Konferenční liga - preview prvních zápasů osmifinále

09.03.2023, 08:40
Previews
Antonín Barák (© AFP)

Osmifinálovou fázi Konferenční ligy zahájily už v úterý Alkmaar s Laziem a dnes jde do akce zbylých čtrnáct klubů. Slovan čeká další zápas proti Basileji, Fiorentina poměří síly se Sivassporem a West Ham se představí na Kypru...

AEK Larnaka - West Ham United

čtvrtek 18:45

West Ham má za sebou dvě soutěžní porážky v řadě a teď by si moc rád spravil chuť. Tým trenéra Davida Moyese bude určitě pod tlakem, aby svým fanouškům dopřál úspěch, protože bude enormním favoritem. Cestuje na Kypr, kde jej čeká Larnaka.

Neo GSZ Stadium v Larnace se stane dějištěm hodně zajímavého utkání mezi jasným outsiderem na domácí straně a návštěvu z věhlasné Premier League. V ní sice West Ham nemá takový zvuk a patří spíš k týmům druhého sledu, ale i tak by možné překvapení bylo pro domácí publikum velkým svátkem. A dost možná má Larnaka právě teď ideální šanci na nečekaný úspěch. West Ham se totiž abnormálně trápí a v Premier League se pohybuje až na 16. místě!

Už dlouhou dobu bojuje manažer David Moyes o svou pozici, protože se jeho kádru nedaří po většinu sezony dostat se dál od pásma sestupu. Podle posledních zpráv z Anglie mu ale vyhazov jen tak nehrozí, a to ani přesto, jak moc se jeho týmu nedaří v posledních dnech. V FA Cupu už West Ham nefiguruje po porážce 3:1 od Manchesteru United a ještě horší představení předvedli Moyesovi svěřenci v minulém kole Premier League.

S Brightonem byli bez šance, dalších 90 minut se herně trápili a domácí jim nakonec nadělili ještě docela mírný debakl 4:0! Od osmnáctého Evertonu v tuto chvíli dělí West Ham jen pouhý jeden bod. Pro Moyesovu družinu je tak úspěch v pohárech jediným možným východiskem, jak sezonu neoznačit jako totální fiasko.

Hammers ale nebudou v utkání s Larnakou kompletní. Cornet je zraněn, Zouma se teprve těší na první minuty po zranění a fit není ani Danny Ings. Domácí zase postrádají Angela Garcíu a Pereho Ponse.

Na rozdíl od West Hamu se ale výběru trenéra Josého Luise Oltry daří mnohem víc a v lize zaujala Larnaka skvělé druhé místo za vedoucím APOELem Nicósia, na nějž mu schází jen dva body. Po nepříjemné porážce od Apollonu Limassol se Larnace povedlo zvednout hlavu a zvítězit v minulém kole nad Enosisem 3:1.

AEK Larnaka - pravděpodobná sestava:
Pirić - Rosales, Miličević, Gonzalez, Englezou - Faraj, Ledes, Mamas, Jakolis - Trickovski, Lopes

West Ham United - pravděpodobná sestava:
Aréola - Johnson, Aguerd, Ogbonna, Cresswell - Downes, Rice - Bowen, Fornals, Benrahma - Scamacca

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.19 - 3.88 - 1.60

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Sheriff Tiraspol - OGC Nice

čtvrtek 18:45

Sheriff se v loňském ročníku blýskl v Lize mistrů a dokonce porazil i pozdějšího vítěze Real Madrid. V této sezóně sice tak úspěšný není, nicméně postup do osmifinále Konferenční ligy rozhodně není k zahození a nyní by rád proklouzl mezi osmičku nejlepších proti francouzskému Nice. Za favorita sice považován nebude, na druhou stranu bez šance na postup určitě není.

Moldavský gigant i letos kráčí k další obhajobě titulu, jelikož má na kontě solidních třiatřicet bodů a před druhým Petroclubem drží pohodlný šestibodový náskok. Letos začal v úvodním předkole Ligy mistrů a dvě úvodní zkoušky zvládl, pak ovšem narazil na Plzeň a po shodných porážkách 1:2 se přesunul do Evropské ligy. V ní pronikl do základní skupiny E a v konkurenci Manchesteru United a Realu Sociedad obsadil třetí pozici se dvěma výhrami.

V papírově nejslabší evropské klubové soutěži se v playoff o osmifinále postaral o překvapení, protože po prvotní porážce 0:1 šokoval Bělehrad a nakonec postoupil přes Partizan po výhře 3:1. Se svým nadcházejícím rivalem se ještě nikdy v historii neutkal a do odvety na francouzské půdě si chce odvézt co nejlepší výsledek.

OGC Nice se letos v Ligue 1 úplně nedaří a v tabulce by se chtělo nacházet výše, i když na tom bylo mnohem hůře. Momentálně mu patří sedmé místo s dvaačtyřiceti body a za pátým Stade Rennes zaostává o čtyři body, přičemž v předchozích devíti střetnutích hned šestkrát vyhrálo a jen třikrát remizovalo. V základní skupině Konferenční ligy mimochodem narazilo na Slovácko a přímo postoupilo do osmifinále z prvního místa se ziskem devíti bodů.

Domácí nemohou využít služeb útočníka Ouattary, prozatímní hostující lodivod Didier Digard nemá k dispozici Diopa, Mendyho, Pépého a Ramseyho. "Sheriff hraje týmově a bojuje o každý centimetr prostoru, navíc dokáže udeřit v pravou chvíli. Za žádnou cenu nesmíme soupeře podcenit, jinak bychom toho mohli litovat," vyjádřil se Digard s opatrností v hlase.

Sheriff Tiraspol - pravděpodobná sestava:
Koval - Zohouri, Kiki, Radeljič, Kpozo - Badolo, Kyabou, Diop - Atiemwen, Tapsoba, Akanbi

OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Lotomba, Todibo, Dante, Amraoui - Thuram, Rosario, Boudaoui - Laborde, Moffi, Diop

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.29 - 3.35 - 1.80

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

RSC Anderlecht - Villarreal CF

čtvrtek 18:45

Na půdě Constant Vanden Stock Stadium, čili jinak známém také jako Lotto Park, se Anderlechtu vůbec nedaří. A tenhle trend bude dost možná pokračovat, protože Belgičany vyzkouší silný soupeř z Villarrealu. Jeho ambicí je celkové vítězství v Konferenční lize.

V útrobách Lotto Park se Anderlecht potýká s vážnými problémy. Pokud bychom počítali všechny zápasy ve všech soutěžích, Anderlecht doma dokázal vyhrát jen tři zápasy z posledních dvanácti! A to prostě není optimální statistika. Poté, co Anderlecht skončil na druhém místě skupiny B, musel jít do vyřazovacích bojů, v nichž si zajistil postup mezi nejlepších 16 týmů soutěže. Villarreal na druhé straně korunoval dobrý podzim prvenstvím ve skupině C.

Celkově se skupina Belgičanům vůbec nepovedla, vyhráli jen dvě z šesti utkání a nakonec ztráceli na první West Ham rovnou deset bodů. Ani první utkání s Ludogorcem v play-off bruselskému mužstvu nevyšlo, prohrálo 0:1. Pak se ale karta obrátila, Anderlecht dokázal vyhrát 2:1 a díky skvělému výkonu brankáře Barta Verbruggena nakonec postoupil na penalty. Od té doby ovšem Anderlecht uhrál v domácí lize jen jeden bod ze šesti možných, prostě nyní není v tak optimální formě.

Což si trenér Felice Mazzu dobře uvědomuje: "Villarreal je fantastický celek plný talentovaných hráčů a jeho herní projev je skvělý. Sledovali jsme a rozebírali jeho zápasy a musím říct, že nás opravdu nečeká nic snadného. Bude to hodně emotivní duel, musíme si dát pozor zejména v naší obraně. Klíčem bude náš přístup - chceme být aktivní a nehodláme hrát druhé housle, i když kvalitu našeho oponenta dobře známe."

Anderlecht prohrál 12 ligových utkání z osmadvaceti a zaznamenal nejhorší výkon za poslední roky. Navíc se proti Villarrealu nedostaví v plné síle, protože mu budou scházet zranění Hannes Delcroix nebo Marco Kana. Absence má i španělská strana, například záložníka Francise Coquelina, který si v této sezoně už nezahraje. Potíže s kyčlí má už od ledna Nicolas Jackson.

Villarreal na rozdíl od Anderlechtu představuje stálici a zažívá další solidní kampaň jak na poli evropských pohárů, tak v LaLize. Tam mu patří šesté místo i přes mimořádně neúspěšnou první polovinu února. Žlutá ponorka tehdy zaznamenala čtyři porážky v řadě a klesala tabulkou dolů. Pád se ji nicméně povedlo zastavit v tu nejvhodnější chvíli.

Po skalpu Getafe si poradila v minulém kole i s Almeríí, na čemž se gólem podílel i Gerard Moreno. Na Ligu mistrů to zřejmě v příštím roce každopádně stejně nebude, ostatní týmy o ni bojující totiž podávají vyrovnanější výkony a Villarrealu už teď chybí sedm bodů. Avšak po mimořádně špatném úvodu do sezony budou hosté asi rádi za jakékoli poháry.

RSC Anderlecht - pravděpodobná sestava:
Verbruggen - Murillo, Debast, Vertonghen, Sardella - Ashimeru, Diawara, Verschaeren - Dreyer, Slimani, Amuzu

Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Reina - Foyth, Albiol, Torres, A. Moreno - Terrats, Parejo, Baena - Chukwueze, G. Moreno, Pino

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.42 - 3.76 - 1.87

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

ACF Fiorentina - Sivasspor

čtvrtek 21:00

Fiorentina najela na vítěznou vlnu a tu bude chtít ještě vylepšit v domácím utkání Konferenční ligy. K němu si do Toskánska pozvala Sivasspor, kterému se na tureckých kolbištích vůbec nedaří a v pohárech hledá cestu z krize.

Fialky zažily hodně smolný podzim, v němž se střídalo nadšení s obrovským zklamáním. Několikrát byl trenér Vincenzo Italiano blízko vyhazovu, alespoň dle názoru médií, protože to, co jeho svěřenci předváděli, se často nedalo logicky vysvětlit. Zatímco v pohárech si toskánský celek klestil cestu vzhůru a přecházel přes jednoho soupeře za druhým, v Serii A to byla katastrofa.

Ambiciózní mužstvo nezvládalo boj na dvou frontách a častokrát zaváhalo s mnohem nižší váhovou kategorií. Dokonce se jeden čas umístilo až nad pásmem sestupu. Poslední dobou se ale zdá, že se karta obrací a že Viola opět naplno promluví do bojů o poháry. Zvládla totiž vyhrát už tři poslední soutěžní duely v řadě, naposledy si poradila i s AC Milán. Tři branky nasázela i Hellasu, a zdá se, že je na správné cestě vzhůru.

A trenér Italiano doufá, že se jeho týmu povede navázat na tyto úspěchy i proti Turkům: "Máme za sebou několik pozitivních výsledků, pořád jsme však hodně daleko od naší ideální formy. Poslední dobou jsme pracovali na zlepšení naší produktivity a myslím, že se nám to povedlo, klíčové ovšem bude, abychom v tom dokázali pokračovat pořád. Teď nesmíme zastavit, protože se nacházíme v klíčové fázi sezony a máme co dohánět."

S výjimkou obránce Aleksy Terziće má Italiano prakticky kompletní kádr. Od prvních minut dá možná šanci Lukovi Jovićovi, přeci jen je to nejlepší střelec soutěže se šesti trefami. Nejlepším kanonýrem tureckého Sivassporu v Konferenční lize je Yatabaré, který si nicméně ještě dlouho nezahraje z důvodu zranění kolena. A jeho služby Turkům hodně schází, protože momentálně zažívají hodně špatné chvíle. V turecké Süper Lig patří Sivassporu až čtrnácté místo, před pár dny dostal Sivasspor čtyři branky od Fatihu Karagümrük.

ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Terracciano - Dodô, Milenković, Igor, Biraghi - Mandragora, Amrabat, Bonaventura - Ikoné, Jović, González

Sivasspor - pravděpodobná sestava:
Vural - Yesilyurt, Goutas, Appindangoye, Ciftci - Cofie - Saiz, Arslan, Charisis, Gradel - Caicedo

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.22 - 6.41 - 15.40

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Lech Poznań - Djurgårdens IF

čtvrtek 21:00

Po vyřazení norského Bodø/Glimt si fotbalisté Lechu možná přáli soupeře z jiného koutu Evropy. Avšak nedá se svítit, pokud se polský tým chce dostat do čtvrtfinále Evropské konferenční ligy, musí se znovu vydat do Skandinávie. Partii s Djurgårdens IF nicméně zahájí na domácí půdě.

V souboji s Bodø si Lech nejprve zdatně porazil s nástrahami umělé trávy v Norsku a následně zvládl odvetu v Poznani, kde jediný postupový gól vsítil kanonýr mužstva Mikael Ishak. Ten má mimochodem stejně jako spoluhráči Jesper Karlström a Filip Dagerstål švédské občanství a v osmifinále EKL tak všechny čekají dvě pikantní střetnutí. Na co se má těšit především Kalström, jenž v Djurgårdenu několik let působil.

Na první zápas se polské družstvo naladilo přesvědčivou výhrou 5:0 nad Lechií Gdaňsk, po níž v polské Ekstraklase zůstává na třetím místě. Djurgården na zahájení švédské nejvyšší soutěže, v níž bude obhajovat druhou pozici, po zimní pauze ještě čeká. V kalendářním roce tak zatím absolvoval pouze tři utkání v národním poháru. Na podzim ovšem skupinu F v EKL zvládl s přehledem a Lech tak rozhodně hodlá potrápit.

Zatímco hosté by do Poznaně měli dorazit v kompletním složení, na straně Lechu není jisté zda budou k dispozici obránci Ľubomír Šatka a Antonio Milić.

Lech Poznań - pravděpodobná sestava:
Bednarek; Pereira, Salamon, Dagerstål, Rebocho - Karlström, Kvekveskiri, Ba Loua, Sousa, Skóraś - Ishak

Djurgårdens IF - pravděpodobná sestava:
Zetterström - Johansson, Danielson, Ekdal, Andersson - Finndell, Schüller, Eriksson - Asoro, Holmberg, Wikheim

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.89 - 3.38 - 4.65

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

FC Basilej - Slovan Bratislava

čtvrtek 21:00

V prvom zápase osemfinále Európskej konferenčnej ligy nastúpi vo štvrtok o 21:00 bratislavský ŠK Slovan vo Švajčiarsku proti domácemu FC Bazilej. Na jeseň sa v skupinovej fáze proti rovnakému súperovi belasým darilo.

"Po tom, čo sme vyhrali derby, sme určite dobre naladení. Hovorili sme si, že je možné, aby sme postúpili. Musíme v to veriť," pustil sa do rozprávania slovenský reprezentačný obranca Vernon de Marco. "To, že máme krízu, hovorili iba médiá. Ak by to bola pravda, prehrali by sme päť zápasov v rade. To sa nám nestalo."

Na jeseň Slovan vyhral v Bazileji 2:0, doma uhral remízu 3:3 a ovládol skupinu. Švajčiari vymenili trénera. Očakáva Argentínčan podobné meranie síl? "Musíme sa sústrediť na seba a myslím, že môžeme postúpiť. Fanúšikom by som odkázal, aby nás podporili, aby nám verili a aby boli takí vynikajúci ako doteraz," uviedol De Marco.

Tréner Weiss nebude môcť proti Bazileju postaviť špílmachra Kankavu. "Musíme Jabu nahradiť. Snažíme sa vymyslieť to najlepšie. Máme tu Agba a Lichého; po tréningu sa rozhodneme, v akom rozostavení nastúpime. Máme jeden - dva otázniky, ale nemám dôvod meniť zostavu, ktorá hrala proti Trnave. Musíme hrať odvážne smerom dopredu, nemôžeme hrať iba defenzívne. Nie sme favorit. Je to play off, je to 50 na 50," povedal tréner Slovana.

"Sú to tí istí hráči, ale nový tréner a ten vždy prinesie niečo nové. Domáci budú mať možno niekedy aj drvivý tlak, ale my nemôžeme panikáriť. Máme skúsenejšie mužstvo ako oni, musíme byť silní na lopte."

"Je pre nás veľký úspech zahrať si osemfinále EKL. Chceme sa pobiť o postup," povedal na tlačovke obranca Jurij Medveděv. "Slovan je ťažký súper, proti ktorému sa ťažko hrá; to sme videli v skupinovej fáze. Nepotrebujú veľa šancí na strelenie gólu a my musíme byť sústredení a pripravení viac ako 90 minút. Zajtra sa nič nerozhodne. Slovan sa pokúsi vytvoriť si dobrú východiskovú pozíciu do zápasu, ktorý bude hrať o týždeň doma, my sa pokúsime o to isté," avizuje tréner domáceho celku Vogel.

Zápas medzi Bazilejom a Slovanom začne vo štvrtok o 21:00.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.81 - 3.76 - 4.73

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

KAA Gent - Istanbul Başakşehir

čtvrtek 21:00

Gent zažívá v tomto ligovém ročníku jednu z nejúspěšnějších sezón vůbec a zatím to vypadá, že klidně může získat mistrovský titul. V dosavadních osmadvaceti zápasech totiž vybojoval velmi solidních sedmašedesát bodů a tabulce prozatím vévodí s osmibodovým náskokem před druhým RU Saint-Gilloise. Teď bude plnit úlohu mírného favorita v osmifinále KL proti Başakşehiru a rád by potvrdil skvělou formu.

KAA se ve své historii radovalo z triumfu v belgické lize pouze jednou a to v roce 2015, když o dva body za sebou nechalo giganta posledních let Club Bruggy. Letos to s jeho ambicemi vypadá ještě nadějněji, protože prohrálo pouze třikrát a naopak zaznamenalo hned jednadvacet výher. Před čtrnácti dny sice nestačilo právě na Bruggy (0:2), ale o víkendu si spravilo náladu a nebezpečný Anderlecht porazilo nejtěsnějším poměrem 1:0.

Svěřenci trenéra Heina Vanhaezebroucka na podzim v základní skupině F obsadili druhé místo s osmi body a zaostali jen za suverénním švédským týmem Djurgårdens IF, v nedávném play-off o nejlepší šestnáctku narazili na ázerbájdžánský Karabach a po úvodní venkovní porážce 0:1 přeci jen zvládli odvetu v penaltovém rozstřelu.

Hosté jsou v turecké nejvyšší soutěži čtvrtí se čtyřiceti body a na boj o titul to nevypadá, avšak za třetím Besiktasem zaostávají o tři body a tato meta určitě reálná je. Letos v KL museli projít hned třemi předkoly a před hlavní fází dokázali vyřadit jiného belgického soupeře Royal Antverpy (1:1, 3:1), pak ve skupině A vybojovali solidních patnáct bodů a druhou italskou Fiorentinu za sebou nechali o body dva. Domácí postrádají Lemajiče, Tissoudaliho a možná i Godeaua, Başakşehir naopak může počítat s kompletním kádrem.

KAA Gent - pravděpodobná sestava:
Roef - Samoise, Piatkowski, Ngadeu-Ngadjui, Torunarigha, Fortuna - Kums, De Sart, Hong - Cuypers, Orban

Istanbul B. - pravděpodobná sestava:
Babacan - Sahiner, Leo Duarte, Touba, Caner - Biglia, Karzev, Turuc - Januzaj, Okaka, Gurler

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.06 - 3.09 - 4.28

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Domaci zapas Slovanu bol 3:3 nie 2:2

Reagovat
Albert Rusnák ml.

Dokáž to...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele