Bundesliga - souhrn 5. kola: Stuttgart dočasně na prvním místě

22.09.2023, 22:29, aktualizováno 24.09.2023, 19:29
Komentáře a souhrny
Serhou Guirassy (© AFP)

Stuttgart měl podle papírových předpokladů bojovat o záchranu, úvod sezony se ale nese ve zcela jiném duchu. VfB má další výhru, přetlačilo Darmstadt a dočasně poskočilo do čela tabulky. Favoritům se dařilo i v sobotu, tři body mají Bayern, Dortmund i Lipsko. Brémy těsně porazily 1. FC Köln. Leverkusen i bez Schicka a Hložka rozstřílel Heidenheim.

Eintracht Frankfurt - SC Freiburg 0:0

24.09.2023 17:30

Góly: -

Hráči Frankfurtu si v pátém kole Bundesligy rozdělili s Freiburgem body za remízu 0:0. Výhoda domácího prostředí sice Orly hnala k dominantní hře, nicméně v bráně hostujícího celku předváděl skvělé zákroky Noah Atubolu, a dovedl tak bádenský celek k remíze. Tu nakonec nedokázal zvrátit ani Vincenzo Grifo, jehož ve velké příležitosti vychytal Kevin Trapp, který rovněž nezůstal se svým uměním v zápase pozadu, a zajistil tak Die Adler čtvrtou dělbu bodů v řadě.

Vítěz Evropské ligy z předminulé sezony byl sice v domácím utkání s tabulkovým sousedem mírným favoritem, série tří bundesligových remíz 1:1 však nebyla nejlepší vizitkou. Freiburg ve stejném vzorku zápasů také získal jen tři body, po těsné výhře s Brémami totiž následovaly dvě potupné porážky a v nich celkem devět inkasovaných branek. Ani jeden z týmů tedy neoplýval nejlepší formou, fanoušci na stadionu Deutsche Bank Park však oprávněně očekávali návrat Frankfurtu na vítěznou vlnu.

Už ve čtvrté minutě mohl domácí zaskočit Ricu Dóan, jenž si našel centrovaný balon a namířil jej přesně k tyči, nicméně Trapp předvedl skvělý zákrok. Svůj brankářský um ukázal na druhé straně i Atubolu poté, co Farés Chaïbi přešel přes několik protihráčů, ale se zakončením neuspěl. Po aktivním úvodu utkání ovšem hra zpomalila. Až po půl hodině hry se v dobré příležitosti objevil Ellyes Skhiri, když z hranice vápna vypálil z voleje. Míč však poslal pouze do míst, kde se pohyboval gólman. V posledních minutách se k odraženému balonu procpal Lucas Höler, jenže jeho pumelice prosvištěla jen kolem pravé tyče.

Orli se hned po přestávce vrhli do útoku ve snaze vstřelit branku, ovšem ani Omar Marmoush nedokázal překonat výborně chytajícího Atubolua. I hostující celek si dokázal vytvořit zajímavé příležitosti. Velmi blízko k otevření skóre byl Grifo, když se ale ocitl sám před Trappem, nedokázal zamířit jinam než do těla gólmana. Až v poslední minutě nastavení padla první branka utkání, nicméně Junior Adamu se nacházel v těsném ofsajdu, a tak jeho radost netrvala dlouho.

Frankfurt se tak zmohl pouze na čtvrtou ligovou remízu v řadě. Další utkání v rámci Bundesligy ho čeká 30. září na hřišti Wolfsburgu, Freiburg vyzve o den později Augsburg doma.

Více informací k zápasu

Bayer Leverkusen - 1. FC Heidenheim 4:1

24.09.2023 15:30

Góly: 9. Victor Boniface, 63. Jonas Hofmann, 74. Victor Boniface (pen.), 82. Amine Adli - 58. Eren Dinkci

Rozjetý Leverkusen zvítězil v pátém kole Bundesligy na domácí půdě nad Heidenheimem 4:1. Na výhře Bayeru měl lví podíl Victor Boniface, jenž na gól z první půle navázal proměněnou penaltou po změně stran, která dala domácím dostatečný komfort k pohodovému zisku tří bodů. Adam Hložek nastoupil do utkání za rozhodnutého stavu až v závěru duelu, Matěj Kovář sledoval utkání z lavičky a zraněný Patrik Schick v sestavě stále scházel.

Leverkusen si v minulém kole vyšlápl na giganta z Mnichova, u zachraňování zasloužené remízy v samotném závěru ale byl na hřišti z Čechů jen Hložek. K návratu do čela Bundesligy tentokrát Bayer čelil papírově slabšímu soupeři, posledním zápasem Heidenheimu ale byla šestigólová přestřelka s Brémami, kterou nováček soutěže s přehledem ovládl.

Hložek musel opět skousnout roli náhradníka a úvodní šance svých spoluhráčů tak sledoval pouze z lavičky. Jedna taková přišla už v deváté minutě a hned byla gólová. Exequiel Palacios našel krásnou kolmicí Bonifaceho, který si tělem odstavil svého strážce, otočil se čelem k bráně a přízemní střelou rozvlnil síť. Bayer svého soupeře nadále ždímal. Jeremie Frimpong se na pravé straně pohotově uvolnil, ale jeho průniku vystavil stopku Kevin Müller. Krátce před odchodem do šaten předvedl další fotbalovou lahůdku Boniface, když procedil míč mezi nohama jednoho z bránících hráčů, ale Müllera ranou na zadní tyč tentokrát nepřekonal.

Fanoušky v BayAreně čekalo po změně stran nemilé překvapení, protože nováček soutěže srovnal krok. Jan-Niklas Beste zatáhl míč do pokutového území, tam vyslal na zteč Erena Dinkciho a německý křídelník zamířil placírkou přesně k pravé tyči. V 63. minutě vymyslel Palacios ze středového kruhu další fantastickou přihrávku na Jonase Hofmanna, jenž si počínal zkušeně a rozvlnil síť. O pár minut později fauloval Lennard Maloney ve vlastní šestnáctce Alejandra Grimalda a rozhodčí po právu ukázal na penaltový puntík. K exekuci se postavil Boniface a ranou doprostřed navýšil vedení svého týmu. V závěru utkání ještě upravil skóre zápasu ve prospěch Die Werkself Amine Adli, který přeloboval vyběhnutého Müllera.

Leverkusen si tedy s rolí favorita poradil, což ho může vzpružit i do dalšího kola. V něm totiž 30. září pojede do Mohuče, Heidenheim na svém hřišti vyzve téhož dne Union Berlín.

Více informací k zápasu

Werder Brémy - 1. FC Köln 2:1

23.09.2023 18:30

Góly: 38. Rafael Borré, 67. Justin Njinmah - 31. Davie Selke

Brémy na domácím hřišti v pátém kole Bundesligy porazily Kolín nad Rýnem 2:1. Lépe do zápasu však vstoupili "Kozlové", kteří šli po půlhodině hry zásluhou Davieho Selkeho do vedení. To však trvalo pouze chvíli, ve 38. minutě se totiž prezentoval svou první brankou v dresu Werderu Rafael Borré. Následný obrat dokonal ve druhém poločase po minutovém pobytu na hřišti Justin Njinmah. Na zisku druhého sezonního vítězství domácího celku se podepsal dobrými zákroky i český gólman Jiří Pavlenka.

Brémy neprožívaly vůbec dobrý začátek nového ročníku nejvyšší německé soutěže, když ze čtyř utkání vyhrály pouze jednou a hned třikrát padly. V posledním kole navíc inkasovaly až čtyři góly od nováčka soutěže z Heidenheimu. Náladu si mohli zelenobílí zlepšit proti Kolínu, který na tom byl výkonnostně ještě mnohem hůře. Dosud totiž získal pouze jediný bod a s nejhorší ofenzivou se topil mezi posledními příčkami celé soutěže.

První výraznější příležitost si vytvořili hráči domácích v páté minutě, kdy roh Marvina Ducksche hlavičkou tečoval Niklas Stark, míč ale skončil nad břevnem. Těžší práce pro Pavlenku přišla krátce před čtvrthodinou hry, kdy zpoza vápna pálil Linton Maina. Český gólman ale dobrým zákrokem vytěsnil jeho ránu mimo tři tyče.

Avšak v 31. minutě přece jen našel přemožitele, když se míč po rohu a několika odrazech dostal na hlavičku Selkeho, který jej z malého vápna dostal za Pavlenkova záda. Dlouho ale vedení hostů netrvalo. Ve 38. minutě poslal dobrou průnikovou přihrávku mezi obránce Ducksch, míč si zpracoval Borré a svůj krátký únik bezchybně zakončil k bližší tyči.

Už ve 46. minutě se dral do zakončení ve vápně Romano Schmid, jeho střelu na bližší tyč vytěsnil gólman jen konečky prstů. Nadále utkání pokračovalo ve vysokém tempu nahoru dolů, avšak dlouho bez větších šancí. Nakonec tak musel domácí tým osvobodit Njinmah, který po minutě na hřišti při samostatném úniku prostřelil gólmana Kolína.

V 74. minutě sahal nebezpečně po vyrovnání tečovanou střelou Benno Schmitz, Pavlenka ale míč vytěsnil nad břevno. Další dobrý zákrok musel český gólman vytáhnout proti hlavičce z hranice malého vápna Steffena Stiggese v 81. minutě. Chvíli před koncem mu ještě proti další hlavičce pomohla tyč. Tentokrát si ji připsal Damion Downs, pro nějž šlo o první start v Bundeslize.

Brémy tak dokázaly prolomit své trápení a doma získaly tři body. V následujícím kole se 1. října střetnou s Darmstadtem, Kolín vyzve o den dříve Stuttgart.

Více informací k zápasu

Borussia Mönchengladbach - RB Lipsko 0:1

23.09.2023 15:30

Góly: 75. Timo Werner

Fotbalisté Lipska porazili v pátém kole německé Bundesligy Mönchengladbach na jeho hřišti 1:0. V utkání se neobjevil zraněný český útočník Tomáš Čvančara, který si v předchozích čtyřech ligových kláních připsal tři góly a jednu asistenci. Jeho absence byla znát, jelikož se ve vyrovnaném duelu dlouho nemohl nikdo prosadit. Nakonec se to však podařilo Timu Wernerovi v 75. minutě. Hříbata tak opět zklamala své fanoušky, před kterými prohrála v lize potřetí v řadě.

Trenér Marco Rose se od začátku svého působení na lavičce Býků již podruhé vracel do Borussia Parku, kde během svého nedávného angažmá dovedl Hříbata poprvé v historii do vyřazovací fáze novodobé Ligy mistrů. Navzdory tomu jej zde ale žádné vřelé přivítání nečekalo, vždyť už při loňské návštěvě jeho svěřenci odjížděli s jasnou porážkou 0:3. Něco takového teď ovšem nepřipadalo v úvahu, neboť se nacházeli v o poznání lepší formě, kterou navíc podpořili poklidným vítězstvím v pohárové Evropě na hřišti Young Boys.

Proto bylo celkem překvapení, že hosté během prvních 20 minut ani jednou nevystřelili. Ani Borussia se však dlouho nemohla dostat do větší příležitosti. Až ve 24. minutě po faulu těsně před pokutovým územím zahrávali volný přímý kop, ke kterému se postavil Julian Weigl. Jeho střela se však otřela o jednoho hráče v připravené zdi a skončila mimo. Podobnou příležitost dostali Býci ve 40. minutě po nedovoleném zákroku na hranici šestnáctky. Benjamin Henrichs si však počínal obdobně jako Weigl a trefil jen před ním stojící zeď. Na konci poločasu se za velkým vápnem do míče opřel Fábio Carvalho a pokusem, který mířil do horního rohu branky, provětral domácího gólmana.

Úvod druhého poločasu napověděl, že by Lipsko chtělo zápas přenést na svou stranu. Už po pár minutách se totiž protáhl skrz obranu domácích Loïs Openda, který svou přízemní střelou z pravé části pokutového území prověřil pozornost Moritze Nicolase. Ovšem kromě této šance druhé dějství připomínalo projevem hráčů obou celků to předchozí. Dlouho se ani jedno z mužstev nedokázalo dostat přes pevnou obranu oponenta, ale v 75. minutě se to povedlo Býkům z Lipska. Přihrávku Xaviho Simonse nešťastně tečoval Ko Itakura a poslal ho přímo k nabíhajícímu si Wernerovi, který oběhl gólmana Nicolase a z ostrého úhlu dostal balon s odrazem o tyč do brány. Bývalý hráč Chelsea tak nasměroval tým z východu Německa ke třem bodům.

Bývalému trenérovi Borussie se tedy podařila odveta za loňskou porážku a Lipsko si odvezlo cennou výhru. Cesta Gladbachu za prvním vítězstvím v sezoně bude pokračovat 30. září, kdy se představí na hřišti Bochumi. Býci ve stejný den přivítají ve šlágru kola Bayern.

Více informací k zápasu

FC Augsburg - 1. FSV Mainz 05 2:1

23.09.2023 15:30

Góly: 15. Ermedin Demirović, 45. Ermedin Demirović - 6. Ludovic Ajorque

Fotbalisté Augsburgu otočili domácí utkání pátého kola Bundesligy proti Mohuči a při závěrečném hvizdu se mohli po výsledku 2:1 radovat z prvního vítězství v sezoně. V hektickém úvodu se nejdříve dostali do vedení hosté, po čtvrthodině ovšem srovnal skóre Ermedin Demirovič, který krátce před poločasovým hvizdem dokonal obrat. Bosenský útočník tak potvrdil skvělou formu v úvodu sezony, jelikož má na svém kontě už tři branky a stejný počet asistencí. Die Nullfünfer se naopak kvůli horšímu skóre propadli na úplné dno tabulky.

Augsburg přivítal v zápase dvou utrápených celků na vlastní půdě Mohuč. Hosté vstupovali do utkání jako tým, který dokázal ze čtyř klání získat pouze jeden bod, přičemž měl vůbec nejhorší útok. Bavoři na tom však nebyli o moc lépe, jelikož posbírali body dva. V úvodních kolech nového ročníku se ale střetli hned se třemi papírově silnějšími soupeři včetně Bayernu nebo Lipska. Ani proti Mohuči je však nečekal jednoduchý úkol, což potvrzovaly dvě prohry v řadě ze vzájemných duelů.

A tuto statistiku potvrdil i úvod utkání, kdy hosté jasně přehrávali Bavory a brzy se také dočkali odměny v podobě gólu. V šesté minutě totiž na cetr Dannyho da Costy vyskočil nejvýše Ludovic Ajorque a bezchybně umístěnou hlavičkou do protipohybu brankáře otevřel skóre. Ještě hůř pro domácí celek mohlo být v 11. minutě, dorážce Stefana Bella ovšem předcházel ofsajd. Záhy se už první šance dočkal i Augsburg a zaplněné ochozy se radovaly z vyrovnání. Po několika odrazech ve vápně se totiž míč dostal k Demirovičovi, který se štěstím překonal ležícího gólmana. Po úvodní hektické čtvrthodině se hra výrazně uklidnila. Nakonec se však domácí tým přece jen dočkal obratu ve skóre, když ve 45. minutě z bezprostřední blízkosti hlavičkoval opět Demirovič.

Po změně stran pokračoval duel v klidném tempu bez větších šancí na obou stranách. Komplikace pro domácí celek ovšem přišla v 62. minutě, kdy byl hlavní rozhodčí povolán k videu. Po jeho zhlédnutí musel za nebezpečný šlapák na kotník poslat ze hřiště Arneho Engelse. Jako první mohl početní výhodu využít Leandro Barreiro, jeho hlavičku ale na brankové čáře odvrátil obránce Jeffrey Gouweleeuw. I přes herní převahu hostů na tuto šanci už žádný jeho spoluhráč nenavázal, a hostující družina se tak ani přes početní výhodu první výhry nedočkala.

Výsledkovou krizi tak nakonec doma prolomil Augsburg. Ten se 1. října v dalším ligovém kole představí na půdě Freiburgu, Mohuč vyzve o den dříve na souboj Leverkusen.

Více informací k zápasu

Borussia Dortmund - VfL Wolfsburg 1:0

23.09.2023 15:30

Góly: 68. Marco Reus

Fotbalisté Dortmundu porazili v pátém kole Bundesligy na domácím hřišti Wolfsburg 1:0, a svého soupeře tak zároveň přeskočili v tabulce. Utkání bylo svou značnou část poměrně opatrné a nabídlo jen málo příležitostí. O tříbodovém zisku nakonec rozhodl v 68. minutě Marco Reus, který tak prodloužil působivou sérii domácí ligové neporazitelnosti s Wolfsburgem na celkem 11 zápasů. K prolomení této bilance nepomohl hostům ani Václav Černý, jenž odehrál 65 minut.

Borussia se srdnatě bila o dobrý výsledek v pařížském Parku princů, na body však nedosáhla. Do německé nejvyšší soutěže se vrátila zápasem proti velmi oblíbenému soupeři, s nímž na svém stadionu v rámci Bundesligy neprohrála už 10krát v řadě. Ve dvou nejčerstvějších střetnutích v Signal Iduna Parku navíc Dortmund pokaždé nastřílel šest branek. Podobný debakl by tentokrát byl překvapením, Vlci totiž dosud hráli ve slušné formě, na čemž měl největší podíl už pětigólový Jonas Wind.

Oku lahodící moment nabídla hned pátá minuta, když Reus zakroutil z přímého kopu balon do levé šibenice. Úvodnímu gólu však senzačně zabránil Koen Casteels, který mohutným skokem míč vytěsnil. Počáteční tlak černožlutých, jenž vytrvale přicházel po levé straně, však postupně opadl a iniciativu začali přebírat hosté. Ze zápasu se postupně staly taktické šachy a fanoušci čekali na větší příležitost až do 37. minuty. To se do úniku dostali hned tři hráči Vlků, ale zakončujícího Tiaga Tomáse vychytal Gregor Kobel.

Na domácích fotbalistech bylo po pauze vidět jak moc chtějí skórovat, pálili nicméně jednu šanci za druhou. Dvakrát měl nadějnou pozici Jamie Bynoe-Gittens, avšak opakovaně selhal. Vlci dostali dobrou příležitost po hodině hry, kdy po technicky obtížném přiklepnutí míče spoluhráčem mohl skórovat Tomás. Střela zblízka mu ale vůbec nesedla a rozvlnil jen boční síť. Černožlutí mohli slavit až v 68. minutě, kdy si Reus naběhl do vápna a zkušeně zametl přihrávku Juliana Brandta mimo dosah Casteelse. Většině fanoušků ve žlutém pak ještě zatrnulo v 77. minutě, kdy jen těsně vedle vypálil Jonas Wind.

Dortmund tak potvrdil dlouhodobou dominanci ve vzájemných střetnutích a opět zvítězil. V příštím kole se 29. září představí na hřišti Hoffenheimu, Wolfsburg o den později přivítá Frankfurt.

Více informací k zápasu

Union Berlín - TSG Hoffenheim 0:2

23.09.2023 15:30

Góly: 22. Andrej Kramarić (pen.), 38. Maximilian Beier

Souboj dvou celků s naprosto odlišnými formami ovládl v pátém kole Bundesligy Hoffenheim, který porazil domácí Union Berlín 2:0. Hosté o svém čtvrtém ligovém vítězství v řadě rozhodli již v prvním poločase, když na úspěšně proměněnou penaltu Andreje Kramariče navázal Maximilian Beier. Teprve 20letý útočník tak svou čtvrtou brankou v letošním ročníku potvrdil střeleckou fazonu. Naopak Berlíňané pokračovali ve svém trápení, jelikož prohráli již čtvrtý soutěžní duel v řadě, přičemž v nich vstřelili pouze jeden gól. Alex Král za domácí nenastoupil, na druhé straně Pavel Kadeřábek opustil hřiště až v nastaveném čase.

V srpnových zápasech připomínala hra Die Eisernen dobře namazaný stroj a po zásluze z toho byla dvě vysoká vítězství. Se začátkem září se ovšem tento stroj zadrhl, nejprve přišla jasná porážka s Lipskem a po reprezentační pauze také neúspěch ve Wolsfburgu. Opačnou situaci zažíval Hoffenheim, jenž do ligy vstoupil nečekanou prohrou s Freiburgem. Po té však následovaly tři po sobě jdoucí triumfy, při kterých TSG navíc pokaždé vstítilo tři branky.

Dobrou formu si hosté přenesli i do úvodu zápasu. Několikrát se nebezpečně probíjeli do pokutového území a ve 22. minutě z toho vznikla penalta po faulu Leonarda Bonucciho. Nabídnutou příležitost využil ranou k tyči Kramarič. Domácí se po inkasované brance nevzpamatovali a před změnou stranou dostali další gól. Po rychlém protiútoku centroval do šestnáctky Grischa Prömel, jehož nabídku zblízka proměnil Beier.

Ve druhém dějství hosté pokračovali v aktivitě. Ihlas Bebou se po výborném pasu ocitl za obranou, svým pokusem ovšem rozvlnil síť pouze z vnější strany. Poté však domácí výrazně zabrali. David Datro Fofana si v 68. minutě několikrát ve vzduchu posunul míč a poté tvrdě vypálil, ale krásnou akci zhatil blok jednoho z obránců. Z následného rohu se nejvýše do vzduchu vyšrouboval Janik Haberer, jenže jeho hlavičku na zadní tyči konečky prstů fantasticky vyškrábl Oliver Baumann. Aktivní Fofana měl další příležitost při průniku ze strany, jeho tvrdý projektil na přední tyč však opět vytěsnil Baumann, a tak se Union gólu nedočkal.

Hoffenheim tedy pokračoval na vítězné vlně i v Berlíně a již počtvrté v řadě bral všechny body. Modrobílé v dalším kole čeká Dortmund, který přivítají 29. září. Union o den později pojede do Heidenheimu.

Více informací k zápasu

Bayern Mnichov - VfL Bochum 7:0

23.09.2023 15:30

Góly: 4. Eric Choupo-Moting, 12. Harry Kane, 29. Matthijs de Ligt, 38. Leroy Sané, 54. Harry Kane (pen.), 81. Mathys Tel, 88. Harry Kane

Fotbalisté Bayernu Mnichov vyhráli v pátém kole Bundesligy nad Bochumí 7:0. Favorit šel do vedení už ve čtvrté minutě, kdy roli koncového hráče spolehlivě zastal Eric Maxim Choupo-Moting, jenž se trefil poprvé od březnového duelu Ligy mistrů proti PSG. Na něj pak navázali čtyři střelci. Hattrick vsítil Harry Kane, pro kterého se jednalo o pátý, šestý a nakonec i sedmý gól v úvodních pěti ligových zápasech. Tento počin přitom před ním nedokázal nikdo v historii bavorského klubu. Odevzdaní hosté se nezmohli v utkání ani na čestný zásah, přičemž sami lovili míč ze sítě hned sedmkrát.

Jihoněmecký celek vstoupil do nového ročníku podle očekávání ve skvělé formě a v úvodních třech zápasech bral pokaždé všechny body. Až v minulém kole poprvé lehce ubral nohu z plynu, když doma remizoval s Leverkusenem. Naopak Blau-Weiss nezažívali zrovna povedený začátek sezony. V úvodních čtyřech kolech totiž vybojovali pouze tři body a ani jednou nezvítězili.

Zápas odstartovalo choreo na tribunách, oslava dlouholetého přátelství fanouškovských základen obou týmů, a také vstřelená branka. Choupo-Motinga již ve čtvrté minutě našel Kingsley Coman exhibičním pasem před prázdnou bránu, kde se zkušený Kamerunec nemýlil. O necelých 10 minut později se pak v pokutovém území dostal k dorážce Kane a s ledovým klidem nabídnutou šanci proměnil. Mnichovský brankostroj se nezastavoval ani poté, nechytatelná hlavička Matthijse de Ligta a úspěšný samostatný únik Leroye Saného znamenaly pro hosty v poločasové pauze hrozivé čtyřgólové manko.

Ani po změně stran se na trávníku nic nezměnilo a v 54. minutě popáté rozradostnil domácí fanoušky z penalty Kane, jenž si připsal už šestý ligový zásah od jeho letního příchodu. Thomas Tuchel si poté dovolil poslat na trávník i mladíky, a právě debutující Frans Krätzig se jen pár vteřin po příchodu na hřiště málem prosadil. Jeho snovou premiéru za Bayern ovšem odmítl skvělým zákrokem brankář Manuel Riemann. Naopak druhého střídajícího Mathyse Tela vychytat nedokázal. Závěr utkání pak ještě ozdobil dokončením hattricku anglický ostrostřelec.

Bayern tak splnil očekávání a v letošním ročníku zůstává stále neporažen. V příštím ligovém kole zavítá 30. září na půdu Lipska. Bochum ve stejný den přivítá doma Borussii Mönchengladbach.

Více informací k zápasu

VfB Stuttgart - SV Darmstadt 3:1

22.09.2023 20:30

Góly: 22. Enzo Millot, 32. Serhou Guirassy, 90+3. Serhou Guirassy - 17. Dan-Axel Zagadou (vl.)

Rozjetý Stuttgart potvrdil skvělou formu i v pátém kole Bundesligy, ve kterém porazil na domácí půdě Darmstadt 3:1. Švábové sice nezačali ideálně, když už v 17. minutě zaznamenal vlastní gól Dan-Axel Zagadou. Poté ale přišla další one man show Serhoua Guirassyho, jenž u první trefy svého týmu asistoval a další dvě branky sám vstřelil. Africký útočník tak nasázel v posledních pěti soutěžních duelech za klub neuvěřitelných 11 gólů, čímž si ve 27 letech říká o výrazně lepší angažmá. Domácí si zároveň připsali už čtvrtou výhru a prozatím se posunuli do čela ligy.

Švábové byli od startu nové sezony jako vyměnění. Díky fantastickým výkonům získali z prvních čtyř kol devět bodů, přičemž měli se 14 vstřelenými góly vůbec nejlepší útok v lize. To nebyla dobrá zpráva pro Darmstadt, který přijel na jejich půdu se šňůrou čtyř zápasů v řadě bez vítězství a zároveň nejhorší obranou soutěže. V minulém kole však dokázal vybojovat ve velké přestřelce bod se silným Gladbachem, na což chtěl navázat i proti rozjetému klubu z města automobilů.

Hráči v bílých dresech byli od úvodních minut aktivnější a soupeře téměř nepouštěli na svou polovinu. V 17. minutě ale umlčel domácí tribuny stoper Stuttgartu Zagadou, jenž si po přízemním centru z pravé strany nešťastným způsobem srazil balon do vlastní sítě - hosté tak šli hned z první pološance do vedení. Radost však nováčkovi soutěže vydržela jen pět minut, poté totiž předvedl skvělou práci tělem Guirassy, který zády k bráně sklepl míč na území penaltového puntíku, z nějž placírkou po zemi prostřelil hostujícího brankáře Enzo Millot. Asistent u první trefy, který se od startu sezony prezentuje fantastickou formou, udeřil po půlhodině hry, kdy skvostnou pumelicí pod břevno poslal domácí celek do vedení.

Die Lilien po hodině hry opět inkasovali a znovu u toho byl Guirassy. Tentokrát nezastavitelný útočník procpal míč do pokutového území na Chrise Führicha, jenž zakončil přesně k pravé tyči. Gól mu ovšem poté sebral videorozhodčí, který odhalil ofsajdové postavení. Hosté se nevzdávali, jejich snaha o vyrovnání však byla téměř nulová. S blížícím se závěrem je sice jednou podržel Marcel Schuhen, na němž ztroskotal Deniz Undav, v nastaveném čase ale přece jen přidal pojišťovací trefu nádherným lobem Guirassy.

Stuttgart tak navázal na skvělou formu a na domácí půdě získal další tři body. V příštím kole se 30. září utká s Kolínem, Darmstadt vyzve o den později na souboj Werder Brémy.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayern Mnichov
5
4
1
0
18 : 4
13
2
Bayer Leverkusen
5
4
1
0
17 : 6
13
3
VfB Stuttgart
5
4
0
1
17 : 7
12
4
RB Lipsko
5
4
0
1
14 : 4
12
5
TSG Hoffenheim
5
4
0
1
12 : 6
12
6
Borussia Dortmund
5
3
2
0
9 : 5
11
7
VfL Wolfsburg
5
3
0
2
7 : 6
9
8
Eintracht Frankfurt
5
1
4
0
4 : 3
7
9
SC Freiburg
5
2
1
2
5 : 10
7
10
Union Berlín
5
2
0
3
9 : 9
6
11
Werder Brémy
5
2
0
3
8 : 10
6
12
FC Augsburg
5
1
2
2
9 : 13
5
13
1. FC Heidenheim
5
1
1
3
9 : 13
4
14
VfL Bochum
5
0
3
2
4 : 16
3
15
Borussia Mönchengladbach
5
0
2
3
8 : 13
2
16
1. FC Köln
5
0
1
4
4 : 9
1
17
SV Darmstadt
5
0
1
4
6 : 16
1
18
1. FSV Mainz 05
5
0
1
4
4 : 14
1

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (42)

Přidat komentář
Breze

Wow, Stuttgart aka forma?!

Inak 5 matchday a Guirassy uz ma 10 golov uz vidim, ako zanho buduce leto bude niekto z PL alebo PSG ponukat 100m

Reagovat
Seydou Doumbia

Sežer Guirassy vyrovnal rekord Lewíčka, oba stejně 10 branek v 5 zápasech, ale SG je lepší protože to dal ve sračka týmu.

Reagovat
andrew96

Akorát se pak třeba neprosadí ve velkém týmu.

Reagovat
Martin9719

Jeho krytí míče je obdivuhodný, navíc vytváří šance i pro ostatní. Včera měl asistenci taky. Jinak jak píše Seydou Dombia o tom, že Stuttgart jsou sračky tak s tím bych byl opatrný. Millot fantastický výkon, výborně hraje Stenzel či Stiller už vícero zápasů v nové sezoně, zajímavý je i Jeong který teď reprezentuje. Stopeři jsou za mě taky skvělí, do toho vlevo spolehlivý Ito, ve druhé půli se rozehrál i Führich který v první půli moc vidět nebyl. Lavička samozřejmě tak silná není, ale zajímavý by mohl být i třeba Undav. Hoeness rozhodně ví co dělá a výkony Stuttgartu nejsou náhoda. Samozřejmě počkejme na silnější soupeře. Ale jak už jsem psal dříve i Lipsko si 1. půli doma moc neškrtlo, pak teda přišly individuální errory a byl z toho debakl.

Reagovat
Rudnevs

Ja by som s tým nepredbiehal, je to prvých pár kôl, Stuttgart je dosť náladový tím a toto môže byť len taká chvílková forma, hoc asi je pravda, že Hoeneß tam niečím pohol.

Reagovat
Martin9719

Tak samozřejmě že nějaký ztráty asi přijdou, ale s tím jak se prezentují (viděl jsem 3 zápasy) si prostě myslím že to není náhoda. Ve spodní polovině tabulky hrát nebudou.

Reagovat
andrew96

Jojo, on Guirassy ukazoval náznaky už v minulé sezóně, jeho přínos dozadu je hodně oceňován. Na jeho místě bych ale s přestupem rozhodně nespěchal. Jednak ho to může smést, jednak dle čísel dává víc gólů, než by měl, neboli má i dost štěstí.

Že je Stuttgart sračka tým je samozřejmě primitivní názor. Na druhou stranu tam po letním exodu zůstali z hráčů, kteří si mohou v kariéře výrazně polepšit, snad jen Guirassy a Millot. Takový Stenzel je příkadem hráče, který se veze s formou. Totéž si myslím o Führichovi, bojím se, že časem z toho opět vypadne. Hoeneß je dobrý stratég, to ukazoval už v Hoffenheimu. Otázka, jestli moment překvapení nevyprchá. Ještě bych netrvrdil, že se VfB vyhne spodní polovině.

Reagovat
Rudnevs

Súhlasím prakticky so všetkým, akurát na mieste Guirassyho by som práve na ten prestup teraz kývol A to práve z dôvodov, ktoré spomínaš. Teraz sa mu darí, má formu, lepší už asi nebude a mladší tiež nie, treba to risknúť, zvlášť keď už to neni žiaden mladíček. Či by som do toho išiel aj na mieste tímu, ktorý ho kupuje, to už je iná otázka Ale Guirassy nemá čo stratiť, tam to je asi posledná šanca na nejaky top tím, možno už v to ani nedúfal.

Reagovat
vladino10

Reagovat
andrew96

Já si myslím, že lepší může být. Respektive minimálně jistější, sebevědomější (byť je zvláštní to tvrdit nyní, kdy mu tam spadne všechno).

Reagovat
MarcoBanco

Aj ja pozeram, riadne to tam sype

Reagovat
PavlíčeQ

kral harry, cisla zatim uzasny, snad mu to vydrzi

Reagovat
Amon

Bolo jasné, že si tu sranda ligu v jedinom našľapanom tíme podmaní.

Reagovat
PavlíčeQ

komentar o sranda lize nesmi chybet

Reagovat
Heresy

Kdyz to rekne typek z druhe sranda ligy tak to ma vahu

Reagovat
Martin9719

Myslíš tu sranda ligu kde musí utratit každý tým desítky milionů liber každé přestupové okno aby mohl hrát normální fotbal?

Reagovat
Rustin Spencer Cohle

Reagovat
Kincl

Lepší jak v týmu, který nikdy nic nevyhrál a ani nevyhraje.

Reagovat
Amon

Preto lebo nehrá v sranda lige.

Reagovat
vladino10

Tak aj kluby zo sranda ligy sú v lige majstrov, v súťaži, ktorú hrajú spoločne, úspešnejšie ako Tottenham

Reagovat
Amon

Tottenham vyhral európsky pohár skôr ako slávny Bayern.

Reagovat
vladino10

Krásne si to napísal - iba Tottenham a slávny Bayern

PL je kvalitná súťaž - ale povedal by som, že to je napriek tomu, že tam sú sliepičky

A k európskemu poháru - neverim, ale nestojí mi to za to, aby som to googlil. Ďakujeme za Kanea a to je tak všetko čo ma o klube typu totáč zaujíma

Proste farma pre veľkokluby nič viac nič menej.

Reagovat
Amon

Nebud ublizenecke decko. Ja o Tottenhame som sa vobec nebavil. Proste si vodi smiesnu ligu v nasliapanom muzstve. Az tak to boli co som napisal?

Reagovat
vladino10

"ja som sa o Tottenhame vôbec nebavil"

Nečudujem sa

Reagovat
Amon

Reagovat
Martin9719

Otázka co je "europský pohár" protože pokud je to obecný pojem tak Bayern už vyhrál Pohár vítězů pohárů v sezoně 66/67.

Reagovat
Amon

Tottenham vyhral Pohar Vitazov Poharov 1963

Reagovat
Martin9719

Pravda, stejně to ale nic neřeší.

Reagovat
vladino10

A dodám - Tottenham musí byť fakt mizerná destinácia, keď si z neho hráč ako Kane vydupe prestup do sranda ligy

Reagovat
Amon

Ojojo toľko urazených a slz sa dalo cakat. Take it easy

Reagovat
Martin9719

Reese - Prevjak, Ein zu Null!!

Reagovat
Martin9719

Když nemůže Tabakovič, je tu Prevljak. Bezchybný výkon to rozhodně není, ale Dardai ustálil sestavu, nebýt zranění Palka tak by Prevljak dnes možná nehrál. Leistner odehraje snad vše co letí vzduchem. Reese další lahůdková asistence. Zvedáme se...

Reagovat
Werkrider

Dneska nám strašně moc finálních přihrávek nevyšlo. Chvílemi jsem měl pocit, že hrajeme trochu laxně. Po inkasovaném gólu ale ten tým prostě zařadil vyšší stupeň. Jeden stupeň, ne že by hráli nadoraz. A ono to stačilo.

Boniface 6 gólů v 5 zápasech a je 3. v tabulce střelců, ani pes po něm neštěkne. Klobouček před Guirassym ve Stuttgartu, v takovém týmu, to je umění, hlavně aby oběma vydrželo zdraví.

Reagovat
Martin9719

Překvapuje mě kolik lidí si myslí že VFB = Guirassy a nikdo jiný.

Reagovat
Werkrider

Nevím asi přesně jak to myslíš. Chtěl jsem dát do kontextu skutečnost že má víc gólů v VfB než Boniface v B04 nebo Kane v Bayernu. Kvalitativní rozdíl v těch týmech asi bude.

Ani omylem bych neubíral zásluhy celému týmu, ale 10 gólů ma Guirassy. Skutečnost že je VfB jako tým tam kde je mě zas tak po 5 kolech nepřekvapuje.

Reagovat
Martin9719

No psal jsi že v takovém týmu je to umění, takže teď obracíš, že tě nepřekvapuje že VFB je tam kde je. Pokud je myšleno, že po Bonifacovi nikdo neštěkne jako že se o něm nemluví, tak o něm mluvil např. i Straka a předpovídal mu skvělou sezonu v jednom studiu Bundesligy. Mám pocit jestli to neříkal hned při prvním kole proti Lipsku. O Kaneovi u tebe na první dobrou řeč nebyla, ale samozřejmě že na něj se snese pozornost, protože všichni čekají jestli si angličan povede v Bayernu jako ve Spurs několik let. Mediální zájem Kane vs. Boniface zase umocňuje spíš velikost obou týmů.

Reagovat
Werkrider

Takto, dát 10 gólů v 5 zápasech v takovém týmu mě překvapuje (třeba u Kanea ne), ale to že mají tolik bodů už méně. Přeji jim to.

Reagovat
Martin9719

Tak to mě asi obojí u VFB, myšleno Guirassy i body. Ale má to svoje opodstatnění, dokonce si myslím že se prezentují podobným herním stylem jako vy v tuhle chvíli.

Reagovat
Rudnevs

Frank Schmidt z Heidenheimu prišiel po zápase za Xabim Alonsom a venoval mu svoju knižku Sympatické po takej prehre

Reagovat
andrew96

Však ty si Heidenheim oblíbíš.

Reagovat
didosh

Baden-Württemberg

Reagovat
Hyrax

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele