play off - o 3. místo
07.02.2015 17:00 CET
0 : 0
4:2 pen.
(0:0, 0:0)

Reportáž

APN 2015: DR Kongo bere bronz, domácí Rovníková Guinea končí čtvrtá

Po strhujícím průběhu čtvrtfinálových a semifinálových zápasů se fanoušci na Poháru dnes dostali zpět do "skupinové" reality; souboj o třetí místo mezi Demokratickou republikou Kongo a Rovníkovou Guineou totiž skončil po 90 minutách 0:0 a rozhodovat tak musely penalty, které lépe zvládli Leopardi.

Největší radost z dnešního výsledku tak měl legendární gólman Konga Muteba Kidiaba, už osmatřicetiletý veterán a živoucí symbol tamního fotbalu, pro nějž šlo o poslední reprezentační zápas v kariéře. Rozloučil se tak bronzem, který si jeho tým vystřílel po výhře 4:2 v rozstřelu. Předchozí dvě hodiny hry nenabídly prakticky nic zajímavého..

Minimum šancí, žádné góly - sledovat prvních 90 minut bylo dnes spíše utrpením. Alespoň však fanoušci Nzalang Nacional tentokrát nezpůsobili mezinárodní skandál, a to ani poté, co Javier Balboa a Raúl Fabiani zahodili v rozstřelu první dvě penalty svého týmu. O bronzu nakonec rozhodl proměněnou desítkou sváteční střelec Cédric Mongongu.

Po semifinálových výtržnostech v hledišti se mluvilo o tom, že by se dnešní duel mohl odehrát za zavřenými dveřmi; k tomu nakonec nedošlo, tribuny však přesto zely prázdnotou. Jestliže zápasy o třetí místo bývají často ofenzivními přehlídkami týmů, které bez většího stresu předvádějí svůj útočný arzenál, dnes tomu bylo přesně naopak - domácí se po celou první půli prakticky neprojevili, na druhé straně zahrozil pouze Yannick Bolasie, který pálil z dobré pozice těsně mimo.

Nzalang Nacional si sice vypracoval pár pološancí, jenže ani jednou to nevypadalo, že by měl skórovat. Kidiaba v deváté minutě po nepřehledné situaci ve vápně zneškodnil pokus Emília Nsueho; blíže se domácí ke gólu za celých 45 minut nedostali.

Po změně stran se o něco silnější Kongo propracovalo k prvním dvěma skutečným gólovkám - proti hlavičce Chancela Mbemby se vynikajícím zásahem vytáhl gólman Felipe Ovono, střídající Dieumerci Mbokani zase po Mabwatiho pasu pálil placírkou přímo do připraveného brankáře. Finální šanci základní hrací doby spálila Guinea, konkrétně Nsue, který v souboji jeden na jednoho ztroskotal na Kidiabovi.

Po povinné 90minutovce výjimečně nenásledovalo prodloužení, nýbrž se rovnou přešlo k penaltám. A v rozstřelu samotném pak Kidiaba ukázal, že ačkoliv je jeho kariéra protkaná sérií bizarních chyb, ve správný okamžik stále dokáže "zapnout" a svůj tým zachránit. Veterán v brance Leopardů vychytal Fabianiho, a jelikož Balboa hned v první sérii přestřelil a Mongongu na druhé straně zkušeně zavěsil, putuje bronzová medaile nakonec do Kinshasy.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (9)

Přidat komentář
Tomtaf

0:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
johnik

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

foto

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Liquid

včera s ním po penaltách skákal i jeden hráč z pole

Reagovat
smazaný uživatel

Konečně ten africký shit končí APN

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele