6. kolo
23.09.2023 21:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Radost hráčů Brestu (© AFP)

Francouzský kat na lavičce Lyonu vstoupil do angažmá prohrou, Brest jde do čela ligy

Lyon prohrál v šestém kole Ligue 1 v Brestu 0:1. Zajímavou zápletku duelu připravilo vedení Les Gones, jež na začátku týdne instalovalo na lavičku nového trenéra Fabiana Grossa. Ten byl francouzským fanouškům znám nejen svým předchozím hráčským působením ve městě pod Alpami, ale i tím, že proměnil závěrečnou penaltu ve finále mistrovství světa v roce 2006 právě proti výběru ze země galského kohouta. Premiérový zápas ale italskému stratégovi nevyšel podle představ, tým z Bretaně byl po celý zápas výrazně střelecky aktivnější a jen díky skvělému Anthonymu Lopesovi bylo dlouhou dobu skóre vyrovnané. "Piráti" však nakonec na dlouholetou oporu hostů našli recept v 87. minutě, kdy je do průběžného čela soutěže posunul Steve Mounié.

Největším překvapením probíhajícího ročníku nejvyšší francouzské soutěže byl bezesporu Brest. V úvodních pěti kolech si připsal na svůj účet 10 bodů a v tabulce se za ním nacházela i velká jména jako PSG nebo Marseille. Naopak Lyon byl jedním ze zklamání. Se ziskem pouhých dvou bodů se krčil na spodku tabulky a navíc se mohl pyšnit nehezkým titulem nejhorší ofenzivy v lize, když v úvodních pěti kolech skóroval pouze třikrát.

Dlouholetá stálice mezi třemi tyčemi hostů Lopes musel už v páté minutě ukázat své kvality proti střele k levé tyči, kterou nakonec dokázal alespoň vyrazit na roh. Les Gones si i nadále pořádně zahrávali s ohněm a mohli být rádi, že neinkasovali brzký gól. Ten mohl vstřelit ve 24. minutě Romain Del Castillo, ovšem pouze napálil levou tyč. Hráči Lyonu se absolutně nechytali tempa hry, a také proto si během první půle nepřipsali jedinou střelu na bránu soupeře.

Krátce po změně stran byl na hřišti stále cítit Del Castillo. Tentokrát jeho pokus ovšem mířil vysoko nad. Novopečenému trenérovi Lyonu Grossovi určitě také nepomáhalo, že kapitán Alexandre Lacazette byl absolutně z formy a nedokázal vytvořit žádné nebezpečí pro bránu Les Pirates. Naopak do vedení mohli jít po hodině hry právě oni, ovšem Jérémy Le Douaron nezamířil přesně. Domácí se dočkali až v 87. minutě, kdy střídající Mounié naskočil na vysoký centr Kennyho Laly a hlavou poslal míč k levé tyči.

Brest tak dotáhl utkání do vítězného konce a pokračuje ve své krasojízdě. V příštím kole se 1. října představí na hřišti Nice. Lyon se ve stejný den utká venku s Reims.

Autor: Livesport.cz / Vojtěch Kryštof

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele