14. kolo
09.12.2023 15:30 CET
3 : 1
(1:0)

Reportáž

Radost hráčů Unionu (© AFP)

Union dosáhl prvního triumfu od konce srpna. K zisku tří bodů proti Gladbachu zavelel Volland

Union Berlín se vyhoupl z posledního místa tabulky díky vítězství 3:1 nad Mönchengladbachem ve 14. kole Bundesligy. Die Eisernen nastoupili proti Hříbatům ve velkém nasazení a ve 24. minutě se jim aktivita vyplatila, když vybojovali pokutový kop. Penaltu s přehledem proměnil Kevin Volland, pro něhož šlo teprve o druhou branku po návratu do Německa. Na gól zkušeného útočníka ve druhé půli navázali jeho spoluhráči dalšími dvěma zásahy, a oslavili tak první výhru po více než čtyřech měsících. Tomáš Čvančara odehrál v dresu hostů 81 minut, Alex Král cestu k tříbodovému zisku svého celku sledoval jen z lavičky.

Poté, co byl zápas s Bayernem minulý víkend kvůli hustému sněžení odložen, měl nový kouč Unionu Berlín Nenad Bjelica spoustu času na práci s týmem na tréninkovém hřišti, kde se pokoušel hráče nastartovat. Die Eisernen v prvním souboji chorvatského trenéra v Lize mistrů uhráli remízu 1:1 s portugalskou Bragou, jeho úkolem však bylo zlepšit výkony v Bundeslize, kde se červenobílí nacházeli na úplném dně. Tentokrát je ale nečekal jednoduchý úkol, jelikož Mönchengladbach prohrál za poslední dva měsíce jen dvakrát.

Delší odpočinek domácím prospěl, neboť se na svého soupeře vrhli velmi aktivně. Už v první minutě se prosadil Volland, ovšem se nacházel v ofsajdu, a tak se nemohl z gólu radovat. Die Eisernen drželi balon na svých kopačkách častěji, ale nedařilo se jim prokombinovat až k zakončení. Jedno z mála přišlo v 21. minutě, kdy si Kevin Behrens šikovně naběhl, ale při pokusu o lob mířil příliš vysoko. Snahy se vyplatily o chvíli později, kdy rozhodčí nařídil penaltu proti Gladbachu po hře rukou. K pokutovému kopu se postavil Volland a střelou do protipohybu brankáře poslal Union do vedení. Po této brance berlínský celek sundal nohu z plynu, avšak hosté toho nedokázali využít.

Domácí začali i druhou půli takřka perfektně. Volland se vrhl s míčem do vápna a pokusil se znovu skórovat, brankář Moritz Nicolas však předvedl skvělý zákrok proti ráně z úhlu. Tak dobře se mu nicméně nevedlo vzápětí, kdy se do odraženého míče opřel Benedict Hollerbach a zpoza vápna se trefil pumelicí přesně k tyči. Definitivní razítko na vítězství mohl už po chvíli přidat mladý střelec Unionu, ale ve velké šanci tváří v tvář gólmanovi netrefil bránu. To se povedlo až v 75. minutě Mikellu Kaufmannovi, jenž obešel několik protihráčů a poté se trefil přesně k tyči. Gól naděje vstřelil vzápětí hlavou Alassane Pléa. Do konce zápasu ovšem už Hříbata udeřit nedokázala.

Union Berlín tak prolomil ligové trápení a doma získal plný počet bodů. V následujícím kole se 16. prosince střetne s Bochumí. Gladbach změří o den později síly s Brémami.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Matoušek

Komentáře (1)

Přidat komentář
oli9

2:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele