Eredivisie - souhrn 27. kola: Alkmaar a Ajax klopýtly, Feyenoord nikoliv

01.04.2023, 18:40, aktualizováno 02.04.2023, 18:42
Komentáře a souhrny
Dávid Hancko (© AFP)

Alkmaar na vlastním hřišti nedokázal skolit Heerenveen, Ajax zase jen remizoval s Go Ahead Eagles. Oba celky tak daly příležitost PSV Eindhoven a ten nezaváhal, stejně jako Feyenoord, který si upevnil náskok na čele...

Fortuna Sittard - FC Groningen 3:1

02.04.2023 16:45

Góly: 3. Iňigo Córdoba, 44. Iňigo Córdoba, 90+3. Paul Gladon - 76. Ricardo Pepi

Fortuna zvládla dohrávku 27. kola Eredivisie proti trápícímu se Groningenu a díky výhře 3:1 vzrostly její naděje na záchranu. Po dvou předchozích prohrách tedy opět zabrala a tabulkou poskočila na jedenácté místo s dvaatřiceti body, před šestnáctým Excelsiorem si navíc vytvořila slušný osmibodový náskok, naopak hosté prohráli počtvrté za sebou a zůstávají na předposledním sedmnáctém místě se sedmnácti body.

Tradiční účastník nizozemské nejvyšší soutěže se tak opět přiblížil k pádu o patro níže po dlouhých třiadvaceti letech, neboť za patnáctým Emmenem zaostává o hrozivých sedm bodů. Celek ze Sittardu vstoupil do zápasu naprosto skvěle a již po necelých třech odehraných minutách vedl. Šestadvacetiletý španělský útočník Iňigo Córdoba si seběhl do středu pokutového území na přihrávku Noslina a z první zamířil přímo do levého spodního růžku.

Mírný favorit hrál od této chvíle v naprosté pohodě a druhou uklidňující branku přidal těsně před přestávkou. I v tomto případě měl přesnou mušku Córdoba, jenž se po nepovedeném výkopu brankáře Verripse a jeho následném zákroku proti ráně z dvaceti metrů dostal k pohotové dorážce a s přehledem zavěsil do bližší šibenice.

Hosté se postupem času dostávali více do hry a ve druhé polovině závěrečné části si vypracovali několik vyložených možností, avšak proti střelám Van Gelderena i Ricarda Pepiho výtečně zasáhl gólman Pandur a pak střídající Määttä orazítkoval z mírného úhlu vzdálenější konstrukci.

Svěřenci trenéra Dennise van der Reeho vykřesali naději na bodový zisk v 76. minutě. O snížení se postaral Pepi, který po rychlém přečíslení vystřelil ze šestnácti metrů a s pomocí pravé tyče rozvlnil síť. Avšak Fortuna následně hrála zodpovědně a dvoubrankový náskok si vzala zpět ve třetí nastavené minutě. O vítězství domácích rozhodl střídající Paul Gladon, neboť ten ani ne po čtyřech minutách strávených na trávníku hlavičkoval zblízka pod břevno.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - FC Volendam 0:0

02.04.2023 14:30

Góly: -

Utrecht rozhodně neprožívá nejpovedenější část sezóny a v tuto chvíli se spíše trápí, což potvrdil i v nedělním utkání s nováčkem z Volendamu. V předchozích čtyřech zápasech hned třikrát prohrál a jen jednou remizoval, v tuto chvíli se nedokázal gólově prosadit a s bezbrankovou remízou rozhodně nemůže být spokojen. V tabulce Eredivisie se stále nachází na sedmém místě s devětatřiceti body, soupeři patří třináctá příčka se sedmadvaceti body.

Hosté navázali na velmi dobrou formu a určitě mají šanci na udržení prvoligové licence, což po konci podzimní části předpovídal opravdu málokdo. Úvodní půlhodina nic zajímavého nepřinesla, jasný favorit se ihned nato mohl dostat do vedení. Řecký kanonýr Douvikas se po fantastické kolmici do středu pokutového území zjevil sám před brankářem Stankovićem, ale z bezprostřední blízkosti ho trestuhodně nepropálil.

Stejný hráč se dostal do další obrovské možnosti těsně před přestávkou, když tečovaný pokus z hranice šestnáctky v podání Ramselaara orazítkoval levou tyč a následnou Douvikasovu dorážku z mírného úhlu odvrátil do zámezí skvělý Stanković. Domácí po změně stran pokračovali v tlaku a krátce po změně stran skórovali, jenomže trefa Viergevera nemohla být uznána kvůli viditelnému ofsajdu.

Po necelé hodině hry se poprvé ozval také Volendam, avšak střela navrátilce v sestavě Oristania proletěla vedle pravé tyče. Utrecht podruhé rozvlnil síť v 60. minutě, kdy se prosadil aktivní Ramselaar, nicméně ani tato branka neplatila, protože přihrávající Klaiber se ocitl s balónem o kousek za pomezní čarou. Svěřenci dánského trenéra Michaela Silberbauera měli smůlu i do třetice zhruba deset minut před závěrečným hvizdem, neboť zásah Douvikase byl odvolán vinou ofsajdového postavení clonícího Dosta.

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - Feyenoord Rotterdam 1:3

02.04.2023 14:30

Góly: 33. Mica Pinto - 12. Igor Paixão, 70. Santiago Giménez, 76. Dávid Hancko

Feyenoord předvádí v letošním ročníku naprosto skvělé výkony a má velkou šanci na to, aby zažil jednu z nejpovedenějších sezón ve své historii. Před týdnem ovládl zřejmě klíčový duel o mistrovský titul v Amsterdamu s Ajaxem, když zvítězil 3:2, a na čele tabulky si vytvořil již šestibodový odstup. Teď se mu povedlo další důležité utkání s městským rivalem Spartou a po výhře 3:1 vede v Eredivisie dokonce o osm bodů, jelikož AFC jen remizovalo s Go Ahead.

Svěřenci trenéra Arneho Slota se navíc dobře naladili na středeční semifinále národního poháru právě s Ajaxem a také na blížící se čtvrtfinále Konferenční ligy s italským AS Řím. Domácí naopak nenavázali na třízápasovou vítěznou šňůru a se ziskem šestačtyřiceti bodů zůstali na šestém místě o dva body za pátým Emnenem. Hosté vstoupili do tohoto nedělního utkání velmi dobře a již ve 12. minutě vedli.

Po rohovém kopu z pravé strany vyrazil brankář Olij míč jen před sebe, kde se do něj nekompromisně opřel brazilský záložník Igor Paixão a parádně ho uklidil přímo pod břevno. Svěřenci trenéra Mauriceho Steijna se však v žádném případě nevzdávali a krátce po odehrané půlhodině nečekaně srovnali. Nádhernou individuální akci předvedl Mica Pinto, jenž se prokličkoval před hranici šestnáctky a pak ukázkově zamířil do vzdálenější šibenice.

Domácí dokonce mohli otočit vývoj v samém závěru první půle. Po centru z levého křídla totiž zahrál rukou ve vlastním pokutovém území Wieffer a rozhodčí Higler okamžitě nařídil pokutový kop. K němu se postavil tradiční exekutor Vito van Crooij, jenomže tentokráte selhal, jelikož připravený gólman Wellenreuther zkrotil jeho přízemní pokus do svých rukavic.

Hosté byli ve druhém poločase aktivnějším týmem a rozdílovou trefu vsítili v 70. minutě. Jahanbakhsh vymyslel naprosto fenomenální kolmici do volného prostoru pro rozběhnutého mexického forvarda Santiaga Giméneze a ten chytrou tečí obstřelil vyběhnutého Olije. Výhru Feyenoordu pojistil za dalších šest minut slovenský obránce Dávid Hancko, neboť k němu propadl balón do středu hrací plochy, a i s trochou štěstí propálil domácího strážce.

Více informací k zápasu

Go Ahead Eagles - AFC Ajax 0:0

02.04.2023 12:15

Góly: -

Ajax ještě před třemi týdny ztrácel na vedoucí Feyenoord pouhé tři body a měl reálnou šanci na obhajobu mistrovského titulu, avšak vzápětí prohrál právě s rotterdamským rivalem (2:3) a nyní se dopustil dalšího zaváhání proti Go Ahead, jelikož se s ním rozešel smírně v bezbrankovém poměru. Svěřenci trenéra Johna Heitingy zůstali na druhém místě s šestapadesáti body, nicméně před třetím PSV jsou jen díky lepšímu skóre. A na Feyenoord už ztrácejí nově osm bodů.

Domácí celek naopak získal velmi cenný bod v boji o záchranu, se třiceti body mu náleží dvanáctá příčka a před šestnáctým Excelsiorem je vepředu o šest bodů. Hosté se po reprezentační přestávce chtěli dobře naladit na středeční semifinále národního poháru právě s Feyenoordem, ovšem příliš gólových možností si nevypracovali, a to i přesto, že míč drželi téměř ze sedmdesáti procent.

Go Ahead zvolilo vyčkávací taktiku. A z ničeho nic se do vedení mohlo dostat přesně po odehrané čtvrthodině, avšak po rychlém brejku selhal ve stoprocentní šanci Stokkers, který z bezprostřední blízkosti nepropálil vyběhnutého brankáře Rulliho. Hosté poprvé zahrozili za další čtyři minuty, tvrdý pokus Brobbeyho ovšem dokázal vyrazit před sebe pozorný gólman De Lange.

Ajaxu se povedlo rozvlnit síť ve 33. minutě, neboť Kudus hlavičkoval z hranice brankového území přímo do levé šibenice, ale po centru z křídla se nacházel v těsném ofsajdu. O tři minuty později chtěl na opačné skórovat Lidberg, jenže ten ve vyložené pozici na Rulliho nevyzrál. Ajax si po změně stran vypracoval dvě gólové možnosti, jenomže když Klaassenův projektil zneškodnil De Lange, který si pak poradil i s prudkou hlavičkou Timbera, výsledek se již nezměnil.

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - SBV Vitesse 1:0

01.04.2023 21:00

Góly: 27. Michiel Kramer

Vitesse se v tomto ročníku Eredivisie dlouhodobě trápí, nicméně po další ligové porážce se nyní dostává do velmi nepříjemné situace. V nedělním utkání 27. kola totiž nestačilo na rozjetý Waalwijk nejtěsnějším poměrem 0:1 a stále se nachází až na čtrnáctém místě tabulky se čtyřiadvaceti body, před šestnáctou barážovou pozicí Excelsioru je navíc jen vinou lepšího skóre. RKC naopak poskočilo do horní poloviny tabulky.

Domácí celek byl na začátku této sezóny pasován do role jednoho z adeptů sestupu, ale doposud posbíral skvělých pětatřicet bodů a patří mu solidní osmá příčka s pětatřiceti body. Svěřenci trenéra Josepha Oostinga byli v úvodním dějství lepším týmem a první větší možnost si vypracovali po necelých dvaceti odehraných minutách, kdy si Jozefzoon krkolomně zpracoval centr z pravé strany a pak mířil vedle vzdálenější konstrukce.

Waalwijk vsítil jediný gól tohoto utkání ve 27. minutě. Na pravé straně odvedl výtečnou práci Seuntjens a zpětnou přihrávkou vybídl ke skórování Michiela Kramera, jenž na nic nečekal a nekompromisně zamířil k bližší tyči do protipohybu bezmocného gólmana Scherpena. O sedm minut později chtěl navýšit náskok mírného outsidera Jozefzoon, ovšem jeho zásah přeci jen nebyl uznán kvůli těsnému ofsajdu.

Domácí měli mírný tlak také po změně stran a svůj náskok chtěli navýšit po sedmi minutách hry, jenomže zcela osamocený Clement hlavičkoval z hranice brankového území zhruba o dva metry vedle levé tyče. SBV si za celý zápas v podstatě vytvořilo jedinou slibnou šanci a to zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem, avšak projektil Van Duivenboodena letěl příliš vysoko. V nastaveném čase zahrozil na druhé straně z rychlého brejku střídající Bakari, a i když pálil výrazně mimo prostor tří tyčí, tak to Waalwijku příliš vadit nemuselo.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - PSV Eindhoven 2:4

01.04.2023 20:00

Góly: 59. Oussama Tannane, 87. Oussama Tannane - 7. Luuk de Jong, 21. Olivier Boscagli, 39. Joey Veerman, 50. Luuk de Jong

PSV před reprezentační přestávkou ztratilo cenné body a lehce se mu vzdálil vytoužený zisk mistrovského titulu, ovšem začátkem dubna předvedlo sebevědomý výkon proti remízovému králi celé soutěži Nijmegenu a díky čtyřem trefám během padesáti minut zvítězilo o dva góly. V tabulce Eredivisie zůstalo na třetí pozici s šestapadesáti body o dva body před čtvrtým Alkmaarem a osm bodů za vedoucím Feyenoordem.

Domácí celek naopak nenavázal na poslední vítězství s Waalwijkem (3:1), a i když se dvakrát prosadil, tak za svým sobotním rivalem výrazně zaostal. V tabulce mu momentálně patří desátá příčka se čtyřiatřiceti body. Svěřenci trenéra Ruuda van Nistelrooye začali s velkým odhodláním a hned svou první vážnější možnost přesně po sedmi odehraných minutách přetavili ve vedoucí gól.

Dvaatřicetiletý zkušený útočník Luuk de Jong po tvrdé ráně Xaviho Simonse z necelých třiceti metrů a pohotového zákroku brankáře Cillessena přelstil ofsajdovou past a zcela osamocen poslal míč přímo do bližšího spodního růžku. Hosté pokračovali v aktivitě i nadále a krátce po dvaceti minutách hry zvýšili svůj náskok, jelikož Olivier Boscagli po vynikajícím pasu z levého křídla dorazil balón hlavou do poloprázdné branky z bezprostřední blízkosti.

Eindhovenský gigant rozhodně nepolevoval ani v nadcházejícím průběhu a ve 39. minutě přidal třetí definitivní pojistku. Joey Veerman po rychlém brejku čtyři na čtyři obdržel finální nahrávku na levou stranu od nezastavitelného Luuka de Jonga a z osmi metrů zamířil k protější konstrukci. Luuk de Jong dovršil své galapředstavení pět minut po změně stran, neboť výbornou nahrávku Van Aanholta usměrnil ve skluzu doprostřed odkryté branky - 0:4.

NEC od tohoto okamžiku přidalo s snížit dokázalo v 59. minutě. Devětadvacetiletý marocký špílmachr Oussama Tannane převzal balón na pravém křídle a od rohu pokutového území tvrdě vypálil, jeho nádherný projektil vzápětí zaplachtil do bližší šibenice. Stejný hráč se prosadil ještě jednou a to necelých deset minut před závěrečným hvizdem, v tuto chvíli se totiž postavil k přímému volnému kopu z hranice šestnáctky a jeho bomba skončila v levém horním růžku za dívajícím se gólmanem Drommelem.

Nijmegen v následujícím kole narazí na zachraňující se Emmen, PSV se dobře naladilo na úterní vystoupení v semifinále národního poháru se třetiligovým Spakenburgem.

Více informací k zápasu

Cambuur Leeuwarden - FC Emmen 1:2

01.04.2023 20:00

Góly: 68. Mitchell Paulissen - 78. Ahmed El Messaoudi, 90+2. Jeroen Veldmate

Hráči Cambuuru v sobotu sehráli zápas naděje s konkurenční Emennem a i přes solidní výkon nakonec neberou ani bod. V průběhu zápasu byli mírně lepším týmem a dokonce se dostali do vedení, jenomže soupeř to rozhodně nezabalil a díky dvěma brankám v závěrečné čtvrthodině vývoj otočil, přičemž vítěznou trefu zaznamenal až v nastaveném čase. Domácí tedy zůstávají v tabulce na posledním osmnáctém místě se šestnácti body.

Kvůli této porážce se šance klubu z Leeuwardenu na udržení prvoligové licence výrazně ztenčily, protože právě za patnáctým Emennem zaostává sedm kol před koncem o propastných osm bodů a toto manko se již bude velmi těžko dohánět. Svěřenci trenéra Sjorse Ulteeho působili v úvodu živějším dojmem a častěji se nacházeli na útočné polovině. První větší možnost si vypracoval ve 27. minutě Johnsen, ale jeho bombu brilantně odvrátil do zámezí pozorný brankář Van der Hart.

Hosté postupem času ožívali a zhruba deset minut před přestávkou mohl skórovat Veendorp, ale jeho lob zastavila pravá tyč. Za dalších pět minut dokonce rozvlnil síť Živković, avšak tato branka neplatila kvůli zřetelnému ofsajdu. V samém závěru první půle se blýskl gólman Ruiter proti střele kanonýra Romenyho, krátce po změně stran hlavičkoval na opačné straně příliš vysoko Johnsen.

Krátce po odehrané hodině se podruhé chvěla branková konstrukce a to opět za Ruiterem, jelikož Antonisse pálil z mírného úhlu do vzdálenější spojnice. Cambuur se dostal do vedení přesně v polovině druhé půle. Devětadvacetiletý záložník Mitchell Paulissen se vyšvihl do vzduchu po centru Van Kaama z levého křídla a svou hlavičku umístil přímo k levé tyči.

Emmen od této chvíle přidal a za dalších deset minut srovnal krok. Ahmed El Messaoudi se totiž opřel do odraženého balónu ze čtrnácti metrů a nádherně zavěsil do pravé šibenice. Hosté rozhodli o důležitém vítězství ve druhé nastavené minutě, neboť obránce Jeroen Veldmate hlavičkoval po přímém volném kopu Diemerse přesně pod břevno.

Více informací k zápasu

SBV Excelsior - FC Twente 0:0

01.04.2023 18:45

Góly: -

Rozjeté Twente těsně před reprezentační přestávkou zdolalo vysoce favorizovaný Alkmaar (2:1), jenomže teď roli favorita nepotvrdilo a na půdě zachraňujícího se Excelsioru získalo pouze bod za bezbrankovou remízu. Po dvou výhrách si tedy opět zkomplikovalo přímou cestu do evropských pohárů a v tabulce zůstává páté se čtyřiapadesáti body, přičemž právě za čtvrtým Alkmaarem stále zaostává o bodů šest.

SBV naopak po nedávném skalpu posledního Cambuuru (4:1) získalo další cenný bod v boji o záchranu. V tabulce Eredivisie mu sice patří šestnáctá barážová příčka se čtyřiadvaceti body, ale za čtrnáctým Vitesse zaostává jen vinou horšího skóre. V hostujícím dresu znovu nastoupil od samého začátku český reprezentační útočník Václav Černý a odehrál celý zápas, avšak tentokráte se gólově neprosadil.

Twente začalo s velkou aktivitou a během úvodní čtvrthodiny si vytvořilo dvě nadějné gólové možnosti. Přesně po deseti odehraných minutách zahrozil Vlap, který po zpětné nahrávce Černého vypálil osamocen ze středu pokutového území, nicméně brankář Van Gassel vytáhl fantastický zákrok a balón odvrátil do strany. Stejný hráč si vytvořil druhou příležitost o čtyři minuty později, jenomže po další skvělé pobídce Černého opět selhal a našel jen rukavice připraveného domácího strážce.

Excelsior se mohl dostat do překvapivého vedení zhruba deset minut před přestávkou, ovšem rozběhnutý Baas hlavičkoval příliš vysoko. Přesně v polovině druhého poločasu se dopustil velké chyby Van Gassel, když neudržel přímý volný kop od levého rohu šestnáctky, ale svou chybu okamžitě napravil a míč zachytil na brankové čáře. Poslední šance byla k vidění v 71. minutě, kdy ránu domácího Lamproua brilantně vyboxoval gólman Unnerstall před sebe.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - SC Heerenveen 1:1

01.04.2023 16:30

Góly: 77. Mexx Meerdink - 5. Sydney van Hooijdonk

Hráči Alkmaaru v úvodním sobotním utkání 27. kola Eredivisie opět nezářili a po druhé ztrátě v řadě výrazně klesly jejich naděje na zisk mistrovského titulu. V tuto chvíli se nacházejí na čtvrtém místě s dvoubodovým mankem na třetí PSV i druhý Ajax, za vedoucím Feyenoordem ale zaostávají o propastných deset bodů. Hosté naopak potvrdili zlepšenou formu před reprezentační pauzou (výhra 2:0 nad Groningenem) a s pětatřiceti body jsou devátí.

Svěřenci trenéra Keese van Wonderena začali naprosto skvěle a hned svou první větší možnost po necelých pěti odehraných minutách přetavili ve vedoucí gól. Sahraoui obdržel míč na levou stranu a přesnou přihrávkou našel v brankovém území skluzujícího kanonýra Sydneyho van Hooijdonka, jenž usměrnil balón za záda pozdě reagujícího gólmana Ryana.

Neuběhlo ani dalších pět minut a domácí mohli okamžitě srovnat, jenže táhlou ránu řeckého ostrostřelce Pavlidise vyrazil pozorný brankář Mous před sebe. V následujícím průběhu první půle nejprve pálil o kousek vedle Odgaard a zhruba deset minut před přestávkou se opět blýskl Mous proti projektilu aktivního Pavlidise. AZ vlétlo do druhého poločasu s velkým elánem a obrovskou možnost ke skórování mělo v 50. minutě.

Mous totiž v blízkosti půlící čáry chtěl odkopnout míč do bezpečí, ovšem pouze zasáhl nohu Mijnanse a rozhodčí Kamphuis bez váhání nařídil pokutový kop. K němu se postavil švédský útočník Jesper Karlsson a selhal, jelikož hostující strážce předvedl fenomenální zákrok jednoruč a pak schoval balón ve svém náručí. Domácí se dočkali zaslouženého vyrovnání zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem, neboť právě Mous si po obrovském závaru smolně srazil míč do vlastní sítě, k ničemu dalšímu už však nedošlo.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Feyenoord Rotterdam
27
19
7
1
62 : 26
64
2
AFC Ajax
27
16
8
3
72 : 28
56
3
PSV Eindhoven
27
17
5
5
71 : 33
56
4
AZ Alkmaar
27
16
6
5
53 : 31
54
5
FC Twente
27
13
9
5
44 : 22
48
6
Sparta Rotterdam
27
13
7
7
42 : 30
46
7
FC Utrecht
27
10
9
8
42 : 41
39
8
RKC Waalwijk
26
9
8
9
41 : 40
35
9
SC Heerenveen
27
9
8
10
32 : 37
35
10
NEC Nijmegen
27
7
13
7
37 : 30
34
11
Fortuna Sittard
27
9
5
13
35 : 47
32
12
Go Ahead Eagles
26
7
9
10
36 : 44
30
13
FC Volendam
27
7
6
14
31 : 56
27
14
SBV Vitesse
27
5
9
13
30 : 47
24
15
FC Emmen
27
5
9
13
25 : 46
24
16
SBV Excelsior
27
7
3
17
25 : 61
24
17
FC Groningen
27
4
5
18
26 : 55
17
18
Cambuur Leeuwarden
27
4
4
19
21 : 51
16

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
AjaxFans

Ty voe

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele