Eredivisie - preview 7. kola: PSV Eindhoven - Feyenoord

16.09.2022, 09:32, aktualizováno 18.09.2022, 09:31
Previews
Philips Stadion (© AFP)
Feyenoord se může alespoň na pár hodin posunout do čela Eredivisie, v cestě však stojí venkovní utkání s PSV Eindhoven. Ajax bude následně obhajovat vedoucí příčku v Alkmaaru. Twente cestuje do Heerenveenu...
Go Ahead Eagles - FC Emmen  (neděle 12:15)
Oba nedělní protivníci nezažívají v dosavadním průběhu tohoto ročníku Eredivisie příjemné chvilky a momentálně se nacházejí ve spodních patrech v blízkosti sestupového pásma. Bodově je na tom o něco lépe Emmen, kterému se čtyřmi body patří patnácté místo, ovšem jeho aktuální forma je naprosto bídná. Naopak výběr z Deventeru po úvodních pěti porážkách konečně zabral na půdě nováčka z Volendamu.

Domácí klub v úvodních třech kolech nezklamal a získal všechny své čtyři body díky překvapivé výhře nad Utrechtem (3:2) a remíze s Waalwijkem (1:1). Od té doby ale vsítil jediný gól a postupně nestačil na Feyenoord (0:4), Alkmaar (0:3) a před týdnem ani na jiného novice Excelsior (1:2). V tomto posledním utkání sice dlouho vedl, jenomže nakonec odjížděl domů s prázdnou po inkasované brance v páté minutě nastavení.

Hosté v prvních pěti střetnutích prohráli hned třikrát o jediný gól, výrazně nestačili jen na favorizované PSV (2:5). Po srdnatém výkonu s rotterdamským Feyenoordem (3:4) se mohli radovat z první výhry v páteční předehrávce 6. kola, neboť po dvou gólech Base Kuiperse vyloupili Volendam po výsledku 3:2. Go Ahead naposledy narazilo na Emmen ještě ve druhé lize v sezóně 2017/2018 a získalo s ním jediný bod (0:1, 0:0).

Vzhledem k současnému rozpoložení obou týmů se teď dá očekávat podobně vyrovnaný souboj. Go Ahead nemůže počítat se službami marodů Van Dorpa, Veldmateho, Hardevelda, Kieftenbelda a Liedera, FC přijede do Deventeru bez Fontána, Naubera, Willumssona, Berdena i Stokkerse.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.47 - 3.44 - 2.87
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
PSV Eindhoven - Feyenoord Rotterdam  (neděle 14:30)
7. kolo nejvyšší nizozemské soutěže nabídne hned dva pikantní šlágry, ve kterých půjde o postavení v nejvyšších patrech. Nejprve na sebe narazí PSV s Feyenoordem a vzhledem k formě obou týmů se dá očekávat nesmírně vyrovnaný zápas. Domácí celek bude mít oproti svému soupeři jednu výhodu, neboť jeho čtvrteční pohárový zápas s londýnským Arsenalem byl odložen o více než měsíc kvůli dni smutku za zesnulou královnu Alžbětu II.

Eindhovenský klub v dosavadním průběhu Eredivisie zaváhal jednou, když v 5. kole nestačil na konkurenční Twente (1:2). Předtím však zaznamenal čtyři výhry za sebou a po nečekané remíze v základní skupině Evropské ligy s norským klubem Bodø/Glimt (1:1) přeci jen udolal houževnatý Waalwijk nejtěsnějším poměrem 1:0 díky penaltovému gólu Codyho Gakpa ze čtvrté minuty nastavení.

PSV má navíc svému rivalovi co vracet, jelikož v uplynulém ročníku s ním nejprve doma utrpělo debakl 0:4 a pak v odvetě v Rotterdamu remizovalo 2:2. "Na toto utkání se samozřejmě těšíme. Momentálně můžeme mít více sil, ale vzhledem ke střelecké fazóně Feyenoordu to nemusí hrát vůbec žádnou roli. Bude to trpělivá a vyrovnaná bitva, každá sebemenší chyba může určit směr zápasu," vyjádřil se s opatrností v hlase domácí lodivod Ruud van Nistelrooy.

Feyenoord v předchozích dvou duelech nasázel hned devět branek - nejprve porazil Spartu v městském derby (3:0) a před pár dny doslova rozdrtil na evropské scéně rakouský Sturm Graz 6:0. V tuto chvíli se nachází na druhé příčce se šestnácti body o bod právě před třetím PSV a dva body za stoprocentním Ajaxem, kromě porážky na úvod EL v Říme s Laziem (2:4) zaznamenal v nejvyšší nizozemské soutěži jedinou ztrátu proti Heerenveenu (0:0).

Trenér hostujícího klubu Arne Slot věří, že jeho svěřenci potvrdí střeleckou potenci. "Utkání s PSV bude zcela jiné než to proti Sturmu, protože jsme zužitkovali téměř každou naší šanci a to se rozhodně nemusí opakovat. Náš protivník má fantastický přechod do útočné fáze a dokáže skórovat téměř z každé pozice, také jeho defenzíva je velmi kompaktní. My jsme však dobře naladěni a do Eindhovenu si jedeme pro všechny tři body," řekl Slot odhodlaně.

Van Nistelrooy se již delší dobu musí vypořádat s početnou marodkou, na které se nacházejí Van Ginkel, Luuk de Jong, Oppegård a Madueke, jistotu startu dále nemají Mauro Júnior s Boscaglim. Hosté přijedou bez Geertruidy, naopak po dvouzápasové pauze by už měl být k dispozici Szymański, jenž se zotavil ze zranění stehenního svalu.
PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Benítez - Mwene, Teze, Obispo, Max - Veerman, Simons, Sangaré - Saibari, Gakpo, El-Ghazi
Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Bijlow - Pedersen, Trauner, Hancko, López - Timber, Dilrosun, Kokcü - Danilo, Jahanbakhsh, Idrissi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.90 - 4.07 - 3.73
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
SC Heerenveen - FC Twente  (neděle 14:30)
Heerenveen naposledy utrpěl svou první porážku v sezóně, když ovšem vezmeme v potaz, že jeho přemožitelem byl nizozemský král z Ajaxu, nemůžeme vyloženě hovořit o velké tragédii. Každopádně na předchozí slušnou sérii bez porážky by se chtěl rozhodně vrátit při měření sil s Twente. Hosté každopádně patří mezi to lepší, co Eredivisie může v současné době nabízet.

Klub z Enschede zatím může litovat v této sezóně snad pouze neúspěšného pokusu o postup do hlavní fáze Konferenční ligy. V Eredivisie si plní jinak své úkoly moc dobře, po sobotním programu sedmého kola okupoval páté místo v tabulce, jediný nezdar zaznamenal v poněkud smolném utkání na půdě Volendamu. Jinak svěřenci trenéra Rona Janse zvítězili na ligovém poli dohromady čtyřikrát, před týdnem uhráli bezpochyby cennou plichtu na půdě Alkmaaru.

Domácí mají Twente rozhodně co oplácet, v minulém ročníku s ním v obou střetech prohráli. I když minulá prohra v Amsterdamu byla vysoká, sebevědomí Srdíček by výrazně narušeno být nemělo. "Ještě pořád mám v hlavě osmdesátou minutu. Ačkoli jsme inkasovali pět gólů a o vítězi bylo rozhodnuto, když jsme ztratili míč, celá ekipa se vrátila, abychom nedostali ještě šestou branku," těšilo heerenveenského stratéga Keeseho van Wonderena. "Takové momenty jasně naznačují, že moje mužstvo ze sebe sedře kůži kdykoli a v každém duelu," podotýkal.

Solidní balanc mezi obranou a útokem, právě takové tvrzení do puntíku platilo na dosavadní vystoupení fríského výběru. Samozřejmě že pod tato slova se nemůže podepsat předešlý boj s Ajaxem. "Twente má výborný tým, už loni dokázalo, jak dobře hraje," dodal van Wonderen. "Je nesmírně dynamické, má svou kvalitu. Budeme muset hrát hodně dobře, abychom uspěli."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.92 - 3.45 - 2.43
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AZ Alkmaar - AFC Ajax  (neděle 16:45)
Obhájce mistrovského titulu prozatím neztratil v tomto ročníku nejvyšší nizozemské soutěže ani bod, nicméně nyní zavítá do Alkmaaru a současnou bilanci nebude vůbec jednoduché udržet. AFC prozatím vévodí tabulce o dva body před druhým Feyenoordem s parádním skóre 21:3. Nicméně ani AZ se nevede až zase tak špatně, v šesti střetnutích ani jednou neprohrálo a díky čtyřem výhrám se nachází na čtvrtém místě se čtrnácti body.

Svěřenci trenéra Alfreda Schreudera nezačali dobře a v bitvě o Superpohár prohráli s největším rivalem PSV (3:5), ovšem poté sbírali jeden úspěch za druhým. Až na výjimky drtí své protivníky obrovským rozdílem, naposledy nedali šanci Heerenveenu po výsledku 5:0. Výborně vstoupili také do základní skupiny milionářské Ligy mistrů a vyprášili skotské Rangers 4:0, teprve naposledy skončila jejich sedmizápasová vítězná šňůra.

Na půdě vysoce favorizovaného Liverpoolu dlouho drželi nadějný nerozhodný výsledek 1:1, jenomže v 89. minutě rozhodl o očekávaném úspěchu Reds Joël Matip. "Určitě se nemáme za co stydět, na druhou stranu je škoda, že jsme si nedovezli alespoň bod. Teď je potřeba na tento neúspěch zapomenout, před reprezentační přestávkou nás čeká ještě jeden nesmírně náročný zápas. Alkmaar dlouhodobě hraje skvěle a jeho forma je fantastická," pronesl Schreuder s respektem.

Domácí za sebou mají mnohem více odehraných utkání než Ajax a za celou dobu prohráli pouze jednou - ve 3. předkole Konferenční ligy senzačně nestačili na skotské Dundee United (0:1). Od té doby neokusili hořkost porážky již jedenáctkrát za sebou a z toho devětkrát zvítězili. V lize sice minule zaváhali s Twente (1:1), ale na evropské scéně přehráli ukrajinské Dnipro (1:0) i ve čtvrtek lichtenštejnský Vaduz (4:1).

Alkmaar porazil svého protivníka z předchozích pěti případů pouze jednou, v minulém vzájemném duelu na vlastním stadionu s ním remizoval v poměru 2:2. "O kvalitách soupeře nemusím rozsáhle hovořit, dlouhodobě je to nejlepší tým v Nizozemsku a nic se na tom nemění ani letos. Jestliže ho chceme porazit, tak musíme předvést nadstandardní výkon ve všech ohledech, k tomu je nutné hrát bez chyb a potřebujeme i trochu štěstí," myslí si devětačtyřicetiletý anglický rodák Pascal Jansen.

Ten opět nemůže počítat s Martinsem Indim, Pavlidisem a Karlssonem, kvůli poranění kotníku nově přibyl na marodku též Evjen. Hosté nemohou využít služeb Wijndala, avšak v základní jedenáctce by se už měl objevit Bassey.
AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Verhulst - Chatzidiakos, Kerkez, Dekker, Beukema - Reijnders, Clasie, De Wit - Barasi, Odgaard, Van Brederode
AFC Ajax - pravděpodobná sestava:
Pasveer - Resnch, Timber, Bassey, Blind - Berghuis, Álvarez, Taylor - Tadič, Bergwijn, Kudus
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.70 - 4.23 - 1.69
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sparta Rotterdam - FC Groningen  (sobota 16:30)
Sparta si v tomto ročníku Eredivisie nevede úplně špatně a před reprezentační přestávkou by ráda dosáhla na dvouciferný bodový zisk po sedmi odehraných zápasech, což by byl solidní počin. Momentálně je se sedmi body jedenáctá a za svým sobotním vyzyvatelem zaostává o jediný bod. Groningen se v tuto chvíli nachází na desátém místě s vyrovnanou bilancí dvou výher, remíz i porážek, a na rozdíl od svého protivníka v uplynulém kole zvítězil.

Rotterdamský celek naposledy sehrál městské derby s Feyenoordem a již popáté za sebou neuspěl po jasné porážce 0:3. Doposud dokázal porazit Go Ahead (1:0) i nováčka z Volendamu (4:0), k tomu hned v prvním kole uhrál cenný bezbrankový výsledek v Heerenveenu. V loňském ročníku se mu na FC dařilo, jelikož s ním získal čtyři body (1:1, 2:1).

Hosté nezačali úplně nejlépe a po úvodní remíze s Volendamem (2:2) utrpěli obrovský debakl v Amsterdamu s místním Ajaxem. Vzápětí však těsně udolali Go Ahead (1:0), bod si přivezli z Nijmegenu (1:1) a po prohře 0:1 s Vitesse naposledy uspěli totožným poměrem v Leeuwardenu nad Cambuurem.

Trenér domácího celku Maurice Steijn nemůže využít služeb Coremanse (poraněné rameno) a Lauritsena, jeho protějšek Frank Wormuth nenasadí taktéž kvůli zranění v oblastní ramene Hoekstru a na marodce se nachází i Musampa. Na trávníku se dále neobjeví Ngonge, jehož vedení klubu zhruba před týdnem suspendovalo na dobu neurčitou.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.30 - 3.32 - 3.27
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
SBV Vitesse - FC Volendam  (sobota 18:45)
Město Arnhem zkrátka nikdy nezapomíná, co pro jeho obyvatele znamenala Operace Market Garden za druhé světové války. A nejinak tomu je i ve fotbalovém klubu číslo jedna v rámci východonizozemského místa z Gelderlandu. Vitesse v duelu proti Volendamu míní vzdát čest všem válečným veteránům. A rádo by si Airborne-duel pochopitelně podmanilo i vítězstvím.

Zatím po výsledkové stránce zůstávají domácí výrazně za svými očekáváním. Po šesti kolech měli na svém kontě pouhé čtyři body, už čtyřikrát prožili pocit porážky a místo boje o pozice zaručující posezónní play-off o evropské poháry se nacházejí jen těsně nad pásmem sestupu. "Je vždy zvláštní hrát zápas, který je věnovaný všem, co bojovali za naši svobodu," povídal domácí záložník Matúš Bero. "My teď budeme bojovat, abychom všem veteránům darovali tři body. Tahle tradice je nejen krásná, ale také velmi, velmi klíčová pro celé město," dodal.

Volendam by měl představovat po papírové stránce soupeře, který by měl být v jeho silách. Nováček Eredivisie sice vstoupil do této sezóny solidně a v úvodních třech střetnutích získal čtyři body, jenže pak třikrát za sebou prohrál. "Samozřejmě je pro všechny důležité sledovat i dění okolo toho utkání, nesmíme ovšem rovněž zapomínat na fotbalový výkon," mínil Bero.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.36 - 5.51 - 8.04
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RKC Waalwijk - Cambuur Leeuwarden  (sobota 20:00)
Waalwijk by se v této sezóně opět rád vyhnul záchranářským starostem až do samotného konce a v dosavadním průběhu to vypadá, že by tento úkol mohl splnit. V tuto chvíli má na kontě šest bodů a je dvanáctý, navíc v poslední době zlepšil svou hru a jeho další vyhlídky jsou poměrně optimistické. V tomto sobotním střetnutí přivítá nevyrovnaný Cambuur, jenž má naopak klesající tendenci.

Výběr z Leeuwardenu doposud vybojoval pouhé čtyři body a je třináctý, navíc před nejbližšími konkurenty má jen minimální náskok. Ve svém prvním utkání vyhořel proti nováčkovi Excelsioru (0:2), pak ale zabral a po bezbrankové remíze s Utrechtem uspěl v Sittardu po vysoké výhře 4:1. Jenomže od té doby se mu nedaří, protože momentálně prohrál již třikrát za sebou s Alkmaarem (0:1), Ajaxem (0:4) i Groningenem (0:1).

Domácí celek v úvodních čtyřech duelech ani jednou nevyhrál, na druhou stranu utrpěl jedinou porážku s vysoce favorizovaným Feyenoordem (0:1). Před dvěma týdny dokázal otočit vývoj s Excelsiorem a díky čtyřem trefám ve druhém poločase zvítězil jasně 5:2. Minule měl na dosah senzaci v Eindhovenu, kde až do samotného konce držel bezbrankový stav s PSV, avšak ve čtvrté minutě nastavení inkasoval z penalty a prohrál tedy 0:1.

Oba soupeři se spolu v předchozím ročníku utkali tradičně dvakrát a úspěšnější byl Cambuur, jenž získal čtyři body za úvodní venkovní výhru 1:0 a následný nerozhodný výsledek v odvetě (1:1). RKC nemůže využít služeb Bieretha, SC již delší dobu postrádá Bergsmu, Mauluna i Gullita.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.28 - 3.71 - 2.98
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Fortuna Sittard - SBV Excelsior  (sobota 21:00)
Klub ze Sittardu loni bojoval o holé přežití téměř až do samotného konce, do tohoto ročníku vstoupil naprosto katastrofálně a stejný scénář se proto může opakovat také letos. Fortuna v úvodních pěti utkáních nezískala jediný bod, teprve naposledy konečně zabrala v Nijmegenu, ovšem z první cenné výhry se přesto neradovala. S jediným bodem na kontě je tedy beznadějně poslední osmnáctá o dva body za sedmnáctým Go Ahead.

Domácí přitom začali nadějným výkonem proti Ajaxu, ze kterého nakonec vzešla těsná porážka v poměru 2:3. Vzápětí postupně nestačili na Twente (0:3), Cambuur (1:4), Heerenveen (1:2) ani Utrecht (3:4). Před týdnem na půdě NEC se dostali do vedení zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem, jenomže pak zbytečně inkasovali v páté minutě nastavení a o cenný tříbodový zisk tedy přišli v poslední možnou chvíli.

Již po čtvrtém kole byl odvolán trenér Sjors Ultee, který na lavičce seděl už od roku 2020, a teprve uplynulou neděli ho nahradil čtyřicetiletý španělský rodák Julio Velázquez, který by si nyní měl odbýt svou premiéru. "Je dostatek času na to, abychom se současnou situací něco udělali. S týmem se teprve poznávám, ale hned na první pohled jsem zaznamenal, že má obrovské odhodlání se zlepšovat. Pevně věřím, že od této chvíle budeme pravidelně vítězit," prohlásil na úvodní tiskové konferenci s velkým optimismem.

SBV si jako nováček letošního ročníku nevede vůbec špatně a na kontě má dokonce devět bodů za tři výhry a tři porážky. Po úspěších s Cambuurem i Vitesse sice utrpěl debakly od PSV (1:6), Twente (0:4) i Waalwijku (2:5), naposledy se ale opět zvedl, když udolal Emmen (2:1). Oba soupeři na sebe naposledy narazili v sezóně 2018/2019 a Fortuna získala do tabulky Eredivisie čtyři body (4:1, 1:1). Velázquez postrádá vykartovaného Erdogana, Excelsior nenasadí Agrafiotise a možná ani Azarkana, Donkora či Nieuwpoorta.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.60 - 4.50 - 5.17
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC Utrecht - NEC Nijmegen  (pátek 20:00)
Další kolo nizozemské nejvyšší soutěže odstartuje soubojem mezi Utrechtem a Nijmegenem, domácí vzhledem k zlepšené výkonnosti v posledních týdnech budou považováni za mírné favority. Po naprosto katastrofálním začátku zabrali začátkem září a nyní zvítězili dvakrát v řadě, díky čemuž se posunuli na osmé místo tabulky s osmi body. Hosté sice prohráli pouze jednou hned v úvodním kole, ovšem na kontě také mají jen jedinou výhru.

FC po nečekaných remízách s Waalwijkem i Cambuurem nedokázali najít recept na Emmen (2:3) s Ajaxem (0:2), nicméně poté zvládli přestřelku v Sittardu (4:3) a naposledy díky páté ligové trefě zkušeného kanonýra Base Dosta porazili Vitesse nejtěsnějším poměrem 1:0. V tuto chvíli to tedy vypadá, že se blýská na lepší časy, nicméně hosté momentálně neprohráli pětkrát po sobě a jsou desátí se sedmi body.

Svěřenci trenéra Rogiera Meijera nedokázali bodovat pouze s Twente (0:1), když rozdílovou trefu inkasovali v poslední minutě základní hrací doby, následně si bez větších potíží poradili s nováčkem z Volendamu (4:1). Od té doby uhráli hned čtyři nerozhodné výsledky za sebou, jelikož se smírně rozešli s Groningenem, Alkmaarem, Sittardem (ve všech případech 1:1) a také s Heerenveenem (0:0). Loni ve vzájemných duelech s Utrechtem nezískali ani bod (0:1, 0:3).

Hosté se opět nemohou spolehnout na De Wolfa, Mattssona, Sandlera ani Kramera, stratég FC Henk Fraser nenasadí Viergevera, Van der Hoorna, Hendrikse, Zagrého, Ramselaara či St. Jaga. "Postupně stabilizujeme naší výkonnost a chceme v tom pokračovat i nadále. Najít recept na skvělou defenzívu Nijmegenu není vůbec jednoduché, ale my se pokusíme zvolit takovou taktiku, aby se to povedlo," řekl šestapadesátiletý surinamský rodák optimisticky.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.74 - 3.99 - 4.66
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax660021:318
2.Feyenoord Rotterdam651017:516
3.PSV Eindhoven650124:715
4.AZ Alkmaar642011:414
5.FC Twente641111:313
6.SC Heerenveen62316:69
7.SBV Excelsior630310:179
8.FC Utrecht62229:108
9.FC Groningen62226:108
10.NEC Nijmegen61417:57
11.Sparta Rotterdam62137:77
12.RKC Waalwijk613210:96
13.Cambuur Leeuwarden61144:94
14.SBV Vitesse61146:154
15.FC Emmen61146:164
16.FC Volendam61147:204
17.Go Ahead Eagles61058:153
18.Fortuna Sittard60158:171

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele