34. kolo
27.05.2023 15:30 CET
2 : 2
(0:2)

Reportáž

Karim Onisiwo (© AFP)

Dortmund prohospodařil příležitost dekády, když s Mohučí jenom remizoval

Sobota 27. května 2023 se měla do historie klubu zapsat zlatým písmem. Poprvé od sezony 2011/2012 Borussia sahala po mistrovském titulu. Před finálním kolem měla situaci ve svých rukou. Stačilo jediné: porazit v domácím Signal Iduna Parku Mohuč, které už prakticky o nic nešlo.

Na začátku zápasu byli aktivnější domácí. Donyell Malen však mířil vedle. První velice důležitý moment se odehrál po čtvrthodině hry. Edimilson Fernandes centroval od rohového praporku na bližší (levou) tyč, kam si naběhnul sváteční střelec Andreas Hanche-Olsen, který hlavou zaznamenal svou první branku v sezoně - 0:1.

Druhý velice důležitý moment přišel na pořad odpoledne po 180 sekundách. Dominik Kohr ve vlastní šestnáctce podkopnul Raphaëla Guerreira, což si rozhodčí Marco Fritz ověřil u videa a zpětně nařídil penaltu. Sébastien Haller ji kopnul tak ležérně, že nechal vyniknout Finna Dahmena. A další pohroma pro BVB už číhala za rohem.

Ve 24. minutě centroval z levého křídla před bránu Lee Jae-sung. Karim Onisiwo si našel prostor mezi dvěma obránci. Gregor Kobel stačil míč pouze zpomalit, takže se ve spolupráci s tyčkou stejně dokutálel za čáru - 0:2. V Signal Iduna Parku, kde se tísnilo 81 tisíc diváků, zavládlo v ten moment skoro úplné ticho.

O snížení se pokusil Julian Brandt, jenže to by si musel najít lepší pozici. Ten samý hráč se osmělil znovu v nastaveném čase úvodního poločasu, leč ztroskotal na Dahmenovi. Krátce předtím minul Raphaël Guerreiro, kdežto nedlouho potom neslavil úspěch se svým pokusem Mats Hummels, který se stal bundesligovým šampionem jak v dresu Dortmundu, tak Bayernu.

Vysněný kontaktní gól tedy do poločasové pauzy nepřišel. Zato po změně stran se náskok mohl ještě navýšit, kdyby si Kobel neporadil s šancí Lee Jea-sunga. Brandt si v 53. minutě myslel, že by mohl soupeřova gólmana zaskočit střelou zpoza velkého vápna. Nezadařilo se, zatímco při další akci orazítkoval Onisiwo tyčku.

Následně na zadní tyči vyplaval Haller, jenže kvalitní centr zdaleka nezasáhnul podle představ. Youssoufa Moukoko poté cílil vedle, takže snížení zajistil Raphaël Guerreiro až v 69. minutě, protože zakončil parádní kombinaci střelou ze čtrnácti metrů, která se otřela o levou tyč - 1:2. Avšak tohle bylo pro domácí pořád málo.

Teprve potom o sobě dal vědět Marco Reus, ale v obou případech mu scházela přesnost. Borussia pak přišpendlila die Nullfünfer na vlastní polovině a muselo ji mrzet, že Giovanni Reyna dobrou možnost zahodil. Také Hummelsovi chyběl při zakončení hlavou malý kousek. Moukoko si další zářez na pažbu rovněž nepřipsal, Hallerův gól byl z ofsajdu. Teprve pak si parádně obhodil protihráče Niklas Süle a díky teči alespoň vyrovnal. Na víc už Terzićovu výběru nezbyl čas ani prostor.

Autor: Tomáš Kordík / kicker.de

Komentáře (4)

Přidat komentář
DidusIneptus

Dortmund - Mohuč 2:2

Reagovat
Elmas

snad 4:0

Reagovat
DidusIneptus

Stačí 1:0 a budeš spokojen

Reagovat
DidusIneptus

Předčasné oslavy ze zisku mistrovského titulu resp. z postupu do vyšší soutěže se nekonaly jen v Dortmundu, ale i v Sandhausenu viz HSV, a i ve Wiesbadenu (domácí Wehen). Dramatický závěr všech tří německých profesionálních fotbalových soutěží.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele