Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2014

zóna UEFA (Evropa) - skupina B
10.09.2013 20:45 CET
2 : 1
(0:1)

Reportáž

Češi vydrželi jeden poločas, pak Itálie otočila a postupuje

Světový šampionát je již daleko předaleko. Po první půli ještě měli čeští reprezentanti nakročeno k zázračnému vzkříšení, těsně po přestávce ovšem Chiellini s Balotellim vývoj utkání zvrátili a české šance tak de facto pohřbili. Naopak Itálie teď ani nemusí čekat na otloukánka z Malty a již si může rezervovat místo v některém z brazilských hotelů...

Michal Bílek udělal před utkáním dohromady tři změny. Především nahradil Suchým nespolehlivého Kadlece a s pomocí předělaného stopera Václava Procházky stáhl hru na jediného útočníka Kozáka. V záloze potom nechyběl ani Darida, který nebyl kouči k dispozici pouze pro duel s Arménií. Tvář hry českého mužstva se každopádně tolik nezměnila. Ve středu pole to opět bylo hodně upracované, ofenzíva stála hlavně na Rosického výpadech a stoperská dvojice, potažmo samotný Gebre Selassie na pravé straně, znovu nepracovali ideálně.

První se každopádně rozevřela italská obrana, když v desáté minutě od Jiráčka míč k Daridovi sice nedoputoval po uspokojivé trajektorii, ovšem stále mohl z nadějné pozice pálit Gebre Selassie. Notně zaskočený pravý bek nicméně hrubě netrefil vymezený prostor. Naproti tomu Balotelli českého brankáře pozval do akce hned na první pokus, jakmile Suchý přespříliš váhal s rozehrávkou. To Buffon si na druhé straně na první zákrok ještě dlouho počkal, vlastně až do nastavení druhé půle - to však nijak nebránilo změně stavu ve prospěch mužů se lvíčkem na prsou.

Tu obstaralo narychlo kombinující "brejkové" trio Rosický-Jiráček-Kozák, přičemž posledně jmenovaný zakončoval zcela sám ve skluzu a brankář Juventusu byl v zásadě bez šance. Už po 24 minutách potom mohlo být vyrovnáno, zdánlivě nekonečný seriál soubojů Balotelli versus Čech však pokračoval na přívětivé vlně z pohledu golmana Chelsea. Každopádně když Giaccheriniho centr zleva propadl až na zadní tyč, každému českému divákovi načas přestalo bít srdce. Teprve pak se znovu chytilo, když Balotelli senzačně orazítkoval břevno.

A Češi se nepoučili. Jen za pár sekund to byl pro změnu Darida se svým nedůrazným pokusem o odvrácení nebezpečí a po Čechově zaváhání mohl znovu vyrovnávat Balotelli. Tentokrát z těžší pozice raději úplně přestřelil. Do třetice se později Balotelli neprosadil ani hlavou, když jej přenádherně vyzval Pirlo.

Český sen o bodech s italskou příchutí se začal pomalu rozpadat krátce před obrátkou, když pro přetrvávající svalové problémy odstoupil dirigent Rosický. A ačkoliv to zprvu na kolaps nevypadalo (Kozák klidně mohl zvyšovat po dalším přečíslení, dobrou myšlenku ale v gólovou ránu nepřetavil), po změně stran už české radovánky přeci jen skončily.

Nejprve se v 52. minutě Petr Čech nesmyslně vydal za Pirlovým centrem od rohového praporku, aby se kousek za ním hravě činil Chiellini, a jenom o chvilku později Balotelli využil nemotornosti Gebre Selassieho, vykoledoval si penaltu - a tu sám, jak je jeho zvykem, s přehledem proměnil.

Následně pro zranění opustil hrací plochu rovněž Darida a český sen o MS se vlastně definitivně rozplynul. Italové si pak mohli dovolit i pár lapsů pramenících vyloženě z nekoncentrovanosti, Češi už totiž zrovna odhodláni hrozit nebyli. Kolář dobrou práci Vaňka znehodnotil nepřesným centrem namísto střelby a Jiráček svůj pokus napřel akorát do Buffona. Vše posléze těsně před koncem výmluvně zapečetil po druhé žluté kartě vyloučený Kolář, potažmo symbolicky na kolenou zakončující Rabušic.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (1821)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele