10. kolo
23.10.2009 20:30 CET
1 : 1
(0:1)

Reportáž

Bayer Leverkusen - Borussia Dortmund 1:1

Souboj bratří Benderů skončil remízou, oba tak mohou být po zápase spokojeni. V zápase ne příliš bohatém na pěkné akce či góly se toho moc neodehrálo a utkání tak skončilo spravedlivou dělbou bodů.

Úvod utkání byl velmi dynamický, hrálo se nahoru-dolů. První velká šance utkání přišla již v 2. minutě. Lars Bender, hráč Bayeru Leverkusen, se po zpětné přihrávce Derdiyoka do vápna ocitl sám před Romanem Weidenfellerem, avšak nedokázal zachovat chladnou hlavu a trestuhodně netrefil bránu.

Odplata přišla vskutku vzápětí. V 8. minutě utkání využili hostující hráči chybu Bayeru ve středu hřiště. Nuri Sahin chytrým pasem vyslal za obranu Nelsona Valdése, a ten posléze nacetroval do vápna domácích. Tam již čekal zcela osamocen argentinský ostrostřelec Lucas Barrios a hlavou zblízka se nemýlil. Velezkušený Sami Hyypiä se jej marně snažil doběhnout - 1:0 pro hosty.

Bohužel to bylo na dlouho dobu z první půle vše. Oběma celkům chyběla větší přesnost na kopačkách, což bylo zásluhou absence klíčových hráčů. Jak Bayeru, tak Borussii chyběli dirigenti středu pole. Na straně domácích to byla dvojice Simon Rolfes a Renato Augusto, na straně hostů Sebastian Kehl a Tamás Hajnal. Hlavně hra domácích, kteří museli po inkasovaném gólu tlačit, tím trpěla. Hráči Borussie nahrazovali nedostatek přenosti velkou bojovností. Navíc stopeři Neven Subotić a Mats Hummels působili velmi jistým dojmem.

A tak diváky pobavil třeba Manuel Friedrich, který jako zkušený mim přibodobnil Lucase Barriose k barbíně poté, co neustál lehký souboj. Nebo také René Adler, kterému utekla přihrávka od obrany a šikovnou kličkou se zbavil dotírajícího Kuby. Avšak málo platné, nic z toho se neudálo před bránou hostů.

Trochu pozdvižení přinesla 33. minuta, když aktivní Derdiyok utkel po pravém křídle a ve vápně jen nekopromisně zkosil Mats Hummels. Hlavní sudí Babac Rafati zůstal lidově klidný a jen rozpožil na znamení - hrajte dál. Opakovaný záběr mu dal za pravdu, protože Hummels čistě vypíchl nejdřív míč a Derdiyok přes něj následně upadl. A tak nikterak záživnou první půli uzavřel nepřesnou hlavičkou Sami Hyypiä a šlo se do šaten.

Prvních deset minut druhé půle vážnější šanci ani na jedné starně nepřineslo, a tak kouč domácích Jupp Heynckes stáhl štítovho záložníka Larse Bendera a vyslal do útoku Thefanise Gekase. Byla to změna k lepšímu, hra Bayeru byla najednou plná pohybu, avšak ke kýženému gólu bylo stále daleko. A tak když to nejde ze hry, musí to jít ze standardní situace.

Přesně to se povedlo domácím hráčům v 64. minutě utkání. Po rohovém kopu zahrávaném Tranquilem Barnettou se Manuel Friedrich vznesl osamocený jako "něžný butterfly", řečeno slovy Jaromíra Bosáka. Friedrich se málem znovu gólově prosadil i o pět minut později, když mu Derdiyok přiklepl míč hlavou, avšak svojí pravačkou zamířil vysoko nad.

V 72. minutě rozhodčí Rafati, který jinak odpískal vynikající zápas, necitlivě neponechal výhodu hostujícím hráčům, kdy po zjevném faulu Barnetty se Sahin kolem něj obtočil a vyslal do úniku Barriose. Z následního přímého kopu nedokázali už hráči Borussie vytěžit nic.

V závěru se zápas spíše dohrával. Oba celky se sice snažili zvrátit vývoj utkání na svoji stranu, chyběla tomu však větší podpora útoku a přílišná snaha neudělat chybu. Utkání tak skončilo zasloužěnou dělbou bodů, se kterou nakonec mohou být navýsost spokojeny obě strany.

Autor: Jaromír Eybl

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele