2. kolo
25.08.2023 20:30 CET
5 : 1
(0:1)

Reportáž

Oslavy hráčů RB Lipsko (© AFP)

Stuttgart se v poločase sesypal. Kanonádu Lipska dirigoval po změně stran skvělý Simons

Stuttgart prohrál v Red Bull Areně v rámci předehrávky druhého kola Bundesligy s Lipskem 1:5. Vše ale pro "Šváby" vypadalo zpočátku velmi dobře, po prvním poločase totiž zásluhou Serhoua Guirassyho vedli a měli našlápnuto k historické výhře nad celkem ze Saska. Ve druhé půli šlo ovšem o koncert ze strany domácích, jehož předehrou byla chyba v rozehrávce hostů, po které skóroval dotírající Benjamin Henrichs. Hlavním frontmanem se však stal nově příchozí Xavi Simons, který si kromě přesného zásahu připsal i dvě asistence.

"Švábové" zažili snový start do nového ročníku, když před vlastními fanoušky rozstříleli Bochum 5:0. Do duelu s Lipskem museli ovšem vstupovat s velkým respektem, jelikož jej ve své klubové historii nikdy neporazili, a v 10 vzájemných střetnutích dokonce vstřelili v součtu pouhé tři branky. "Býci" jistě chtěli tuto působivou šňůru prodloužit, zvlášť když v prvním kole padli s Leverkusenem 2:3, a bodové konto tak měli stále na nule.

První zajímavá příležitost byla v Red Bull Areně k vidění po sedmi minutách hry, když se Chris Führich rozhodl z hranice šestnáctky prověřit pozornost Janise Blaswiche, jenž vyrazil míč jen před sebe, dorážející Guirassy však branku Lipska přestřelil. Na druhé straně hřiště se o otevření skóre pokusil Loïs Openda, jeho přízemní pokus ale prolétl pouze vedle brankové konstrukce.

Stejným výsledkem skončilo o několik chvil později rovněž zakončení Xavera Schlagera, a ze vstřelené branky se tak až ve 35. minutě radoval aktivní Guirassy, který po přihrávce Atakana Karazora potrestal zaváhaní v rozehrávce soupeře. V nastaveném čase se v dobré pozici znovu ocitl Openda, tentokrát ale pohotově zakročil Alexander Nübel.

Německý brankář vytáhl další výborný zákrok krátce po změně stran, když se k hlavičce v pokutovém území dostal Willi Orbán. V 51. minutě už ale hosté tlaku soupeře neodolali a nedůraznou zpětnou přihrávku Dan-Axela Zagadoua přečetl Henrichs, jenž srazil Nübelův odkop do branky Stuttgartu.

Jen o chvíli později skórovali "Býci" podruhé, gól Opendy však kvůli těsnému ofsajdu odřekl VAR. Lipsko i přesto pokračovalo v nastoleném tempu a po hodině hry bylo odměněno regulérní trefou, když se z otočky prosadil Dani Olmo.

Pouze o tři minuty později pak přidal další přesný zásah neúnavný Openda, který si na zadní tyči našel centr Davida Rauma. Gólové hody pokračovaly i nadále a na listinu střelců se v rychlém sledu stihli zapsat také Kevin Kampl a talentovaný Simons.

Lipsko po skvělé druhé půli skolilo namotivovaný Stuttgart a připsalo si první body v nové sezoně. Výhru se pokusí potvrdit 3. září na půdě Unionu Berlín. Stuttgart o den dříve přivítá Freiburg.

Autor: Livesport.cz / Marek Tomaštík

Komentáře (1)

Přidat komentář
DidusIneptus

Hlavní město Saska není Lipsko, nýbrž Drážďany! Tak jako hlavním městem Hessenska není Frankfurt nýbrž Wiesbaden, a tak jako hlavním městem Severního Porýní Vestfálska není Kolín n. Rýnem ale Dusseldorf. Proč to píšu? Protože někteří TV fotbaloví komentátoři tvrdí něco jiného!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele