19. kolo
10.02.2008 17:00 CET
2 : 3
(1:2)

Reportáž

Schalke v derby vyloupilo Dortmund

V extrémně tvrdém a vyhroceném utkání v Dortmundu zaslouženě zvítězilo Schalke po výsledku 2:3. Hosté se během utkání dostali třikrát do vedení, ale až na jejich poslední gól nedokázala Borussia odpovědět.

Oba týmy zahájily derby opatrně s cílem brzy neinkasovat. Do první slušné šance se dostali v 5. minutě hosté, ale Asamoah střílel vedle. O několik okamžiků později se na druhé straně Klimowicz snažil po souboji s Neuerem vymodlit penaltu, ta ale kvůli ofsajdovému postavení nemohla být odpískána. V 15. minutě po nepodařeném odkopu domácí obrany nacentroval Rafinha a proti hlavičce Altintopa se musel vytáhnout Ziegler. O čtyři minuty později se už Schalke ale vedoucího gólu dočkalo. Domácí stoper Amedick u pravé lajny trefil odkopem jen Altintopa, Gerald Asamoah vyhrál souboj o odražený míč s vybíhajícím Zieglerem a střelou do prázdné brány otevřel skóre.

Ovšem hned za dvě minuty Borussia vyrovnala. Federico našel kolmicí střídajícího Freie, který nahradil zraněného Klimowicze, ten mu šťastně míč vrátil a loňský nejlepší druholigový střelec prostřelil Neuera. O několik okamžiků později se Schalke mohlo vrátit do vedení, ale Rakitičův perfektně zahraný rohový kop usměrnil Westermann hlavou jen do spojnice. Königsblauen se tak dočkali až ve 30. minutě. Rakitičův přímý kop z levé strany propadl skrz klubko hráčů až na zadní tyč, kde si ho nešťastník Amedick usměrnil do vlastní sítě. V 39. minutě si brankář BVB Marc Ziegler poranil po souboji s Westermannem rameno a do druhé půle ho musel nahradit Bade.

S brankářským veteránem přišlo na hřiště domácí mužstvo jako vyměněné. Aktivní hrou brzy dostalo hosty do úzkých a v 50. minutě navíc vyrovnalo. Ve středu pole se nedohodli Rafinha s Jonesem a míč jim vyfoukl Tinga. Brazilský středopolař vysunul kolmicí Alexe Freie a jeho delikatesu v podobě nadýchaného centru uklidil za záda bezmocného Neuera Mladen Petrič. Za další tři minuty se před Neuerem náhle zjevil Federico, ale jeho střelu hostující golman vykopl. Poté se hra trochu zklidnila a jejím centrem začal být střed hřiště, kde se konaly téměř gladiátorské souboje. V 76. minutě v jednom takovém přejel Dedé nohy Rakitičovi a okamžitě uviděl červenou kartu.

Přesilovky nakonec dokázali hosté z Gelsenkirchenu využít. V 82. minutě se na pravé straně dostal k míči výborný Asamoah, neprve ztraptil Kovače, pak předložil míč na pokutový puntík Ernstovi a ten bez problémů vstřelil vítěznou branku. V závěrečném tlaku domácích už jen dvakrát zahrozil Frei. Nejprve si s jeho přímým kopem ale poradil Manuel Neuer a o chvíli později švýcarského reprezentanta zastavil praporek pomezního.

Schalke se díky tříbodovému exportu posunulo už na třetí příčku, rivalové z Dortmundu se naopak tabulkou propadli a to konkrétně na 13. pozici.

Autor: Petr Vaněček

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele