Konferenční liga - souhrn prvních zápasů osmifinále

09.03.2023, 20:44, aktualizováno 09.03.2023, 23:08
Komentáře a souhrny

West Ham United naplnil očekávání a vítězstvím 2:0 na půdě kyperské Larnaky nakročil do čtvrtfinále Konferenční ligy. Fiorentina zásluhou Antonína Baráka porazila Sivasspor. S náskokem do odvetných utkání půjdou také Djurgarden a OGC Nice. Slovan Bratislava v Basileji dvakrát dotáhl manko a odváží si nadějnou remízu 2:2...

ACF Fiorentina - Sivasspor 1:0

09.03.2023 21:00

Góly: 69. Antonín Barák

Fiorentina pokračuje ve zlepšených výkonech, dnes si doma poradila s tureckým Sivassporem. Jedinou brankou o tom rozhodl Čech Antonín Barák.

Turecký celek by moc rád pronikl do další fáze Evropské konferenční ligy, ale tentokrát narazil na silného soupeře v podobě toskánské Fiorentiny. A Viola se postupem času zlepšila v útoku i obraně, takže cílí na postup se stejnou razancí jako Turci.

Hostující brankář Şaşal Vural věděl, že jeho tým čeká mnoho náročných chvil, protože proti němu od začátku nastoupili hráči jako Jović, González nebo Ikoné, čili velmi kvalitní útočníci. Právě srbský reprezentant a někdejší tahoun Eintrachtu Frankfurt se dostal po jedenácti minutách do velké šance. Velmi rychlý brejk donesl míč právě k němu a Jović se snažil technickým obstřelem přechytračit brankáře hostí, jenže ten jeho úmysl přečetl a zastavil.

Uplynuly sotva čtyři minuty, když "Fialky" zahrozily znovu. Ve vápně se dostal míč ke Gaetanovi Castrovillimu a italský záložník pohotovou patičkou trefil břevno! O chvíli později napřáhl k zajímavé ráně González a sledoval, jak míč zamířil těsně vedle. První poločas skončil s jasnou dominancí domácí Fiorentiny, která ale svou převahu nedokázala nijak vyjádřit.

Ani po změně stran se Sivasspor nedostával do častějšího zakončení, až v 65. minutě málem udeřil. Goutas ale svou hlavičkou trefil pouze břevno! A Italové trestali. V 69. minutě se totiž Fiorentině povedlo vstřelit rozdílovou branku. Několikrát to Viole po rozehraném rohu nevyšlo, ale pak se do míče pořádně opřel Antonín Barák a na jeho ránu byl brankář Şaşal Vural krátký! V závěru se ještě nechal zbytečně vyloučit Gradel a oslabil Sivasspor.

Více informací k zápasu

Lech Poznań - Djurgårdens IF 2:0

09.03.2023 21:00

Góly: 39. Antonio Milić, 82. Filip Marchwiński

První osmifinálový duel Konferenční ligy zvládl Lech opravdu daleko lépe, proti Djurgardens zaznamenal dvě branky a zcela zaslouženě urval konečné vítězství, jež mu dává velmi dobrý příslib do následné odvety. Skandinávský protivník především v útoku dost tápal, bude muset za týden vážně hodně zabrat v této oblasti, jestli chce ještě pomýšlet na postup do další fáze.

Domácí byli už od začátku aktivnějším celkem. V 11. minutě vyslal nebezpečnou střelu mířící do spodního rohu brány na bližší tyč Szymczak, nicméně gólman Zetterström stačil rukavicí vyrážet do zámezí. Švédský výběr se i nadále soustředil hlavně na pozorné bránění, avšak jeho defenzivu soupeř dokázal přece překonat ve 39. minutě.

Lech si dopomohl standardkou, konkrétně Milič se pak radoval z rozvlnění sítě poté, co hlavou usměrnil míč na vzdálenější tyčku. Musel každopádně především poděkovat spoluhráči Joelovi Pereirovi, který na něj zprava adresoval moc povedený centr.

V závěru půle mohl náskok polského souboru navyšovat Ishak, ale jeho dalekonosné zakončení, tečované pravděpodobně Erikssonem, směřovalo po zemi jen do zámezí. A o pár chvil později se Zetterström vytáhl proti dělovce Murawského.

Až v 55. minutě se snad vůbec poprvé osmělili hosté, jenže Edvardsen zcela selhal v koncovce a z vyložené pozice zacílil pouze nad bránu. Poznaňský klub však jinak obecně hájil svoje vedení bez větších potíží, v 82. minutě ho navíc ještě pojistil po zmatcích v obraně Djurgardens střídající Marchwiňski, jenž využil přihrávky nakrátko od Ba Louy.

Více informací k zápasu

FC Basilej - Slovan Bratislava 2:2

09.03.2023 21:00

Góly: 6. Zeki Amdouni, 40. Andi Zeqiri - 17. Jurij Medveděv, 70. Malik Abubakari

V prvom zápase osemfinále Európskej konferenčnej ligy uhral ŠK Slovan Bratislava na pôde švajčiarskeho Bazileja priaznivú remízu 2:2 (1:2). Belasí dvakrát prehrávali, no dokázali vydolovať bod.

Bazilej si v úvode duelu vytváral jednu príležitosť za druhou, až to belasá obrana napokon neuniesla. V šiestej minúte Ndoye vystrelil kúsok za hranicou pokutového územia. Chovan jeho pokus vyrazil pred seba a Amdouni nemal problém zblízka doraziť loptu do siete - 1:0.

V 17. minúte Weiss jemným oblúčikom prehodil brániacich hráčov a dostal loptu k Jurijovi Medveděvovi, ktorý na rozdiel od viacerých ďalších Slovanistov nestál v ofsajde. Ramenom si spracoval loptu a druhým dotykom napálil loptu k vzdialenejšej pravej žrdi. Slovan vyrovnal na 1:1.

Do hry sa však vzápätí dostal VAR a na jeho verdikt sa čakalo asi päť minút. Výsledok potešil hosťujúci celok. V 40. minúte De Marco odvrátil strelu Kadeho, no tá sa k nemu vrátila. Kade ju potiahol do 16-ky a cez brániacich hráčov Slovana prihral pred prázdnu bránu Zeqirimu, ktorý trafil priestor medzi Chovanovými nohami - 2:1.

V 44. minúte Kucka vydarenou ranou ohrozil bazilejskú bránu, no Hitz vyrazil. V nadstavenom čase obdržal žlté napomenutie Vladimír Weiss. V piatej nadstavenej minúte centroval Čakvetadze. De Marco predĺžil Abubakarimu, ktorý zakončil málo razantne a Hitz tak chytil čistý gól.

V 62. minúte videl žltú kartu Filip Lichý. V 70. minúte zvýšená aktivita Slovana priniesla ovocie. Belasým vyšla spolupráca Weissa s Abubakarim. Prvý menovaný odcentroval z ľavého rohu šestnástky medzi dvoch brániacich hráčov, Malik Abubakari sa zavesil do vzduchu a hlavičkou k vzdialenejšej žrdi vyrovnal na 2:2.

V 73. minúte dostal žltú kartu Guram Kašia. V 77. minúte tréner Weiss trojnásobne striedal. Z ihriska odišiel Čakvetadze a nahradil ho Tigran Barseghjan. Vlada Weissa vystriedal Andre Green a Čavrića Uche Henry Agbo. V 86. minúte Lovat kolmou prihrávkou našiel Greena, ktorý z ľavej strany odcentroval pred bránu. Úplne voľný Barseghjan hlavičkoval vedľa priestoru troch žrdí.

V 90. minúte zachránila Slovan od pohromy ľavá žrď. Novoa odcentroval z pravej strany a hlavou vystrašil hostí Amdouni. Po piatich nadstavených minútach duel skončil. FC Bazilej remizoval s ŠK Slovan Bratislava 2:2, čo je pre hosťujúci slovenský tím pred odvetou pekný výsledok. Druhý zápas osemfinále Európskej konferenčnej ligy odohrajú mužstvá o týždeň vo štvrtok 16. marca o 18:45 v Bratislave na Tehelnom poli.

Více informací k zápasu

KAA Gent - Istanbul Başakşehir 1:1

09.03.2023 21:00

Góly: 35. Gift Orban - 16. Stefano Okaka

Gent sice vévodí nejvyšší belgické soutěži s osmibodovým náskokem před druhým týmem RU Saint-Gilloise, ale na evropské scéně to není z jeho strany úplně ideální a nyní nevkročil nejlépe do osmifinále Konferenční ligy, když pouze dokázal srovnat nepříznivý stav a do Istanbulu bude odjíždět s remízou 1:1. Oba góly byly k vidění v úvodním dějství, po změně stran tempo hry výrazně opadlo a téměř k ničemu nebezpečnému nedošlo.

Po úvodní opatrnější čtvrthodině z ničeho nic udeřili hosté. Po vynikajícím pasu Gürlera přelstil ofsajdovou past hlavičkující Stefano Okaka a zcela osamocen nasměroval balón přímo k pravé konstrukci kolem dívajícího se gólmana Roefa. Ovšem KAA vzápětí přidalo a svůj jediný gól tohoto čtvrtečního zápasu vsítilo zhruba deset minut před přestávkou, jelikož po neúspěšném zakončení Cuyperse dorazil balón doprostřed branky Gift Emmanuel Orban.

Stejný hráč mohl dokonce otočit vývoj za dalších pět minut, jenže tentokráte po obrovské hrubce Tekdemira srazil jeho pokus těsně nad horní tyčku vracející se Léo Duarte. Belgický lídr si ještě do přestávky vytvořil další obrovskou možnost, neboť Hong Hyun-Seok ve třetí nastavené minutě po rychlém brejku obdržel přihrávku z pravé strany od Fofany a před poloprázdnou brankou selhal, protože trestuhodně orazítkoval jen bližší konstrukci.

Ve druhém poločase se oba soupeři spíše soustředili na defenzivní činnost a za zmínku stojí jen jedna gólová příležitost krátce po odehrané hodině. Hostům totiž mohl vrátit vedení Türüç, jenž po geniální kolmici střídajícího Aleksiče vystřelil z hodně ostrého úhlu a protější tyč minul o necelý půl metr. Ve zbývajícím průběhu se balón nejčastěji nacházel v blízkosti středové čáry a na zaslouženém výsledku se proto nic neměnilo.

Více informací k zápasu

AEK Larnaka - West Ham United 0:2

09.03.2023 18:45

Góly: 36. Michail Antonio, 45+2. Michail Antonio

West Ham si napravil reputaci z ligy alespoň v evropských pohárech a na Kypur vyhrál o dvě branky. Čili domácí odveta by měla být snad jen formalitou a Hammers za to děkují především střelci Antoniovi coby autorovi obou branek.

V Premier League se West Ham abnormálně trápí a všechny starosti chtěl utopit v pohárech. Los mu k tomu nadělil velmi příjemného soupeře, protože Angličané cestovali na Kypr k utkání s Larnakou. A od začátku se pořádně činili, aby jejich schopnosti vyšly najevo. Ať to byl Lanzini nebo o chvíli později Antonio k němuž se pak přidal i Fornals, domácí obrana jen těžko stíhala své soupeře.

Larnaka přesto držela míč na kopačkách velmi často a s favoritem hrála vyrovnanou partii. West Ham se jen těžko dostával na polovinu soupeře. Další akce Lanziniho s Fornalsem skončila jen na kopačkách domácích borců, ale těm štěstí nevydrželo napořád. Ve 37. minutě totiž Benrahma po individuální akci našel krásným centrem Michaela Antonia a urostlý forvard hlavou poslal míč přesně k tyči domácí brány!

A aby se náhodou domácí neodvažovali brzy vzpamatovat, tak jim West Ham uštědřil ještě jeden políček do konce poločasu. Michail Antonio dostal až příliš mnoho času na to, aby se s míčem otočil u vápna Larnaky, pak přesně zamířil a nádhernou technickou ranou poslal míč přímo do šibenice!

Po změně stran neměl Antonio daleko ke zkompletování hattricku, ale zastavila ho tyč. Larnaka neměla dostatek energie ani kvality na to, aby s výsledkem dokázala něco udělat. Naopak dal Lucas Paquetá v nastavení další branku, ale trefil jen nohu brankáře Piriće.

Více informací k zápasu

Sheriff Tiraspol - OGC Nice 0:1

09.03.2023 18:45

Góly: 45+3. Ayoub Amraoui

Nice zvládlo roli favorita a díky jedinému přesnému zásahu teprve osmnáctiletého krajního obránce Ayouba Amraouiho si do odvety osmifinále Konferenční ligy z Kišiněva odvezlo ten nejtěsnější možný náskok. Šeriff, podobně jako v předchozí fázi této soutěže proti Partizanu, na domácí půdě nedokázal skórovat, v závěru mu mimochodem nebyl uznán gól pro ofsajd.

Úvodní dvacetiminutovka byla z obou stran opravdu hodně opatrná. Až ve 21. minutě se jaksi osmělil útočník Tapsoba, který vypálil z otočky, avšak jeho pokus nebyl natolik razantní ani přesný, mířil vlastně jen do míst, kde stál připravený brankář Schmeichel, aby pohnul skóre směrem kupředu.

Až závěr prvního poločasu s sebou přinesl klíčové momenty. Šeriff se pokoušel dostat do vedení Diop, který zahrával standardku z takřka ideální pozice za vápnem, podařilo se mu obstřelit zeď, leč jeho kroucený pokus ve stoje uměl do rukavic schovat Schmeichel.

Naopak na druhé straně o pár chvil později Nice zužitkovalo okamžitě svou první větší šanci, jestli se vlastně dá situace tímto slovem popsat. A je bezpochyby nutno říci, že se jednalo asi o ten nejpohlednější moment jinak nepříliš produktivního utkání. Thuram balón prostrčil doleva na Amraouiho, ten centroval do pokutového území, nicméně jeho počínání se nakonec proměnilo v zakončení, které zaplulo parádně do vzdálenější šibenice.

V 86. minutě domácí rozvlnili síť, Tapsoba využil sklepnutí od Radeljiče, rozhodčí Agajev ovšem branku neuznal, a to pro ofsajd. Nice mohlo rozhodnout o svém vítězství ještě dříve, Danteho hlavička z 85. minuty po rohovém kopu, který zahrál Brahimi, však i díky zásahu gólmana Kovala skončila na tyčce, a k dorážce se následně o kousek nepropracoval Rosario.

Více informací k zápasu

RSC Anderlecht - Villarreal CF 1:1

09.03.2023 18:45

Góly: 57. Anders Dreyer - 28. Manuel Trigueros

Villarreal si domů odváží trochu překvapivý výsledek, protože Anderlecht mu doma dal jednu branku a "Žlutá ponorka" mu oplatila navlas stejným způsobem. O postupujícím tedy definitivně rozhodně až odveta ve Španělsku.

Před hráči Villarrealu stála těžká zkouška, protože Anderlecht se opíral o skvělého mladíka mezi třemi tyčemi, který se v minulém kole proti Ludogorci vyznamenal zvlášť při penaltách. Dnes bylo od prvních chvil víceméně jasné, že favoritem bude Villarreal a že si Španělé půjdou pro vítězství. Zvlášť Samuel Chukwueze působil hodně aktivně a svým neustálým pohybem dělal obraně belgického týmu pořádné problémy. Domácí obránci se mu dlouho nedokázali dostat pod kůži.

Jako první se ale trefil někdo jiný. Opět to ale byla zásluha Chukwuezeho, který vyvezl míč a následně šikovnou nahrávkou před bránu oslovil Manuela Triguerose. Ten dokázal procpat míč na bližší tyči až do sítě a Villarreal vedl nad Anderlechtem o jednu branku.

Je pravda, že domácím se v útoku dařilo prachbídně a nedělali brankáři Reinovi nebo mužům bezprostředně před ním moc potíží. Anderlecht působil i vinou dobrého napadání ze strany Villarrealu bezzubě a nedařilo se mu převzít kontrolu nad utkáním.

Zajímavou akci rozjel Chukwueze a zakončoval Baena, jenže ten prakticky sám před brankářem selhal a napálil jen nohy domácího gólmana. A to muselo Villarreal dost mrzet, protože v 57. minutě se domácím povedlo srovnat! Amuzu přenesl míč na druhou stranu, kde viděl volného Anderse Dreyera. Ten si zpracoval balon na střelu a krásnou technickou ránou uzmul brankáři Reinovi čisté konto!

Aby toho neměla domácí obrana málo, tak se hosté pustili do útočení posíleni o Gerarda Morena s Yeremim Pinem. Paradoxně to ale byli domácí, kdo měl více ze hry a snažil se ji tvořit. Villarreal trochu překvapivě působil dost pasivně a žádné šance si dlouho nevytvářel. Ani několikeré střídání kolem 74. minuty mu nepomáhalo. Domácí Anderlecht neměl dostatečnou kvalitu a Villarreal působil dojmem týmu, který si bez většího zájmu přijel pro remízu. Tu nakonec taky získal.

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
Beči

Barák

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele