Preview evropské kvalifikace MS 2014 - úterý 10.9.

10.09.2013, 08:59
Previews
Německo, Nizozemsko, Švýcarsko a Itálie, která v Turíně přivítá český výběr, si mohou definitivně zajistit účast na světovém šampionátu. O baráž ve skupině B budou bojovat Arménie s Dánskem či Bulharsko na Maltě, Rumunsko hostí Turecko, Rusko Izrael, Anglie hraje na Ukrajině a Slovensko se i napodruhé pokusí překvapit favorizovanou Bosnu a Hercegovinu...
Skupina A
Makedonie - Skotsko  (úterý 20:30)
Ani jeden z týmů již nemá šanci na postup z těžké skupiny, přesto bude o co hrát. Nikdo nechce být poslední, což je zatím příčka náležící právě Skotům. V případě výhry by ale svěřenci trenéra Gordona Strachana mohli Makedonce předskočit a přenechat poslední místo jednomu z dvojice Wales - Makedonie.

Domácí Makedonci budou chtít před publikem ve Skopje ukázat morální sílu a dokráčet pokud možno alespoň na třetí příčku. Svěřence trenéra Cedomira Janevskiho čeká poslední zápas na domácí půdě, takže se jistě budou chtít rozloučit se vztyčenou hlavou. Makedoncům se povedlo poslední utkání, které sehráli s Walesem. Úvodní branku zápasu vsítil po dvaceti minutách Ivan Tričkovski, Velšanům dal naději Aaron Ramsey. Domácím hráčům ale publikum ve Skopje přeci jen na závěr tleskalo, protože deset minut před koncem stanovil konečnou podobu výsledku Aleksandar Trajkovski.

Skotům se naopak poslední duel nepodařil vůbec, po gólech Stevena Defoura a Kevina Mirallase podlehli favrizované Belgii o dvě branky a dno tabulky je neminulo. Z něj by se nyní Strachanovi svěřenci rádi dostali a jediný způsob bude výhrou nad Makedonci.

Trenér Strachan po zápase musel uznat, že Belgie byla zkrátka nad síly jeho týmu: "Tohle je nejlepší tým, proti kterému jsem ve funkci trenéra Skotska stál. Belgičané byli zkrátka skvělí! Připadal jsem si jako těžkopádný a unavený boxer, který čelí mladému a rychlému soupeři - Belgičané měli sílu v soubojích, technika i fyzická zdatnost byla na jejich straně. Dařilo se jim prostě všechno," vysekl soupeři poklonu.

Skotům se kvalifikace opravdu nepovedla, na kontě mají jen jednu jedinou výhru. To ale musí napravit, pokud chtějí Makedonii předskočit. Pokud započítáme i přátelská mezistátní utkání, tak Makedonci usilují o třetí výhru v řadě. Když se tyto dva celky utkaly naposledy, zrodila se ve Skotsku remíza 1:1. Na úvodní gól Noveskiho z jedenácté minuty odpověděl kanonýr Kenny Miller.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.30 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Wales - Srbsko  (úterý 20:45)
Gareth Bale - jméno, které plní sportovní servery, noviny a zprávy celého světa. Takový klenot má ve svém středu reprezentace Walesu, přesto však o jeho schopnosti na šampionátu v Brazílii přijdeme. Wales již nemá šanci postoupit, stejně bezradné je i Srbsko.

Cardiff uvítá Srby ve zvláštní náladě. Oba týmy již ztratily možnost bojovat o postup na šampionát v Brazílii jakoukoli formou. Wales o své šance přišel kvůli prohře s Makedonií, ze Skopje si odvezl porážku o jednu branku. Srbsko v Bělehradě remizovalo s Chorvaty, kteří využili jeho zaváhání k posunu na druhé místo. Minimálně baráž mají Chorvati díky luxusnímu náskoku zajištěnou, nyní ještě zbývá dořešit jednu hádanku: kdo vybojuje čestnou třetí příčku?

Souboje mezi těmito dvěma celky nepostrádají náboj ani množství branek. Když se Velšané podívali do Srbska, odvezli si krutou porážku v poměru 6:1 pro domácí. Za ty se trefili Kolarov, Tošić, Duričić, Tadić, Ivanović a Sulejmani. Za hosty skórovala hvězda tehdy hrající ještě za Tottenham.

Od té doby se mnohé změnilo, Bale bude oslňovat fanoušky a fanynky fotbalu ve Španělsku. Jeho přestupová sága se táhla prakticky celé letní přestupové období a neustále změny zaplňovaly přední novinové titulky. Na konci srpna však bylo jasno - Gareth Bale nastartuje novou éru Galacticos. Přestože se Bale v posledním utkání neobjevil z důvodu zranění, trenér Chris Coleman naznačil, že v průběhu hry hodlá svou hvězdu na hrací plochu poslat.

Pro server BBC Sport Coleman řekl: "Od začátku nenastoupí, na to není připraven. Stále se ale snažil, aby byl k dispozici co nejdříve, chtěl nám pomoci. Toho si všichni vážíme, je to pro nás velké pozitivum. Takže pravděpodobně, pokud se bude cítit dobře, bude Gareth hrát určitý počet minut. Uvidíme, jak se věci do úterka vyvinou," uzavřel Coleman.

Srbové si budou chtít zajistit alespoň třetí pozici. Tým trenéra Siniši Mihajloviće sice prožil zklamání, stále ale ještě může odejít z hlavou vztyčenou. K tomu Mihajlovićovi nepomůže Nemanja Matić, záložník Benfiky nemůže nastoupit z karetních důvodů.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.30 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Belgie871015:222
2.Chorvatsko852111:517
3.Srbsko822410:108
4.Makedonie72145:87
5.Wales72057:166
6.Skotsko81254:115
Skupina B
Arménie - Dánsko  (úterý 20:00)
Hodně zajímavý bude boj o druhé barážové místo v "české" skupině B, a právě střetnutí mezi Arménií a Dánskem může hodně napovědět.

Oba celky mají po sedmi odehraných zápasech shodně devět bodů, stejně jako Bílkova družina; druhé Bulharsko přitom nastřádalo pouze o bod více. Reálně to tedy vypadá tak, že o stříbrnou příčku za suverénní Itálií bojují hned čtyři celky. Oba dnešní soupeři v předcházejících utkáních vyhráli; Dánové si podle očekávání odvezli všechny body z půdy trpaslíka z Malty (ačkoliv vyhráli pouze 2:1), Arméni zase stejným poměrem triumfovali v Praze.

Bylo by zajímavé sledovat vývoj skupiny, kdyby tým kolem čerstvé dortmundské akvizice Henrika Mchitarjana nepadl začátkem června doma s Maltou; i díky této šokující prohře je však skupina extrémně vyrovnaná. Arménie vyniká zejména v brejcích, kdy se ke slovu dostává její jedovatá útočná síla; to však funguje primárně venku..

..zatímco doma se svěřencům Vardana Minasjana tolik nedaří. Bylo by proto pošetilé přikládat příliš velkou váhu úvodnímu střetnutí obou soupeřů, v němž Arméni slavně vykradli Kodaň při impozantním skóre 4:0 (a vyrovnali tak historicky nejlepší výsledek po výhře na Slovensku z roku 2011 a domácího střetnutí s Andorrou o rok dříve).

Pokud si tedy Dánové vzpomenou na zápas v Olomouci, kde popravili český tým hladce 3:0, mohou se i přes hodně kostrbatý průběh kvalifikace vrátit zpět do postupové hry. Jisté však je, že Mchitarjan a spol. cítí historickou šanci protlačit zakavkazskou zemi na historicky první mezinárodní fotbalovou sešlost - pokud se dnes v Jerevanu budou radovat oni, nikdo už nebude pochybovat o tom, že je s nimi třeba reálně počítat.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.30 - 3.50 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Malta - Bulharsko  (úterý 20:00)
Bulhaři si po pěkném výkonu v Itálii hodlají udržet druhou barážovou příčku. A to splní se stoprocentní jistotou jedině tak, že venku skolí poslední tým tabulky Maltu. Hosté ví, že tři vítězství v řadě na závěr kvalifikace by jim zajistily definitivní úspěch bez ohledu na výsledky tria Česko, Arménie a Dánsko.

Kouč Ljuboslav Penev v pátek se svým týmem málem ukopal body na Apeninském poloostrově. Především ve druhé půli byl jasně lepší, nicméně spoustu tutovek se mu proměnit nepodařilo. I tak je bulharská reprezentace v dobrém rozpoložení. "Psychicky jsme v pohodě," uvedl hostující lodivod.

Utkání na Maltě se sice zdá jako předem hotové, domácí by však neměli být podceněni. Vždyť evropský trpaslík hrál minulý týden s Dánskem důstojnou partii a nebýt vlastence Camilleriho, možná by si na své konto připsal senzační skalp. Doposud ve skupině dokázal porazit venku Arménii.

Březnový vzájemný zápas s Bulharskem ale pro něj nedopadl vůbec dobře. V Sofii inkasoval celkem šest branek, nejvíce v historii s tímto balkánským celkem. "To už je minulost. Zítra nás čeká úplně jiné střetnutí," říkal Penev. "Stejně jako proti Itálii bude hrát Malta defenzivně. Musíme si dát pozor na brejky."

Na závěr kvalifikace Penevova družina zajíždí do Arménie a pak přivítá český výběr. V naprosto vyrovnané partě bojující o postup do Brazílie má zatím nejlepší výchozí pozici. "Potřebujeme získat všech devět bodů," vyhlásil jasný cíl. "Česko si asi nejvíce brousí zuby na druhé místo, to ale neznamená, že moje mužstvo je slabší."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 10.00 - 4.75 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Itálie - Česko  (úterý 20:45)
Česká reprezentace stojí v kvalifikaci o postup na mistrovství světa nad propastí a navíc si jen těžko mohl vybrat těžší zkoušku, než jaká ji čeká v úterý. Tým kouče Michala Bílka bude o uchování posledních šancí bojovat na půdě suveréna skupiny B Itálie. Češi dobře vědí, že pokud ze hřiště úřadujících vicemistrů Evropy nepřivezou tři body, rovná se to zřejmě definitivnímu konci jejich nadějí.

"Ale dokud šance žije, musíme se o ni rvát. Věřím, že v Itálii můžeme bojovat o výhru," prohlásil trenér Bílek hned po páteční domácí porážce s Arménií, která výrazně otřásla už tak nedobrým výchozím postavením národního týmu před kvalifikačním finišem. "Víme, že naše situace je kritická, ale naděje stále žije do úterního večera," řekl brankář Petr Čech.

Zatímco český tým podruhé za sebou může přijít o účast na světovém šampionátu, Italové už naopak pomalu myslí na pompézní oslavy. Vstupenku na turnaj do Brazílie jim v předstihu a dva zápasy před koncem kvalifikace zajistí jakékoliv vítězství nad českým souborem.

České fotbalisty po jejich pátečním domácím kolapsu s Arménií stíhá drtivá kritika, fanoušci už mužstvo odepsali. Ponurou atmosféru v českém týmu podtrhla i nedělní slova předsedy FAČR Miroslava Pelty, který sám uvedl, že v postup na šampionát už příliš nevěří. Pokud ani v Turíně mužstvo pod Bílkem nezabere, je Pelta připravený svolat výkonný výbor, který by měl o koučově budoucnosti rozhodnout.

"Nechci dělat nějaké úvahy dopředu. Jedeme do Itálie, tam se musíme pokusit uspět. Když se to nepodaří a budeme mimo postupové boje, tak to budeme muset řešit," uvedl Pelta.

Ze sedmi kvalifikačních zápasů dosud čeští fotbalisté získali pouhé dvě výhry proti trpaslíkovi z Malty a právě z půdy Arménie. Jejich pohaslé šance ale drží při životě klopýtání ostatních protivníků: Češi jsou stále třetí a ztrácejí bod na druhé Bulharsko, Arménie a Dánsko však už mají stejně bodů. I kdyby se Bílkův tým v závěru prodral na druhé místo, účast v baráži mu to zajistit nemusí. Tým s nejhorší bilancí ze druhých míst totiž zůstane mimo hru. Češi se nemohou opřít ani o jistotu, že jim budou stačit poslední tři výhry.

"Nechtěli jsme se dostat do situace jako v kvalifikaci o mistrovství světa 2010, abychom byli závislí na jiných výsledcích. To se teď bohužel stalo. Věřím, že teď to k nám bude přívětivější než tehdy. Ale hlavní je, abychom my vyhráli ty tři zbývající zápasy. Pak teprve můžeme počítat, zda to bude stačit na postup," přemítal brankář Čech.

Fotbalisté teď vzývají opakování historie a znovu připomínají, že se v kritických chvílích dokázali semknout a na hřišti zabrat. Naděje upínají k tomu, že proti Itálii zopakují výkon z červnového vzájemného utkání na Letné, kdy sice uhráli bezbrankovou remízu, ale většinu zápasu měli převahu.

"Doma jsme s nimi zahráli dobře, to bychom chtěli zopakovat a s podobnou taktikou uspět," přál si útočník Libor Kozák, který sám na Letné zahodil dvě šance. Teď by se proti "starým známým", proti nimž nastupoval v předchozích pěti sezonách v italské Serii A v barvách Lazia, rád vytáhl ještě víc.

"Nemůžeme jít na hřiště s tím, že prohrajeme. I když nám hodně lidí nevěří, což je po prohře s Arménií asi pochopitelné, tak chceme uspět. Musíme si s tlakem poradit a musíme v hlavě věřit, že to dokážeme," dodal Kozák, který před týdnem zkompletoval přestup z Lazia do anglické Aston Villy.

Italský tým však jede na vlně: svěřenci trenéra Cesare Prandelliho skupinu vedou o sedm bodů, doma v kvalifikaci neztratili ani bod a v součtu s minulými kvalifikacemi před svými fanoušky zvítězili už desetkrát za sebou. V úterý by navíc rádi vítězně pokřtili i před dvěma lety dostavěnou arénu Juventus Stadium, kde se představí vůbec poprvé v historii. Do Turína se italský tým vrací po více než čtyřech letech.

Kouč Prandelli, který už může počítat s útočníkem Balotellim, jemuž vypršel disciplinární trest za vyloučení v Praze, má starosti hlavně se složením obrany. Ze hry vypadl zraněný stoper Barzagli a poslední vítězný duel s Bulharskem nedokončili ani krajní beci Abate a Antonelli. Ani oni v úterý nebudou k dispozici. Do hry se naopak vracejí záložník Montolivo a útočník Osvaldo. Český kouč Bílek zase může spoléhat na záložníka Daridu, který proti Arménii stál po dvou žlutých kartách.

Zápas začne v úterý ve 20:45, hlavním rozhodčím bude Švéd Eriksson. Přímý přenos nabídne ČT Sport a Radiožurnál.
Itálie - pravděpodobná sestava:
Buffon - Bonucci, De Rossi, Chiellini - Maggio, Pirlo, Montolivo, Candreva, Giaccherini - Balotelli, Osvaldo (Gilardino).
Česko - pravděpodobná sestava:
Čech - Gebre Selassie, Sivok, M. Kadlec, Limberský - Rosický, Darida, Plašil, Jiráček - Kadlec, Kozák.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.60 - 3.90 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Itálie752013:417
2.Bulharsko724111:510
3.Česko72327:69
4.Arménie73048:99
5.Dánsko72328:109
6.Malta71063:163
Skupina C
Kazachstán - Švédsko  (úterý 18:00)
Jedním z prvních zápasů úterního programu kvalifikace mistrovství světa proběhne v Kazachstánu, kam zavítá Švédsko. Zatímco domácí se po nedávné první výhře ve skupině budou chtít předvést, Švédům jde o udržení náskoku na dotírající Iry s Rakušany.

Hubená výhra 2:1 nad Faerskými ostrovy z minulého znamenala první vítězství Kazachstánu ve skupině C. Svěřenci Miroslava Beránka sice zpočátku prohrávali, ale brankami Žumaskaljeva a Finončenka po přestávce skóre otočili a jednobrankový náskok si pohodlně uhájili až do konce. Stejný průběh i konečný výsledek byl i v zápase Švédů v Irsku, jen s tím rozdílem, že šlo o vítězství hostů.

Seveřané tak na druhém místě drží tříbodový náskok na Rakousko s Irskem, které nyní čeká vzájemný zápas. Skupině kraluje neohrožené Německo, jež má dokonce ještě o celých pět bodů víc než Švédi. Pokud na Faerských ostrovech nezaváhají, bude o držiteli prvního místa (a přímého postupu na MS) již s předstihem rozhodnuto. Švédská výhra v Astaně by znamenala důležitý krok ke kýžené baráži, následný tlak na Rakousko v nadcházejícím vzájemném zápase hraném na švédské půdě by byl enormní.

Hosté se jako obvykle mohou spoléhat na Zlatana Ibrahimoviće, v jehož silách rozhodně je udělat si z děravé kazašské obrany trhací kalendář. I proto jsou Švédové podle sázkových kanceláři jasnými favority. Podcenění Kazachů by se však měli vyvarovat, aby nedopadli jako Rakousko v rané fázi kvalifikace. Tehdejší bezbranková remíza může v konečném důsledku Rakušany velmi mrzet.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 13.00 - 5.50 - 1.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Rakousko - Irsko  (úterý 20:45)
Pro Irsko nadchází klíčový okamžik. Pro zachování byť i jen teoretické naděje na baráž potřebují svěřenci zkušeného trenéra Trapattoniho nutně zvítězit. Stejné záměry má ale jejich přímý soused v tabulce, domácí Rakousko. Tlak na italského trenéra sílí - ustojí jej?

V listopadu roku 1925 se ve Vídni narodila klíčová postava rakouských dějin - budoucí obránce a především trenér Ernst Happel. Ten působil v mnoha evropských velkoklubech a úspěšný byl zejména právě coby taktik. S Rapidem Vídeň získal šest titulů, působil například v Bruggách, Feyenoordu nebo Hamburgeru SV. Na jeho odkaz budou spoléhat také hráči rakouské reprezentace v důležitém klání, které se odehraje právě na stadionu pojmenovaném dle Happela.

Porážka od Švédů pro Iry znamená, že potřebují získat ze tří posledních utkání maximální počet bodů. A ani v takovém případě by jejich úsilí nemuselo stačit. Tato téměř nemožná mise zahrnuje výlet do Německa a další překážkou je fakt, že by Švédové museli prohrát s Kazachstánem. Nemálo požadavků, se kterými se úspěšný trenér Giovanni Trapattoni musí vypořádat, že?

Rozhodující hu hraje především sám italský stratég, kterému reálně hrozí vyhazov od reprezentačního kormidla v případě, že selže. Což nebude lehké ani pro irský fotbalový svaz, neboť případné ukončení kontraktu s Trapattonim by jej stálo zhruba milion eur. Samotný Trapattoni o tom však nepřemýšlí. Je majitelem jednoho z nejlepších životopisů mezi trenéry, jeho úspěchy hovoří za vše. Nyní se mu ale nedaří na ně navázat. Přesto jeho věrný asistent věří, že irská pohádka bude mít dobrý konec.

Marco Tardelli novinářům před důležitým zápasem odtajnil své pohnutky a postoje. "Lidé, kteří Giovanniho nyní kritizují, jej před rokem vynášeli do nebes. Za mě si myslím, že odvádíme dobrou práci. Ale nemůžu vědět, co přinese budoucnost, co udělá svaz," říká Tardelli.

Problém irské reprezentace se ovšem zdá být hlubší. Kromě špatné komunikace s hráči a ne vždy pochopených taktických úkonů se zdá být na vině systém organizace a především práce s mládeží. K tomu se kloní i bývalý střelec Niall Quinn, který v rozhovoru pro Irish Daily Mail prohlásil: "Čeká nás dlouhý čas v temnotě, pokud si neuvědomíme zásadní problém - nepracujeme s mládeží, nedoplňujeme první tým novými nadějemi. Nepřipravujeme mladíky na dobrá angažmá v Premier League, chybí tu nástupci starších hráčů. Potřebujeme nový dlouhodobý plán, který by fungoval a já doufám, že při volbě příštího trenéra na to bude brán zřetel," nabádá svaz Quinn.

Trapattoni samozřejmě stále může své zaměstnání a reputaci zachránit (i když bez hráče jako je zraněný Glenn Whelan to bude velmi těžké). K tomu ale potřebuje vítězství nad domácí Rakušany, což nebude nic snadného. To si uvědomuje i krajní obránce Marc Wilson, který říká: "Není čas přemýšlet v negativech - ještě jsme neskončili. Zbývá nám jediná věc - zaměřovat se na nás, vyhrát co můžeme, a zbytek třeba přijde. Kazachstán musí uhrát co nejlepší možný výsledek proti Švédům a dokud se tak nestane, tak stále ještě můžeme postoupit," nepochybuje Wilson.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.60 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Faerské ostrovy - Německo  (úterý 20:45)
Fotbalového trpaslíka navštíví lídr skupiny C, Německo. Tým trenéra Joachima Löwa suverénně kráčí vstříc brazilským stadionům jako jeden z hlavních favoritů a nyní mu los nadělil soupeře více než příjemného. Faerské ostrovy vyhrály soutěžní klání naposledy v roce 2009...

Němcům se daří, ale i přes jejich suverénnost lze najít na jejichž hře mírné nedostatky. Tedy, alespoň je vidí Manuel Neuer, strážce německé svatyně. Tomu se nelíbí forma mužů v řadě před ním, kteří mají defenzivní úkoly. Opora Bayernu Mnichov by ráda udržela čisté konto, což se jí ale v předchozích zápasech nedařilo podle představ.

Nationalmannschaft sice ani jednou neprohrál, ale sedm inkasovaných branek dělá Neuerovi čáru přes rozpočet. Švédsko se navíc po velmi atraktivní remíze 4:4 Němcům ještě přiblížilo, takže mnoho klidu Löwovi svěřenci nezažívají. Radost Neuerovi udělala výhra 3:0 v pátečním utkání s Rakouskem, což vytvořilo již čtyřicátou nulu na kontě mladého brankáře. Manuel Neuer přesto doufá, že jeho kolegové z obranné řady mu pomohou zopakovat podobný úspěch také v Tórshavnu.

Pro server dfb.de brankářská jednička vítěze Ligy mistrů řekla: "Snažím se do hry zasahovat co nejvíc můžu, abych navigoval spoluhráče a motivoval je. Někdy je to ale kvůli hluku a atmosféře na stadionu velmi obtížné. Když vidím, že by se mohlo schylovat k nějaké chybě, snažím se na ni hlasitě upozornit zejména střední obránce přede mnou, od nich pak informace mohou jít dál. Mým úkolem je zkrátka co nejvíce pomáhat bránícím hráčům a vlastně celému týmu. Myslím, že vzájemná komunikace je na vysoké úrovni a daří se nám díky tomu zabránit velkému množství inkasovaných gólů. Ty jdou stále více na hlavu brankáře," uvědomuje si bývalý hráč Schalke 04.

Neuer se také vrátil k poslednímu utkání proti Rakousku, v němž Němci jasně zvítězili o tři branky. "Vím, že v utkání jsme měli hodně šancí, ale i Rakousko jich mělo víc. Často jsem musel být ve střehu a hlídat si své území. Soupeř často střílel a někdy bylo pro sudí obtížné rozhodovat určité situace v pokutovém území. Pro mne osobně to ale nebyla moc příjemná hra, delší dobu jsem byl bez práce a pak najednou soupeř založil nějaký rychlý protiútok. Také centrované balony naší obraně dělaly problémy. Takže ve výsledku je pro nás mnohem lepší, když nemusím řešit žádné složité situace," uvádí zkušený reprezentant.

Zvláštní příchuť bude mít utkání také pro Miroslava Kloseho. Zkušený střelec ve zmiňovaném utkání dorovnal rekord Gerda Müllera, nyní by číslo 68 rád překonal. A vzhledem k faktu, že hráči trenéra Larse Olsena inkasovali již 22 gólů v sedmi zápasech, nyní by mohl být správný čas pro přepsání historie. Olsenovi bude chybět pouze karetní hříšník Jonas Tor Naes.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 151.00 - 34.00 - 1.02
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Německo761025:719
2.Švédsko742113:814
3.Rakousko732215:811
4.Irsko732213:1211
5.Kazachstán71154:164
6.Faerské ostrovy70073:220
Skupina D
Rumunsko - Turecko  (úterý 20:00)
Zajímavý zápas bude k vidění v Bukurešti, kde domácí Rumunsko přivítá ambiciózní Turky. V mnohem lepší pozici se nacházejí Rumuni, kteří sice ztrácí na suverénní Nizozemsko propastných šest bodů, ovšem ke konečnému druhému místu mají momentálně ze všech nejblíže.

Turecko doposud prožívalo otřesnou kvalifikaci. Jen tři výhry ze sedmi zápasů je odsoudily až ke čtvrtému místu a jen chabé naději dosáhnout alespoň na baráž. Změna na trenérské stolici tomu však jde naproti - znovu povolaný Fatih Terim již s tureckým fotbalem slavil mimořádné úspěchy v minulosti a i nyní je na něj pohlíženo jako na zachránce. "Honíme se za zázrakem," brzdil Terim po pohodlné výhře nad Andorrou vzestup Turků z popela. "Mým cílem je zajistit atraktivní výkon mých hráčů, aby byli naši fanoušci spokojení."

"Když se dobře připravíme a odvedeme maximum na hřišti, pak jsem přesvědčený, že našeho zázraku můžeme dosáhnout," řekl Terim a dodal, že jedním z jeho hlavních cílů je také změnit zkostnatělý mládežnický systém za účelem zajištění zářnějších zítřků.

Na horké rumunské půdě však Terimův celek nečeká nic lehkého. Pouze Nizozemci zde v dosavadním průběhu kvalifikace dokázali vyhrát a dá se očekávat, že svěřenci trenéra Piturcy nechají Turky převzít takříkajíc "vybláznit" a udeřit z rychlých protiútoků. Koneckonců jsou to hosté, kdo životně nutně potřebuje zvítězit, a právě toho mohou Rumuni využít.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.50 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Andorra - Nizozemsko  (úterý 20:30)
Estonsko - jméno, které budou Nizozemci ještě dlouho proklínat. Serhij Bojko - jméno, které budou ještě dlouho chvalořečit. Tak by se ve zkratce dala shrnout 'lekce', kterou se dle Johana Cruijffa mohli Holanďané naučit z posledního ostře sledovaného utkání.

Nizozemský národní výběr může být před utkáním s domácí Andorrou relativně v klidu, neboť má i přes bodovou ztrátu stále náskok celých šesti bodů na druhé Rumuny. Do konce kvalifikačního cyklu sice zbývají ještě tři utkání, ale za určitých podmínek by si Holanďané mohli zajistit letenky do Brazílie již v úterý. Jaké to jsou? Nejprve musí vyhrát nad nebezpečnou Andorrou. A Turci musí bodovat s Rumunskem. Pokud by se obě překážky podařilo strhnout, Nizozemci mají jistotu závěrečné fáze s předstihem dvou zápasů.

Johan Cruijff sice naznačil, že je s výběrem národního týmu spokojen, přesto se domnívá, že budou potřeba jisté změny a zlepšení. K tomuto názoru jej vedla především 'blamáž' s Estonskem. Nizozemci byli jasnými favority zápasu, ten se jim ale podařilo vyhrát až díky přinejmenším sporné penaltě ze závěrečných minut.

Někdejší velikán populární hry ve svém pravidelném sloupku pro noviny De Telegraaf napsal: "Týmu nevadí, když remizuje s Estonskem. Mohli jsme být stoprocentní a také první evropskou zemí, která by se kvalifikovala do závěrečné fáze turnaje, ale budeme to muset odložit. Tento výsledek je smutný zejména pro naše vyhlídky u soupeřů - jsme zranitelní. Zápas s Estonskem jasně ukázal, že máme stále velké mezery a čeká nás ještě množství práce. Naše práce sice není v ohrožení, ale některé výsledky občas lidem ukážou, že není vše tak, jak se zdá být," zakončil bývalý hráč Barcelony nebo Ajaxu.

Bylo by velkým překvapením, kdyby se Holanďanům nepovedlo kvalifikovat se na šampionát. Trenér Louis van Gaal ale nepochybuje o tom, že se jeho hráči budou o to více snažit napravit si proti Andoře reputaci. Tu z části zachránil hvězdný Robin van Persie, což van Gaal komentoval následovně.

"Jsem šťastný, že jsme měli dostatek sil na zkorigování výsledku, že tým nepolevil. Nutno říct, že nám pomohlo štěstí, bez té penalty bychom odcházeli jako poražení. S tím se spokojit nemůžeme, musíme toho ještě hodně dokázat. Chci dostat tuhle skupinu na šampionát a proto se musíme zlepšovat," uzavírá bývalý hráč Alkmaaru či Ajaxu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 151.00 - 34.00 - 1.02
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Maďarsko - Estonsko  (úterý 20:30)
Maďaři v pátek nezvládli klíčové utkání s Rumunskem a spadli ze druhé příčky na třetí. Vše se budou snažit napravit proti Estonsku, to ovšem opět pro jednou ukázalo, že není hodné ho podceňovat. Předposlední tým tabulky měl totiž blízko k senzační výhře nad Nizozemskem, nebýt penalty z nastavení.

I ve skupině D to bude na závěr velká řežba o druhé postupové místo do baráže. Nejlépe jsou na tom zatím Rumuni, jejichž náskok na třetí Turecko čítá tři body, papírově mu také nejvíce přeje los. A protože Maďarsko ještě čeká souboj s vedoucím Nizozemskem, nemůže si nyní doma dovolit zaváhat.

V Bukurešti to bylo velké zklamání, porážka 0:3 notně oslabila maďarskou pozici. "Nechci se na nic vymlouvat. Musíme v úterý získat vítězství a pokračovat v cestě víry i v říjnu," uvedl kouč Sándor Egervári. "Byl to důležitý zápas, ztratili jsme se v útoku. Bitvu jsme prohráli, ale válku ještě ne," burcoval.

Je pravda, že teď se hosté budou muset ohlížet za výsledky ostatních týmů. Pokud totiž Rumunsko doma porazí Turecko, jednou nohou bude v baráži. Na závěr ho totiž čekají jen slabší Andora venku a doma Estonsko. "Nejsem si jistý, jestli to je na seznamu přání. Ale je nutné, aby Turci vyhráli," je si vědom Egervári.

Estonci mohou hodně litovat, že vítězství nad Nizozemskem nakonec neudrželi, byli by totiž jinak stále ve hře. Takhle mají na kontě jen sedm bodů, se kterými toho na závěr kvalifikace moc nevymyslí. Jim už v tuto chvíli matematicky nezbývá nic jiného, než Maďary porazit, jinak se s vidinou Brazílie rozloučí.

Hostující fotbalisté museli alespoň poděkovat fanouškům, jichž se do Tallinnu dostavilo kolem deseti tisíc. V Budapešti přece jenom takovou podporu mít nebudou. "Díky za společné chorály a nespočet modrých nápisů. Všechny vás rádi uvítáme v říjnu proti Turecku," prohlásil kapitán Ragnar Klavan.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.75 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Nizozemsko761022:419
2.Rumunsko741213:1013
3.Maďarsko732213:1111
4.Turecko731312:710
5.Estonsko72145:117
6.Andorra70070:220
Skupina E
Norsko - Švýcarsko  (úterý 19:00)
Snad nejvyrovnanější ze všech kvalifikačních skupin, skupina E, nabídne přímý souboj jejích dvou nejvýše postavených protagonistů. V Oslu přivítá Norsko Švýcary v touze přiblížit se v tabulce svému soupeři a zároveň uniknout hned trojici pronásledovatelů.

Svěřenci Ottmara Hitzfelda jsou jako jediní z šestice soupeřů doposud neporažení, ovšem tři remízy ze sedmi zápasů znamenají, že ani oni ještě stále nemají vůbec nic zajištěno. Výhra v Norsku by přímému postupu na MS z prvního místa značně napomohla. Jenže když Švýcaři nedokážou zvítězit ani v takřka rozhodnutém domácím zápase s Islandem, tak co teprve v Oslu? "Něco takového se již nikdy nebude opakovat," vrátil se Hitzfeld k páteční remíze 4:4, v níž po 54 minutách vedl jeho tým 4:1.

K zápasu s Norskem pak německý kouč kladl velký důraz na standardní situace. Z velké části díky nim totiž Švýcaři v předchozím vzájemném zápase pouze remizovali 1:1, Noři při každé příležitosti šli brankáři Benagliovi tvrdě do těla. "Tentokrát na to rozhodčího zkusíme upozornit již před výkopem," řekl Hitzfeld a dále Norsku přiznal i dobrou technickou kvalitu hry, která švýcarskou strojovou obranu řádně prověří.

Případná ztráta Norů by značně znepříjemnila jejich situaci. Momentální druhé místo pouhým jedním bodem náskoku na duo Albánie - Island, za nimiž o další bodík zaostávají Slovinci, totiž působí přinejmenším chatrně. Závěrečné zápasy na Slovinsku a derby s Islandem by seveřany mohlo dostat pod velký tlak. Naopak úterní vítězství by za určité konstelace (remíza v zápase Island x Albánie) mohlo znamenat pohodlný náskok a jen minimální ztrátu na první místo.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.40 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Kypr - Slovinsko  (úterý 20:30)
Slovinská naděje na postup minimálně do baráže stále žije a rozhodně není malá. V souboji s Kyprem proto svěřenci kouče Katance nesmí zaváhat. Zisk tří bodů se rovná povinnosti.

Slovinci současnou kvalifikaci nezačali zrovna slavně. Po počátečním tápaní, kdy vybojovali pouhé tři body v úvodních čtyřech duelech, se ale dokázali zvednout a rázem je jejich situace o poznání optimističtější. Stále sice okupují v šestičlenné skupině předposlední pátou pozici, po posledním pracně vybojovaném vítězství 1:0 nad Albánií ale na druhé Norsko ztrácejí už jen dva body. Vzájemný zápas se Seveřany je navíc ještě čeká - v polovině října se s nimi utkají na domácí půdě.

Nyní ovšem budou muset Slovinci zdolat první překážku, jež rozhodně nebude snadná. Kypr je sice v podstatě jediným celkem "éčkové" skupiny, který už nemá oč hrát, svou kůži ale nedá lacino, zvlášť na domácí půdě, kde vybojoval všechny své dosavadní body.

Že nejsou Kypřané žádné ořezávátka, ukázali především v minulém klání před vlastními fanoušky, kdy uhráli cennou bezgólovou remízu s vedoucím Švýcarskem. V pátečním zápase, hraném v norském Oslu, to už ale taková sláva nebyla. Družina kouče Niopliase padla bez jakéhokoliv výraznějšího odporu v poměru 0:2.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.60 - 3.40 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Island - Albánie  (úterý 21:00)
V dost možná nejvyrovnanější skupině E na sebe narazí dvojice soupeřů, která na první velký mezinárodní zářez dosud čeká - Island a Albánie. Postupový scénář není nereálný ani pro jednoho..

Tři zápasy před koncem to vypadá, že za přímým postupem míří Švýcarsko; o druhé místo, které by při ideální konstelaci mělo zajišťovat místo v baráži, se však ještě strhne lítý boj. Momentálně jej okupují s jedenácti body Norové (Švýcaři jich mají na kontě patnáct), další trojice týmů však čeká v těsném závěsu - oba dnešní soupeři nasbírali bodů deset, páté Slovinsko devět.

Islanďané zatím zažívají zvláštní kvalifikaci - jestliže dříve platilo, že na nehostinném severském ostrově se body sbírají těžce, zatímco na kontinentu to ostrovanům příliš nejde, dnes je tomu vlastně přesně naopak. Svěřenci švédského lodivoda Larse Lagerbäcka totiž doma prohráli se Švýcarskem i Slovinskem, zatímco z výletů na hřiště těchto soupeřů mají čtyři body - poslední zápas v Bernu skončil divokou remízou 4:4, kterou zachraňoval v první minutě nastavení autor hattricku Jóhann Gudmundsson.

Nyní stojí v cestě Albánie, na jejíž půdě loni v říjnu Lägerbackův tým překvapivě zvítězil 2:1; podaří se Balkáncům dovršit odvetu? Akcie Albánců výrazně stouply poté, co vyhráli 1:0 v Norsku; poté však Orlové získali ve dvou zápasech jediný bod, naposledy padli ve Slovinsku (rovněž 1:0), a chtějí-li výrazněji zamíchat postupovými kartami, nezbývá jim než uhrát dobrý výsledek na nehostinném ostrově. Také tým italského kouče Gianni De Biasiho stojí před historickou příležitostí.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.40 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Švýcarsko743012:515
2.Norsko73229:711
3.Albánie73137:710
4.Island731312:1310
5.Slovinsko73049:109
6.Kypr71154:114
Skupina F
Rusko - Izrael  (úterý 17:00)
Ruští fotbalisté se v posledních kvalifikačních duelech příliš nepředvedli. Navzdory nevalným výsledkům i výkonům ale mohou být relativně klidní, postup mají stále pevně ve svých rukou. Pokud ovšem tuto výhodu nehodlají promrhat, musí v nadcházejícím souboji s nevyzpytatelnými Izraelci zvítězit. A asi netřeba dodávat, že to nebudou mít snadné...

Rusové měli nynější kvalifikaci rozehranou vskutku luxusně. V úvodních čtyřech zápasech neztratili jediný bod (dokonce ani jednou neinkasovali) a suverénním způsobem tak vykročili vstříc prosluněné Brazílii. Poté se ale ruská sborná zadrhla a zatím jen marně hledá předchozí herní pohodu. Po porážkách v Portugalsku a na půdě Severního Irska, v obou případech shodně 0:1, si příliš nezvedla sebevědomí ani v pátečním duelu se slabým Lucemburskem, které sice porazila 4:1, její výkon měl ovšem k ideálu poměrně daleko.

A toho si jsou vědomi také Izraelci, kteří nemají příliš na výběr - v Petrohradu musí vyhrát, jinak se jejich šance na postup přenesou už jen do teoretické roviny. Situace židovského státu mohla být přitom nyní o poznání veselejší, jenže výběr kouče Guttmana překvapivě nezvládl poslední domácí zápas s Ázerbájdžánem a v Ramat Ganu pouze remizoval 1:1. Před bitvou v Rusku tak Izraelci na svého nadcházejícího soupeře ztrácí tři body a na vedoucí Portugalsko, která má však odehráno o zápas navíc, dokonce bodů pět.

Utkání, hrané na petrohradském Stadionu Petrovskij, začne v 17:00 SEČ. V pozici hlavního rozhodčího jej odřídí devětatřicetiletý Němec Manuel Gräfe, kterému budou na čarách asistovat krajané Thorsten Schiffner a Guido Kleve.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.25 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lucembursko - Severní Irsko  (úterý 20:15)
Fotbalisté Lucemburska úplně nehrají ve své kvalifikační skupině druhé housle a perou se o konečné čtvrté místo. V tuto chvíli mají na kontě tři body, a i když jsou poslední a na své první vítězství čekají, tak mají slušnou příležitost aktuálně poslední šestou příčku vylepšit. Důležitý krok mohou udělat v domácím prostředí se Severním Irskem, které ztratilo šanci na účast v Brazílii a na prozatímní čtvrté příčce má náskok tří bodů na svého úterního soka.

Severní Irsko bylo blízko velkému úspěchu v pátečním vystoupení s Portugalskem a dokázalo otočit výsledek z 0:1 na 2:1, jenže závěr utkání nezvládlo a nakonec gigantovi podlehlo v poměru 2:4. Severní Irsko v kvalifikaci senzačně zdolalo Rusko, jenže o postup ho připravily zbytečné nerozhodné výsledky s Ázerbájdžánem, Lucemburskem a prohra s Izraelem. Nyní bude na půdě soupeře favoritem, o jeho kvalitě se však přesvědčilo v prvním vzájemném utkání.

Remíza 1:1 byla pro hostujícího trpaslíka z Lucemburska velkým úspěchem, reprezentační výběr z britských ostrovů nepředvedl dobrý výkon. Útočník Severního Irska Martin Paterson věří, že dokáže se svým týmem po dobrém výkonu proti Portugalsku, soupeře z Beneluxu přehrát. "Budeme muset více útočit než proti Portugalsku, v tom by ale neměl být problém. Je to pro nás zvláštní utkání a jsme na 100% odhodlaní zvítězit," uvedl nadšeně.

Šestadvacetiletý forvard přiznal, že byl s výsledkem posledního duelu zklamán. "Samozřejmě jsme si při vedení 2:1 věřili a všechny nás moc mrzelo, jak to dopadlo. Na druhou stranu jsem rád, že jsme podobně jako proti Rusku dokázali schopnost konkurovat i nejlepším evropským týmům. Na druhou stranu nesmíme podceňovat soupeře, jako je třeba Lucembursko, a nyní chceme být naprosto koncentrovaní po celých devadesát minut," dodal Paterson závěrem.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.75 - 3.40 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Portugalsko852116:817
2.Rusko750212:315
3.Izrael733116:912
4.Severní Irsko71336:116
5.Ázerbájdžán80534:105
6.Lucembursko70344:173
Skupina G
Litva - Lichtenštejnsko  (úterý 17:30)
Fotbalistům Litvy zatím nevychází kvalifikace podle představ a v tabulce se nacházejí na předposledním pátém místě s pěti body na kontě. Naději na světový šampionát definitivně ztratili po minulé porážce v Lotyšsku a teď tak budou bojovat o konečné umístění. V sedmi zápasech zvítězili pouze jedinkrát právě na půdě Lichtenštejnska v poměru 2:0, dále si připsali dvě remízy se Slovenskem. Jejich úterní soupeř na první vítězství zatím čeká.

Kapitán litevského týmu Marius Stankevičius po zápase s Lotyšskem, v němž jeho tým podlehl 1:2, litoval zbytečných chyb: "Selhali jsme ve středu hřiště u dvou důležitých situací a soupeř nás potrestal, což nás stálo body."

Před zápasem s Lichtenštejnskem je ale optimistický: "Hráli jsme dobře a pokud zapracuje obrana, tak úterního soupeře můžeme porazit a ještě skončit na čtvrté příčce. Byl jsem překvapen chováním fanoušků, kteří nás i přes prohru v derby podrželi a my je teď chceme v domácím prostředí potěšit," dodal s nadšením. Trenér domácího výběru Csaba László by žádné výrazné změny v sestavě dělat neměl.

Hosté po úvodních čtyřech porážkách v řadě vybojovali doma dva body po remízách 1:1 se Slovenskem a Lotyšskem, naposledy statečně vzdorovali favorizovanému Řecku. Dlouho mu nedovolili téměř nic, nakonec ale prohráli brankou ze 71. minuty.

Hosté se v poslední době zlepšují a s velkými favority už dokážou držet krok. Lichtenštejnsko zapracovalo na defenzívě a málokdy prohraje o více jak dvě branky. V útoku to sice stále trochu skřípe, nicméně za své výkony se stydět rozhodně nemusí. Velkou oporou by opět měl být brankář Peter Jehle, který byl vyhlášen nejlepším mužem svého týmu v zápase s Řeckem. Dalšími oporami jsou záložníci David Hasler - Sandro Wieser a obránci Martin Stocklasa s Yvesem Öhrim.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 6.00 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovensko - Bosna a Hercegovina  (úterý 20:15)
Situace ve skupině G se nám řádně zamotává, Slováci si totiž ze Zenice přivezli nejtěsnější možnou výhru. Možná nebyli aktivnějším celkem, ale tři body pro ně mají cenu zlata. Nyní se Bosna chce pomstít a oplatit Slovákům porážku na jejich vlastním hřišti.

Pátek byl pro slovenský fotbal jeden z nejlepších zážitků posledních měsíců. Po neslavné anabázi dvou trenérů se kormidla ujal Ján Kozák, který dokázal s týmem bezesporu zázrak - zvítězil na poli lídra, Bosna a Hercegovina nestačila na slovenské fotbalisty ani s plejádou tamních hvězd. V úterý večer se Slovensko pokusí o další zázrak, který by jej teoreticky přiblížil k postupu do Brazílie. Co se ještě nedávno zdálo jako utopie, nyní by se mohlo pozvolna proměnit ve skutečnost. V cestě na šampionát ale Slovákům brání jedna zásadní věc - musí doma porazit hosty z Bosny.

Tým Bosny a Hercegoviny v žebříčku FIFA figuruje o celých 49 příček výš, než jeho úterní soupeř a je tak nadále favoritem. Navíc u na záda nebezpečně dýchá Řecko se stejným počtem bodů. Důležitostí klání si je jistý i stoper Ján Ďurica, který před zápasem řekl: "Můžeme se chvíli těšit z krásného pocitu výhry, ale už v úterý nás čeká další velmi těžká zkouška. Já si myslím, že to bude úplně jiný zápas, než jaký jsme sehráli v Zenici. Když ale podáme stejně nebojácný a takticky vyspělý výkon, nemáme se čeho bát. V Bosně panovala skvělá atmosféra, doufám tedy, že naši fanoušci utvoří kulisu neméně výtečnou. Věřím, že nám domácí stadion v Žilině přinese štěstí," dodal obránce Lokomotivu Moskva.

Nečekaný, ale zasloužený tříbodový zisk na Balkáně naznačuje možnosti současného Slovenska. Také se dá předpokládat, že trenér Kozák nezmění nic z vítězné sestavy, Na hrotu bychom se tedy měli opět dočkat Adama Nemce, bránu bude hájit Ján Mucha, výhodou je také fakt, že nikdo z důležitých hráčů nečelí karetnímu trestu nebo zranění.

Autor jediného gólu a slovenský hrdina, Viktor Pečovský, po zápase uvedl: "Stále ještě žijeme, to je nejdůležitější. Naše vítězství ale bude zbytečné, když jej nepotvrdíme na domácím hřišti. Musíme stavět opět na kolektivním výkonu." Spoluhráči z reprezentace přizvukuje také brankář Ján Mucha, který podal velmi dobrý výkon a několikrát podržel svůj tým proti nebezpečným střelám soupeře. "Získali jsme tři body, ale musíme zůstat nohama na zemi. Hrajeme dál a bude to náročné - nesmíme totiž vítězství přeceňovat. Já věřím, že se nám Bosnu a Hercegovinu podaří zdolat, budeme bojovat až do konce," nabádá spoluhráče Mucha.

O síle výběru trenéra Safeta Sušiće vypovídá fakt, že útočník Manchesteru City Edin Džeko je s osmi vstřelenými brankami nejlepším střelcem celé kvalifikace. Kromě něj se o místo v sestavě ucházejí také Vedad Ibišević, autor šest branek. A v záloze se Sušić spoléhá na um Římana Miralema Pjaniće. Podaří se Slovákům zopakovat zázrak a zdramatizovat vývoj ve skupině, nebo si Bosna napodruhé již pohlídá pozici favorita?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.75 - 3.40 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Řecko - Lotyšsko  (úterý 20:45)
Ze slovenského pohledu může být velmi důležitý zápas Řecka s Lotyšskem. Přestože se Slováci musí především soustředit na sebe a své domácí utkání s Bosnou a Hercegovinou, případná ztráta Řeků by byla vítaným bonusem.

Skupina G nabídne v závěru kvalifikace souboj tří týmů o čelo tabulky. Ještě donedávna se zdálo, že si Bosňané vše v klidu pohlídají, ovšem nečekaná domácí prohra se Slovenskem rázem vrátila do hry o přímý postup na MS i strojové Řeky a vlila také krev do slovenských žil. A tak zatímco se Džeko a spol. budou potit v Žilině, může Řecko dokonce ukořistit první místo. V jeho prospěch hraje fakt, že všechny zbývající zápasy odehraje na své půdě, počínaje Lotyšskem v Pireu.

Předchozí vzájemný duel v Rize skončil výhrou hostů 2:1 a modrobílí budou favority i tentokrát. Stejně jako v celé kvalifikaci se budou opírat o pevnou obranu (pouze čtyři obdržené branky v sedmi zápasech) a naopak využít děr v té lotyšské. To však nemusí být tak jednoduché, jak se zdá, neboť Řekové se s produktivitou potýkají téměř stejně, jako se jim daří v obraně. Ofenzivní trápení potvrzuje i páteční zápas v Lichtenštejnsku, kde zařídil hubenou výhru 1:0 až po dvaasedmdesáti minutách hry Mitroglou.

Chybět bude svěřencům trenéra Santose obránce Holebas, jenž po dvou žlutých kartách nedohrál zápas ve Vaduzu. Na straně druhé by měl čerstvý trenér Pahars k dispozici všechny hráče a bude jistě chtít udržet svůj doposud stoprocentní zápis na lavičce lotyšského týmu. Páteční vyhrané derby s Litvou jistě povzbudilo jak jej, tak všechny hráče, a tak přestože již Lotyši takřka nemají šanci na postup na MS, nedají na řecké půdě ani centimetr zadarmo.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.30 - 5.50 - 14.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bosna a Hercegovina751123:416
2.Řecko75118:416
3.Slovensko73318:512
4.Lotyšsko72148:157
5.Litva71245:105
6.Lichtenštejnsko70253:172
Skupina H
Ukrajina - Anglie  (úterý 20:45)
Záložníka Franka Lamparda čeká stý zápas za reprezentaci a celá Anglie doufá, že to bude stovka vítězná. Výhra nad Ukrajinou by jim navíc velice prospěla - třetí Ukrajina ztrácí pouhý bod na dvojici Anglie - Černá Hora. A tým kolem Mirka Vučiniće není radno podceňovat...

Frank Lampard, synonymum úspěchu londýnské Chelsea. Čas sice nezastavíte, ale můžete ho zvěčnit pomocí výher a dosažených pohárů. Lampard se stal miláčkem ochozů Stamford Bridge, třikrát vyhrál Premier League, čtyřikrát se stal vítězem Poháru FA a vedl Chelsea k triumfům v Lize mistrů i Evropské lize. Na jeden život dost dosažených met, možná byste řekli. Lampard by k nich nyní rád přidal ještě jednu - stý start v reprezentaci.

A Roy Hodgson mu to, zdá se, umožní. "Lampard bude zítra hrát. Umožníme mu dosáhnout tohoto významného bodu v kariéře, bude hrát svůj stý zápas v dresu Albionu. Nejen to, on ho také vyhraje. Nemyslím si, že v národním týmu bude někdy tolik hráčů, jako je Frank. On je příkladem, zkušeností, skvělým člověkem," chválí Hodgson záložníka Blues.

"Čtrnáct let reprezentovat svou zemi, to chce pořádnou dávku talentu, práce a štěstí. Nehrajeme zase tolik zápasů, takže člověk, který na tuto metu chce dosáhnout, už musí mít mnoho zkušeností, musí na sobě tvrdě pracovat a dostávat příležitosti," uvádí Hodgson na adresu Lamparda.

Ten se postaví po bok dalších hráčů z 'klubu sto' - Stevena Gerrarda a Ashleyho Colea. Právě díky vyrovnanému počtu bodů na kontě Černé Hory a Anglie bude zápas s Ukrajinou klíčový. A dobře to ví také trenér Hodgson: "Narazí na sebe dva skvělé týmy, které mají mnoho předpokladů k tomu postoupit. A protože hrajeme o účast ve finálové části turnaje, musíme odevzdat vše a hrát, jako by to finále již bylo," popisuje svou motivaci zkušený taktik.

Svou taktiku má ale také jeho hlavní protivník, trenér Michajlo Fomenko. Muž s ledově klidnou tváří stěží dávající své emoce najevo, nyní bude čelit největší výzvě za bezmála třicet let své trenérské kariéry. Pokerovou tvář zachoval i při dotazu, zda jej čeká největší střetnutí v kariéře trenéra: "Nejen mojí kariéry, týká se to většiny hráčů. Nechceme naše fanoušky naštvat, musíme do toho dát vše. Očekávám 150 procent od každého hráče, kterého nasadím," říká Fomenko.

Jeho předchůdce, Oleg Blochin, vyzval po zápase ve Wembley reportéra na souboj. Fomenko si očividně zachovává dekorum a snaží se oddělit city od profesionality. Během celé tiskové konference vypadal nepřítomně, jako by se jej ani netýkala. Pokud ale Ukrajina před sedmdesáti tisíci fanoušky v Kyjevě vyhraje, určitě nějaké emoce z jeho tváře vyčtete.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.20 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
San Marino - Polsko  (úterý 20:45)
Fotbalisté Polska nemají tři kola před koncem kvalifikace příliš velké šance přímo se dostat do Brazílie, a pokud si chtějí uchovat naději, tak musejí vyhrát na půdě trpaslíka ze San Marína. Poláci doposud získali deset bodů a na druhé místo Ukrajiny ztrácejí čtyři body. Na hostující výběr poté čekají dva závěrečné říjnové duely na Ukrajině a v Anglii, kde se bude rozhodovat o jejich postupu. San Marino je stále poslední bez bodů a jeho skóre je 0:38.

Domácí reprezentační výběr zhoršil tuto bilanci v nedávném duelu na Ukrajině, kde inkasoval hned devětkrát a na první trefu čeká. Polsko v pátečním utkání remizovalo doma s Černou Horou a znovu ztratilo cenné body. Trenér Waldemar Fornalik věří, že jeho svěřenci v závěru ještě zabojují. "Po remíze s Černou Horou nemáme situaci ve svých rukách, ovšem jsme schopni v utkáních s Anglií a Ukrajinou uhrát dobrý výsledek," uvedl Fornalik.

Před utkáním v San Marinu doufá v klidný průběh. "Pokud nepřistoupíme k utkání lehkovážně, tak bychom měli zvítězit. Chceme před říjnovými klíčovými zápasy získat střeleckou pohodu a dobrou náladu," dodal závěrem. Kapitán mužstva a opora finalisty Ligy mistrů Dortmundu Jakub Błaszczykowski byl v zápase s Černou Horou nespokojen s výkonem rozhodčího, teď už ale na tuto skutečnost nemyslí. "Je to za námi, už bych se k tomu nechtěl více vyjadřovat," uvedl krátce.

Podle jeho názoru nebude duel se San Marinem nijak těžký, nicméně podle jeho slov postup na šampionát už ano. "Nebudeme si nic nalhávat, museli bychom všechny tři zápasy vyhrát a vzhledem ke kvalitě protivníků to bude hodně složité. Nyní očekávám tři body a s jinou variantou ani počítat nemůžeme. Rozhodně nic nevzdáváme, a pokud budeme hrát zodpovědně, tak se nám může náš sen ještě splnit," uvedl Błaszczykowski odhodlaně.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 151.00 - 41.00 - 1.01
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Anglie743025:315
2.Černá Hora843115:815
3.Ukrajina742119:414
4.Polsko724113:810
5.Moldavsko81254:155
6.San Marino70070:380
Skupina I
Gruzie - Finsko  (úterý 19:00)
V konkurenci Španělska a Francie si reprezentace Gruzie a Finska nemohly nárokovat příliš vysoké cíle. Když už, rády by oba celky skončily v tabulce alespoň těsně za nimi. Domácí jsou přitom ve skvělém rozpoložení, vždyť v pátek dokázali uhrát bezbrankovou remízu právě se zemí galského kohouta.

Byl to velký šok, takový výsledek se nečekal. Gruzie ovšem potvrdila, že když chce, zakousne se a nepustí. Vstřelit mu branku v Tbilisi je hodně těžký úkol, během tří kvalifikačních utkání se to podařilo jen jednou Španělsku! Výhru mu přitom zařizoval Soldado až čtyři minuty před koncem.

Urputnou gruzínskou defenzívu může čekat i Finsko. I hosté však spoléhají na slušnou práci v obranných liniích, z tria outsiderů inkasovali zatím nejméně. "Proti Španělsku hráli nejlépe, jak uměli, a stejně tak dali všechno do utkání s Francií. Výsledky hovoří jasně v kvalitu soupeře. A my se tak musíme pečlivě připravit," uvedl brankář Niki Mäenpää.

Oba týmy mají teoretickou šanci ještě postoupit do baráže ze druhého místa. Dohnat matematickou ztrátu pěti, respektive šesti bodů je stále možné. A za předpokladu, že by Francie neuspěla v Bělorusku, naděje bude žít i nadále. Finové třeba v posledním utkání programu hrají právě v Paříži.

Loni v říjnu duel Finska s Gruzií skončil remízou 1:1. "Vzpomínám si, jak blízko vítězství byl soupeř už v Helsinkách. Měli jsme problém prosadit se vepředu," říkal záložník Tim Sparv. "Pokud chceme ještě projít, potřebujeme prostě vyhrát. Musíme hrát otevřeně, abychom našli mezery," dodával Kasper Hämäläinen.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.63 - 3.30 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bělorusko - Francie  (úterý 21:00)
Zatímco domácí Bělorusové již prakticky šanci na postup nemají, Francouzi by se z druhého místa o přímý postup ještě rádi pokusili. Koneckonců, od prvního Španělska je dělí pouhé tři body, což rozhodně není nepřekonatelná vzdálenost. Naposledy ale proti Gruzii nepřesvědčili.

Když vezmeme v úvahu i přátelská klání, Les Bleus již pět zápasů v řadě nedokázali skórovat, což je nejhorší výsledek v jejich 109 let trvající historii! Nedostatek schopných zakončovatelů, nebo špatná taktika? Na tuto otázku by rád znal odpověď nejeden Francouz. Po prohraném zápase se Španěly následovaly porážky od Brazílie a Uruguaye, poslední přátelský zápas s Belgií skončil opět bez branek.

Měl by si trenér Deschamps dělat starosti? Pokud ano, podle jeho mínění je očividně ještě dostatek času. Na tiskové konferenci na podobnou otázku odpověděl jednoduše: "Nemám strach." Rázná odpověď, kterou ale Deschamps vzápětí rozvedl: "Nebudu lhát a říkat, že jsem nadšený z předváděné hry nebo výsledků. To mi ale v noci problémy nedělá, spím klidně. Máme před sebou další klíčové utkání a náš úkol je jasný - získat tři body. Každý z nás může na něčem pracovat, všichni se musíme zlepšovat. Skórovat potřebujeme, ale je to stále složitější proti týmům, které přijedou pouze bránit," naráží Didier Deschamps na zápas s Gruzií.

Podobný případ se dá očekávat také v Bělorusku, protože i tam domácí brání. Z šesti zápasů mají na kontě pouhé čtyři body, ačkoli hned čtyři zápasy odehráli Bělorusové na domácí půdě. Největší pozornost je, co se střílení branek týče, upřena na útočníka Realu Madrid Karima Benzemu. Ten se ale v dresu galského kohouta trefil naposledy minulé léto před evropským šampionátem. Mladému střelci nepomáhá ani tlak okolí, neboť jeho přímí konkurenti jsou ve skvělé formě. Ať už jde o 'Kanonýra' Oliviera Girouda, nebo Gignaca z Marseille.

"Chcete vědět, koho postavím do základu?" ptá se Deschamps a sám si také odpovídá: "O sestavě ještě přesné nápady nemám, uvidíme v den zápasu. Učiním své rozhodnutí na základě toho, co je nejlepší pro celý tým," napovídá Deschamps. Aby nebylo starostí s ofenzivou Francouzů málo, nejistý je start Francka Ribéryho, klíčové postavy Bayernu Mnichov. Zraněný je také obletovaný mladík Geoffrey Kondogbia.

zkušený taktik si je jist, že jeho tým nepustí před sebe již žádného soupeře a zajistí si vstupenku do Brazílie i v play-off, pokud to bude nutné. "Naším prvotním záměrem bylo umístění na prvních dvou místech. V jedné chvíli jsme byli i před Španěly. To už sice neplatí, ale stále jdeme správným směrem," pochvaluje si bývalý francouzský záložník.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.00 - 3.90 - 1.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Španělsko642010:214
2.Francie63218:411
3.Finsko61324:66
4.Gruzie61233:75
5.Bělorusko61144:104

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (41)

Přidat komentář
sosna

Itálie - Česko 0:3 (0:0) Plašil 3.

Reagovat
Miguel19

A všechno to zatočí přímo z rohu..

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cepinzcegamy

myslel jakože Plašil dostane známku 3. Z deseti možných

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Spojená arabská banka (UAB) se stala sponzorem Barcelony, katalánský klub s ní podepsal tříletou smlouvu.

Dál prosím ty kecy o ropácích o každém druhém klubu. Víc než jen klub se hezky vybarvuje

Reagovat
oli9

sponzor a majitel je sakra rozdíl ....

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám že se pánové z Catanie půjdou podívat co to koupili za kopito. Teda pokud se již nedívali a nešli si hodit smyčku už v pátek.

Reagovat
JacoBee

V klubu hraje skoro každý match kvalitně..ale repre...

Reagovat
smazaný uživatel

11:53 Barcelona podepsala s novým sponzorem

Spojená arabská banka (UAB) se stala sponzorem Barcelony, katalánský klub s ní podepsal tříletou smlouvu.

Ted si koupime koho budeme chtít, nejlíp Baloteliho, Luize, Matu a návrat ztraceného syna Zlatana

Reagovat
smazaný uživatel

Captain slow, nevadí.

Reagovat
Coniglio

sam si syn

Reagovat
SunFells

Myslel jsi spíš ztracený.

Reagovat
Coniglio

nene, to moje je lepsie.britkejsie

Reagovat
smazaný uživatel

pro Franka Lamparda a Steven Gerrarda, který mu přenechá kapitánskou pásku ikdyž to Frank ani nechtěl

Reagovat
smazaný uživatel

Do konce kvalifikačního cyklu sice zbývají ještě tři utkání, ale za určitých podmínek by si Holanďané mohli zajistit letenky do Brazílie již v úterý. Jaké to jsou? Nejprve musí vyhrát nad NEBEZPEČNOU Andorrou

Reagovat
fantomas

Nula bodů, nula vstřelených branek..ti se nezdaj!

Reagovat
smazaný uživatel

Andorra je hodně nebezpečná, je tam nebezpečně krásně Hned bych se tam odstěhoval.

Reagovat
smazaný uživatel

bude hrát za řeky samaras? nebo je zraněný nebo co je?

Reagovat
smazaný uživatel

Ví někdo jak je na tom Eden Hazard s tím zraněním achilovky?

Reagovat
smazaný uživatel

"Slováci si totiž ze Zenice přivezli nejtěsnější možnou výhru. Možná nebyli aktivnějším celkem, ale tři body pro ně mají cenu zlata." tu sa uz provokuje aj v preview, nielen v review

Reagovat
oli9

a není to pravda??

Reagovat
smazaný uživatel

Ne

Reagovat
oli9

já zapomněl slováci s přehledem, evropský černý kun ...

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně

Reagovat
DieFohlenBMG

Zlatan 1.

Reagovat
GjøvikFF

Norsko a Island dnes doufám 1

Reagovat
Andis

Teda ty Dánové nic moc, pro nás je asi nejlepší remíza co v tom jejich duelu

Reagovat
smazaný uživatel

Arméni takhle debilně to posrat.. mohli si zahrát baráž

Reagovat
smazaný uživatel

Klose do toho

Reagovat
CubONE

V Ziline viac Bosniakov nez nas

Reagovat
smazaný uživatel

Tak pani Hamsik je neskutočná klasa

Zatiaľ jednoznačný MOTM. Tie jeho prihrávky, prehľad draž a elegancia. Radosť pozerať. V tej forme čo je teraz patrí k absolútnej svetovej špičke

Reagovat
smazaný uživatel

Konecne Marek bojuje

Reagovat
smazaný uživatel

Alaba

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele