14. kolo
04.12.2021 18:30 CET
2 : 3
(1:2)

Reportáž

Robert Lewandowski (© AFP)

Rozčílený Dortmund! Derby s Bayernem prohrál, rozhodl z penalty Lewandowski

Slavný Der Klassiker napsal svou další kapitolu. A bezpochyby pořádně zajímavou. Hlavním faktem je vítězství Bayernu, už sedmé v rámci tohoto prestižního měření sil od listopadu roku 2019. Dortmund každopádně může prožívat pocity křivdy. Nebyl horším celkem, možná že si nějaký bodový úspěch přece zasloužil. Pořádně přitom spílal rozhodčímu Felixovi Zwayerovi.

Snad pouze tři účastníci tohoto utkání si dění na trávníku vyloženě neužívali. Tím jedním byl právě německý arbitr a jeho kolegové, s jejichž verdikty hlavně domácí v několika případech výrazně nesouhlasili. Tím druhým byl dortmundský stoper Mats Hummels, který byl u všeho podstatného, bohužel pro BVB v negativním slova smyslu. A tím třetí nečekaný návštěvník.

Lépe řečeno návštěvníci, tedy ti zvířecí, kteří se dostávali pod drobnohled televizních kamer, byť je dění na hřišti vůbec nezajímalo. Skupina holubů vůbec nedbala na skutečnost, že se na něm odehrává tuhá bitva. Mnohokrát se připletli sveřepí opeřenci do hry. A když se dostali divákům na oči vůbec poprvé, přišla na řadu rozhodující proměněná penalta Lewandowského.

Do té chvíle se konal strhující, vyrovnaný boj, který nabídl hned čtyři branky. Pak do utkání zasáhl VAR. Zwayer se jal podívat na video, protože si nevšiml, že bránící Hummels zahrál ve vlastní šestnáctce rukou. Nešikovně, ale přece. Jeho následný ortel byl jasný a ukázal na pokutovou značku. A v 77. minutě polský útočník, zřejmě na hraně pravidel fotbalu, skóroval.

Tenhle moment prostě neustál psychicky domácí stratég Marco Rose, který za své vehementní protestování inkasoval žlutou kartu, a protože už jednu v 55. minutě obdržel, byl vyloučený. I přesto, že jeho tým dřel nadoraz i během deseti minut nastavení, které bylo nařízeno za dlouhé ošetřování domácího záložníka Brandta a hostujícího obránce Hernándeze, stav již nesrovnali.

Problémem bylo, že v době, kdy byl stav ještě nerozhodný, se Borussia dožadovala nařízení penalty v její prospěch. A možná oprávněně, Hernández si v pokutovém území vůči Reusovi nepočínal v rukavičkách. K bezprostřední použití píšťalky ale nedošlo, VAR též mlčel. Stejně jako v případě žluté karty Lewandowského, který v 87. minutě ošklivě přišlápl Bellinghama.

Pravda má ovšem v tomto ohledu dvě stránky mince. U případné penalty z 53. minuty mohl být zároveň předtím v ofsajdu Haaland, jenž právě vysunul do šance Reuse, čili celá akce by se v případě jeho usvědčení stejně vracela zpět. A Lewandowski určitě není typem hráče, byť trefil soupeře kopačkou do lýtka, který by fasoval pravidelně červené karty za podobné činy.

Pravděpodobně se Dortmund až příliš soustředil, především ve druhém poločase, na výkony sudích. Přitom svěřenci kouče Juliana Nagelsmanna působili zranitelně poté, co se Haaland trefil ve 48. minutě parádně ke vzdálenější tyči. Mohli svého protivníka dorazit, možnosti na jeho pokoření si tvořili s pravidelností. Bayern každopádně dokázal udeřit v pravou chvíli.

První půle nabídla několik tutovek. Tu první v 5. minutě proměnil Brandt po dlouhém centru zleva od Bellinghama. Záhy však pořádně zachyboval Hummels, po jehož mizerné rozehrávce zacílil po brejku Lewandowski. A krátce před obrátkou se od Hummelse po odkopu Raphaëla Guerreira odrazil míč ke Comanovi, jehož střela, tečovaná ještě Reusem, zaplula do branky.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, kicker.de

Komentáře (26)

Přidat komentář
smazaný uživatel

5,34-5,88. To by mohlo.

Reagovat
Rich

2-3

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Heresy

Reagovat
Heresy

1:3

Reagovat
Rich

Krása, není lepší pohled, než vidět poskakovat a brečet Dortmund.

Reagovat
smazaný uživatel

prave pre taketo komenty nefandim bayernu

Reagovat
Rich

Dortmund nedokáže zkousnout s Bayernem nikdy porážku, ale faktem je, že ať penalta platí nebo ne, tak se nemohou divit, že rozhodčí jim vše nežral... Vždyť ten mladý fouňa z Anglie padal, jak se dalo... Reus padl v pokutovém území s minimálním kontaktem... A jako penalta proti Dortmundu? Jako vytvořil jí Hummels, nechápu, jak tak zkušený obránce může dělat kiksy... Za mě přísná penalta, ale prostě pohyb ruky tam byl, loket není rameno...

A jinak každý má právo na svůj názor. Já zase nefandím jiným týmům... A vsadím se, že kdyby zápas dopadl opačně, tak by někdo podobný názor napsal taky... Je to rivalita fanoušků a radost z výhry...

Reagovat
Centrofixka

Určite sa mala pískať pencla za faul na Reusa, Zwayer dlhodobo nepíska objektívne na Westfalenstadion, už pred zápasom sa o tom všade písalo

Reagovat
Rich

Ta penalta za mě byla sporná na Reuse, na druhou stranu od Hernandeze malé zaháknutí tam byl, na straně druhé bylo vidět, jak Reus schvalně se nohou podkopl... Nejsem sudí, to že to píská sudí, o kterým jsem četl, že bral úplatky, tak za mě šok... Ale jinak než rozhodčího bych řešil Hummelse, protože, co zákrok, to minela, dokonce si mohl dát vlastní gól... Ale zase neboj, mi máme dřeváka Tolissa, budu rád až bude pryč, místo toho, aby přihrál úplně volnému Daviesovi, tak to blbec kopne dva metry mimo bránu...

Reagovat
Thimpu25

tohle je příspěvek, který snese diskuzi... v tom nahoře je především plno arogantnosti, kvůli které je opravdu velmi těžké fandit Bayernu dlouhodobě

Reagovat
smazaný uživatel

Munchen hral v 12 Cvajer MOTM, ale to som tusil uz ked som videl kto to bude piskat

Reagovat
smazaný uživatel

Herr Zwayer je Bavorák??

Reagovat
Kolarik12

No nevím, ale pokud někdo říká tomuto, že byl zápas ovlivněnej, tak si vzpomeňte na zápasy, kdy se během devadesáti minut stihly uznat dva goly z offsidu, neodpískat dvě jasné ruky ve vápně a naopak odpískat penalta za naprosto teatrální pády a že takových zápasů nebylo málo. Jestli je nějaká věc, která byla v tom zápase diskutabilní, tak to byl zákrok na Reuse. Ale rozhodně bych tomu neříkal jasná penalta. Prostě bych řekl, že někteří rozhodčí by to odpískali, ale rozhodně Zwayer není ten jedinej rozhodčí, kterej by to neodpískal. Loket Hummelse naprosto jasnej, takže tady absolutně nechápu, že se někteří čertí, že se kopala penalta. Spíš by se měli v Dortmundu zamyslet, jestli Hummels má ještě na základ, protože ten zápas jim neprohrál Zwayer, ale právě Hummels.

Reagovat
Kolarik12

Ještě doplním, že se mohli stejně jako kvůli Reusovi rozčilovat i v Bayernu, když dostal Lewa opět od Hummelse naprosto jasně loktem do obličeje ve vápně a taky se žádná penalta nepískala. Prostě takový momenty se v zápasech dějí a samozřejmě, že pak na ně poukazují ti, kteří z toho zápasu vyšli jako poražení.

Reagovat
Rich

Správně řečeno a napsáno. Taky si myslím, že zákrok na Reuse je diskutabilní, Hummels jasná ruka. A jako upřímně taky jsem se divil, Dortmund v prvních 8 minutách jasně lepší, ale prostě co pak Hummels vytvořil za šanci? Neskutečný, takovou chybu jsem neviděl dlouho... Hummels nemá už na to, je za zenitem jako Boateng minulou sezonu, ostatně byl téměř u všech gólů v tomto zápase a prostě i si jeden mohl dát sám... Hráč na lavičku do základu proti kvalitnějším týmům určitě ne.

Jinak souhlasím i se zákrokem na Lewu na začátku prvního poločasu, taky se nic nepískalo a bylo to hodně blízko brány... A myslím, že to vyrobil Meniuer, prostě frajer měl dostat žlutou a Bayern měl kopat volný přímý kop...

Reagovat
Kolarik12

Psal jsem o jiném zákroku. Na začátku zápasu Lewa nabíhal ve vápně a Hummels mu při bráněni dal zdůrazňuji neúmyslně loktem do obličeje. Ale i takové neúmyslné zákroky ve vápně jsem viděl nespočetněkrát odpískat. Ať už to byly takové lokty v obličeji nebo třeba nechtěné nakopnutí od obránců při odkopech míčů do bezpečí z pokutového území. Takže jak jsem psal, jsou to diskutabilní situace, které jeden rozhodčí odpíská a druhý zase ne. Kdyby včera Dortmund prohrál o dva tři goly, tak se dneska nic neřeší a naopak, kdyby prohrál Bayern, tak zas prskáme my, třeba zrovna kvůli tomu zákroku Hummelse na Lewu. To je prostě fotbal...

Reagovat
Centrofixka

Minimálne mal Zwayer zvážiť WAR pri zákroku na Reusa, Hummels mal zakrytý výhľad, myslím, že Bellingham vyskočil s ním, chcel hrať hlavou, nebol v tom úmysel, nesúhlasím, že to bola jasná penalta. Hummels hral zle, ja ho neobhajujem, v podstate prehral ten zápas, ale výkon rozhodcu bol včera na disciplinárne riešenie.

Reagovat
Ferragamo7

Trochu ťa vyvediem z omylu-rozhodca pri ruke vo vápne nerieši či bola, alebo nebola úmyselná-pretože za úmyselnú ruku musí dať z fleku červenú.Pre rozhodcu musí byť podstatné,či sa nachádza ruka v neprirodzenej polohe od tela a tiež by mal rozlíšiť,kde presne lopta ruku zasiahne.V tomto prípade lopta pristála v oblasti lakťa a Hummels ju ani omylom nemal pri tele,práve naopak.Takže ak rozhodca striktne dodrží literu pravidiel,ani inú možnosť nemal,ako pískať penaltu,toto si obháji kedykoľvek.

Ak by som pískal tento zápas ja,tak by som za túto ruku penaltu nepískal,posúdil by som to citlivejšie,pretože to bolo dosť ďaleko od bránky,lopta po odraze smerovala preč od bránky.Iné by bolo,keby Hummelsa trafí ta lopta pri strele na bránku,to by bola jasná penalta.Veľmi prísne nariadená,ale ako som písal,rozhodca si to obháji bez problémov.Blo tam viacero sporných momentov na obidvoch stranách,ale Dortmund je v zápasoch z Bayernom brutálne PREMOTIVOVANÝ a nervózny,to som si všimol už dávno.Miesto toho aby sa venovali hre,tak prskajú a neustále vyplakávajú u rozhodcu pri každom aj banálnom zákroku ,v tom je obrovský rozdiel medzi Dortmundom a Bayernom.

Reagovat
Rich

Napadá mě jeden sporný moment, vlastně dva, co mohl taky rozhodčí posoudit jako nedovolený zákrok... První je Manieurovým loktem zezadu zasažený Lewa před šestnáctkou... Druhý zvláštní zákrok, který pustil sudí a taky se to dalo písknout byl zásah Goretzky do obličeje v šestnáctce. Prostě hodně momentů sporných. Ale pravdu máš v tom, jak Dortmund brečí, speciálně Reus to vždy nese těžce.

Víš co mi ale líbilo. Jak Bellingham fauloval Neuera a pak hned hráči Bayernu ho několikrát otočili na hřišti... Smrad jeden, co si vůbec dovoluje.

Reagovat
Centrofixka

Ťažko sa my zhodneme, vy ste z iného tábora a samozrejme to farbí názor. Nechcem sa hádať, jedno ma teší, že vyšla správa a DFB sa bude zaoberať včerajším výkonom Zwayera

Reagovat
Ferragamo7

Ja som síce fanúšik Bayernu,ale nemám na očiach klapky a akémukoľvek súperovi,ktorý proti nám hrá a je lepší, nemám problém vyjadriť uznanie.Ale keď je hysterický tréner,tak sa to prenáša aj na hráčov,ktorí sú potom zbytočne premotivovaní.Najtypickejším takýmto mužstvom je Atletico Madrid,ktorý má trénera psychopata a tak aj vyzerá správanie jeho hráčov na ihrisku,samé simulovanie a zákernosti,presne takto hral celú karieru psychoš Simeone.

Rozhodca môže kľudne spávať,chyby robil na obidvoch stranách a penaltu ako som písal si obháji aj o polnoci.

Reagovat
Centrofixka

Ja nechápem ako Zwayer čo bral úplatky mohol rozhodovať takto dôležitý zápas, to či kľudne spáva po takto tragickom výkone ma veľmi netrápi pravdu povediac

Reagovat
smazaný uživatel

DFB brání Zwayera .

Reagovat
smazaný uživatel

When money talks i tak se daji ziskat 3 body ..

Reagovat
smazaný uživatel

Die Akte Felix Zwayer. Přiznal, že zmanipuloval zápasy v 2. němeké lize, regionální lize a DFB poháru. Zdroj SPORT1.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele