Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2014

zóna UEFA (Evropa) - skupina C
10.09.2013 20:45 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Rakousko - Irsko 1:0

Zdá se, že s Trapattoniho érou u irského nároďáku je konec - Ostrované nestačili ve Vídni na domácí Rakousko, prohráli po Alabově brance 0:1 a jejich šance na účast na závěrečném turnaji klesly prakticky na nulu.

Alaba je v Irsku vůbec nevítanou postavou - už v březnu totiž právě jeho trefa ze samého závěru okradla domácí o výhru v Dublinu, a i nyní si dal s popravou načas; ještě na začátku 84. minuty svítilo na Ernst Happel Stadionu skóre 0:0. Rakušané se tak odtrhli od dnešního soupeře a se čtrnácti body ještě stále mohou doufat v místo v baráži; druhé Švédsko má bodů 17, Irové 11, vedoucí Němci nedosažitelných 22. Trapattoniho tým už postoupí jedině za předpokladu, že rozstřílí postupně Německo a Kazachstán, zatímco soupeři budou výhradně ztrácet.

Bylo to vlastně klasické utkání o šest bodů, a každý ze soupeřů k němu přistoupil po svém - Rakušané kontrolovali hru zejména díky práci Alaby s Veli Kavlakem uprostřed zálohy, Irové spoléhali na přímou hru a rychlé brejky. To se nakonec mohlo ukázat jako úspěšná taktika - oba forvardi, Robbie Keane i Shane Long, se několikrát dostali za domácí obranu, ale s míčem si nepotykali.

Úvod zápasu se nesl spíše v opatrném rytmu, a až závěrečná čtvrthodina první půle obraz na hřišti trochu rozhýbala - nejprve se ve svém reprezentačním debutu uvedl Anthony Pilkington, jehož rána mířila do boční sítě, poté se ke slovu poprvé dostal domácí metronom Alaba, který vypálil zdálky levačkou a donutil gólmana Davida Fordeho k pěknému zákroku.

Forde byl ve středu dění i o čtyři minuty později, kdy zlikvidoval pokus Harnika; na druhé straně si Robert Almer mohl ulevit, že ho Longův pas na nehlídaného Walterse trefil přímo do hrudi. Po změně stran Irové trochu přitvrdili a začali pálit z každé pozice; nedá se říct, že by to neslo úspěchy, jelikož jak Walters, tak Long se sice ke střelám dostali, ale tyto mířily výrazně mimo tyče. To Wilsonova rána do vinglu z 55. minuty vypadala mnohem slibněji, avšak ani ona se za Almerova záda nevešla.

Domácí kouč Marcel Koller zareagoval vysláním Marka Arnautovice, a nováček na hřišti o sobě dal rychle vědět, když spatřil špatně vyběhnutého Forda a málem se mu jej povedlo zaskočit. Skutečnou gólovku si však Rakušané připsali až v 66. minutě, kdy Christian Fuchs vrátil míč dozadu na Andrease Weimanna, který tváří v tvář Fordovi selhal. O čtyři minuty později v podobně jasné šanci selhal Harnik.

Stupňující se rakouský tlak následně vyústil v Arnautovicovu hlavičku, kterou na brankové čáře zblokoval Green, a dvoj-šanci Baumgartlingera a dorážejícího Harnika, jejichž radost utnul nadvakrát famózními obrannými zákroky Seamus Coleman. Šest minut před koncem se však Kollerův tým dočkal zasloužené odmněny - Fuchsův pas z levého křídla odvrátil Wilson pouze do cesty Alabovi, a mladíček z Bayernu nenuceně poslal míč pod víko Fordovy brány.

Autor: Dominik Zezula / soccernet.com

Komentáře (13)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Tip 1...3:2

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

Rakousko má celkem dobrý hráče, ale zápasy jim zas tak nejdou. Podle mě vyhraje Irsko - 1:2 (Alaba - Cox, Coleman).

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Alabu jsem trefil no...

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

Austria: Almer; Dragovic, Fuchs, Pogatetz, Alaba; Garics, Kavlak, Harnik, Ivanschitz; Weimann, Arnautovic.

Republic of Ireland: Forde; O’Shea, Wilson, Dunne, Coleman; McCarthy, Pilkington, Green; McClean, Keane, Long.

Tip 1:2

Reagovat
bafpasak

3:1

Reagovat
czech_mira

X2

Reagovat
vanGomm

Tip oba daji gól.

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele