21. kolo
06.02.2010 15:30 CET
1 : 3
(0:2)

Reportáž

VfL Wolfsburg - Bayern Mnichov 1:3

Úřadující mistr VfL Wolfsburg se dnes musel sklonit před Bayernem Mnichov, který si pohodlným vítězstvím 3:1 zajistil cenné tři body. A vzhledem k zaváhání Bayeru Leverkusen v Bochumi se tak bavorský velkoklub dostává na dělené první místo tabulky a jen díky horšímu skóre zůstává druhý. To Wolfsburg se dále propadá tabulkou a na boj o pohárovou Evropu, natož o titul, to letos nevypadá.

Vývoj zápasu poznamenala již 2. minuta, kdy padl úvodní gól a to na straně hostů. Zatímco řada fanoušků se teprve usazovala do svých sedadel, tak hráči Bayernu vymysleli rychlou kombinační akci, na jejímž konci stále Arjen Robben. Po rychle vhozeném autu vyslal Bastian Schweinsteiger chytrým obloučkem Thomase Müllera, který se nerozpakoval a poslal míč pod sebe do vápna. Tam si již nabíhal Arjen Robben a placírkou umístil balón na zadní tyč. André Lenz, který zaskakoval za zraněného Diega Benaglia, byl bezmocný a jen se vyčítavě díval na své spoluhráče - 0:1. Domácí kontrovali akcí po ose Grafite, Džeko, kdy brazislký kanonýr vtipně uvolnil svího bosenského kolegu z útoku patičkou, jenže pomezní odmával správně postavení mimo hru.

To v 10. minutě již hráči Wolfsburgu ofsajd systém Bayernu překonali, jenže Grafite v zakončení selhal. Josué přihrál míč Džekovi, který jej z první dloubnul za obranu, jenže Grafite byl tak překvapen, že míč nastřelil pouze do brankáře Butta. Navíc hned z protiútoku zahrozil Bayern, když Gómez vymyslel pěknou ulici pro Ivicu Oliće, jenže chorvatský internacionál si ve vápně nedokázal poradit s dvojicí obránců a ke všemu se pokusil vymodlit si pokutový kop, což hlavní rozhodčí ocenil kartičkou žluté barvy. Další dvě šance přišly na straně Vlků. Nejprve Misimović zakroutil míč z rohového kopu na bližší tyč, ale Butt míč vyrazil a pak o něco později chtěl Grafite dát vzpomenout na svoji patičku z loňského představení proti Bayernu, ale chyběla jí prudkost a hlavně přesnost.

A tak platilo nedáš, dostaneš. Arjen Robben zahrával rohový kop a obrana Wolfsburgu jej odvrátila pouze vysoko nad své pokutové území. Ivica Olić míč vrátil zpátky před bránu a tam již číhal Daniel van Buyten a hlavičkou do protipohybu nedal Lenzovi šanci - 0:2. Van Buyten se sice vracel z ofsajdového postavení, ale stihl to včas a i když by se situace dala nazvat hraniční, gól to byl regulerní.

Ve 31. minutě to byl opět Bayern, kdo měl blízko ke vstřelení další branky. Arjen Robben táhl rychlý brejk Bayernu a excelentní kolmicí uvolnil Mária Gómeze. Jen díky včasnému vyběhnutí Lenze se skóre neměnilo. Za další tři minuty bylo rušno na opačné straně hřiště. Grafite upadl v pokutovém území Bayernu po souboji s van Buytenem a domácí hráči se dožadovali odpískání pokutového kopu, leč marně. Opakovaný záběr ukázal, že se penalta jistě dala odpískat, van Buyten si nedovoleně pomohl rukama. To bylo z první půle vše, v jejím zbytku se hra odehrávala spíše ve středu pole.

Do té druhé nastoupil od začátku v dresu Bayernu Franck Ribéry, který tak nahradil Ivicu Oliće a došlo i k přeskupení řad Mnichovanů, kdy se Thomas Müller posunul do útoku a Ribéry zaujal jeho místo na levé záloze. A úvod druhé části patřil opět Bayernu, který ve 46. minutě nastřelil tyč. Prsty v tom měl opět Arjen Robben. Akci rozjel Thomas Müller, který uvlonil Mária Gómeze a ten dal balón pod sebe na Arjen Robbena. Ten se neukvapil, posunul si míč na střed a vypálil. Jeho sřelu srazil Alexander Madlung a ke štěstí domácích mířila střela pouze do tyče a od ní se odrazila zpět do hřiště.

Domácí hráči byli zcela rozhození a nevěděli, co hrát. Zahrozili tak pouze propagační hlavičkou Džeka po standardní situaci. Naopak hráči Bayernu chtěli zápas co nejdříve rozhodnout a šli za třetím gólem. Ten přišel v 57. minutě a vstřelil jej právě střídající Franck Ribéry, u kterého také celá akce začala. Ribéry si seběhl z levého křídla na střed a přihrál Robbenovi. Ten si počkal, až mu naběhne do vápna Thomas Müller a poté mu poslal nádherně časovaný balón za rozhozenou obranu domácích. Müller se pokusil Lenze prostřelil z první, ale ten jeho střelu vyrazil. K velké smůle pouze na kopačky Francka Ribéryho, který se zachoval jako mazák. Míč si prvním kontaktem dloubnul přes ležícího Lenze a druhým jej v polopádu usměrnil do sítě. Vedení Bayernu tak bylo již třígólové.

Fanoušky i hráče Wolfsburgu tento gól nalomil, ale neproměný kop v 65. minutě je zcela zlomil. Přitom za nepozornou hru v obraně si Bayern trest zasloužil. Daniel van Buyten namazal míč Edinu Džekovi přímo na kopačky a ten si narazil s Christianem Gentnerem, jehož střela ale byla zblokována vysoko nad hřiště. Když už se zdálo, že je to nejhorší z pohledu hostů zažehnáno, tak Sasha Riether v soubji s Franckem Ribérym ochotně spadl k zemi a hlavní sudí ukázal nekompromisně na značku pokutového kopu. Ten ovšem k překvapení všech neproměnil jinak spolehlivý exekutor Grafite, vyznamenal se naopak Hans-Jörg Butt, který vystihl Grafitův záměr a míč spolehivě lapil do svých rukavic.

Posledních 20 minut zápasu nebylo pro diváky nikterak atraktivních a kdyby se zápas předčasně ukončil, nikdo by se asi nezlobil. Bayern vyklidil střed pole a snažil se hrozit z brejků, domácí hráči zase kontrolovali balón, jenže ohrozit branku Bayernu byl pro ně neřešitelný problém. V 75. minutě se to povedlo Grafitemu, který se doslova prokličkoval ke střele, ale ta byla z takového úhlu, že nemohla Buttovi nadělat sebemenší problémy. To střela Džeka zpoza vápna jej donutila vyškrábnout míč tygřím skokem na rohový kop, ale gólové parametry také neměla. Bayern kontroval akcí Robbena, jenže jeho střela mířila pouze doprostřed brány a Lenz s ní neměl větších potíží.

V 90. minutě se hráči Wolsfburgu přeci jen dočkali a snížili na 1:3, ale byl to pouze čestný zásah po hrubé chybě obrany Bayernu. Nejdříve se totiž nechal u pravé lajny opít rohlíkem Demichelis a hend na to nešikovně a trochu smolně srazil van Buyten míč přímo před bránu na hlavu nabíhajícího Grafita. Proti tomu stál jen maličký Philipp Lahm, který při nejlepší vůli nemohl gólu zabránit. Zápas tak skončil zaslouženým vítězstvím Bavořanů, Vlkům zbyly jen oči pro pláč a jestli chtějí v budoucnu udělat z Volkswagen Arény opět nedobytnou tvrz, budou muset zapracovat na své defenzívě, která je letos vskutku tristní.

Autor: Jaromír Eybl

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

tip: 0:2 FC BAYERN Jsme v laufu a rozdrtíme každou překážku

Reagovat
smazaný uživatel

Dva kluby s úplně rozdílnou formou...na jedný straně Bayern, kterej je téměř 100% a na druhý straně VfL, kterej je v krizi...ale stejně to nevidim na lehkej zápas pro Bayern...tip:1:3

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele