play off - semifinále
04.02.2015 20:00 CET
1 : 3
(1:2)

Reportáž

Pobřeží slonoviny je ve finále! DR Kongo porazilo 3:1

Sloni dostáli své pozici papírového favorita a po další výhře 3:1 postoupili do finále Poháru národů. Klíčovou postavou byl opět Wilfried Bony, který se sice tentokrát na střeleckou listinu nezapsal, zaznamenal však dvě asistence. Trefili se postupně Yaya Touré, Gervinho a Wilfried Kanon, za Leopardy snižoval z penalty Dieumerci Mbokani.

Oba trenéři zůstali věrní systémům, které se jim osvědčily ve čtvrtfinále; Hervé Renard tak opět vyslal na hřiště sestavu v rozestavení 3-4-3 se Serge Aurierem a Siakou Tiéném na krajích zálohy (Yaya zaujal pozici středního záložníka po boku Serey Diého), zatímco Florent Ibengé zvolil 4-4-2 s Jeremy Bokilou a Mbokanim na hrotu, které podporoval z křídla Yannick Bolasie.

Utkání mělo už od začátku vysoké tempo a oba týmy ukazovaly, že rozhodně nehodlají spoléhat na prodloužení či případné penalty. Možná trochu překvapivě se do první šance dostali houževnatí Konžané; Bokila si poradil s bránícím Baillym a zblízka prověřil Gbohoua. Gólman Slonů míč vyrazil k Mbokanimu, který ale dorážku nezvládl.

Renardův tým se po hektické úvodní desetiminutovce trochu uklidnil a snažil se kontrolovat hru; ofenzivní trojice Gradel, Bony, Gervinho se však do šancí dlouho nedostávala. Až ve 21. minutě se Slonům povedlo zahrozit, a hned z toho byl úvodní gól. Yaya možná nehraje tak, jak by od něj fanoušci očekávali, střelu má ale pořád parádní - po Bonyho přihrávce krásnou ránou zpoza rohu vápna nedal bezmocnému Kidiabovi šanci.

Leopardi se nicméně o tři minuty později dočkali zaslouženého vyrovnání, i když jim k tomu pomohlo i štěstí, či lépe řečeno Baillyho ruka ve vápně. Gbohouo sice odhadl směr Mbokaniho penaltové střely, na míč ale nedosáhl. Yaya následně dobrým obranným zákrokem zmařil rodící se šanci Bolasieho, a to bylo od Konga na nějakou dobu vše; Sloni kontrolovali míč a nepouštěli soupeře před vlastní branku.

Krátce před pauzou se nicméně věci daly opět do pohybu. Nejprve Bolasie obehrál dnes slabého Baillyho a našel na zadní tyči Mbokaniho, který však ztroskotal na gólmanovi Pobřeží, a potom už favorit šel podruhé v zápase do vedení - psala se 41. minuta, když Bony využil laxnosti konžské obrany a našel na levém křídle volného Gervinha, jemuž stačilo uklidit míč ke vzdálenější tyči.

Druhý poločas otevřela nepřesná střela Auriera z ostrého úhlu, načež Kasusula dobře zblokoval nebezpečný Gervinhův centr. Stejně jako v úvodním dějstvím, začaly i po změně stran oba týmy zostra; Gbohouo musel zasahovat po Bolasieho ráně, na druhé straně se Yaya probil přes několik hráčů až do vápna a pálil těsně mimo. Záložníkovi Manchesteru United po vstřelené brance jako by narostla křídla; po hodině hry pálil znovu, tentokrát se s dobrým zákrokem vytasil Kidiaba.

V tento okamžik už Leopardi viditelně ztráceli trpělivost a čím dál více nakopávali míče, což trpělivějším a zkušenějším Slonům vyhovovalo - jak se ukázalo v 68. minutě, kdy třetím gólem definitivně rozhodli. Aurier po rohovém kopu hlavičkoval na bránu, načež Kidiaba reflexivně vyrazil míč pouze ke Kanonovi, který jej se štěstím dorazil do sítě.

V závěru to vypadalo, že pokud má Kongo zápas ještě zdramatizovat, postará se o to Bolasie - ze své pozice na levém křídle stále hledal skulinky směrem do vápna, jenže Sloni s dvoubrankovým vedením v kapse bez problémů bránili a počítali zbývající minuty. Šancí sice pár bylo - Bokila pálil těsně mimo, Gbohouo málem inkasoval další gól po nedorozumění s vlastní obranou - jinak ale Renardův tým vývoj zápasu kontroloval.

Nastavení už žádné drama nepřineslo a Pobřeží slonoviny tak po poměrně přesvědčivé výhře 3:1 postupuje do nedělního finále, kde se utká s vítězem zítřejšího duelu mezi Ghanou a domácí Rovníkovou Guineou. Leopardy čeká už v sobotu večer boj o třetí místo s poraženým.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (19)

Přidat komentář
Tomtaf

0:3

Reagovat
smazaný uživatel

finále Ghana - Pobřeží slonoviny

Reagovat
smazaný uživatel

1:3

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
paver

2:1

Reagovat
cepinzcegamy

4:0 nebo 0:4, vsazeno mám oboje

Reagovat
Sotuen

2:1

Reagovat
Sotuen

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

Doktor Kongo

Reagovat
ryzskej

Bony dostal nové jméno - kanón.

Reagovat
F.Torres

zatím má 2+3, celkem slušný statistiky...

Reagovat
smazaný uživatel

2. gol slonů byla fajn komedie ze strany Konga

Reagovat
usarny

Presne... Laxnost jak z přáteláku...

Reagovat
smazaný uživatel

Wilfried Kanon

Reagovat
jany kozak

ten musi mat dobry kanon

Reagovat
Robochelsea

Finále Sloni-Ghana bude super, teším sa

Reagovat
Free_player

to je docela Kanon

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele