15:00

Góly: 45+2. Wesley Saïd, 84. Morgan Guilavogui - 33. César Gelabert

Lens vyhrálo v šestém kole Ligue 1 na svém hřišti nad Toulouse 2:1. Začátek duelu však znovu nabyl tradičního letošního scénáře pro Racing Club. Ten byl opět na place aktivnějším týmem, avšak ve 33. minutě mu uštědřil lekci z produktivity soupeř, jehož poslal do vedení César Gelabert. Domácí se ovšem tentokrát vybičovali k obratu, k němuž zavelel ještě před pauzou Wesley Saïd. Tradičně skvělá atmosféra na severu Francie se ukázala jako klíčová pro povzbuzení hráčů ve žluto-červených dresech i ve druhé půli, kdy jim první tříbodový zisk v sezoně zajistil Morgan Guilavogui.

Navzdory předsezonním předpokladům se zatím v novém ročníku francouzské soutěže vedlo podstatně hůře Lens, jež bylo s pouhým jedním bodem poslední. V minulých vzájemných zápasech s Toulouse se však domácím dařilo, když čtyřikrát v řadě zvítězili, přičemž vždy udrželi čisté konto. Ani Les Violets, kteří v generálce na nedělní klání v Evropské lize remizovali s belgickým Royale Union, neoplývali ideální formou. Kromě úvodního kola totiž zatím naplno nebodovali.

Domácí se chtěli co nejdříve dostat do vedení, avšak střela Adriena Thomassona pouze orazítkovala horní tyč. Na druhé straně nabídl šanci hostům nepřesnou rozehrávkou Brice Samba, jeho chyba nakonec ale potrestána nebyla. Břevno brány Toulouse se opět ozvalo po centrované standardce Floriana Sotocy, po které hlavičkoval Ruben Aguilar. A aby toho nebylo málo, v první půli otevřeli skóre fialoví. Gelabert totiž po narážečce od Thijse Dallingy lobem překonal Sambu. V závěru poločasu však domácí po zásluze srovnali. Saïd se blýskl skvělou technikou a následné zakončení poslal přesně k levé tyči.

Loňský vicemistr Francie mohl dokonat otočku krátce po změně stran, jenže střelu Facunda Mediny parádně zlikvidoval Guillaume Restes. Ten musel během úvodu druhé půle hasit jednu šanci za druhou, protože útočníci Racingu si z jeho obrany dělali dobrý den. Novému účastníkovi milionářské soutěže vystřelil vítězství až v samotném závěru střídající Guilavogui. Nová posila z druholigového Paris FC si našla přesnou přihrávku Sotocy a zakončila pod brankáře hostí.

Lens si tedy proti oblíbenému soupeři připsalo první výhru v sezoně. O další body zabojuje už v pátek 29. září ve Štrasburku, Toulouse o dva dny později přivítá Méty.

Více informací k zápasu

FC Metz - Racing Strasbourg 0:1

24.09.2023 13:00

Góly: 83. Habib Diarra

Štrasburk si v šestém kole Ligue 1 připsal první venkovní tříbodový zisk sezony, když na půdě Mét vyhrál 1:0. Derby týmů z východního cípu Francie nepotěšilo hlasité fanoušky příliš atraktivní bitvou, která nabídla jen skromné množství vzrušujících akcí. Nejvíce šokující moment pro domácí příznivce přišel sedm minut před koncem, kdy o výhře svěřenců Patricka Vieiry rozhodl 19letý Habib Diarra. Domácí tak ztratili šňůru neporazitelnosti na vlastním stadionu, jež trvala déle než rok.

Méty se mezi francouzskou elitou rozhodně neztrácely, ba naopak. Po pěti odehraných duelech se nováček soutěže nacházel na skvělém sedmém místě a v kolonce proher měl číslo jedna. V posledním kole si dokonce vyšlápl na loňského vicemistra z Lens, kterého porazil 1:0. I Štrasburk předváděl velmi solidní výkony, přesto však v předchozích dvou zápasech zvítězit nedokázal. Zároveň tým z Alsaska čekal na svůj premiérový vstřelený gól na hřišti soupeře v tomto ročníku.

V úvodní čtvrthodině se týmy spíše poznávaly, než aby se tlačily za první brankou zápasu. I když to byli hosté, kteří předváděli o něco smělejší výkon, nakonec si první vážnější situaci připravili domácí Les Grenats. Odražený míč po závaru v pokutovém území však nakonec Koffi Kouao poslal vysoko nad branku. Ve zbytku poločasu si ani jedno z mužstev nevypracovalo další šanci, a do šaten se tak celky odebraly za bezgólového stavu.

Začátek druhé půle výraznou herní změnu nepřinesl, aktéři utkání se více prali o míč na středu hřiště, než o vstřelení úvodní branky zápasu. Čím více čas ubýval, tím více byla na obou týmech znát spokojenost s případnou remízou. Nakonec to byli hosté, kteří zlomili zápas na svou stranu. Až v 83. minutě přišla první střela na branku v podání Alsasanů a hned byla gólová. Diarra nachytal gólmana a propálil ho ranou na bližší tyč.

Méty tak na sérii úspěchů nedosáhly a doma nezískaly ani bod. V dalším utkání se 1. října střetnou s Toulouse, Štrasburk vyzve o dva dny dříve Lens.

Více informací k zápasu

Stade Brestois - Olympique Lyon 1:0

23.09.2023 21:00

Góly: 87. Steve Mounié

Lyon prohrál v šestém kole Ligue 1 v Brestu 0:1. Zajímavou zápletku duelu připravilo vedení Les Gones, jež na začátku týdne instalovalo na lavičku nového trenéra Fabiana Grossa. Ten byl francouzským fanouškům znám nejen svým předchozím hráčským působením ve městě pod Alpami, ale i tím, že proměnil závěrečnou penaltu ve finále mistrovství světa v roce 2006 právě proti výběru ze země galského kohouta. Premiérový zápas ale italskému stratégovi nevyšel podle představ, tým z Bretaně byl po celý zápas výrazně střelecky aktivnější a jen díky skvělému Anthonymu Lopesovi bylo dlouhou dobu skóre vyrovnané. "Piráti" však nakonec na dlouholetou oporu hostů našli recept v 87. minutě, kdy je do průběžného čela soutěže posunul Steve Mounié.

Největším překvapením probíhajícího ročníku nejvyšší francouzské soutěže byl bezesporu Brest. V úvodních pěti kolech si připsal na svůj účet 10 bodů a v tabulce se za ním nacházela i velká jména jako PSG nebo Marseille. Naopak Lyon byl jedním ze zklamání. Se ziskem pouhých dvou bodů se krčil na spodku tabulky a navíc se mohl pyšnit nehezkým titulem nejhorší ofenzivy v lize, když v úvodních pěti kolech skóroval pouze třikrát.

Dlouholetá stálice mezi třemi tyčemi hostů Lopes musel už v páté minutě ukázat své kvality proti střele k levé tyči, kterou nakonec dokázal alespoň vyrazit na roh. Les Gones si i nadále pořádně zahrávali s ohněm a mohli být rádi, že neinkasovali brzký gól. Ten mohl vstřelit ve 24. minutě Romain Del Castillo, ovšem pouze napálil levou tyč. Hráči Lyonu se absolutně nechytali tempa hry, a také proto si během první půle nepřipsali jedinou střelu na bránu soupeře.

Krátce po změně stran byl na hřišti stále cítit Del Castillo. Tentokrát jeho pokus ovšem mířil vysoko nad. Novopečenému trenérovi Lyonu Grossovi určitě také nepomáhalo, že kapitán Alexandre Lacazette byl absolutně z formy a nedokázal vytvořit žádné nebezpečí pro bránu Les Pirates. Naopak do vedení mohli jít po hodině hry právě oni, ovšem Jérémy Le Douaron nezamířil přesně. Domácí se dočkali až v 87. minutě, kdy střídající Mounié naskočil na vysoký centr Kennyho Laly a hlavou poslal míč k levé tyči.

Brest tak dotáhl utkání do vítězného konce a pokračuje ve své krasojízdě. V příštím kole se 1. října představí na hřišti Nice. Lyon se ve stejný den utká venku s Reims.

Více informací k zápasu

FC Nantes - FC Lorient 5:3

23.09.2023 17:00

Góly: 42. Matthis Abline, 46. Eray Cömert, 55. Mostafa Mohamed, 83. Florent Mollet, 90+9. Moses Simon (pen.) - 6. Eli Junior Kroupi, 76. Romain Faivre, 85. Aiyegun Tosin

Nantes v utkání šestého kola Ligue 1 porazilo Lorient na vlastním hřišti 5:3. Již v šesté minutě odskočili hosté po trefě 17letého talentu Eli Juniora Kroupiho do vedení, na jeho první zásah v A-týmu Les Merlus ale domácí ještě do pauzy odpověděli. Krátce po změně stran navíc Kanárci vstřelili další dvě branky, vítězným se však ukázal být až zásah Florenta Molleta z 83. minuty.

Lorient neměl v úvodu sezony příliš štěstí na los, jelikož se již stihl střetnout snad se všemi papírově velmi silnými týmy. Ve velmi složitých zápasech proti PSG, Lille nebo naposledy s Monakem si Les Merlus vedli poměrně dobře a jediná jejich prohra přišla paradoxně proti nováčkovi z Le Havre. Domácí Nantes na tom bylo bodově hodně podobně, slabý rozjezd do nového ročníku napravilo v minulém kole, když porazilo Clermont 1:0.

V souboji s Lorientem ale Kanárci inkasovali již po šesti minutách hry. Centr Vincenta Le Goffa našel nehlídaného Kroupiho, jenž hlavičkou z hranice malého vápna nedal gólmanovi žlutozelených šanci. Les Merlus byli v úvodní čtvrthodině lepším celkem, na aktivitu hostů se snažil v 18. minutě odpovědět Moses Simon, nadějně rozjetou akci ale zakončil nepřesně. Kanárci se s přibývajícími minutami začali na soupeřově polovině objevovat častěji, větší možnosti si ale nevytvářeli. To platilo až do 39. minuty, kdy se k zakončení z hranice pokutového území dostal Pedro Chirivella, španělského záložníka ale ve velké příležitosti vychytal Yvon Mvogo. Přesto hostující gólman ještě do pauzy inkasoval, když po skvělém uvolnění ve vápně vyrovnal umístěnou ranou k tyči Matthis Abline.

Z druhé půle neuběhla ještě ani minuta a Kanárci se radovali znovu. Centr od rohového praporku se snesl až na hlavu Eraye Cömerta, který hlavičkou ke vzdálenější tyči dokonal obrat. Kanárci v povedeném výkonu pokračovali i nadále a ještě před hodinou hry zdvojnásobili své vedení, když se excelentní rána Mostafa Mohameda z přímého kopu zastavila až v levé Mvogově šibenici. Les Merlus i nadále dominovali statistice držení míče, k ohrožení branky Rémyho Descampse se ale dlouho nedostávali. Prvním zakončením ve druhém poločase se ale přece jen vrátili do zápasu, když z hranice vápna zamířil přesně k pravé tyči Romain Faivre. Klid na stranu Kanárků navrátil v 83. minutě Mollet, jenž fantastickou Simonovu přihrávku z malého vápna doklepl do sítě. Hosté se ale přesto postarali o dramatický závěr, když pohlednou kombinaci o chvíli později přesně zakončil Aiyegun Tosin. V nastavení pak Isaaka Tourého v největší příležitosti na vyrovnání vychytal Descamps. Vítězství Kanárků tak o chvíli později potvrdil proměněnou penaltou Simon.

Nantes i tak navázalo na poslední vítězství a doma vybojovalo další tři body. Oba týmy bude následující zápas čekat 1. října. Kanárci se střetnou s Rennes, Les Merlus poté změří síly s Montpellierem.

Více informací k zápasu

AS Monaco - OGC Nice 0:1

22.09.2023 21:00

Góly: 90+1. Jérémie Boga

Monako prohrálo v předehrávce šestého kola Ligue 1 na vlastním stadionu s Nice 0:1. Domácí mohli udělat výrazný krok k vítězství už v 11. minutě, kdy se postavil k pokutovému kopu Folarin Balogun, jenže jeho slabý pokus vychytal Marcin Bulka. To však nezabránilo odchovanci Arsenalu v tom, aby se po změně stran ujal druhé penalty, jenže i s ní si polský gólman poradil. V nastaveném čase tak udeřili Orli, kteří si po povedené akci Jérémieho Bogy odvezli ze hřiště knížecího klubu všechny body, a navíc se posunuli do čela tabulky.

Knížecí klub sice v posledním kole dokázal udržet neporazitelnost, remíza na půdě Lorientu pro něj však byla spíše ztrátou. Stále se ovšem nacházel na první příčce v tabulce, přičemž jej zdobila nejlepší defenziva v lize. Tentokrát se Monaku postavilo do cesty Nice, které se také pyšnilo dobrou formou a rovněž dosud nenašlo přemožitele. V předchozím klání si navíc vyšláplo i na PSG, které porazilo na jeho půdě 3:2.

Utkání v Monaku začalo pro fotbalisty Nice nešťastně, jelikož v 11. minutě museli čelit po faulu Jordana Lotomby pokutovému kopu. K tomu se postavil Balogun, zamířil po zemi k levé tyči, stopku mu ale vystavil skvělým zákrokem Bulka. Do vedení se tak mohli dostat Orli po půlhodině hry, jenže hlavička Sofiana Diopa skončila v náruči Philippa Köhna. Švýcarský gólman musel zasahovat i o chvíli později po šikovném uvolnění a střele Terema Moffiho na zadní tyč. V nastavení první půle měl na hlavě otevření skóre Balogun, ale míč skončil s přispěním Bulky na brankové konstrukci.

Stejný scénář jako v úvodu utkání nastal také po změně stran. Tentokrát ve vlastním vápně fauloval Morgan Sanson a Monako opět kopalo penaltu. Napravit si reputaci se pokusil tvrdou ranou doprostřed Balogun, avšak Bulka si na něj podruhé vyšlápl. Nice tak díky polské stěně mohlo strhnout utkání na svou stranu. V 78. minutě se totiž po rohovém kopu nejvýše vyšplhal Youssouf Ndayishimiye, svou hlavičkou naneštěstí pro Les Aiglons jen rozezvonil břevno. Devět minut před koncem se ještě jednou vyznamenal Bulka, když zlikvidoval pokus Takumiho Minamina. V nastavení se na cestu přímo do šestnáctky vydal střídající Boga a prvním přesným zásahem v novém působišti rozhodl.

Nice tak v důležitém souboji dvou dosud neporažených celků uspělo a odvezlo si domů všechny body. V následujícím kole svede 1. října bitvu s Brestem, Monako vyzve o den dříve Marseille.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Stade Brestois
6
4
1
1
8 : 6
13
2
OGC Nice
6
3
3
0
8 : 4
12
3
Paris Saint-Germain
6
3
2
1
14 : 6
11
4
AS Monaco
6
3
2
1
15 : 8
11
5
Stade Reims
6
3
1
2
11 : 8
10
6
Racing Strasbourg
6
3
1
2
7 : 8
10
7
Le Havre AC
6
2
3
1
10 : 7
9
8
Olympique Marseille
6
2
3
1
7 : 8
9
9
Stade Rennes
6
1
5
0
10 : 6
8
10
FC Nantes
6
2
2
2
11 : 11
8
11
Lille OSC
6
2
2
2
8 : 9
8
12
FC Metz
6
2
2
2
7 : 10
8
13
Montpellier HSC
6
1
3
2
9 : 9
6
14
FC Lorient
6
1
3
2
10 : 12
6
15
Toulouse FC
6
1
3
2
6 : 8
6
16
RC Lens
6
1
1
4
6 : 12
4
17
Olympique Lyon
6
0
2
4
3 : 11
2
18
Clermont Foot
6
0
1
5
5 : 12
1

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (23)

Přidat komentář
Langi

Twl ten Lyon je fakt v kunde…oni realne muzou i spadnout s timhle…jako beru, ze Brest ma formu, ale prejet Lyon 27-6 na strely…to je vrazdeni nevinatek

Reagovat
Seydou Doumbia

V Remeši nám to nikdy nešlo, Lorient má dobrý systém i hráče, další bod za remízu čekám doma s Clermontem.

Reagovat
Seydou Doumbia

Když na Lyon u sebe doma naběhne každá dědina typu Brest, Lorient, Nantes, Clermont tak z toho asi opravdu bude boj o udržení v lize. Tohle jsme tu měi vždy a i v největší lyonské formě kdy tam v utoku byl traoré, cornet, depay, fekir, mariano se takové zápasy povedlo dojebat. Problém je že dnes v tom týmu není ta individuální kvalita v podobě třeba Depaye, která by dokázala udělat body sama a vyhrát i zápasy, i když jde všechno na hovno. Možná Lacazette, ale jak když se k němu nedostane balon tak asi ne. A to je další problém.

Kdo v tom týmu má za úlohu hrát konstruktivního záložníka, který vyveze míč a rozehraje ho dále, kdo tam bude posílat prunikové přihrávky a tvořit hru? Kdysi to dělal třeba Aouar, ale dnes nikdo. Typologicky tomu má nejblíže Caqueret, ale i on mi v konečném důsledku příjde že je jiný typ hráče. Dobře defenzivně založený s tím že do ofenzívy dokáže zahrát tak polovinu toho co bychom potřebovali. Hráče jako Lepenant, Aoukhaon, Niles jsou uplně mimo aby zahráli to co výše popisuju. A díky tomu se ani Laca nedostane do šancí, které by nám udělali body.

V naší sestnáctce všichni hráči vypadají, jako by bránili poprvé v kariéře, sám se divím že jsme neudělali žádnou penaltu pro soupeře. Od Grossa zatím nic neočekávám, ale že ti hráči nedokážou aplikovat ani základní fotbalové prvky, které je muselo naučit už tak 10 trenéru je vážně moc. Že nás uběhá a fyzicky zničí Brest jsem čekal, přesto jsem myslel že naši hráči alespon částečně budou vynikat nějakou herní inteligenci a vytvoří si alespon něco, jenže tam mimo depresivních střel z poza šestnáctky nebylo vůbec nic. A to to byl jen Brest, všechny týmy jako Rennes, PSG, Monaco nás individuální kvalitou smetou z placu. Fandění Lyonu je aktuálně o tom že všem svým přátelům říkáš jaké to jsou ubohé nuly aby sis vylečil srdíčko s tím že si to v naději o víkendu znova zapneš, ale hráči ti nedají žádný důvod si myslet opak. Tahle sezona bude fakt bolet.

PS : Když přišel Mounie na plac, psal jsem kamarádovi že nějak tuším že rozhodne a vyhrají 1:0. Zbytek je historie.

Reagovat
Langi

Laca nema support…dokud nezacnou minimalne Tolisso a Cherki hrat to, na co maji, bude to v prdeli…a hlavne Lyonu do jejich obvykleho systemu letos proste chybi hraci…ryzi DM ani AMC neni prakticky nikdo, takze ve 4-3-3 a 4-2-3-1 to vypada tak, ze hraje Tolisso s Caqueretem, vzajemne se motaji smerem dopredu a nebrani ani jeden. Zaroven ta nekvalita na vsech postech je desiva.

Reagovat
Seydou Doumbia

Nevím jak tobě, ale mi po návratu zpátky Tolisso prostě nepříjde jako hráč, který by kvalitativně svými výkony převyšoval ty hráče, které tam aktuálně máme. Samozřejmě ho dost poznamenali zranění, ale čekal jsem od něj větší přínos, kdyby alespon poloviční upgrade co přinesl Laca.

Reagovat
Langi

Soucasny Tolisso je tak o 3 levely niz, nez ten, ktery odchazel do Bayernu…ale ja to rikal uz tehdy, ze to jeste neni hrac pro uplny TOP klub…pro jeho karieru by tehdy bylo lepsi, kdyby zustal a byl soucasti te party okolo Depaye…tohle je ale peklo, jak hraje…s Ndombelem dopadli nakonec uplne stejne

Reagovat
Seydou Doumbia

Na Tolissa v Bayernu nikdo nemůže říct špatné slovo, sám fandím Bayernu a znám dost fanoušků, bohužel jemu tam kariéru zkazili neustále zranění, herně byl v pohodě. Ndombélé mi příjde prostě že je debil, který už nechtěl makat a proto se neprosadil. Myslíš že jejich kariéra by se vyvíjela jinak, kdyby ještě zůstali v Lyonu? Zrovna u nich mi to nepříjde.

Reagovat
lajka30

Bylo by zajímavé vidět, jak by se vyvíjela kariéra Ndobelého, kdyby šel tenkrát do City.

Reagovat
Seydou Doumbia

Jo tak maniak Pepek by z něj možná maximum dostal, ale zase pokud to nezvládl ve Spurs Conte, což je taky velký magor (teda doufám že je trenoval on jak tam šel).

Reagovat
lajka30

To už v tý době byl vyřízenej, když tam byl Conte.

Reagovat
Eichel

z tej lemry to nedostane nik

Reagovat
Ingimir

ako je mi jasné že si to asi myslel futbalovými kvalitami, ale nazvať 6. najväčšie mesto vo Francúzsku a dve mestá s cez 100K obyvatelmi dedinami je dosť vtipné

Reagovat
Seydou Doumbia

Jinak ten Brest to je opravdu polovina kádru totálních průměraku, které drží systém v Brestu a nikdy na víc než střed nebo spodní patro tabulky mít nebudou a tu druhou polovinu hráčů ani neznám. To je taky smutný.

Reagovat
Godwinson

Tak ten Satriano se mi zatím dost líbí, byť ten zrovna ani není jejich.

Reagovat
Mandanda_30

VŠAK TO BYL OFSAJD !!!!!!!!!!!!!!!!! No aspoň že zranil toho Mbappého.

Reagovat
Mandanda_30

Letos nejlehčí 3 body pro PSG. Dneska bylo combo Aubameyang + Vitinha možná i horší než combo Germain + Mitroglou, Ndiaye je zatím míň užitečnej než obézní Payet nebo Malinovskyi, 0 střel na bránu od nás, Vitinha břevno z hlavičky z asi tří metrů, sám ve vzduchu, ale i to prostě nestačí, PSG 5 střel na bránu, 4 góly, OM 23% držení míče, žádná ani nebyla snaha útočit, kombinace Balerdi + Gigot + Mbemba bylo dneska něco jako co bych očekával od Balerdi + Hubočan + Andonian, prakticky všechno co OM umí udělat debilně, dneska udělalo naráz proti PSG, kdyby tam byl ještě Messi s Neymarem a Balerdi kdyby nevyřídil Mbappého asi po deseti minutách tak dneska kluci z PSG by snáze překonali posvátný výsledek 1:5 z Února 2017. Ani 1 pozitivní věc na tomto h*vně od OM.

Reagovat
Mandanda_30

a sorry za napsání února s Ú

Reagovat
Israha

Tak bylo by naivní si myslet, že ta agrese fanoušků vůči realizačnímu týmu se nedotkla i hráčů, muselo je to taky nahlodat. A na lavičce je netrenér, který to tam podle všeho zatím nějak skládá podle hodů kostkami a který PSG letos snad neviděl, protože méně brejkovou a defenzivně kompaktní sestavu už nasadit asi nešlo.

Reagovat
Mandanda_30

No je pravda, že už s tím naším rozestavením bylo docela jasný, že to půjde do pr*ele. Měl aspoň nechat tu 4-3-3 co proti Ajaxu a hotovo, nezkoušet ptákoviny. Ale co už. No teď jsem zvědavej s tím trénerem, koho Longoria najde. Asi by byl dobrej Galtier, ale podle určité části fanoušků mám obavy, že kdyby přišel Galtier, tak ti "určití fandové" podpálí Vélodrome

Reagovat
Israha

Galtier by byl nejlepší, případně kdyby Longoria pořád chtěl hledat ve Španělsku, nebál bych se zkusit Lopeteguiho. Ale aby to nedopadlo nějakou znouzectností typu Montanier či Favre .

Reagovat
Gedofrey

Takže alespoň Longoria zůstává? Četl jsem někdy dřív spekulace, že by měl jít taky, tak snad ne..

Reagovat
Israha

Zůstal, ale prý bude pracovat více jako šedá eminence a nebude tolik ve veřejném prostoru.

Reagovat
Gedofrey

Tak to je asi jedině dobře.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele