Souhrn evropské kvalifikace MS 2014 - úterý 10.9.

10.09.2013, 20:14, aktualizováno 10.09.2013, 23:02
Komentáře a souhrny
Itálie má po výhře nad Českou republikou jistý postup na mistrovství světa, za ní jsou Bulharsko a Dánsko, které dnes rovněž vyhrály. O čtvrt hodiny dříve než Italové postoupili na šampionát v Brazílii Nizozemci, definitivu jim dala výhra v Andoře. O vítězství v dalších skupinách se ještě bude bojovat.
Skupina A

Wales - Srbsko 0:3

10.09.2013 20:45

Góly: 8. Filip Đorđević, 38. Aleksandar Kolarov, 55. Lazar Marković

Tohle byla pro hrdé Velšany těžká rána - hostující Srbové vyplenili stadion v Cardiffu poměrem 3:0, a přestože ani jeden ze soupeřů již nemá šanci na postup, průběžné poslední místo ve skupině není pro Balea a spol. vůbec lichotivou vizitkou.

Skóre načal hlavou Filip Djordjević, navýšil vynikající střelou Aleksandar Kolarov a v 55. minutě uzavřel Lazar Marković; Bale, největší triumf domácích, přišel na hřiště z lavičky a donutil gólmana Stojkoviće ke dvěma parádním zákrokům, ale to rozhodně nemohlo vynahradit ostudu, jakou si sám hráč ve svém prvním reprezentačním startu po prolomení bariéry nejdražšího přestupu všech dob jistě nepředstavoval.

Kouč Chris Coleman dal jasně najevo, že ze zápasů v Makedonii a se Srbskem chce šest bodů, aby si jeho celek zajistil úspěch v podobě třetího místa ve skupině; místo toho však přišly dvě prohry při celkovém skóre 1:5, a jelikož Skotové vyhráli v Makedonii, propadli se Velšané na samé dno. Po páteční porážce 1:2 ve Skopje udělal Coleman celkem pět změn v sestavě, mezi nimiž vyčnívalo zejména zařazení Bena Daviese s Danny Gabbidonem do středu obrany a opětovné udělení kapitánské pásky Ramseymu.

Záložník Arsenalu vedl své spoluhráče do bitvy naposledy loni v září, a Wales prohrál Srbsku v 1:6; dnes se tedy historie opakovala, i když, pravda, méně drasticky. Už od začátku však bylo jasné, kdo bude mít v zápase navrch, a narychlo poslepovaná stoperská dvojice odolávala srbským útokům pouhých osm minut: Myhillův reflexní zákrok proti Djurićićově hlavičce vyrazil míč pouze k Djordjevićovi, který doklepával z malého vápna.

Velšané si vzadu problémy způsobovali dokonce i sami - Gabbidonovu nahrávku místo zamýšleného Andyho Kinga zachytil Ljubomir Fejsa a donutil Myhilla k dobrému zákroku. I tentokrát však domácí gólman svým zásahem všehovšudy nabil soupeři na gólovou střelu - jejím autorem byl Kolarov, jehož levačka z pětadvaceti metrů snesla ty nejpřísnější měřítka.

Srbové potvrdili svoji herní dominanci třetí brankou deset minut po změně stran; Marković zvolil na rozdíl od svých kolegů střelu nízko po zemi. Coleman zareagoval vysláním Balea, jehož nástup rozehřál prořídlé tribuny; klenot Realu sice evidentně nebyl v ideální formě, viditelně mu chyběla zápasová zátěž, přesto to však byl on, kdo jako jediný hned dvakrát prověřil Stojkovićovu pozornost. Neúspěšně.

Více informací k zápasu

Makedonie - Skotsko 1:2

10.09.2013 20:30

Góly: 85. Jovan Kostovski - 60. Ikechi Anya, 89. Shaun Maloney

Skotové díky přímému kopu Shauna Maloneyho vyhráli ve Skopje a odpoutali se ze dna tabulky skupiny A, když kromě svého dnešního soupeře přeskočili i rivaly z Walesu.

Tým Gordona Strachana vedl v zápase hned dvakrát; poprvé mu to zajistil Ikechi Anya, pětadvacetiletý křídelník Watfordu, který si odbyl svůj mezinárodní debut. Anya byl vůbec výraznou osobou na hřišti, z levé strany konstantně zaměstnával domácího pravého beka Daniela Georgijevského, a to i přesto, že se z tribun směrem k jeho osobě místy ozývalo bučení. Anya na to odpověděl po svém: zpracoval míč, který za obranu vyslal Barry Bannan, napřáhl z ostrého úhlu a přesnou ránou k zadní tyči propálil gólmana Tomislava Pacovského.

Do té doby matní Makedonci jako by se najednou probudili, a hostující brankář Matt Gilks se musel hodně ohánět; pouze jeho výborná práce udržela Skotům průběžné vedení. Nejnebezpečnější šance si připsali Mirko Ivanovski a Adis Jahović. Balkánský tým se však nakonec vyrovnání přece jen dočkal - Kostovski chytře zachytil míč po centru z levé strany, obešel vybíhajícího Gilkse a bez problémů uklízel do odkryté sítě.

Skotové by před zápasem byli bývali brali i bod - když se však dvě minuty před vypršením řádné hrací doby naskytla jedinečná příležitost urvat všechny tři, nezaváhali. James McArthur byl faulován za vápnem, k nařízenému přímému kopu se postavil Maloney a nekompromisně poslal míč do vinglu Pacovského brány. Bylo to zasloužené vítězství pro tým, který předváděl celkově o něco lepší fotbal a mohl vlastně rozhodnout už v první půli, kdy Naismith chytře vyzval kapitána Browna, s jehož lobem si poradil výborný Pacovski.

A právě makedonský gólman se také postaral o zdaleka nejkurióznější okamžik zápasu - nestihl se totiž včas dostavit k zahájení druhé půle. Rozhodčí Fredy Fautrel nejprve nechal rozehrát, ale když si po dvou vteřinách všiml, že domácím chybí brankář, hru opět zastavil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Belgie871015:222
2.Chorvatsko852111:517
3.Srbsko932413:1011
4.Skotsko92256:128
5.Makedonie82156:107
6.Wales82067:196
Skupina B

Itálie - Česko 2:1

10.09.2013 20:45

Góly: 51. Giorgio Chiellini, 54. Mario Balotelli (pen.) - 19. Libor Kozák

Světový šampionát je již daleko předaleko. Po první půli ještě měli čeští reprezentanti nakročeno k zázračnému vzkříšení, těsně po přestávce ovšem Chiellini s Balotellim vývoj utkání zvrátili a české šance tak de facto pohřbili. Naopak Itálie teď ani nemusí čekat na otloukánka z Malty a již si může rezervovat místo v některém z brazilských hotelů...

Michal Bílek udělal před utkáním dohromady tři změny. Především nahradil Suchým nespolehlivého Kadlece a s pomocí předělaného stopera Václava Procházky stáhl hru na jediného útočníka Kozáka. V záloze potom nechyběl ani Darida, který nebyl kouči k dispozici pouze pro duel s Arménií. Tvář hry českého mužstva se každopádně tolik nezměnila. Ve středu pole to opět bylo hodně upracované, ofenzíva stála hlavně na Rosického výpadech a stoperská dvojice, potažmo samotný Gebre Selassie na pravé straně, znovu nepracovali ideálně.

První se každopádně rozevřela italská obrana, když v desáté minutě od Jiráčka míč k Daridovi sice nedoputoval po uspokojivé trajektorii, ovšem stále mohl z nadějné pozice pálit Gebre Selassie. Notně zaskočený pravý bek nicméně hrubě netrefil vymezený prostor. Naproti tomu Balotelli českého brankáře pozval do akce hned na první pokus, jakmile Suchý přespříliš váhal s rozehrávkou. To Buffon si na druhé straně na první zákrok ještě dlouho počkal, vlastně až do nastavení druhé půle - to však nijak nebránilo změně stavu ve prospěch mužů se lvíčkem na prsou.

Tu obstaralo narychlo kombinující "brejkové" trio Rosický-Jiráček-Kozák, přičemž posledně jmenovaný zakončoval zcela sám ve skluzu a brankář Juventusu byl v zásadě bez šance. Už po 24 minutách potom mohlo být vyrovnáno, zdánlivě nekonečný seriál soubojů Balotelli versus Čech však pokračoval na přívětivé vlně z pohledu golmana Chelsea. Každopádně když Giaccheriniho centr zleva propadl až na zadní tyč, každému českému divákovi načas přestalo bít srdce. Teprve pak se znovu chytilo, když Balotelli senzačně orazítkoval břevno.

A Češi se nepoučili. Jen za pár sekund to byl pro změnu Darida se svým nedůrazným pokusem o odvrácení nebezpečí a po Čechově zaváhání mohl znovu vyrovnávat Balotelli. Tentokrát z těžší pozice raději úplně přestřelil. Do třetice se později Balotelli neprosadil ani hlavou, když jej přenádherně vyzval Pirlo.

Český sen o bodech s italskou příchutí se začal pomalu rozpadat krátce před obrátkou, když pro přetrvávající svalové problémy odstoupil dirigent Rosický. A ačkoliv to zprvu na kolaps nevypadalo (Kozák klidně mohl zvyšovat po dalším přečíslení, dobrou myšlenku ale v gólovou ránu nepřetavil), po změně stran už české radovánky přeci jen skončily.

Nejprve se v 52. minutě Petr Čech nesmyslně vydal za Pirlovým centrem od rohového praporku, aby se kousek za ním hravě činil Chiellini, a jenom o chvilku později Balotelli využil nemotornosti Gebre Selassieho, vykoledoval si penaltu - a tu sám, jak je jeho zvykem, s přehledem proměnil.

Následně pro zranění opustil hrací plochu rovněž Darida a český sen o MS se vlastně definitivně rozplynul. Italové si pak mohli dovolit i pár lapsů pramenících vyloženě z nekoncentrovanosti, Češi už totiž zrovna odhodláni hrozit nebyli. Kolář dobrou práci Vaňka znehodnotil nepřesným centrem namísto střelby a Jiráček svůj pokus napřel akorát do Buffona. Vše posléze těsně před koncem výmluvně zapečetil po druhé žluté kartě vyloučený Kolář, potažmo symbolicky na kolenou zakončující Rabušic.

Více informací k zápasu

Malta - Bulharsko 1:2

10.09.2013 20:00

Góly: 77. Edward Herrera - 9. Radoslav Dimitrov, 59. Emil Gargorov

Fotbalisté Bulharska zvládli utkání na půdě trpaslíka z Malty těsně 2:1, nicméně v závěru utkání se museli bránit velkému náporu soupeře. Hosté vedli po hodině hry už o dvě branky, soupeř však dokázal necelou čtvrthodinu před koncem snížit a v závěru měl mírný tlak. Hosté se po prohře Česka přiblížili baráži a už po příští případné výhře v Arménii mohou mít definitivní jistotu.

Bulhaři se dostali do vedení již v 9. minutě, nicméně první velkou příležitost si o pět minut dříve vytvořil fotbalový trpaslík z Malty. Po rohovém kopu Andrého Schembriho se k zakončení dostal Andrei Agius, jenže mířil o pár decimetrů nad. Hosté naopak svou úvodní větší možnost zužitkovali. Po přihrávce Todora Nedeleva se o centr pokusil Radoslav Dimitrov a míč nakonec překvapivě skončil za zády brankáře Justina Habera - 0:1.

O minutu později mohl vedení Bulharska zvýšit Georgi Milanov, avšak po pasu Nikolaje Bodurova poslal balón ve skluzu těsně nad. Malta to směrem dopředu nezabalila a přesně po čtvrthodině hry mohla srovnat. Clayton Failla rozehrál svůj přímý volný kop naprosto skvěle a míč se zastavil až o tyč, gólman Nikolaj Mihajlov pouze přihlížel. Stejný hráč následně hledal před prázdnou brankou Schembriho, ten ovšem míč z těžké pozice minul.

Na druhé straně mířil z téměř pětatřiceti metrů nad horní tyčku Milanov, po půl hodině hry stejný hráč poslal míč asi o necelý půl metr vedle levé tyče. Závěrečná desetiminutovka byla jasně v režii hostujícího výběru. Nejprve střílený centr Ivelina Popova prosvištěl vápnem, ve 43. minutě po ose Gargorov - Milanov pálil znovu nebezpečně Popov a Haber musel vytáhnout excelentní zákrok. A když v poslední minutě neproměnil nabídnutou příležitost Vladimir Gadžev, tak se skóre úvodního dějství neměnilo.

Bulharsko se přiblížilo výhře po hodině hry z první vážnější akce druhého poločasu. Po centru Popova nebezpečně hlavičkoval Milanov a brankář Haber vyrazil míč pouze ke Gargorovovi, který neměl s dorážkou problém - 0:2. V 78. minutě svitla naděje i Maltě, když po narážečce střídajícího Terence Velly střílel přesně k tyči Edward Herrera. Malta měla až do konce územní převahu a hrozila ze standardních situací, vyrovnávací branku již nevsítila.

Více informací k zápasu

Arménie - Dánsko 0:1

10.09.2013 18:00

Góly: 73. Daniel Agger (pen.)

Arménie po výhře nad Českou republikou již proti Dánům tolik štěstí neměla a v Jerevanu o gól prohrála. Dánskému týmu hodně pomohl faul Harojana, který byl jednak vyloučen a jednak se kopala v neprospěch domácích penalta. Daniel Agger si s ní poradil a zajistil Dánům tři body.

Už po dvou minutách se Dánům naskytla zajímavá příležitost, protože dostali šanci zahrávat přímý volný kop z relativně nebezpečné vzdálenosti. A když máte v týmu hráče jako je Christian Eriksen, pro brankáře je to vždy velmi ošemetná záležitost. Nicméně, tvořivý záložník anglického Tottenhamu napálil míč jen do dobře postavené zdi. Po pár minutách to bývalý hráč Ajaxu zkusil z větší vzdálenosti, tentokrát jeho tvrdá rána našla útočiště v rukavicích brankáře Gevorga Kasparova.

Mladík Eriksen v počátku zápasu dokazoval, že Tottenham učinil skvělou koupi, po další z jeho přesných kolmic si za obranu Arménie naběhl Nielsen a z úhlu vystřelil velmi nebezpečně. Kasparov musel opět předvést dobrý zákrok, aby střelu vyrazil. O slovo se přihlásila také domácí hvězda, záložník Henrik Mchitarjan, jehož rána mířila těsně vedle levé tyče.

Ještě v rámci prvního poločasu byli nuceni střídat také hosté, zraněného Zimlinga nahradil Casper Sloth. Také arménský celek se bez střídání neobešel, na začátku utkání musel hřiště opustit Mkrtčjan, jehož nahradil Sarkisov. Ten ale na hřišti příliš času nepobyl, kvůli zranění musel hned v úvodu druhé půle střídat. Pouze z lavičky tak sledoval nápor hostí. Dánskému týmu se totiž povedl vstup i do druhého poločasu. Přímý volný kop Eriksena ale skončil stejně, jako v první půli. Arménům se po hodině hry zachtělo také útočit, centr z levé strany však po závaru v pokutovém území nakonec nikdo netečoval.

Arménský tým se mohl překvapivě ujmout vedení - když si po centru ze strany málem vlastní gól vstřelil Eriksen. Byla by to ironie, kdyby nejlepší muž v dánském dresu skóroval za soupeře. Zlomová chvíle přišla dvacet minut před koncem. Jednak Harojan nesmyslně fauloval do vápna pronikajícího mladíka Viktora Fischera, jednak obdržel druhou žlutou kartu a jednak byla ve prospěch Dánů nařízena penalta! K její exekuci se postavil Daniel Agger, který s přehledem nabízenou šanci využil a poslal Dány do vedení!

Poslední šanci utkání si však nechali do závěrečných minut Arméni. V nastaveném čase se k zahrávání volného přímého kopu dostal Aras Özbiliz, brankář Stephan Andersen se musel hodně natahovat, aby jeho ránu vyrazil. I díky jeho zákroku tak Dánové odjíždějí z Jerevanu se třemi body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Itálie862015:520
2.Bulharsko834113:613
3.Dánsko83329:1012
4.Česko82338:89
5.Arménie83058:109
6.Malta81074:183
Skupina C

Rakousko - Irsko 1:0

10.09.2013 20:45

Góly: 84. David Alaba

Zdá se, že s Trapattoniho érou u irského nároďáku je konec - Ostrované nestačili ve Vídni na domácí Rakousko, prohráli po Alabově brance 0:1 a jejich šance na účast na závěrečném turnaji klesly prakticky na nulu.

Alaba je v Irsku vůbec nevítanou postavou - už v březnu totiž právě jeho trefa ze samého závěru okradla domácí o výhru v Dublinu, a i nyní si dal s popravou načas; ještě na začátku 84. minuty svítilo na Ernst Happel Stadionu skóre 0:0. Rakušané se tak odtrhli od dnešního soupeře a se čtrnácti body ještě stále mohou doufat v místo v baráži; druhé Švédsko má bodů 17, Irové 11, vedoucí Němci nedosažitelných 22. Trapattoniho tým už postoupí jedině za předpokladu, že rozstřílí postupně Německo a Kazachstán, zatímco soupeři budou výhradně ztrácet.

Bylo to vlastně klasické utkání o šest bodů, a každý ze soupeřů k němu přistoupil po svém - Rakušané kontrolovali hru zejména díky práci Alaby s Veli Kavlakem uprostřed zálohy, Irové spoléhali na přímou hru a rychlé brejky. To se nakonec mohlo ukázat jako úspěšná taktika - oba forvardi, Robbie Keane i Shane Long, se několikrát dostali za domácí obranu, ale s míčem si nepotykali.

Úvod zápasu se nesl spíše v opatrném rytmu, a až závěrečná čtvrthodina první půle obraz na hřišti trochu rozhýbala - nejprve se ve svém reprezentačním debutu uvedl Anthony Pilkington, jehož rána mířila do boční sítě, poté se ke slovu poprvé dostal domácí metronom Alaba, který vypálil zdálky levačkou a donutil gólmana Davida Fordeho k pěknému zákroku.

Forde byl ve středu dění i o čtyři minuty později, kdy zlikvidoval pokus Harnika; na druhé straně si Robert Almer mohl ulevit, že ho Longův pas na nehlídaného Walterse trefil přímo do hrudi. Po změně stran Irové trochu přitvrdili a začali pálit z každé pozice; nedá se říct, že by to neslo úspěchy, jelikož jak Walters, tak Long se sice ke střelám dostali, ale tyto mířily výrazně mimo tyče. To Wilsonova rána do vinglu z 55. minuty vypadala mnohem slibněji, avšak ani ona se za Almerova záda nevešla.

Domácí kouč Marcel Koller zareagoval vysláním Marka Arnautovice, a nováček na hřišti o sobě dal rychle vědět, když spatřil špatně vyběhnutého Forda a málem se mu jej povedlo zaskočit. Skutečnou gólovku si však Rakušané připsali až v 66. minutě, kdy Christian Fuchs vrátil míč dozadu na Andrease Weimanna, který tváří v tvář Fordovi selhal. O čtyři minuty později v podobně jasné šanci selhal Harnik.

Stupňující se rakouský tlak následně vyústil v Arnautovicovu hlavičku, kterou na brankové čáře zblokoval Green, a dvoj-šanci Baumgartlingera a dorážejícího Harnika, jejichž radost utnul nadvakrát famózními obrannými zákroky Seamus Coleman. Šest minut před koncem se však Kollerův tým dočkal zasloužené odmněny - Fuchsův pas z levého křídla odvrátil Wilson pouze do cesty Alabovi, a mladíček z Bayernu nenuceně poslal míč pod víko Fordovy brány.

Více informací k zápasu

Faerské ostrovy - Německo 0:3

10.09.2013 20:45

Góly: 22. Per Mertesacker, 74. Mesut Özil (pen.), 84. Thomas Müller

Naprosto podle očekávání dopadlo utkání mezi Faerskými ostrovy a velkým favoritem z Německa, který od samého začátku tahal za delší konce provazu a zaslouženě si tak připisuje další tři body, čímž se dostává jen krůček od brazilských břehů.

Ostrovní celek zpočátku zahrozil ve dvou protiakcích, jinak to však byl DFB-Team, kdo si vysunutým napadáním vytvářel znatelnou územní převahu. První varovný výstřel měl na svědomí Khedira, Draxlerův sražený pas pro změnu vzápětí k překvapení všech zaťukal na břevno Nielsenovy svatyně! Po souboji s Davidsenem se dožadoval Özil odpískání penalty, ovšem rozhodčí Gediminas na něco podobného nereagoval. Klose poté na domácího brankáře recept nenašel.

Löwovy ovečky si díky velké individuální kvalitě vytvářeli obrovskou převahu a pohodlně kombinovali na soupeřově polovině, zatímco Faerské ostrovy se tak tak stíhaly dostávat za balón, který opravdu rychle cirkuloval z kopačky na kopačku. Ve 22. minutě měl po Lahmově nabídce tutovku Klose, trefil ale jen vnitřní tyčku! Záhy ale přeci jen zapršelo: Boatengovu hlavičku po rohu umně prodloužil Mertesacker a rázem to bylo 0:1! Ještě do přestávky to zkoušel znovu Klose a po něm i Draxler, ani jeden z nich však podruhé mičudu na místo určení nedotlačil.

Totožný obrázek byl k vidění i po změně stran. 175. tým světového žebříčku se snažil být aktivnější, ale to postrádalo logické vyústění. Naproti tomu hlavičku Khediry doslova za minutu dvanáct na brankové čáře vytěsnil Baldvinsson! O pár okamžiků později si pak Müller pohrál s Geregersenem, který ho v šestnáctce fauloval a litevský rozhodčí nařídil penaltu! Tu bezpečně proměnil Özil a zvýšil na 0:2.

S přicházejícím závěrem outsiderovi postupně čím dál více ubývaly síly a to se logicky muselo někde projevit. Šest minut před koncem řádné hrací doby vyslal do vápna další nadýchaný centr Lahm a Müller z bezprostřední blízkosti nekompromisně uzavřel na 0:3.

Více informací k zápasu

Kazachstán - Švédsko 0:1

10.09.2013 18:00

Góly: 1. Zlatan Ibrahimović

Nesmírně cenné vítězství dokázali urvat svěřenci Erica Hamréna, jehož družina si z Astany veze plný bodový zisk, kterým si na druhé pozici drží vitální tříbodový odstup od svých rivalů z Rakouska a Irska.

Seveřané začali naprosto ideálně. Neuběhla ještě ani minuty hry, když Ekdalův pas skvělou individuální akcí zužitkoval Ibrahimović, jehož následná přízemní rána nedala Sidelnikovovi sebemenší naději mičudu zastavit - 0:1! Tou dobou to z hostujícího pohledu vypadalo na celkem snadnou práci, ovšem hned zanedlouho se ukázalo, že tomu tak nebylo.

Nejdříve mohl srovnat krok Chižničenko, tomu však pokazil radost skvělý zákrok Isakssona, který tak svoje barvy tímto zákrokem výrazně podržel nad vodou! Další velkou příležitost měl pro změnu Finončenko, ani tomu se však na kmenového hráče turecké Kasimpaşy vyzrát nepodařilo. Kazaši po obrátce zvýšili tempo, paradoxně ale tou dobou mohlo udeřit na opačné straně, Ekdal se užuž radoval, ovšem již překonaného Sidelnikova zachránila branková konstrukce! Ten samý hráč se o chvíli později pro změnu vyznamenal při další šanci Ibrahimoviče.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Německo871028:722
2.Švédsko852114:817
3.Rakousko842216:814
4.Irsko832313:1311
5.Kazachstán81164:174
6.Faerské ostrovy80083:250
Skupina D

Andorra - Nizozemsko 0:2

10.09.2013 20:30

Góly: 50. Robin van Persie, 54. Robin van Persie

Robin van Persie spasil svoji zemi, na půdě Andorry vyhráli Nizozemci právě díky dvěma trefám útočníka Manchesteru United. Holandský národní tým tak postupuje do Brazílie se suverénním náskokem, nyní má na kontě již 22 bodů! Andorra naopak nezískala ani bod.

Favorizovaný holandský výběr dostal v pátečním utkání proti Estonsku lekci, ze které se dnes musel vzpamatovat. Remíza s podceňovanými Estonci týmu trenéra van Gaala rozhodně punc světové extratřídy nepřidala, o to důležitější dnešní zápas byl. Hned od úvodu bylo jasné, že Nizozemci budou chtít odčinit zaváhání a budou dirigovat tempo hry. Po přímém kopu Sneijdera tribuny stadionu Comunal jen zahučely. Brankář Ferran Pol musel po pár minutách likvidovat střely Sneijdera a Lense, s oběma si poradil na výbornou.

Když byla za námi půlhodina hry, osmělili se také domácí hráči. Útočník Ivan Lorenzo zakončil své sólo nebezpečně vypadající střelou, se kterou si ale brankář Michel Vorm poradil. Holandsko mělo v průběhu první půle mnohokrát možnost zakončovat nějakou standardní situaci, ale ani jednu z nich nevyužilo.

Vše hosté napravili po změně stran. Pět minut po písknutí sudího Vučemilović-Šimunoviće se poprvé ze sektoru hostí ozvalo 'Gól'. Z dvaceti metrů napřáhl ke střele Robin van Persie, jehož projektil zamířil k tyči Polovy brány!

Holanďané využili chvilkové nepozornosti obranných řad soupeře a přidali druhý zásah v průběhu pěti minut. Střela Daryla Janmaata vypadla brankáři Polovi z rukavic a dostala se ke kopačkám Robina van Persieho. Bývalý 'Kanonýr' obešel protihráče a do opuštěné branky pohodlně zakončil - 2:0 pro van Gaalovy svěřence.

Po hodině hry zkoušel velmi štiplavou ranou navýšit skóre Wesley Sneijder, ale brankář Pol byl na správném místě. Po Sneijderovi zakončoval také křídelník Jeremain Lens, ale brankář Pol chytil i jeho pokus. Možná to bylo tím, že Lens při zakončení lehce podklouzl. Deset minut před koncem klání se Robin van Persie pokusil zkompletovat hattrick, ale nastřelil jen připraveného Pola v bráně Andorry. Mrzet jej to ale nemusí, Holanďané postupují a dnes zazářil právě van Persie.

Více informací k zápasu

Maďarsko - Estonsko 5:1

10.09.2013 20:30

Góly: 11. Ragnar Klavan (vl.), 21. Tamás Hajnal, 41. Dániel Böde, 69. Krisztián Németh, 85. Balázs Dzsudzsák - 48. Tarmo Kink

Fotbalisté Maďarska zvládli s bravurou existenční duel s Estonskem a po skvělém výkonu deklasovali protivníka v poměru 5:1. Hostům tak definitivně zavřeli bránu na světový šampionát, sami se naopak po prohře Rumunska posunuli na druhé místo a před zbývajícími dvěma duely mají vše ve svých rukách. V tuto chvíli jsou o bod před Tureckem i Rumunskem, jednoduchá situace je ale nečeká.

Vzhledem k lehčímu losu Rumunska (s Estonskem a Andorrou) musejí pravděpodobně zvítězit v obou zbývajících duelech a na půdě suverénně vedoucího Nizozemska to nebudou mít vůbec jednoduché. Ve hře je také Turecko, to však bude hrát v závěrečném utkání doma též proti lídrovi skupiny D. Maďaři rozhodli o své výhře již v prvním poločase, kde soupeři zasadili tvrdý direkt v poměru tří vstřelených branek.

Hned od samého úvodu favorit tlačil a ve 4. minutě ho mohl poslat do vedení Krisztián Németh. Po několika odrazech se dostal míč právě k němu, jenže od spojnice tyče a břevna se dostal pouze do zámezí. Ihned na to pálil Tamás Kádár, jeho střelu směřující do branky odkopl z brankové čáry Enar Jääger. V 11. minutě se domácí přeci jen dočkali. Po pasu Balázse Dzsudzsáka se míč nešťastně odrazil nejprve od Taija Tenisteho a poté od Ragnara Klavana do sítě za bezmocného brankáře Sergeje Parejka - 1:0.

O deset minut později bylo v hostujícím táboře ještě hůře, když Tamás Hajnal vystřelil tvrdě z úhlu a brankář Parejko trochu podcenil míč, který nakonec skončil za jeho zády - 2:0. Tlak Maďarska pokračoval a deset minut před přestávkou mohl zvýšit Németh, jeho pokus z první minul o decimetry levou tyč. Ve 41. minutě bylo o vítězi utkání rozhodnuto. Krásnou individuální akci předvedl Dániel Böde, který doběhl až k pokutovému území a na jeho výstavní trefu k tyč neměl Parejko nárok - 3:0.

Ihned po přestávce zdramatizoval utkání Tarmo Kink, který dostal hosty do hry křižnou ranou k tyči. V dalším průběhu vládlo duelu Maďarsko. Velké příležitosti neproměnili Vilmos Vanczák a znovu Németh, který nakonec zmařil ambice Estonska v 69. minutě. Po krásné kolmici Dzsudzsáka obelstil ofsajdovou past a po zemi se trefil parádně - 4:1. Németh čtvrthodiny před koncem mířil těsně nad horní tyčku, pět minut před koncem završil gólovou tečku utkání trochu se štěstím Dzsudzsák z přímého volného kopu - 5:1.

Více informací k zápasu

Rumunsko - Turecko 0:2

10.09.2013 20:00

Góly: 22. Burak Yilmaz, 90+4. Mevlüt Erdinç

Rumunsko nedokázalo porazit Turky, ačkoli v jistých fázích zápasu mělo jasně navrch. Zkušený tým hostí naopak udeřil dvakrát a může se radovat ze tří bodů.

V Bukurešti na sebe narazily dva horkokrevné týmy a jejich vzájemný střet sliboval mnohé napínavé momenty. Hráči se snažili nastavené dekorum dodržet, takže už v první minutě se Ciprian Marica doslova řítil sám na Volkana Demirela. Marica by určitě postupoval velmi nebezpečně, takže se na poslední chvíli před něj musel dostat Kayi a nedovoleně Maricu zastavil. Rumuni si nedávali takový pozor, jak by bylo třeba a dovolili Burakovi náběh na Tatarusana. Yilmaz však nezvolil vhodné zakončení a jeho slabá rána nemohla Tatarusana nijak vyvést z rovnováhy.

Velkou chybu udělal také velezkušený Volkan Demirel, který podcenil centr ze strany, vyboxoval míč jen těsně za velké vápno, kde si na něj počkal Cristian Tanase a lobem jej vracel do odkryté svatyně. Na poslední chvíli však za svého brankáře zaskočil pohotový Caner Erkin, který zabránil vedoucímu gólu domácího výběru! Naopak, byli to Turci, kterým se povedlo vstřelit branku jako prvním.

Po dvaceti minutách a sérii rohových kopů se do míče ze strany opřel Erkin, centrem našel spoluhráče Buraka Yilmaze a oceňovaný zakončovatel hlavičkoval velmi přesně - 1:0 pro hosty!

Rumunská defenziva se příliš nevyznamenala, nešlo to dnes ale ani ofenzívě Rumunů. Aktivnějším celkem byli nadále Turci, Selcukovu ránu málem zastavilo břevno. Nakonec nebezpečně vyhlížejícímu projektilu scházely centimetry. Druhá půle byla z pohledu domácího týmu již o něco lepší, minimálně její úvod Rumunům vycházel. Popův centr mířil na hlavu Stanca, ale Demirel mohl nakonec zůstat klidný. Turecký tým spoléhal stále více na rychlé protiútoku a chvílemi nechal hrát svého protivníka bez většího napadání. Tato taktika se Turkům začala vyplácet, protože se dostávali do dobrých střeleckých pozic. Jednu z nich nevyužil Topal, který pálil těsně nad bránu.

Rumunský celek ze svého tlaku dokázal vytěžit více než statickou kombinaci - dokonce se Stancuovi podařilo vsítit branku! Jeho hlavička však nemohla být kvůli ofsajdovému postavení uznána. Rumunský celek se mimo jiné může vymlouvat i na smůlu, která ho provázela - střela Adriana Popy byla zastavena pravou tyčí Demirelovy brány! Deset minut před koncem zápasu se Stancu dostal k zakončení, provedení však bylo žalostné. Tlak Rumunů se postupně vytratil, na svět se podíval až v nastaveném čase. To si Hoban naskočil na centrovaný míč, který ale nasměroval jen do Demirelovy náruče!

Turci přežili poslední nápor Rumunska a naopak ještě v závěru našli dostatek sil na skórování! Z protiútoku se k míči dostali Turan s Topalem, jeho přihrávku ale zachytil Mevlut Erdinc a technickou střelou obstřelil brankáře Tatarusana! Hosté tak díky třem bodům mohou odjíždět spokojení.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Nizozemsko871024:422
2.Maďarsko842218:1214
3.Turecko841314:713
4.Rumunsko841313:1213
5.Estonsko82156:167
6.Andorra80080:240
Skupina E

Island - Albánie 2:1

10.09.2013 21:00

Góly: 13. Birkir Bjarnason, 47. Kolbeinn Sigthórsson - 9. Valdet Rama

S problémy, ale přece se Islandu podařilo po vydřené remíze z půdy Švýcarska porazit doma nevyzpytatelnou Albánii. I díky tomu si před říjnovou částí kvalifikace udrželi druhou barážovou pozici o bod před Slovinskem. Pokud tak ve zbývajících dvou kláních naplno bodují i doma proti Kypru a venku v Norsku, nepřijdou o ní.

Stejně jako minulý pátek i nyní Islanďané pokazili radost Švýcarsku. To po vítězství v Norsku mohlo slavit prvenství ve skupině, kdyby jeho soupeř s Albánií jakkoli ztratil. Družina Ottmara Hitzfelda si ale bude muset počkat, seveřané je totiž matematicky ještě můžou v tabulce předskočit.

Venku bývají Albánci poloviční, byli to ovšem právě oni, kdo vstoupil do utkání tou správnou nohou, jelikož se už po devíti minutách hry dokázal trefit Rama. Domácím ale samozřejmě pomohlo brzké vyrovnání, které se konalo jen o pět minut později. Saevarsson vyslal do střelecké pozice Bjarnasona a ten se z blízkosti nemýlil.

Dvě minuty po přestávce Island otočil stav, Saevarsson byl opět tím, kdo asistoval u rozhodujícího gólu Sigthórssona. "Chtěli jsme jenom tři body. Šli jsme si pro ně po hlavě, dali jsme do utkání všechno, co jsme mohli, a dočkali se odměny. Zaslouženě jsme zvítězili," uvedl po utkání autor druhého domácího gólu.

Více informací k zápasu

Kypr - Slovinsko 0:2

10.09.2013 20:30

Góly: 12. Milivoje Novakovič, 80. Josip Iličić

Slovincům vyšla předposlední část kvalifikace na mistrovství světa na jedničku. Po hubeném vítězství nad Albánií vyhráli i na Kypru, kde se o důležité tři body postarali Novakovič a Iličič. V tabulce skupiny E jsou tak aktuálně na třetím místě bod za Islandem. Domácí naopak přišli o definitivní možnost pošoupnout se výš a skončí poslední.

Kouč Srečko Katanec může být opravdu spokojený. Byť jeho tým nemá před posledními dvěma utkáními nic ve svých rukou, svůj sen na Brazílii bude živit i v říjnu. Kypr je naopak ve velké krizi. Už potřetí v řadě v mistráku nevstřelil ani branku a stejně jako v pátek proti Norsku si na své konto připsal porážku 0:2.

Hosté vstoupili do utkání moc dobře. Ljubijankič se ve 12. minutě parádně uvolnil na pravé straně, předal balón na zkušeného Novakoviče, který se z blízkosti před gólmanem Georgallidesem nemýlil. Katanecovi hoši chtěli záhy přidat další zásah, nicméně Kirm ani Struna nebyli úspěšní v koncovce.

Také domácí mohli ihned ze dvou dobrých možnosti skórovat, avšak nehlídaný Alexandrou minul a Laban, jeden z jejich nejnebezpečnějších hráčů, nedokázal překonat brankáře Handanoviče. Vše rozsekla až 80. minuta, kdy po nahrávce od Novakoviče utnul kyperskou snahu na změnu výsledku přesnou ránou Iličič.

Více informací k zápasu

Norsko - Švýcarsko 0:2

10.09.2013 19:00

Góly: 12. Fabian Schär, 51. Fabian Schär

Jestliže to s norskými šancemi na postup dlouho vypadalo nadějně, po domácí prohře se Švýcarskem jako by bylo najednou všechno pryč - zatímco hosté míří neohroženě na závěrečný turnaj, severský celek bude mít ještě co dělat, aby uhrál alespoň druhé místo.

Dvě branky basilejského obránce Fabiana Schära, které přišly v úvodech obou poločasů, aktuálně znamenají už pětibodový náskok pro favorita skupiny; Norové si naproti tomu připsali už třetí kvalifikační porážku a propadli se na čtvrté místo, když se přes ně kromě momentálně druhých Islanďanů přehnali také mohutně finišující Slovinci.

Švýcaři se v celé kvalifikaci vyznačují stabilnější formou, a i dnes byli od začátku právě oni aktivnějším týmem; domácí gólman Rune Jarstein se tak musel mít na pozoru před šancemi Inlera a Seferovice. Brzký tlak následně vyvrcholil ve 12. minutě - k nařízenému přímému kopu se postavil Inler, z levé strany nacentroval do vápna a Schär přesně hlavičkoval z bezprostřední vzdálenosti.

Norům dlouho trvalo, než se zmohli na odpověď, a teprve ve 26. minutě se ohřál také Diego Benaglio, jehož rukavice vyprášil Tarik Elyounoussi; k dorážce se ještě dostal Joshua King, ale jeho hlava mířila mimo. Jinak to však byli hosté, kdo držel otěže zápasu pevně v rukou, a bůhví, jak by vypadal ukazatel skóre, nebýt spolehlivého Jarsteina; brankář Vikingu Stavanger ještě v první půli zlikvidoval další hlavičku Schära, po pauze pak také nebezpečnou ránu Shaqiriho.

Po 50. minutách se však Švýcarsko dočkalo zalouženého navýšení skóre. Akce to byla prakticky totožná jako před prvním gólem - opět přímý kop z levé strany, opět Inlerův pas, a i tentokrát ve vápně vystoupal nejvýše Schär a propálil bezmocného Jarsteina podruhé. Ani za stavu 2:0 neztrácel favorit elán; další střelou zahrozil Valentin Stocker, ale narazil na připraveného brankáře.

Až s blížícím se závěrem utkání se Norové dostali do herního rytmu, ale to už bylo pozdě. V posledních 10 minutách se výrazně připomněla levačka Stefana Johansena, následovaná akcí Rubena Yttegarda Jensena; Benaglio však ani jednou zasahovat nemusel, jelikož domácí střelci neměli přesně seřízená mířidla.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Švýcarsko853014:518
2.Island841314:1413
3.Slovinsko840411:1012
4.Norsko83239:911
5.Albánie83148:910
6.Kypr81164:134
Skupina F

Lucembursko - Severní Irsko 3:2

10.09.2013 20:15

Góly: 45+1. Aurélien Joachim, 78. Stefano Bensi, 87. Mathias Jänisch - 14. Martin Paterson, 82. Gareth McAuley

Jeden z nejvíce překvapivých výsledků se zrodil na hřišti Stade Josy Barthel, kde si místní Lucembursko překvapivě vyšláplo na trápící se Severní Iry, kterým se kromě překvapivého vítězství nad Ruskem dlouhodobě nedaří prorazit.

Jedna ze zakládajících zemí Beneluxu naposledy opanovala kvalifikační zápas o postup na mistrovství světa v roce 1972, ovšem ani to Lucembursku nevadilo. Domácí ekipa začala aktivně a jako první dal o sobě vědět Gerson, jeho snaha však stačila pouze na rohový kop. Ve 14. minutě pak z ničeho nic udeřilo na opačném konci hřiště: Ferguson nastartoval Paterson, jenž bez větších problémů zavěsil - 0:1.

Ze standardky to pro změnu zkoušel Bensi, ani tomu však nebylo přáno. Strážce severoirské branky měl pořádně napilno i nadále. Ve dvacáté deváté minutě se skvělou ranou prezentoval Gerson, ovšem jeho projektil se zastavil o břevno Carrollovy svatyně, načež zkušeného brankáře opětovně nenachytal ani Bensi! Po půlhodině hry musel zraněného McGinna nahradit O'Connor, jenž se tak na mezinárodní scéně představil poprvé za poslední tři sezóny.

Dobrou možnost měl těsně před odchodem na poločasovou přestávku Norwood, který se hlavou dostal k vyraženému míči, ovšem na určené místo ho tak jako tak dopravit nedokázal! Hned z následného kontru pak bylo vyrovnáno, když pohlednou akci zakončoval Joachim a Carroll prostě neměl sebemenší šanci na rychlý výpad zareagovat - 1:1.

Vcelku zajímavý fotbal pokračoval i po změně stran. Bensi trestuhodně minul další velkou šanci, mezitím pak domácí strana nedokázala potrestat obrovské zaváhání McAuleyho, který nepochopitelně selhal při rozehrávce. Ostrovní celek měl poprvé herně navrch, Jonny Evans však pálil nepřesně, zatímco McKay užuž obešel Jouberta, následně však dokázal usměrnit mičudu jen do boční sítě lucemburské branky! Zanedlouho se však skóre přeci jen měnilo, akorát na druhé straně: Bensi natáhl zpoza pokutového území a jeho přízemní střela zaplula k tyči - 2:1.

Vše se schylovalo k překvapivému vítězství. To však nechtěl připustit McAuley, který si jen o čtyři minuty později naskočil na volný přímý kop Norwooda a výrazně tak napravil své předchozí zaváhání, když srovnal na 2:2! Ani to však nebylo Severním Irům nic platné. Luisi sice z malého vápna nepochopitelně selhal, po dalším rohu a hlavičce Gersona se však prosadil Jänisch a zajistil svému týmu teprve historicky čtvrtý úspěch v kvalifikaci o mistrovství světa!

Více informací k zápasu

Rusko - Izrael 3:1

10.09.2013 17:00

Góly: 49. Vasilij Berezuckij, 52. Aleksandr Kokorin, 74. Denis Glušakov - 90+3. Eran Zahavi

Další podařené vystoupení za sebou mají Rusové, kteří po výhře nad Lucemburskem porazili také Izrael a zásluhou dalšího tříbodového zisku se drží na přímém postupovém místě před dotírajícím Portugalskem.

Svěřenci Fabia Capella měli od samého začátku jasnou převahu, ovšem dlouho se nemohli dostat k pořádnému ohrožení soupeřovy branky. To se povedlo až po změně stran, kdy se po pasu Širokova prosadil Vasilij Berezuckij - 1:0! Krátce nato se skóre znovu měnilo. Tentokráte se do míče od Samedova opřel Kokorin a fantastickou dělovkou do šibenice zvýšil na 2:0.

Definitivně pojistit tříbodový zisk následně mohl hned dvakrát Keržakov, ovšem velké možnosti do úspěšného konce nedotáhl! Tou dobou už však mohla být ruská sborná bez stresu, neboť Zahavi ve vápně zahrál rukou a sudí Gräfe nařídil pokutový kop! Odpovědnost vzal na svá bedra Širokov, jehož rána sice zamířila jen do tyče, Glušakov však odražený míč přeci jen dopravil na místo určení - 3:0. Na čestnou branku nakonec přeci jen došlo: Davidzada přesným pasem oslovil nabíhajícího Zahaviho, který už nezaváhal a nekompromisní hlavičkou pod břevno snížil na 3:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rusko860215:418
2.Portugalsko852116:817
3.Izrael833217:1212
4.Severní Irsko81348:146
5.Lucembursko81347:196
6.Ázerbájdžán80534:105
Skupina G

Řecko - Lotyšsko 1:0

10.09.2013 20:45

Góly: 58. Dimitris Salpingidis

Řekové ani v této kvalifikaci neplatí za vyloženě obávaného soupeře, ale výsledky sbírají jako na běžícím pásu - mimořádná schopnost urvat nejtěsnější jednobrankovou výhru se projevila i doma s Lotyšskem.

Bosna a Hercegovina 25:5, Řecko 9:4 - skóre obou lídrů skupiny G by snad ani nemohlo mluvit významněji, přesto mají Řekové na kontě 19 bodů, stejně jako jejich soupeř. V závěrečných duelech tak půjde již pouze o to, kdo postoupí z prvního místa a koho čeká baráž. Dnes v Pireu vystřelil klíčové tři body Dimitris Salpingidis.

Fakt, že oba celky dohrávaly v deseti lidech, byl nakonec možná zajímavější než obraz hry samotné - tomu sice podle očekávání opticky dominoval domácí tým, avšak šancí bylo k vidění spíše poskrovnu. Lotyšsko už může doufat maximálně v třetí příčku, reálně to však vypadá, že se s lokálním rivalem z Litvy střetne o tu čtvrtou.

Domácí začali utkání aktivněji a po deseti minutách už mohli vést 2:0; nejprve Kostas Mitroglou hlavičkou prověřil pozornost lotyšského gólmana Aleksandarse Kolinka, poté se zblízka připomněl Salpingidis, který však levačkou minul. Mitroglouova hlava byla opět v centru pozornosti po půlhodině hry, avšak ani tentokrát se Kolinko obávat nemusel.

Řekové dominovali v držení míče a drželi outsidera prakticky kompletně na jeho vlastní polovině; na gólovou odměnu však museli čekat téměř hodinu. Georgios Samaras vyzval přihrávkou Salpingidise, který převzal míč ve vápně, napřáhl levou a přízemní střelou zblízka nemilosrdně propálil Kolinka.

S jednobrankovou převahou v domácí kapse se hra uklidnila natolik, že k dalším šancím prakticky nedocházelo; Lotyši se po celých 90 minut na nic pořádného nezmohli, a Řekové, mistři v udržování těsného vedení, se za dalším gólem hnát vlastně ani nemuseli. Finální vzrušení tak musel obstarat pan rozhodčí, který nejprve v 86. minutě vyloučil za brutální faul hostujícího Ritvarse Ruginse, aby o čtyři minuty později vyrovnal počet mužů na hřišti druhou žlutou pro Katsouranise.

Více informací k zápasu

Slovensko - Bosna a Hercegovina 1:2

10.09.2013 20:15

Góly: 43. Marek Hamšík - 70. Ermin Bičakčić, 78. Izet Hajrović

V Žilině se zázrak ze Zenice nekonal, naopak hostující hřiště vyloupili Bosňané. Slováci se sice dostali díky Marku Hamšíkovi do vedení, ale dvě trefy v rychlém sledu znamenaly obrat ve prospěch hostí. Bosna a Hercegovina naopak navyšuje svůj náskok na čele skupiny G.

Bosna začala zápas velmi otevřeně a evidentně se chtěla pomstít za minulý nezdar. Centr Salihoviće nejprve musel odvracet Šesták, po něm se do velké šance dostal brilantní technik Miralem Pjanić. Záložník AS Řím na hranici velkého vápna střílel do šibenice, ale Ján Mucha byl pozorný a hbitými reflexy jeho radost překazil. Míč však vyrazil jen k Edinu Džekovi, který se v podobných situacích zpravidla nemýlí. Dnes večer však narazil na překážku jménem Mucha, také tentokrát byl slovenský brankář včas na místě a nadvakrát šanci Bosňanů zlikvidoval!

Velmi kvalitního brankáře mají v bráně také Balkánci, služeb Asmira Begoviće bylo zapotřbí po průniku a následné ráně Vladimíra Weisse mladšího, který si pohrál s obráncem a nebezpečnou ranou zkoušel Begovićovu pozornost. Slováci cítili podporu natěšených tribun a náležitě jí využili - centr Weisse zakončil Stanislav Šesták a mohl oslavovat vstřelený gól! Jeho radost ale trvala jen velmi krátkou dobu - pomezní sudí viděl ofsajd a branka tak nemohla být uznána.

Kozákovi svěřenci začali svého soupeře svírat a z jejich tlaku rezultovala nebezpečná situace dotažená Šestákem. Aktivní útočník si naběhl za obranu, ale díky snaze svého stíhatele nedokázal přesně zakončit. Šestákovo příjmení bude asi ještě dlouho strašit veškeré obránce Bosny, neboť to byl právě zkušený zakončovatel, kterého svým povedeným centrem hledal Marek Hamšík. Populární ‚Marekiaro‘ však autorem gólové asistence nakonec nebyl - Šestákovo zakončení mířilo vedle.

Edin Džeko je známý coby excelentní zakončovatel, s dvojicí Martin Škrtěl - Ján Mucha si však i přes protesty u sudího neporadil. Naopak se do velké šance dostal Vladimír Weiss, jenž rozkmital své rychlé nohy a přízemní střelou vystrašil Begoviće. Když už se hráči Bosny po ne zrovna povedené první půli viděli v šatnách, na cestu jim Slováci přidělili ještě jedno nemilé překvapení - tři minuty před koncem se Šesták vrhl do útoku, nahrával na velké vápno Nemcovi, který nesobecky vylepšil pozici pro Marka Hamšíka a hvězda z Neapole překonala Begoviće!

Druhý poločas opět začal lépe pro Kozákovy hráče. Vladimír Weiss dnes působil rozruch na straně slovenské ofenzívy, po další jeho akci se dokonce ozvala tyč za Begovićovými zády! K aktivitě se favorizovaný tým Bosny a Hercegoviny probral až po hodině hry, kdy se k ráně odhodlal Senad Lulić. Univerzál z Lazia Řím si předkopl míč a zvolil svou oblíbenou parketu - střelu z dálky. Dnes ale štěstí neměl.

To se ale nedá říct ani o Slovácích, kteří za jednu menší chybu draze zaplatili - centr z rohového kopu se dostal až k nohám Bičakčiće, pro kterého nebylo problémem doklepnout míč za Muchova záda - Bosna a Hercegovina srovnala.

Slovenský národní tým se ale nevzdal ani po inkasované brance a dál bojoval. Slibně se rozvíjející přečíslení dva na jednoho po elegantní patičce Hamšíka ale Nemec nezakončil podle představ. Když se Slováci nadechovali k tlaku, kterým by převážili misky vah na svou stranu, dočkali se kruté odezvy. Pouhou minutu byl na hřišti střídající Hajrović, i ta mu ale stačilo na to, aby se stal bosenským hrdinou - jeho rána z pětadvaceti metrů zapadla přesně do šibenice Muchovy brány! Slovenský tým se sice snažil znepříjemnit favoritovi život, lekci z produktivity ale vyučovali hosté.

Více informací k zápasu

Litva - Lichtenštejnsko 2:0

10.09.2013 17:30

Góly: 18. Deividas Matulevičius, 40. Tadas Kijanskas

Dvě branky z první půle přinesly Litevcům očekávanou výhru nad outsiderem z Lichtenštejnska a posun na čtvrtou pozici v tabulce skupiny G. Úspěšnými střelci byli Deividas Matulevičius a Tadas Kijanskas.

Ani jeden z týmů už před zápasem neměl šanci na postup; Lichtenštejnci sice na rozdíl od jiných trpaslíků dokázali alespoň bodovat a vyválčit dvě kvalifikační remízy, ale od posledního místa je to uchrání jen těžko, zatímco pro Litvu bude dostačujícím úspěchem skončit na stávajícím čtvrtém místě před rivaly z Lotyšska.

Domácí nenechali nikoho na pochybách, že tady ztrácet body rozhodně nehodlají, a už ve druhé minutě o sobě dali vědět prostřednictvím Viciuse s Kalonasem. O deset minut později se poprvé připomněl pozdější autor vítězné branky Matulevičius, který na rohu malého vápna převzal Česnauskisův pas a levačkou prověřil gólmana Jehleho; gólová situace z 18. minuty přišla naopak z místa poblíž penalty, pravačkou a doprostřed brány.

Druhý gól si favorit připsal pět minut před přestávkou; po rohu se dostal míč k Česnauskisovi, který nacentroval do malého vápna a našel Kijanskase, jehož hlavička mířila přesně do levého vinglu brány. Hosté se dostali do tempa až zhruba po hodině hry, kdy vyděsili gólmana Karčemarskase nejprve Burgmeier a následně natřikrát Mathias Christen..

..jenže ke gólu to nevedlo, Litevci rychle získali zpět kontrolu nad zápasem a v závěrečné půlhodině už byli diváci svědky pouze jejich šancí (a častěji pološancí). Postupně takto s pokusem navýšit skóre neuspěli Česnauskis, Kalonas, Vičius, Matulevičius ani Šernas, ale to už svěřencům kouče Csaby Lászlóa vadit příliš nemuselo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bosna a Hercegovina861125:519
2.Řecko86119:419
3.Slovensko83329:712
4.Litva82247:108
5.Lotyšsko82158:167
6.Lichtenštejnsko80263:192
Skupina H

Ukrajina - Anglie 0:0

10.09.2013 20:45

Góly: -

V utkání mezi Ukrajinou a Anglií se zrodila remíza a nutno podotknout, že byla zasloužená. Angličané sice stále o bod vedou tabulku skupiny H, ale právě Ukrajinci se na ně stále více dotahují. A nesmíme zapomínat ani na třetí Černou Horu s patnácti body.

Velké jubileum pro Franka Lamparda skončilo bez branek, přičemž právě Lampard měl možnost v poslední minutě zápasu rozhodnout. V Kyjevě se ale může slavit, domácí tým je stále ještě reálně ve hře o vstupenku do Brazílie. Přispěla k tomu dnes velmi dobře organizovaná obranná linie a skvělý taktický výkon.

Angličané chtěli od začátku udávat tempo hry a proto na zteč vyslali největší rychlostní zbraň - 'Kanonýra' Thea Walcotta. Ten se ale po náběhu srazil s brankářem Pjatovem, který musel být následně ošetřován. Na růžích neměl ustláno ani jeho konkurent v bráně Anglie. Joe Hart musel během úvodních patnácti minut několikrát prokázat své kvality, přičemž napoprvé se jednalo o náznak faulu na útočníka Ukrajiny. Po náběhu Artema Fedeckého se Hart musel opět natahovat, aby jeho hlavičku vyrazil.

Ukrajinci se také výtečně bránili a navíc jejich napadání způsobovalo hostům vážné problémy rozehrávkou. Steven Gerrard pochopil, že chce-li překonat pozorně bránící systém Ukrajinců, jediná cesta vede přes střelbu z větší vzdálenosti. A protože je to disciplína, ve které liverpoolský srdcař vyniká, brankář Pjatov musel jeho technický pokus kontrolovat s maximální ostražitostí.

První poločas uzavřel Frank Lampard, který mohl z přímého volného kopu potrestat faul Guseva na Wilshera, ale bránu Pjatova i kvůli teči minul. Do druhého poločasu se podařilo lépe vstoupit Ukrajincům, kteří udržovali soupeře v tlaku především díky standardním situacím. již třetí roh mohl v úvodní gól proměnit mladík Konopljanka, ale na zadní tyči netrefil přesně. Angličany zachránil obětavý zákrok Stevena Gerrarda, který na poslední chvíli zažehnal hrozící nebezpečí.

Ukrajinci spoléhali především na rychlé protiútoky, jeden takový musel na poslední chvíli řešit obránce Kyle Walker, třebaže po faulu na pronikajícího Zozulju byl sudím Proencou oceněn na žlutou kartu. V další slibné šanci se objevil naskakující Artem Fedeckyj, který zakončoval centr ze strany. Spolupráce Kyla Walkera s Theem Walcottem skončila tečí druhého jmenovaného, Pjatov se jen bezmocně podíval k tyči.

Poslední šanci zápasu si pro sebe nechal Frank Lampard. Hvězda londýnské Chelsea dnes odehrála svůj stý zápas v reprezentaci, který mohla oslavit gólem. A to gólem rozhodujícím. Jenže Lampardova hlavička minula Pjatovovu bránu o pár centimetrů a oba týmy se tak rozešly smírně.

Více informací k zápasu

San Marino - Polsko 1:5

10.09.2013 20:45

Góly: 22. Alessandro Della Valle - 10. Piotr Zieliński, 23. Jakub Błaszczykowski, 34. Waldemar Sobota, 66. Piotr Zieliński, 75. Adrian Mierzejewski

Poláci si v Serravalle s chutí zastříleli, domácímu San Marinu nadělili pět branek. Čisté konto se sice Arturovi Borućovi udržet nepodařilo, přesto může společně s týmem slavit - Polsko se třinácti body stále ještě bojuje o první dvě místa. San Marino nezískalo v celé kvalifikaci ještě ani jeden bod.

Poláci se na domácí hráče vrhli hned od začátku a tým San Marina téměř nepustili k míči. Krátké kombinace na jeden dotek, rychlé pasy na nabíhající hráče typu Piotr Zielinski či Pawel Broźek i zdlouhavá uspávací taktika - to vše polský národní výběr zkoušel. Obrana San Marina vydržela souvislý nápor jen prvních deset minut - od té doby se již skóre měnilo častěji.

Na počátku gólové akce stál německý rodák a polský reprezentant, Sebastian Boenisch. Jeho dlouhý nákop zachytil mladík Piotr Zielinski, míč si vzal pod patronát a doběhl s ním až před brankáře Alda Simonciniho. Tomu nedal žádnou šanci a přesnou ranou podél něho poslal Polsko do vedení.

Navýšit skóre mohl Pawel Broźek, který se snažil přelobovat vyběhnuvšího Simonciniho, ale zkušený brankář se ještě stačil včas vrátit na brankovou čáru a nebezpečí zažehnal. To jako by povzbudilo San Marino a domácí hráči se překvapivě dočkali vyrovnání. Po faulu Boenische se k míči postavil Matteo Vitaioli, nacentroval do vápna a zakončující Alessandro Della Valle mohla slavit - 1:1.

To však zdaleka nebylo vše - Poláci si nechtěli inkasovaný gól nechat líbit. Neuběhlo ani šedesát sekund a vzali si vedení zpět. Po rychlé útočné akci se k míči dostal 'Kuba' Blaszczykowski a perfektní ranou strhl vedení na stranu Polska. Pawel Broźek již takové štěstí neměl a v další šanci brankáře Simonciniho nepřekonal. Přesto se Poláci dočkali ještě jednoho gólu. Odražený míč sebral na hranici vápna Waldemar Sobota a jeho projektil umožnil polákům odejít do šaten s dvoubrankovým vedením.

Domácí hráči po změně stran nijak nepřidali na tempu a polský výběr toho dokázal využít. Ránu Soboty ještě Simoncini chytil, na krásnou střelu mladíka Piotra Zielinského byl ale krátký. Talent vyrůstající v italském Udinese po boku Antonia Di Nataleho si postavil míč ke standardní situaci a ze třiceti metrů jej poslal přímo za Simonciniho záda!

Stále to však nebylo vše - pátému gólu v Simonciniho síti napomohlo střídání Adriana Mierzejevského, který pobyl na hřišti sotva čtyři minuty. Po jejich uplynutí se čerstvá síla projevila, Mierzejewski si našel volné místo v pokutovém území, kam směřovala nahrávka a střelou k tyči nedal Simoncinimu sebemenší šanci na zásah. Co na tom, že se útočník Andy Selva v závěru pokusil překvapit Artura Boruće, Poláci si došli pro atraktivní výhru 5:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Anglie844025:316
2.Ukrajina843119:415
3.Černá Hora843115:815
4.Polsko834118:913
5.Moldavsko81254:155
6.San Marino80081:430
Skupina I

Bělorusko - Francie 2:4

10.09.2013 21:00

Góly: 32. Jahor Filipenka, 57. Cimafej Kalačow - 47. Franck Ribéry (pen.), 64. Franck Ribéry, 71. Samir Nasri, 73. Paul Pogba

Francie se nadále pere se Španěly o prvenství ve skupině I, i když k tomu má nyní dál. Španělé odehráli o jeden zápas méně, přesto vedou. Pokud nechtěla Francie dopustit blamáž, musela si s Bělorusy poradit. To se sice stalo, ale výkonů hráčů Galského kohouta rozhodně nebyl bezchybný.

Hosté přijeli na stadion v Gomelu s náladou favorizovaného celku, který ale občas dělá chyby. Dnes udělal dvě, naštěstí pro celek trenéra Deschampse však nebyly osudové. Přesto Francie stále hledá střeleckou jistotu a dál ji provázejí matné výkony. Prostupnost obrannou linií nejlépe deklaroval záložník Jan Tigorev, který se iž po čtyřech minutách dostal do pokutového území brankáře Huga Llorise a nebezpečně vypálil.

Nejaktivnějším hráčem úvodních patnácti minut byl bezpochyby záložník Franck Ribéry, který dělal obraně Bělorusů velké problémy. Ve své druhé šanci se dostal k zakončení, ale z blízkosti napálil jen dobře postaveného brankáře Veramka. francouzské nájezdy ustaly, hráči Les Bleus sice napadali soupeřovu rozehrávku, ale k přímému ohrožení Veramkovy brány se nedostali ani jednou. Aktivity se tak postupně začali ujímat domácí hráči. A jejich snaha přinesla záhy slíbené ovoce.

Po půlhodině hry se totiž Bělorusové dostali k zahrávání rohového kopu, jenž proplachtil pokutovým územím až k Jahoru Filipenkovi, který nedůraznou hlavičkou poslal svůj tým do vedení! V sektoru hostujících fanoušků se ozývaly pouze nadávky směřované na hlavu brankáře Llorise, který chyboval a nechal Filipenku skórovat.

Hostům se první poločas vůbec nezdařil, vše ale napravili hned po nástupu do druhé půle. Dvě minuty po rozehrání se k míči dostal Franck Ribéry a brankář Veramko musel pronikající hvězdu Bayernu Mnichov faulovat. Za svůj čin jednak obdržel žluté napomenutí, především ale Ribéry dostal šanci na penaltový kop. Ten nepromarnil a poslal brankáře na opačnou stranu.

Bělorusové ale s náporem ještě neskončili a ani inkasovaná branka jejich odpor nezlomila. Právě naopak, znovu se dostali do vedení. Cimafej Kalačow spíše zkoušel pozornost brankáře Llorise a natáhl ke střele ze zhruba pětadvaceti metrů. Lloris si ale vybral opět špatnou chvíli na přemýšlení a míč směřující přímo na něj skončil za jeho zády!

Opět na sebe ale odpověď francouzského celku nenechala dlouho čekat - domácím nevyšel ofsajd systém, Ribéry využil nepozornosti obránců a zcela neatakován a nehlídán poslal míč do odkryté brány - 2:2. Od té doby dávali branky již jen hosté. Za dalších pět minut Francie otočila zápas ve svůj prospěch. Ze spolupráce mezi Giroudem a Ribérym těžil Samir Nasri, jehož pohotová střela z větší vzdálenosti zapadla přesně do míst, kam si brankáři pro míč chodí neradi - 3:2.

Uběhly sotva tři minuty a skóre se měnilo ještě jednou. Paul Pogba září v dresu turínské Staré dámy, dobrou formu si přenesl také do seniorské reprezentace. Brankář Veramko špatně odhadl centrovaný míč a při snaze jej vyboxovat vůbec netrefil. Míč mohl do odkryté brány poslat Laurent Koscielny, ale míč nezpracoval ideálně. To však Francouzům vůbec vadit nemuselo - všudypřítomný Paul Pogba natáhl dlouhé nohy a míč do sítě nakonec dostal. Francouzský tým už do konce zápasu žádné další trefy nepřidal, přesto může slavit cenné tři body.

Více informací k zápasu

Gruzie - Finsko 0:1

10.09.2013 19:00

Góly: 74. Roman Eremenko (pen.)

Finská radost z druhého vítězství ve skupině nakonec přece jenom vyšla vniveč. Hosté potřebovali, aby Bělorusové více potrápili Francii, a to se na konečném výsledku nakonec neprojevilo. Jediná branka Romana Eremenka z penalty čtvrthodiny před koncem i tak utnula jejich i gruzínské naděje na Brazílii.

Očekával se vyrovnaný zápas s málo brankami a předsevzetí se potvrdilo. Gruzie hrála podobný fotbal jako minulý pátek proti Francii či na začátku kvalifikace se Španělskem - spoléhala hlavně na pevnou defenzívu. Jakmile se za nepříznivého stavu po druhé žluté kartě nechal vyloučit Kankava, nebyl zvrat v utkání s Finskem možný.

Byl to více méně výběr Mixy Paatelainena, kdo si vytvářel alespoň nějaké pološance a na hřišti působil o něco lépe než soupeř. Gruzii podržel svými zákroky jistý gólman Revišvili, avšak málem ho prakticky jediná chyba stála pochvalu, když ve 23. minutě špatně vyběhl z brány a Pukki trestuhodně minul prázdnou svatyni.

Po přestávce mohl skórovat Eremenko, ten však z blízkosti trefil jen dobře připravenou nohu Revišviliho. V 68. minutě byli naopak domácí nejblíže otevření skóre, nicméně Okriašvili svou střelu poslal jen nad. Vše důležité se odehrálo jen o chvilku později, rozhodčí Trattou totiž nařizoval pokutový kop.

Střídající Targamadze zahrál ve vápně rukou, míč si na bílý puntík postavil ostřílený borec Rubinu Kazaň Eremenko a zkušeně proměnil. Finové se díky těmto třem bodům definitivně usadili na třetím místě a to bez ohledu na poslední zápas ve Francii. Gruzie bude ještě bojovat s Běloruskem o konečný čtvrtý flek.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Španělsko642010:214
2.Francie742112:614
3.Finsko72325:69
4.Gruzie71243:85
5.Bělorusko71156:144

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (50)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Gooooooooooooooool

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Liga Mistru a Evropska Liga FANTASY....zalozil jsem ligy, tak ze kdo chce at se prida...

Liga Mistru: http://fantasy.sport.cz/ligamistru/mini_leagues/5506

Evropska Liga: http://fantasy.sport.cz/evropskaliga/mini_leagues/5445

Pridejte se...a pozvete i sve zname a kamose :)

Reagovat
smazaný uživatel

Jebnute dajto.. " nevideli ste zrd weissa"

Reagovat
Luis_Figo

fuu ani nehovor,neznasam prenosy na dajto..je to tak skurvene amaterske..slavo jurko je uplny keket

Reagovat
Godwinson

Francie Už když jsem viděl tu téměř dokonalou sestavu, tak jsem tohle čekal.

Reagovat
One-Real

měl hrát Benzegol misto Payeta

Reagovat
smazaný uživatel

drž hubu!!

Reagovat
Israha

Valbuena se do toho obul a hned je to jinak...to bylo jasné .

Reagovat
Godwinson

Lucembursko

Reagovat
smazaný uživatel

Fuu, ale hrali sme opäť solídne. Škoda tej pasívnej 10 minútovky. Nevadí no... Hamsik je pan futbalista :)

Reagovat
CubONE

Kozak laktujeeee

Reagovat
Kenneth

Místo toho aby si Klose dal rekordní gol, tak si to šel kopnout lovec trofejí.

Reagovat
madridcan

Spravas sa ako uplny, urazeny dement. Teraz sa vyserme na Ozila zato, ze odisiel do Arsenalu. Z drvivej vacsiny, si zato mozeme sami. Teraz budeme hadzat urazene pysky permanentne, ked dojde na meno Ozil. Ja mu drzim palce a dufam, ze Arsenal prelomi cakanie na trofej. Kvoli Ozilovi sa to oplati. Za tie tri roky sa vryl nezmazatelne do srdc Merengues. Teda...nie do kazdeho.

Reagovat
smazaný uživatel

to je neskutocne Grecko s kazdym len 1:0 to je suverenne najodpornejsia repre..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mithro

Reagovat
Filipow

zas jim nekřivdi..Litvu porazili 2:0..

Reagovat
smazaný uživatel

čo sa týka výsledkov

Reagovat
Shevchenko

A hry

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ďuriLFC

Reagovat
smazaný uživatel

bol som na nich v bratislave. nasi do nich busili, tlacili, ta banda sa len branila, odkopavala, valala sa po zemi, simulovala, betonovala a potom jeden nahodny utok a gol. neskutocne nesympaticky mancaft.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

EURO 2004

Reagovat
smazaný uživatel

Alaba, ten kluk snad bude mít ve Vídni jednou i sochu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
madridcan

Slavo Jurko: ,,Dzeko je diamant a nebezpecny strelec." Ano...ked diamant, tak blsieho trhu a nebezpecny strelec jedine, ak je v horoskope znamenie strelec a po pri futbale robi loopera...

Reagovat
smazaný uživatel

chycht

Reagovat
madridcan

Vidis na konci nejake smajl, ktory by mal hovorit, ze to ma byt vtipne? Chapem, ze sudis podla seba, ked na konci svojich prispevkov na smiech nedavas smajl(napriklad vedla, ze Madristi-btw, stale tam budes vynechat to ,,di"...to je tiez strasne vtipne-si budu vzdy papuskovat Baleovu mimoznu cenu. Hlavne, ze o tom ty vies najviac ako hlavny ekonom v Madride), ale toto ten pripad nie je. Komentator sa nad nim rozplyval cely zapas ako nad krizencom Ronalda, Messiho a Ibrahimovica.

Reagovat
Luis_Figo

slavo jurko je uplny kokot

Reagovat
DelPiero137

korunovany

ale hlavne ze ma svoju bublinu v ktorej zije a mysli si ze je cool.

Reagovat
stas87

gol kokorina irsko v pici albansko v pici skoda ukrajiny feferoni na barazi zatial celkom podarene kolo kvalifikacie

Reagovat
smazaný uživatel

až na írsko

Reagovat
smazaný uživatel

ja inac proti tym madarom nemam vobec nic, vcelku sympaticky mancaft, sikovni hraci, ja im to normalne tym madarom prajem

Reagovat
smazaný uživatel

Ja Madarom neverím, do baráže sa nedostanú, lebo hrajú v Holandsku.Aj keby sa do nej dostali, tak nepostúpia, lebo v podstate majú len dvoch kvalitných hráčov-Salaia a Dzudzáka. Gera je zranený a tiež už má 34 rokov a Huszti sa dávno vzdal reprezentácie. Este aj tá naša biedna reprezentácia proti nim vyzerá ako tím hviezd. Tu je ich aktuálny tím:

https://en.wikipedia.org/wiki/Hungary_national_football_team#Current_squad

Reagovat
Shevchenko

Ten Čapek je fakt chuj, prý že Německo a Švýcarsko mají jistý postup On si fakt neumí dát 2 a 2 dohromady.

Reagovat
smazaný uživatel

To sa dalo čakať, že prehráme. Sice je to slabá náplasť, ale aspoň mi vyšiel tiket

Reagovat
The Krupy

Pogba

Reagovat
smazaný uživatel

uff Anglie má vše ve svých rukou

Reagovat
smazaný uživatel

2 remízky ještě uhrajou

Reagovat
smazaný uživatel

tak Bosniaci nam dali zial lekciu z efektivity, znovu neukazali nic velke, aj ked mali prevahu, ale my sme mali vacsie sance, zial gol zo standartky a strela z dialky, ani jeden nemusel byt...ale kvalifikacia bola v prdeli uz predtym, ak by nas netrenovali od zaciatku Pat a Mat, ale Kozak, mohli sme byt v celkom inej pozicii s ovela vacsim bodovym ziskom

Reagovat
smazaný uživatel

Este som chcel dodat, ze po tychto dvoch zapasoch mam dobre pocity, hraci ukazali, ze futbal hrat vedia, predviedli sme dva dobre vykony, obom zapasom by viac pristala remiza, jeden sme vyhrali my, druhy oni...prajem MS Bosniakom nie hentym nechutnym antifutbalistom z Grecka

Reagovat
Luis_Figo

uplny suhlas..pritom je to skoro identický tím jak mali Pat a Mat ale výkon úplne odlišný.Keby tam bol od zaciatku tak kvalda vyzera inak.Ale hlavy hore a treba to ukazat v nasledujucej kvalifikacii a postupit

Reagovat
smazaný uživatel

Lloris

Reagovat
smazaný uživatel

Nic proti Slovákům, ale jsem rád, že Bosna(snad) pojede na MS..Ten nároďák je mi dost sympatický a především jejich hra je velice pohledná...Naopak mě sere postup Řeků(minimálně do baráže)..Jestli tenhle spolek betonářů a simulantů postoupí na MS, tak všechny jejich zápasy budou nekoukatelné..

Reagovat
smazaný uživatel

Súhlasím, Bosna je výborná a na ich hru na MS sa bude radosť pozerať.Nebol by som prekvapený, keby Gréci ukopali aj baráž, kedže v nej budú pravdepodobne nasadený. Teraz ale fandím hlavne Islandu.

Reagovat
smazaný uživatel

jo,jo ! pozeram, ze island tu ma vela fanuskov. afram island !!!

Reagovat
fabec1222

skupina A

Chorvatsko - Belgie 2:2

Wales - Makedonie 2:1

Belgie - Wales 2:0

Skotsko - Chorvatsko 1:1

Srbsko - Makedonie 1:0

1. Belgie 26

2. Chorvatsko 19

3. Srbsko 14

4-5. Skotsko 9

4-5. Wales 9

6. Makedonie 7

Skupina B

Arménie - Bulharsko 0:0

Dánsko - Itálie 1:1

Malta - Česko 0:2

Bulharsko - Česko 1:1

Dánsko - Malta 3:0

Itálie - Arménie 3:0

1. Itálie 24

2. Dánsko 16

3. Bulharsko 15

4. Česko 13

5. Arménie 10

6. Malta 3

Skupina C

Německo - Irsko 3:1

Švédsko - Rakousko 2:0

Faerské ostrovy - Kazachstán 2:1

Švédsko - Německo 1:2

Faerské ostrovy - Rakousko 0:2

Irsko - Kazachstán 3:0

1. Německo 28

2. Švédsko 20

3. Rakousko 17

4. Irsko 14

5. Kazachstán 4

6. Faerské Ostrovy 3

Skupina D

Andorra - Rumunsko 0:3

Estonsko - Turecko 2:5

Nizozemsko - Maďarsko 2:1

Maďarsko - Andorra 4:0

Rumunsko - Estonsko 2:0

Turecko - Nizozemsko 3:2

1. Nizozemsko 25

2-3. Turecko 19

2-3. Rumunsko 19

4. Maďarsko 17

5. Estonsko 7

6. Andora 0

Skupina E

Albánie - Švýcarsko 1:2

Island - Kypr 2:0

Slovinsko - Norsko 1:1

Kypr - Albánie 0:0

Norsko - Island 1:1

Švýcarsko - Slovinsko 2:0

1. Švýcarsko 24

2. Island 17

3-4. Norsko 13

3-4. Slovinsko 13

5. Albánie 11

6. Kypr 5

Skupina F

Ázerbájdžán - Severní Irsko 1:1

Lucembursko - Rusko 0:4

Portugalsko - Izrael 4:1

Ázerbájdžán - Rusko 0:2

Izrael - Severní Irsko 2:0

Portugalsko - Lucembursko 5:0

1. Rusko 24

2. Portugalsko 23

3. Izrael 15

4. Severní Irsko 7

5-6. Lucembursko 6

5-6. Azerbajdžán 6

Skupina G

Řecko - Slovensko 1:0

Bosna a Hercegovina - Lichtenštejnsko 4:0

Litva - Lotyšsko 2:1

Řecko - Lichtenštejnsko 4:0

Litva - Bosna a Hercegovina 1:3

Lotyšsko - Slovensko 2:2

1-2. Bosna 25

1-2. Řecko 25

3. Slovensko 13

4. Litva 11

5. Lotyšsko 8

6. Lichtenštejnsko 2

Skupina H

Moldavsko - San Marino 2:0

Ukrajina - Polsko 1:0

Anglie - Černá Hora 2:1

Anglie - Polsko 2:0

San Marino - Ukrajina 0:5

Černá Hora - Moldavsko 4:0

1. Anglie 22

2. Ukrajina 21

3 Černá Hora 18

4. Polsko 13

5. Moldavsko 8

6. San Marino 0

Skupina I

Španělsko - Bělorusko 3:0

Francie - Finsko 1:0

Španělsko - Gruzie 2:0

1. Španělsko 20

2. Francie 17

3. Finsko 9

4. Gruzie 5

5. Bělorusko 4

Reagovat
smazaný uživatel

Víte proč ASrméni jsou tak rychlí, protože ti kteří rychlí nejsou už jsou dávno ve vězení..

Reagovat
smazaný uživatel

preju si baraáž....pro island

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele