Eredivisie - preview 8. kola: Feyenoord čeká duel v Arnhemu

01.10.2021, 08:41, aktualizováno 03.10.2021, 11:28
Previews
Jens Toornstra (© AFP)
V neděli se představí v Eredivisie zástupci z evropských pohárů. Přemožitele Slavie Feyenoord Rotterdam čeká nelehký duel na hřišti Vitesse Arnhem, přesto je favoritem. Totéž pochopitelně platí i pro Ajax, jenž hostí Utrecht, nebo PSV Eindhoven, který si to doma rozdá se Spartou Rotterdam. Alkmaar, jenž v Konferenční lize obral o body Jablonec, bude hrát v Leeuwardenu.
AFC Ajax - FC Utrecht  (neděle 14:30)
Pořád platí, už přes měsíc a půl, že Ajax zaznamenal jen jedno zaváhání v rámci Eredivisie a Lize mistrů. Na obou frontách si zkrátka počíná moc dobře a aktuálně vykazuje sedm výher za sebou. Úvodní nezdar z Nizozemského superpoháru proti PSV je zkrátka zapomenutý. A svou parádní formu budou chtít domácí bezpochyby potvrdit také v tomto duelu s Utrechtem.

Oba celky na sebe narazily letos v dubnu a trochu překvapivě se urodila konečná plichta. Je nicméně potřeba říci, že v té době měl již Ajax pořádně nakročeno k zisku ligového titulu a projevila se možná trochu slabší motivace utkání naplno zvládnout. I kdyby v tomto klání neuspěl, o první místo nepřijde, ovšem určitě velmi nerad by ztrácel něco ze svého náskoku.

Hlavně v uplynulých pěti střetnutích de Godenzonen opravdu zářili. Dohromady za čtyři sta padesát minut nasázeli dvacet čtyři branek a pouze jednou inkasovali. V Lize mistrů před pár dny zaznamenali klíčový zdárný výsledek proti Besiktasi a v tabulce skupiny C se nacházejí na první příčce. Mají opravdu hodně dobře nakročeno k postupu mezi šestnáctku nejlepších.

Utrecht každopádně může pro Ajax představovat papírově minimálně nepříjemnou překážku. Hosté totiž disponují druhou nejlepší obranou v nizozemské nejvyšší soutěži, v posledních dvou případech se vážně nijak nemazali s Nijmegenem ani se Zwolle. Právem se tak drží v popředí průběžného pořadí, doposud je dokázalo skolit jenom Twente zhruba v půlce září.

Už druhou sezónu po sobě se Domstedelingen musejí smířit s faktem, že se jich netýkají boje na evropské scéně. Postup do pohárové Evropy pro ně každopádně představuje prvotní cíl a rozhodně nejsou jeho plnění daleko. Letos už jednoho z velkých favoritů Eredivisie vyzval, Feyenoord doma porazil, neotřesitelný vládce z Amsterdamu je však těžší váhovou kategorií.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.23 - 6.88 - 12.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Cambuur Leeuwarden - AZ Alkmaar  (neděle 14:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.08 - 3.98 - 1.84
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SBV Vitesse - Feyenoord Rotterdam  (neděle 16:45)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.01 - 3.86 - 1.88
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
PSV Eindhoven - Sparta Rotterdam  (neděle 20:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.22 - 6.63 - 14.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RKC Waalwijk - Go Ahead Eagles  (sobota 18:45)
Waalwijk i Go Ahead mají pouze jediný cíl a tím je záchrana, v tuto chvíli tak spolu sehrají nesmírně důležitý vzájemný duel. Ani jednomu celku se v tuto chvíli příliš nedaří, neboť domácí výběr doposud získal pouhých pět bodů a nachází se až na patnáctém místě tabulky, klub z Deventeru vybojoval jen o bod více a je čtrnáctý. RKC prozatím vyhrálo pouze jednou, ani jeden tým se navíc nemůže pyšnit kdovíjak dobrou formou.

Svěřenci kouče Josepha Oostinga dokázali porazit jen Alkmaar (1:0) a to hned v prvním kole, od té doby čtyřikrát prohráli a dvakrát remizovali. Uplynulý víkend zavítali do Almela a snažili se zvládnout další klíčové střetnutí s místním Heraclesem, jenomže mu podlehli nejtěsnějším poměrem 0:1. Hosté bodují jen před vlastními fanoušky, jelikož před nimi dokázali porazit Spartu (2:0) a poslední Zwolle (1:0).

Naopak v sezóně už dvakrát inkasovali pět branek - trochu překvapivé v nováčkovské bitvě s Cambuurem (2:5) a také před necelým týdnem se silným Alkmaarem (0:5). Oba dva soupeři na sebe naposledy narazili v roce 2019 v baráži o Eredivisii a úspěšnější byl Waalwijk, neboť po úvodní bezbrankové remíze zvládnul odvetu v Deventeru a zvítězil po hodně divokém výsledku 5:4.

Oosting se znovu musí obejít bez Mina a Pereiry, jinak by ale měl mít k dispozici kompletní výběr. Jeho protějšek Kees van Wonderen určitě nenasadí Mulengu, Crowthera a Rosse.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.26 - 3.47 - 3.21
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Heracles Almelo - Willem II  (sobota 20:00)
Willem je letos právem považován za největší dosavadní překvapení probíhajícího ročníku a nyní by chtěl potvrdit vynikající formu na půdě nevyzpytatelného Heraclesu. Hostující celek prohrál v sedmi odehraných duelech pouze jednou, naopak na konto si připsal hned pět vítězství a díky tomu se nachází na fenomenálním druhém místě s patnácti body, za vedoucím Ajaxem k tomu zaostává o pouhé čtyři body.

V 8. kole zavítá do Almela a jednoduchá zkouška ho určitě nečeká, na druhou stranu pro něj hraje aktuální forma. Svěřencům německého kouče Franka Wormutha se totiž příliš nedaří, nicméně v poslední době se jejich výkony přeci jen zlepšily. V úvodních třech duelech vybojovali jediný bod, pak ale zaskočili Alkmaar (3:2) a po následné prohře v Cambuuru (1:2) si minule zlepšili náladu s konkurenčním Waalwijkem (1:0).

Doposud tedy posbírali sedm bodů a jsou jedenáctí. Willem vedený trenérem Fredem Grimem prohrál jen na úvod s Feyenoordem, pak už ale sbíral jeden úspěch za druhým a bezbrankovou remízu zaznamenal pouze s Nijmegenem. "V žádném případě nesmíme polevit, i když jsme na dobré cestě. To ale neznamená, že nemůžeme sestoupit do druhé ligy. Sezóna bude ještě hodně dlouhá a my se musíme soustředit na každé jednotlivé utkání zvlášť," prohlásil opatrně pro klubové stránky šestapadesátiletý Grim.

Oběma sobotním protivníkům se ve vzájemných zápasech daří hlavně na vlastní půdě, jelikož před domácími příznivci shodně zvítězili dvakrát za sebou. Výběr z Tilburgu je přeci jen považován za mírného favorita, před necelým týdnem si totiž vyšlápl na vysoce favorizované PSV a senzačně ho porazil 2:1. V tomto duelu se nemůže spolehnout na Ruitera, Spieringhse, Owusua a nově ani na Heerkensee, Wormuth nenasadí dánského záložníka Jakobsena.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.79 - 3.81 - 4.57
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
PEC Zwolle - SC Heerenveen  (sobota 20:00)
Hrůzostrašný začátek do nové sezóny stále prožívají fotbalisté Zwolle, kteří dosud jako jediní z celého uskupení Eredivisie neuzmuli tříbodový výsledek a nacházejí se na samotném dně průběžného pořadí. Heerenveen, který se pohybuje v tabulce kolem příček zajišťující alespoň play-off o evropské poháry, by právě na jejich půdě určitě rád zastavil krátkou sérii nezdarů.

Srdíčka v prvních pěti kolech utrpěla pouze jednu porážku, v uplynulých dvou případech však vykázala další dvě, a to hřišti Feyenoordu a pak doma s Twente. Pošramotila si tedy své jinak slušné výsledky. "Zwolle umí hrát moc pěkný fotbal," varoval před podceněním svou kabinu hostující lodivod Johnny Jansen. "Často se však zbytečně zastaví u vápna soupeře," všiml si.

PEC se podařilo uhrát bod pouze proti rotterdamské Spartě, před týdnem každopádně utrpělo debakl v Utrechtu, který vlastně potvrdil nevalné rozpoložení mužstva kouče Arta Langelera. "Nemyslím si, že naposledy mělo Zwolle prohrát tak vysokým rozdílem," dodal Jansen. "V první hodině umí být rovnocenným protivníkem. Víme, kde má slabiny a kde silné stránky."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.50 - 3.38 - 2.87
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Fortuna Sittard - NEC Nijmegen  (sobota 21:00)
Fortuna se natrvalo usadila v nejvyšší soutěži, ovšem od svého postupu nejčastěji hraje pouze o záchranu a v tuto chvíli to vypadá, že ani tento ročník nebude výjimkou. Klub ze Sittardu doposud zvítězil pouze jednou a to hned v prvním kole nad Twente (2:1), jinak si ale připsal na konto hned tři porážky a v tabulce mu proto patří až šestnáctá barážová pozice s pěti body. Nováček NEC je na tom přeci jen lépe, ale momentálně taktéž potřebuje zabrat.

Domácí celek se trápí hlavně v ofenzivní činnosti, v předchozích čtyřech utkáních totiž skóroval jen dvakrát a to je vskutku velmi málo. Po neúspěchu se Spartou (1:3) i Heerenveenem (0:1) neměl šanci s mistrovským Ajaxem a podlehl mu vysoko po výsledku 0:5, naposledy ale překvapil v Arnhemu a silné Vitesse přeci jen obral o body (1:1). Hosté zažili solidní vstup do Eredivisie, pak ovšem začali strádat.

Po debaklu v Amsterdamu s Ajaxem (0:5) dokázali vyzrát na Zwolle (2:0) i Heracles (1:0), od té doby ale na tříbodový zisk nedosáhli. Po remízách s Willemem (0:0) i Spartou (1:1) neměli šanci s Utrechtem (0:3) a minule i přes smazání dvoubrankového manka s vysoce favorizovaným Feyenoordem nakonec přestřelku nezvládli (3:5). S Fortunou se utkali letos v lednu v osmifinále národního poháru a po vyrovnaném průběhu zvítězili 3:2 po prodloužení.

Stratég Sittardu Sjors Ultee nemůže využít služeb Flemminga, Feratiho, Musaby a Semeda, NEC postrádá kapitána Van Eijdena a záložníka De Wolfa.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.64 - 3.37 - 2.71
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Groningen - FC Twente  (pátek 20:00)
Twente sice nemělo úplně nejlepší vstup do nového ročníku, ovšem poté se dostalo do vynikající formy a nyní už zvítězilo čtyřikrát za sebou. Díky tomu se v tabulce vyhouplo na velmi solidní šesté místo se třinácti body a nyní bude chtít prodloužit svou vítěznou šňůru na půdě nevyzpytatelného Groningenu. Domácímu celku se naopak příliš nedaří a hledá cestu ven z krize, v páteční předehrávce 8. kola se proto dá očekávat velmi vyrovnaný souboj.

Tým vedený koučem Dannym Buijsem vyhrál pouze v úvodním kole nad Cambuurem, kdy s vypětím všech sil dosáhl na těsný úspěch v poměru 2:1. Od té doby nebodoval naplno šestkrát za sebou a k tomu dosáhl jen na dva nerozhodné výsledky, momentálně prohrál třikrát v řadě. Naposledy neměl šanci v Amsterdamu s mistrovským Ajaxem (0:3), předtím nestačil na Vitesse (0:1) a ani na Willem (1:2). S pouhými pěti body na kontě je tak až šestnáctý.

V této sezóně ho sráží především nedisciplinovanost, jelikož dvě červené karty uviděl v duelu s Vitesse a jednu s Heerenveenem. Kouč Buijs však bude mít z pohledu karet kompletní výběr, neboť po vyloučení by se měli znovu objevit v základní sestavě Mike te Wierik i Daniël van Kaam. Naopak na marodce se stále nacházejí Duarte s Balkerem. Twente doposud porazilo Utrecht (1:0), Vitesse (4:1), Alkmaar (3:1) a naposledy Heerenveen (3:2), smírně se navíc rozešlo s Ajaxem (1:1).

V posledních letech jsou vzájemné duely obou rivalů velmi napínavé, dva ze tří skončily nerozhodně a jednou se radovalo z úspěchu Twente (3:1). V jeho dresu momentálně řádí kanonýr Ricky van Wolfswinkel, jenž v šesti případech skóroval hned pětkrát a společně s dalšími čtyřmi hráči vévodí tabulce střelců celé Eredivisie. Lodivod klubu z Enschede Ron Jans nenasadí Pierieho, Lukokiho a českého krajánka Václava Černého.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.62 - 3.32 - 2.77
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax761030:119
2.Willem II751110:716
3.Feyenoord Rotterdam650119:715
4.PSV Eindhoven750217:1015
5.FC Utrecht742117:514
6.FC Twente741213:913
7.Cambuur Leeuwarden740315:1812
8.SC Heerenveen731310:1210
9.SBV Vitesse73136:1410
10.NEC Nijmegen72237:148
11.Heracles Almelo62136:87
12.AZ Alkmaar620411:116
13.Sparta Rotterdam71336:146
14.Go Ahead Eagles72056:156
15.RKC Waalwijk71249:125
16.Fortuna Sittard61236:135
 FC Groningen71246:135
18.PEC Zwolle70162:131

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
jáá

škoda Vitesse, jinak všechny kluby 3 body v pohárech

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele