5. kolo
24.10.2020 18:30 CET
3 : 0
(0:0)

Reportáž

Erling Håland (© AFP)

Dortmund znovu ovládl Revierderby, Schalke skolil třemi góly

Nakonec nebylo daleko od té skutečnosti, aby historicky 157. soutěžní Revierderby dopadlo výsledkově shodně jako loni v jarní části sezóny, kdy se restartovala po pandemii koronaviru Bundesliga. Dortmund tentokráte Schalke vsítil "jenom" tři branky oproti čtyřem, které zaznamenal v půlce května, a upevnil si jakožto favorit tohoto souboje třetí místo v tabulce.

Hosté potvrdili, že jsou i nadále v hluboké krizi, a svou sérii bez vítězství protáhli od sedmnáctého ledna už na dvacet jedna ligových utkání v řadě. Tentokráte vzdorovali Borussii alespoň první poločas, to se jim podařilo udržet čisté konto. Jenže po přestávce se postupně trefili Manuel Akanji, Erling Haaland a Mats Hummels, kteří rozhodli o domácí výhře.

Svěřenci trenéra Manuela Bauma, který teprve nedávno nahradil neúspěšného Davida Wagnera, mají v podstatě jediné štěstí, že hůře než oni jsou na tom v tomto ročníku fotbalisté Mohuče, kteří i v pátém kole prohráli, zatímco Die Königsblauen naposledy bodovali na hřišti Unionu. I tak však předposlední příčka průběžného pořadí vůbec nekoresponduje s jejich cíly.

Mužstvo kouče Luciena Favreho se nemohlo na Signal Iduna Parku spolehnout na obvyklou bouřlivou atmosféru, která by si derby bezpochyby zasloužila oživit. Na tribuny se totiž mohla díky opatřením kvůli zabránění šíření nákazy nemoci COVID-19 vměstnat jen třístovka fanoušků. A asi i proto nepůsobilo v první půli očekávaným dominantním dojmem.

Přesto si před změnou stran vytvořilo pár dobrých příležitostí, celkově rozhodně předvedlo optimálnější výkon než před pár dny při vstupu do Ligy mistrů proti Laziu. Třeba ve 31. minutě hodlal pohnout skórem kupředu Dahoud, nicméně svým pokusem orazítkoval jen brankovou konstrukci. A ve 37. minutě hlavičkoval ze slušné pozice mimo bránu Reyna.

Až v 55. minutě přišel na řadu jeden z klíčových okamžiků tohoto střetnutí. Svou levačkou z pokutového území vypálil ostře Raphaël Guerreiro, a protože brankář Rönnow u své bližší tyčky nedokázal míč dostatečně zkrotit, propracoval se k dorážce pohotový Akanji, který už zamířil do brankové sítě. V 61. minutě poté Die Schwarzgelben své vedení ještě pojistili.

Haaland ve středu pole nic neuspěchal, zkušeně podržel balón, předal ho Sanchovi, který svého spoluhráče pár vteřin na to uvolnil kolmicí do vápna, a norský forvard pak před Rönnowem nezaváhal v koncovce. Třetí gól si připsal na své konto stoper Hummels, jenž hlavou zužitkoval centr z rohového čtvrtkruhu od Raphaëla Guerreira střelou do šibenice.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, livesport.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2,5+

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele