play off - semifinále
07.07.2021 21:00 CET
2 : 1
po prodloužení
(1:1, 1:1)

Reportáž

Harry Kane (© AFP)

Anglie zúročila převahu, o vyřazení Dánů ale rozhodl sporný moment

Anglie v souboji s Dánskem smazala jednobrankové manko, měla navrch a její tlak nakonec vyústil v postup do finále, kde poměří síly s Itálií. Duel nakonec rozhodl hodně sporný moment ze závěru prvního prodloužení.

Úvod zápasu se nesl spíše v bojovném duchu. Obě mužstva si nic nedarovala a sudí Makkelie musel několikrát fouknout do píšťalky. Až ve 13. minutě se jako první k nebezpečnému zakončení dostal Sterling, před nímž se otevřel prostor. Toho křídelník Manchesteru City využil k vytvoření palebné pozice, jenže nepovedený pokus bez potíží ukryl v rukavicích dánský gólman Schmeichel.

Dvě minuty po Sterlingově snaze pálil z dálky Kane, jeho volej však o kus přeletěl břevno. Následně zaváhal anglický středopolař Phillips, díky čemuž se před Højbjergem otevřelo hřiště podobně jako při šanci Sterlinga, pokus dánského záložníka byl nicméně podobně nemastný a brankář Pickford si připsal snadný zákrok. Hned poté ale sám Pickford špatně rozehrál, díky čemuž se k zakončení dostal Braithwaite. Jeho střela skončila po teči v zámezí, Albion však zcela zbytečně pustil soupeře do šance.

Dánové se navíc začali osmělovat i nadále. Ve 24. minutě ještě Damsgaard mířil nepřesně, o šest minut později se ale stejný muž postavil k rozehrávce přímého kopu, jenž přes zeď parádně poslal pod břevno mimo dosah marně se natahujícího Pickforda — 0:1.

Anglie tak na Euru vůbec poprvé inkasovala, obdržená branka ovšem domácí spíš nakopla. Ve 38. minutě ještě spálil obrovskou šanci Sterling, jenž z bezprostřední blízkosti napálil Schmeichela, hned vzápětí však Kane vyslal kolmici na nabíhajícího Saku, ten před bránou hledal Sterlinga, před nímž sice zasáhl Kjaer, ovšem pouze za cenu vsítěného vlastního gólu — 1:1.

Po změně stran musel k zemi jako první Pickford, jehož přízemní ránou protáhl Dolberg, který se však nacházel v postavení mimo hru. Nelenil ovšem ani Schmeichel, jenž v 55. minutě bravurně vyrazil hlavičku Maguireho po standardní situaci. O čtyři minuty později střílel z otočky opět Dolberg, Pickford ale s pokusem doprostřed brány neměl mnoho starostí.

Po hodině hry si Anglie vypracovala menší tlak, který však dánský kouč Hjulmand utnul trojitým střídáním. Ještě předtím nicméně střílel Mount technicky do rukavic Schmeichela. V 74. minutě si jeden z nových Dánů na hřišti Nørgaard musel pořádně oddychnout, když jeho dost možná penaltovému zákroku na Kanea předcházel faul anglického kanonýra na Poulsena. Místo pokutového kopu tak rozehrávali od vlastní brány hosté.

Dánové každopádně v závěru dost vařili z vody a vyloženě čekali na prodloužení. Albion ještě několikrát zabušil na červeno-bílá vrata, nicméně až na dvě nepřesné rány Phillipse a hlavičku Maguireho, kterou chytil Schmeichel, nevymysleli gólovou akci. Utkání tak skutečně po 90 minutách neskončilo.

Albion v první polovině prodloužení ještě víc utáhl šrouby. V 94. minutě pálil z úhlu Kane, Schmeichel však včas zasáhl stejně jako proti dalšímu pokusu Grealishe. Ve 102. minutě se nicméně k zemi po letmém kontaktu v pokutovém území skácel Sterling. Makkelie neváhal a nařídil penaltu, při níž Kane nejprven nechal vyniknout Schmeichela, z dorážky už ale poslal Anglii do vedení.

Poslední čtvrthodinka už Dány jen bolela. Tečovaná střela Braithwaita sice nadělala Pickfordovi jisté starosti, ovšem jinak si jasně svěžejší Albion pohodlně hlídal náskok. V samotném závěru ještě spálil tutovku Sterling, na postupu Anglie do finále se každopádně nic nezměnilo.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (2749)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele