Anglická Premier League - preview 2. kola

20.08.2011, 08:58, aktualizováno 22.08.2011, 09:04
Previews
Ligovou premiéru před domácím publikem před sebou má Manchester United. Red Devils v prvním kole uspěli na půdě West Bromwiche Albion, nyní na Old Trafford přivítají Tottenham. Pro Spurs to bude první ligový zápas nové sezony...
Manchester United - Tottenham Hotspur  (pondělí 21:00)
Úvodní kola Premier League slibují hned několik šlágrů a pondělní dohrávka druhého kola mezi ně rozhodně patří. Tottenham, pro který to bude vinou londýnských nepokojů dokonce premiéra v letošním ligovém ročníku, totiž zavítá na monumentální Old Trafford, kde je samozřejmě stále doma Manchester United.

Velikost více než 70tisícového stánku jsem v prvním odstavci nezdůraznil náhodou. Prakticky každá výprava, jež má v "Divadle snů" sehrát své představení, se totiž před výkopem rozklepe. A Tottenham je toho zářným důkazem. Vždyť kdekoliv United neporazil celou dekádu, to dohromady v rámci všech soutěží dává 24 utkání, přičemž o vyloupení "ďábelského" svatostánku na severu Londýna sní neskutečných 22 let. V době, kdy jediný vítězný gól vstřelil Gary Lineker, bylo tedy největší hvězdě týmu Garethu Baleovi sotva pár měsíců. A tahle domácí fazóna ManUtd určitě není pouhou záležitostí jednoho soupeře - vloni na Old Trafford bodoval jedině West Bromwich.

Jestliže tedy United mají na co navazovat, takové pocity s nimi zrovna Spurs nesdílí. Sice loňský ročník zakončili dvěma výhrami, ovšem v předešlých deseti případech triumf oslavovali pouze jedinkrát. Teď se nicméně začíná nanovo a přinejmenším mimo ligový rozpis Tottenham debutoval lépe než příkladně. V předkole Evropské ligy si ve čtvrtek smlsl na Heart of Midlothian, a to ještě zrovna cestoval ven. Ani ManUtd by se výjimečně Kohouti nemuseli bát - vždyť United v minulém kole mezi tři tyče vystřelili jen jednou a jejich defenzivní val teď dost možná bude dávat do kupy věkový průměr lehce nad 20 let.

Vytrhávat ho bude akorát Patrice Evra, jehož koleno už by mělo být v pořádku. Ostřílení stopeři Vidič s Ferdinandem ovšem ne na chvíli vypadli ze sestavy vinou zranění a špatně je na tom i pravý bek Rafael. Ofenzíva MU je jinak výrazně oslabená akorát o Javiera Hernandéze.

Ve spojitosti s Lukou Modrićem se v uplynulých dnech hovořilo hlavně o přestupu do Chelsea, takže poněkud zapadla informace o jeho bolavých tříslech. Kvůli nim tvořivý Chorvat vynechal čtvrteční pohárové klání, ligová premiéra by ho však minout neměla. Na lavičce by se možná mohl objevit i Peter Crouch, určitě tam ovšem bude chybět defenzivní trio King-Gallas-Hutton.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.75 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Norwich City - Stoke City  (neděle 14:30)
Fotbalovou neděli v Premier League otevře duel Norwiche se Stokem, oba celky získaly v prvním kole bod za remízu a nyní pomýšlejí na první tříbodový zisk sezony. Nováček z Norwiche před týdnem remizoval s Wiganem, Stoke uhrál cennou dělbu bodů s Chelsea.

Norwich, to byla před prvním kolem velká neznámá. Tým, který si impozantním finišem loni zajistil druhé místo a tedy přímý postup do nejvyšší anglické soutěže, byl mnohými odborníky považován za nejsilnějšího nováčka Premier League, jenže mnozí ho zase řadili na poslední příčku tabulky. Úvodní remíza s Wiganem toho příliš nenapověděla, snad jen to, že Norwich není radno odepisovat.

Stoke je už v Anglii zavedený pojem a ať se to Villasovi-Boasovi nelíbí, jak chce, do PL prostě patří, remíza s vicemistrem z Chelsea to jen potvrdila. Navíc je čerstvě obohacen o zkušenost z účinkování v Evropské lize, tam to v prvním klání dvojzápasu odnesl Thun, jenž doma prohrál 0:1. Ještě před odvetou čeká svěřence Tonyho Pulise ligový mač s Norwichem, který manažer Potters velice respektuje.

"Od všech tří nováčků čekám velké věci, mohou zazářit a klidně jeden z nich skončí v první desítce. K Norwichi chovám velkou úctu, Paul Lambert odvádí skvělou práci. My jsme se po postupu do Premier League nějakou chvíli museli učit, přijde mi, že letošním nováčkům to trvalo kratší dobu. Čeká nás velmi obtížný duel, moc se těším," pochválil nadcházejícího soupeře Pulis.

A již zmíněný Lambert zareagoval podobně vřele. "Upřímně si nedokážu představit PL bez týmu, jako je Stoke. Nehrají jedním stylem, ale mění svůj fotbal podle toho, jak je to zrovna potřeba, to mnoho týmů nedokáže. Pulis je jedním z nejlepších manažerů v Anglii, s ním Stoke klidně může prorazit jak doma, tak v Evropě," řekl na adresu Potters.

Pulis ve čtvrtek nechal odpočívat Begoviče, Woodgatea, Pennanta a Whelana, všichni zmínění jsou však fit a měli by do zápasu zasáhnout. Po zranění se vrací Matthew Upson, ten ovšem zřejmě začne na lavičce náhradníků. Jen na tribunu se posadí Rory Delap, ten má problémy s podkolenní šlachou. Chybět budou také Fuller a Higginbotham, Norwich se bude muset obejít bez Warda a Vaughana.

Canaries si budou muset dát velký pozor na závěrečných patnáct minut utkání, právě v nich totiž Stoke zaznamenal 30% svých branek v minulé sezoně. Očekává se vyrovnaný duel, o jehož vítězi by měla rozhodnout jediná branka.
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Ruddy - Martin, Whitbread, De Laet, Tierney - Crofts, Surman, Hoolahan, Fox - Holt, Morison
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Begovič - Wilson, Shawcross, Woodgate, Huth - Pennant, Delap, Whelan, Etherington - Jones, Walters.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.25 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Wolverhampton Wanderers - Fulham FC  (neděle 15:00)
Wolverhampton na Molineux Stadium přivítá Fulham, ten si chce po remíze s Aston Villou spravit chuť výhrou nad dalším týmem z Midlands, Wolves jsou však proti a chtějí navázat na poměrně překvapivé vítězství na hřišti Blackburnu.

Svěřenci Micka McCarthyho tam před týdnem vyhráli 2:1, a to i přesto, že jako první inkasovali. Poté se však trefili Fletcher a Ward a zařídili důležité tři body, které znamenají velmi dobrý rozjezd do sezony, v níž by Wolves znovu měli bojovat o holé přežití.

Bodoval i Fulham, ten ale získal jen bod za domácí remízu s Aston Villou. Cottagers nehráli špatně, vypracovali si i dobré příležitosti ke skórování, všechny akce ovšem ztroskotaly na nepřekonatelném brankáři Villans Givenovi, a tak utkání skončilo bezgólovou plichtou.

"Domácí mají dobrý tým, ale my bereme jen výhru. Chtěli jsme jí již před týdnem, bohužel se to nepodařilo, tak máme druhý pokud v neděli, všechno ostatní by bylo zklamáním," prohlásil sebevědomě manažer Fulhamu Martin Jol.

Tomu nepomůže zraněná dvojice Simon Davies, Bjorn Helge Riise, první jmenovaný má problém s kolenem, druhý s holení. Důležitější však je jiná zpráva od klubového lékaře, po zdravotních patáliích se do sestavy vrací kanonýr Bobby Zamora. Ten pomohl Fulhamu už v utkání Evropské ligy, kde Chalupáři s přehledem zdolali ukrajinský Dněpr 3:0, ještě o kolo dříve to odnesl také Split.

Na marodce domácích lze najít tři jména, všichni tři jsou ze hry na delší dobu. Záložník Dave Edwards, jenž kvůli problémům se zády chybí již od února, se stále ne a ne vyléčit, kdo ví, jestli vůbec letos stihne odehrát ligový zápas. Vedle něj najdeme na seznamu zdravotně indisponovaných Sama Vokese a Adlene Guediouru, ten dokonce se zlomeninou kotníku odcestoval do Kataru, kde by měl podstoupit část léčby.

Měl by se hrát vyrovnaný fotbal, mírným favoritem přecijen je hostující Fulham, který po úvodní ztrátě na rozdíl od svého soupeře potřebuje zabrat a naplno bodovat.
Wolverham. - pravděpodobná sestava:
Hennessey - Johnson, Ward, Stearman, Berra - Hunt, Jarvis, Henry, O'Hara - Doyle, Fletcher
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Schwarzer - Kelly, Hughes, Hangeland, Riise - Murphy, Sidwell, Etuhu - Duff, Zamora, Dempsey
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.10 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bolton Wanderers - Manchester City  (neděle 17:00)
Nedělní program druhého kola Premier League uzavře jeden z největších šlágrů víkendu, souboj dvou lídrů tabulky. Oba celky totiž ve svém úvodním letošním představení zářily, Bolton vyloupil stadion QPR po vítězství 4:0, stejným poměrem si poradil Manchester City s nováčkem ze Swansea.

Favorit zápasu se zde hledá poměrně snadno, Citizens jsou právem řazeni do pozice největšího konkurenta United v boji o titul, což potvrdili i v pondělí přesvědčivou výhrou nad Swansea. A stejně to vidí i manažer Boltonu Owen Coyle. "Je to výborný tým, s největší pravděpodobností se bude prát o titul. Navíc získali skvělého Aguera, mají opravdu obrovskou kvalitu," pochválil soupeře. "Všeobecně se čeká, že zvítězí i nad námi, což je poměrně logické. Určitě by bylo překvapením, kdybychom Man City obrali o body, ale kdo nemá rád překvapení," dodal s úsměvem Coyle.

Ten si na úvod sezony absolutně nemůže stěžovat, jeho tým absolvoval vydařenou přípravu, když jen jednou prohrál (s Levante 0:1), jinak pokaždé zvítězil, tyto výsledky však není radno přeceňovat, soupeři byli poněkud slabšího ražení. Přesto Wanderers nepůsobili špatným dojmem a pohodu si přenesli i do začátku ligové sezony, kdy naprosto s přehledem rozdrtili QPR na jeho hřišti 4:0. "Zápas se nám povedl, byl to jeden z těch dnů, kdy vám spadne všechno, na co sáhnete, soupeři naopak nic. Teď nás určitě čeká těžší duel, i přes vysokou výhru jsme outsidery," prohlásil střelec parádní branky zpoza šestnáctky Gary Cahill.

Bolton jde do utkání s nepříjemnou statistikou v zádech, v posledních sedmi vzájemných duelech totiž hned pětkrát vyšel střelecky naprázdno. "Vím to, ale nijak mě to nezneklidňuje. Máme kvalitu na to, abychom City minimálně potrápili, nuly v kolonce vstřelených branek neřešíme," řekl Coyle.

I hosté již stihli ukázat sílu, první letošní trofej jim přesto smolně unikla, Citizens totiž ve Wembley nedokázali udržet poločasové vedení 2:0, v závěru inkasovali potřetí a z Community Shield se tak radoval městský rival, Manchester United. Už s alespoň na lavičce připraveným Sergiem Aguerem šli Citizens do zápasu s nováčkem ze Swansea a byla z toho vysoká výhra 4:0, na které se po vystřídání hlavní měrou podílel právě Aguero. Ten by nyní již měl být plně připraven a pravděpodobně poprvé v bleděmodrém dresu naskočí od první minuty.

S posilou se mohou poprvé pochlubit také domácí, z německého Wolfsburgu přišel Tuncay Sanli, ten by měl naskočit do hry v průběhu zápasu. Na rozdíl od dvou zraněných fotbalistů Boltonu, dlouhodobě mimo hru je Lee Chung-Yong, na marodce Trotters pak je ještě Tyrone Mears. Roberto Mancini naopak může počítat se všemi členy kádru, po zranění se vrací Nigel de Jong a hlavně Carlos Tévez, ten by měl začít na lavičce náhradníků.
Bolton Wanderers - pravděpodobná sestava:
Jaaskelainen - Steinsson, Cahill, Knight, Robinson - Eagles, Muamba, Reo-Coker, Petrov - Davies, Klasnič
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Hart - Richards, Kompany, Lescott, Clichy - Barry, De Jong, Touré - Silva, Džeko, Aguero
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.25 - 3.60 - 1.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sunderland AFC - Newcastle United  (sobota 13:00)
Sobotní ligový program načne severoanglické Tyne-Wear Derby, jehož účastníky jsou už po stočtyřiašedesáté Sunderland a Newcastle. Oba celky vstoupily do Premier League remízou s týmem z Big Four, Magpies uhráli bezbrankovou remízu s Arsenalem, Black Cats dokonce vybojovali bod z půdy mohutně posíleného Liverpoolu.

Rivalita mezi oběma městy daleko přesahuje meze fotbalu. Když k obrovské vášni pro tento míčový sport přidáte i fakt, že v 17.století mezi nimi došlo ke konfliktu za občanské války, čeká náš jeden z nejpeprnějších utkání celé Premier League. V historickém měřítku je na tom dosud lépe Newcastle, jež triumfoval dvaapadesátkrát, zatímco Sunderland si připsal výher o šest méně.

Domáci Mackems by rádi navázali na úspěch z předchozího střetnutí s Liverpoolem, k čemuž mají na domácí palubovce ideální příležitost. Svěřenci Steva Bruce ovšem budou muset předvést jiný výkon než v závěrečných devíti domácích zápasech na Stadium of Light, v nichž jen jedinkrát odcházeli s puncem vítězů.

Dobrá bilance červenobílé neprovází ani v předchozích vzájemných zápasech s největším rivalem. Z posledních 13 vyhráli jen jeden, může na nich navíc ležet deka z poslední návštěvy St. James‘ Park, odkud si odváželi ostudného "bůra". Ani domácí odveta v loňské sezoně nebyla z nejpovedenějších, bod za remízu 1:1 zachránil až ušmudlaným gólem Asamoah Gyan.

"Bude to pro oba týmy velký a těžký zápas. Důležitým faktorem bude, jak se hráči dokáží vypořádat s tlakem a atmosférou derby. Fanoušci tato střetnutí milují a strašně je chtějí vyhrát," řekl před zápasem manažer Sunderlandu Steve Bruce. Jeho borcům by mohl velké problémy nadělat Shola Ameobi - expert na Tyne-Wear derby, když v 10 zápasech nastřílel 6 branek. "Umí si v těchto zápasech poradit, už tu žije dlouho a zná skvěle prostředí i význam duelu. Bude pro nás důležitým hráčem a nastoupí v základní sestavě," odkryl zlomek taktiky šéf Newcastlu Alan Pardew.

Co se týče zdravotního stavu v obou táborech, jsou na tom kluby zhruba podobně. Alan Pardew bude postrádat Hatema Ben Arfu, ve stoprocentním stavu není ani trio Shane Ferguson, Danny Guthrie a Steve Harper. Sunderland postrádá dlouhodobě zraněného Fraizera Campbella a Bena Gordona, ze zranění stehenního svalu by se naopak mohl dát do soboty do pořádku John O’Shea, jenž posílil řady klubu v létě z Manchesteru United.
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Bardsley, Brown, Ferdinand, Richardson - Elmohamady, Colback, Cattermole, Larsson - Sessegnon - Gyan
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Krul - R.Taylor, Collocini, S.Taylor, Simpson - Gutierrez, Tiote, Cabaye, Barton - Ameobi, Obertan
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.25 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Arsenal FC - Liverpool FC  (sobota 13:45)
Do nové sezony odstartovaly stejným způsobem, pouhou remízou, a přesto jsou jejich příběhy tak odlišné. Zatímco Liverpool jen potřebuje čas na sehrání zbrusu nové záložní řady, o Arsenalu nejspíš už nyní můžeme prohlásit, že se nachází v největší krizi za poslední léta.

Už je to 11 let, co Titi Camara naposledy vystřelil Liverpoolu vítězství na půdě Gunners. Za normálních okolností by možná toto zaklínadlo fungovalo, dnes však zní poněkud prázdně. Kanonýři jsou bez kapitána, v minulém kole přišli o svou jedinou výraznou posilu jménem Gervinho a dodatečný trest pak stihl také jediného ostříleného štítového záložníka Songa. K tomu chybí Wilshere a Nasri je jednou nohou v Manchesteru. S takovou se hned na první pohled zdá, že je mužstvo v rozkladu. A nevyvrátil to ani první duel předkola Ligy mistrů s Udinese, v němž se Arsenal nechal dokonale přehrát. Svá první domácí vystoupení nicméně Wengerovi svěřenci obvykle zvládají. Čtyři poslední vyhráli a neporaženi zůstávají od roku 2001.

Liverpool je na pohled v obdobné pozici, třísla totiž stále trápí Stevena Gerrarda. Zdání však klame. Na jeho post se totiž tlačí Charlie Adam, do středu zálohy se pomalu zapracovává i Jordan Henderson a novou krev do žil vlil Reds také Stewart Downing. Liverpool tedy ve skutečnosti ztrátou své ikony až tak netrpí.

Vždyť má například Suáreze, který se v dobrém světle prezentoval hned v prvním kole. A taky vloni červení vyvázli s nejlepší "Big Four" vizitkou - ze šesti zápasů opanovali rovnou polovinu a celkem posbírali 11 bodů. V minulém utkání na Emirates Stadium spolu mimochodem oba celky remizovaly a tento zápas tenkrát vešel do dějin nejpozdnějším gólovým zápisem v historii Premier League. Na Persieho gól z osmé minuty nastavení totiž Kuyt zareagoval ještě o čtyři minuty později.

O napěchované marodce Arsenalu se toho už napsalo ažaž, takže jen ve zkratce: k distancovanému duu Gervinho-Song se řadí Kieran Gibbs s Jackem Wilsherem a nejisté jsou případné starty Rosického, Djouroua a Traorého.

Steven Gerrard, jak už bylo řečeno, pokračuje v rehabilitaci svých problematických třísel. A bude dost možná jedinou vážnou absencí Dalglishova souboru. Glen Johnson se totiž patrně vrací po letním marodění s kolenní šlachou.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.25 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Aston Villa - Blackburn Rovers  (sobota 16:00)
Jedním z šesti sobotních zápasů druhého kola bude souboj mezi domácí Aston Villou a Blackburnem Rovers. Zatímco Villans jdou do souboje alespoň s bodem za remízu 0-0 na půdě Fulhamu, svěřenci Steva Keana doma překvapivě podlehli Wolverhamptonu 1-2 a mají tak co napravovat.

Blackburn trápila pro první kolo velká marodka. Z různých důvodů scházel Gael Givet a hlavně stoperská dvojice Christopher Samba a Ryan Nelsen. Bez Samby loni Rovers z pěti zápasů tři prohráli a stejný osud je potkal i proti Wolves. Na dnešní střetnutí už by obě klíčové osobnosti týmu měly být k dispozici.

Opačný osud možná potká největší posilu Aston Villy letošního léta, irského brankáře Shaye Givena. 35letý brankář se po trápení na lavičce v Manchesteru City konečně dočkal vysvobození a získal angažmá pod Alexem McLeishem, v němž může opět dokázat, že patří k naprosté světové špičce na svém postu. Na utkání s Blackburnem však možná připraven nebude, jelikož si přivodil menší problém s tříslem v úvodním kole Premier League.

Favoritem budou zřejmě domácí, čemuž napovídá také vzájemná bilance z posledních dvou let. V nich se oba celky střetly hned desetkrát (!) a šestkrát se radovali birminghamští, zatímco Rovers jen třikrát. Potkali se i na letošní předsezónní přípravě v Hong Kongu a i tam odcházeli ze semifinále Barclays Asia Trophy spokojenější po výhře 1-0 Villans.

O zraněních jste se již něco dověděli výše, avšak aby byly informace kompletní, Aston Villa bude postrádat obránce Carlose Cuellara, jenž se stále nevykurýroval ze zranění kolene. Horší pozici mají hosté, jež se musí obejít bez dvojice Emerton - Givet. O dvojici stoperů zmíněných v předchozím textu se rozhodne až před samotným utkáním.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.50 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Everton FC - Queen's Park Rangers  (sobota 16:00)
Druhé kolo Premier League bude důležité pro oba soupeře tohoto duelu. Zatímco nováček soutěže Queens Park Rangers by úvodní duel nejvyšší anglické soutěže nejraději vymazal z análů, Everton do něj kvůli nepokojům v ulicích Londýna vůbec nenastoupil. Oba kluby tak do vzájemného měření sil nastoupí s nulou na bodovém kontě.

Favoritem je určitě liverpoolský klub, nicméně hosté po mizerném výkonu a porážce 0-4 s Boltonem na vlastním stadionu potřebují trošku udobřit své fanoušky. Zavelet ke zlepšení nutí také zajímavá statistika. Podle ní totiž už dva roky neprohrál nováček úvodní dva zápasy sezony, a když se tak posledně stalo (WBA, 2008/09) klub se v elitní britské soutěži neudržel.

Proti ovšem bude stát sedmý tým loňské sezony a dost možná černý kůň na umístění mezi elitní čtyřkou, jenž bude čekat na zaváhání některého z manchesterských či londýnských klubů. Everton před sezonou udržel pohromadě všechny opory a zaměřil se spíše na stabilizaci kádru, což by svěřencům Davida Moyese mohlo pomoci více, než bezhlavé utrácení.

Pro poslední vzájemné střetnutí obou soupeřů se musíme vrátit až do dubna roku 1996. V historii se pak setkali jen osmkrát a hned pět zápasů vyhráli QPR, Everton dvakrát, jednou se pak body dělily. Utkání je příslibem přestřelky, jelikož průměr vstřelených branek v celkovém historickém účtování je vysoce nadprůměrný - 4,3 gólů na zápas.

Toffees budou při svém vstupu do Premier League postrádat dvojici záložníků, Seamuse Colemana nepustí do utkání problémy s vazy v kotníku, Diniyar Bilyaletdinov zase zůstává suspendován po červené kartě z minulé sezony. QPR nebudou moci využít služeb Keirona Dyera - letní posila se zranila hned v sedmé minutě prvního kola. Za postranní čarou zůstanou i dlouhodobě zranění útočníci Mackie s Hulsem a vykartovaný obránce Clint Hill.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Howard - Neville, Jagielka, Heitinga, Baines - Osman, Fellaini, Rodwell, Arteta - Cahill - Saha
Queen's Park Rangers - pravděpodobná sestava:
Kenny - Gabiddon, Hall, Gorkšs, Orr - Campbell, Faurlin, Derry, Taarabt - Helguson, Bothroyd
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.25 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Swansea City - Wigan Athletic  (sobota 16:00)
O jeho soužití se Swansea by se dala napsat snad celá kniha, teď ovšem Roberto Martinez na Liberty Stadium přijíždí v pozici manažera Wiganu. Shodou okolností tedy právě on jako první lodivod soupeře pokřtí "prvoligový" stánek ve Walesu. Přivítání nicméně nemůže čekat dvakrát přívětivé.

Před osmi lety, s Martinezem v záloze, si Swans díky výhře nad Hullem v posledním kole zachránili kůži. Málem už opouštěli ligové vody a padali do konference. Pak, v únoru 2007, Martinez na dva roky převzal otěže klubu coby manažer a položil stavební kámen pro loňský postup mezi smetánku - mužstvu vtiskl jasnou atraktivní tvář a hned první sezonu ho dovedl do druhé nejvyšší soutěže. Odtamtud už tým skrz složité play-off vyvedl Brendan Rodgers, zatímco "jidáš" (jak fanoušci Swans Španěla častovali během loňského pohárového měření sil) na poslední chvíli pracně zachraňoval své Latics. S nimi je v rámci Premier League už pětkrát v řadě neporažen - i proto se nakonec Wigan mezi elitou jakoby zázrakem udržel. Teď však nemůže tušit žádnou snadnou bitvu.

"V ideálním světě by se mi dostalo dobrého přivítání od fanoušků, kteří ocení, co jsem udělal. Ale nemyslím si, že to tak funguje," obává se teprve 38letý manažer a zároveň na toto téma vtipkuje, "v první řadě tři body, potom vlastní bezpečí." V sobotu mu nicméně do žertu těžko bude, ačkoliv i Brendan Rodgers v týdnu nabádal diváky, aby Martineze na "domovské půdě" uvítali vřele. Minimálně hráči navíc budou chtít odčinit debakl od Manchesteru City (0:4) - nejlíp právě v zápase, který se prvně v historii Premier League odehraje vně Anglii.

Oba celky spolu již odehrály 19 utkání, ani jedno z nich se ovšem neuskutečnilo v rámci první ani druhé ligy. V posledních případech bývala zpravidla úspěšnější domácí strana. Wigan pak zvládl loňský duel v Carling Cupu (2:0) a z vítězství se radoval rovněž ve všech třech zápasech, které se konaly během let zakončených číslovkou 1. A to se souhrnným skóre 9:1.

Swansea by v sobotu měla být silnější. Kapitán Garry Monk možná ještě své bolavé chodidlo vyléčit nestihne, avšak levému bekovi Neilu Taylorovi už ve startu nic bránit nebude. Třízápasový distanc si poctivě odseděl. Na druhé straně nejspíš zatím nebude fit Gohouri, jehož trápí lýtkový sval, a jenom na Martinezovi pak bude záležet, jestli dá šanci ještě ne zcela zdravému Rodallegovi.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.35 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Chelsea FC - West Bromwich Albion  (sobota 18:30)
Úvod sezony Chelsea rozhodně nevyšel podle představ, a tak ve druhém ligovém duelu proti West Bromu neberou svěřenci manažera Andreho Villase-Boase nic jiného než tři body. Před domácím publikem bude ztráta nepřípustná. Baggies na Stamford Bridge nemají co ztratit.

První zápas proti Stoke skončil jen remízou 0:0 a Chelsea si jistě dokázala představit lepší začátek. Jediným pozitivem tak pravděpodobně byl výkon Fernanda Torrese, který opět ukázal několik záblesků svého umění, kvůli kterému ho Blues kupovali, ale které na jaře nepředváděl.

Proti WBA si odbude na manažerské lavičce debut na Stamford Bridge Andre Villas-Boas, který již bude moci počítat s novou akvizicí, mladým útočníkem Romelem Lukakuem. Špatná zpráva ovšem přišla z brány, kde se poranil vazy Petr Čech a chybět bude tři až čtyři týdny. To znamená, že si mezi tři tyče bude muset stoupnout jeden z dvojice Hilário - Turnbull.

Ani jeden není zrovna známkou jistoty, ale proti West Bromu by neměl být brankář tolik potřeba. Obzvlášť pokud Chelsea zopakuje loňský duel, tehdy to byl první zápas sezony a Blues přejeli Baggies na Stamford Bridge 6:0, hořký návrat pro Albion. Celkově se WBA proti Chelsea nedaří, v deseti ligových zápasech desetkrát prohrálo, v sedmi zápasech dokonce ani West Brom neskóroval. Proto se Chelsea nemusí o brankáře tolik obávat.

Ačkoliv je West Brom pod Royem Hodgsonem hodně nepříjemným soupeřem, bude přesto Chelsea favoritem. WBA opět nepřál los, loni začínalo proti Chelsea, letos proti Manchesteru United a hned druhý zápas opět Chelsea. Navíc není jisté, jestli bude moci Hodgson použít klíčového útočníka Odemwingieho, jenž kvůli poraněnému kotníku vynechal i první duel. Mimo hru je také Jerome Thomas.

Zmínit ještě můžeme také Roberta Di Mattea, jenž ještě loni vedl jako manažer právě West Brom, ale pak byl odvolán, nahradil ho Hodgson a Di Matteo nakonec zamířil asistovat Villas-Boasovi do Chelsea. Právě od něj tedy mohli Blues získat cenné informace o soupeři.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.75 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bolton Wanderers11004:03
 Manchester City11004:03
3.Wolverhampton Wanderers11002:13
 Manchester United11002:13
5.Sunderland AFC10101:11
 Liverpool FC10101:11
 Norwich City10101:11
 Wigan Athletic10101:11
9.Stoke City10100:01
 Chelsea FC10100:01
 Newcastle United10100:01
 Aston Villa10100:01
 Fulham FC10100:01
 Arsenal FC10100:01
15.Everton FC00000:00
 Tottenham Hotspur00000:00
17.Blackburn Rovers10011:20
 West Bromwich Albion10011:20
19.Queen's Park Rangers10010:40
 Swansea City10010:40

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1759)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele