Liga Portugal - souhrn 33. kola: Porto vyhrálo derby

10.05., 23:16, aktualizováno 12.05., 23:40
Komentáře a souhrny
Mehdi Taremi (© AFP)

Porto zvládlo městské derby s Boavistou a vrátila se na třetí místo před Bragou, která v přímém souboji o Evropskou ligu uspěla v Guimaraesi a zajistila si tak účast minimálně v jejím předkole, na Vitórii zbývá Konferenční liga. Sporting i po mistrovských oslavách zvítězil, vyšlápl si na Estoril. Tři body slaví rovněž Benfica. Chaves podlehl Famalicau a sestupuje o patro níže.

FC Porto - Boavista FC 2:1

12.05.2024 21:30

Góly: 81. Zé Pedro Figueiredo, 90+8. Mehdi Taremi - 60. Bruno Lourenço

Svěřenci trenéra Sérgia Conceiçãa přeci jen zvládli očekávané městské derby 33. kola Primeira Ligy s Boavistou, díky skvělému konci a dvěma brankám v závěrečné čtvrthodině totiž zvítězili nejtěsnějším poměrem 2:1. Hosté přitom dlouho vedli, ale po vyloučení Pedra Malheira začali tahat za kratší konec a nakonec zůstali bez bodů. O osudu tohoto střetnutí rozhodl až v osmé minutě nastavení íránský kanonýr Mehdi Taremi.

FC tak před posledním kolem patří třetí pozice s devětašedesáti body a před čtvrtou Bragou je stále o jediný bod. Právě s tímto protivníkem se utká v příštím kole v přímém souboji o třetí místo, a na půdě SC tedy nesmí prohrát. Boavista naopak stále není zachráněná, s jednatřiceti body se nachází na čtrnácté příčce a před šestnáctým Portimonense drží dvoubodový odstup, ve svém závěrečném klání přivítá sestupující Vizelu.

Úvodní poločas tohoto nedělního klání se nesl ve velmi opatrném duchu a diváci se i přes jasnou územní převahu domácího favorita mnoho vyložených možností nedočkali, za celých pětačtyřicet minut se urodila jediná střela mezi tři tyče. Největší šance byla k vidění ve 43. minutě, kdy z hranice pokutového území napřáhl Pepê Aquino, avšak jeho projektil pouze orazítkoval břevno.

Výběr vedený koučem Jorgem Simãem z ničeho nic udeřil přesně po odehrané hodině. Do senzačního vedení ho poslal Bruno Lourenço, jenž si po přistrčení pozdějšího "hříšníka" Pedra Malheira navedl míč blíže do středu pokutového území a z dvanácti metrů nádherně zakroutil balón do vzdálenější šibenice. Boavista si však výrazně zkomplikovala situaci za další čtyři minuty, neboť právě Pedro Malheiro podrazil ve slibně se rozvíjející akci rozběhnutého Taremiho a po druhé žluté kartě předčasně opustil prostor hřiště.

Ligový mistr ze sezóny 2021/2022 se dočkal kýženého vyrovnání v 81. minutě - Otávio svým nepřesným stříleným centrem hodně šťastně našel Zé Pedra a jeho pohotová hlavička zapadla přímo k protější konstrukci kolem marně se natahujícího gólmana Joãa Gonçalvese. FC poté vytvořilo obrovský tlak a pálilo jednu šanci za druhou, v poslední možnou chvíli otočil vývoj střídající Taremi razantní hlavičkou zblízka do poloprázdné branky po parádním pasu Francisca Conceiçãa z pravého křídla.

Více informací k zápasu

SL Benfica - FC Arouca 5:0

12.05.2024 19:00

Góly: 25. Ángel Di María (pen.), 32. Orkun Kökçü (pen.), 42. Rafa Silva, 46. Rafa Silva, 77. Casper Tengstedt

Benfica po minulém kole definitivně přišla o naději na mistrovský titul, a závěrečné utkání tohoto ročníku Primeira Ligy na vlastní půdě si tedy mohla naplno užít, což se jí povedlo. Nevyzpytatelnou Aroucu totiž po vynikajícím výkonu od začátku až do samotného konce deklasovala ve vysokém poměru 5:0, v tabulce jí patří druhá příčka se ziskem devětasedmdesáti bodů, a v příštím ročníku si tak zahraje kvalifikaci Ligy mistrů.

Hostující vyzyvatel tentokráte nestačil na svého protivníka ve všech ohledech a tuto sezónu zakončí na konečném sedmém místě, neboť za šestým Moreirense zaostává o nedostižných šest bodů a naopak před osmým Famalicãem drží dostatečný čtyřbodový odstup. Svěřenci německého trenéra Rogera Schmidta dominovali na trávníku od samého začátku a v úvodní dvacetiminutovce si vytvořili hned tři dobré možnosti ke skórování.

Nejprve zahrozil Rafa Silva, jehož přízemní střelu odvrátil do zámezí brankář De Arruabarrena, poté pálil o kousek vedle pravé tyče Ángel Di María a vzápětí Joao Neves svou prudkou hlavičkou pouze vyprášil rukavice pozorného hostujícího strážce. Ihned na to měl ještě blíže ke skórování João Mário, avšak jeho obstřel z mírného úhlu se odrazil od vzdálenější tyče zpět do hry.

SC se přeci jen dostalo do vedení v polovině úvodního dějství, když Robson Bambu po obloučku Joãa Mária smolně zahrál rukou a následnou penaltu s přehledem proměnil zkušený argentinský klenot Di María střelou do pravého dolního růžku. Neuběhlo ani dalších sedm minut a rozhodčí Fábio Melo nařídil ve prospěch lisabonského giganta druhý pokutový kop za evidentní podražení De Arruabarreny na rozběhnutého Orkuna Kökçüa.

Nabídnutou možností nepohrdl právě turecký špílmachr Kökçü a stejně jako jeho předchůdce Di María se trefil po zemi k levé tyči. Necelých pět minut před přestávkou definitivně rozhodl o osudu tohoto střetnutí aktivní Rafa Silva, který po finální pobídce Aursnese vypálil z dvanácti metrů a nekompromisně zavěsil pod břevno - 3:0.

Stejný hráč se prosadil podruhé v tomto duelu okamžitě po změně stran, jelikož se elegantně zbavil hned dvou protihráčů a své krátké sólo zakončil přesným skákavým pokusem k pravé konstrukci. Gólový účet tohoto zápasu nakonec uzavřel zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem střídající dánský forvard Casper Tengstedt, neboť po ukázkové kolmici Rafy Silvy obešel vyběhnutého De Arruabarrenu a z úhlu pak neminul zcela odkrytý prostor tří tyčí.

Více informací k zápasu

Vitória SC Guimarães - SC Braga 2:3

11.05.2024 21:30

Góly: 10. Bruno Gaspar, 80. Ricardo Mangas - 24. Bruma, 75. Ricardo Horta, 90+3. Rony Lopes

Region Minho na severu Portugalska má nového fotbalového vládce. Vitória SC Guimarães prohrála před vlastními fanoušky s Bragou 2:3 a už jistě zakončí sezonu na pátém místě. Hosté se naopak dostali na třetí místo a stále jsou ve hře o Evropskou ligu.

Oba týmy nastoupily ve frenetické atmosféře Estádio D. Afonso Henriques s velkým nasazením a od začátku byl k vidění zábavný fotbal. O první velký vzruch se už ve 2. minutě postaral pravý bek hostů Gómez, proti jehož dalekonosnému pokusu musel zasahovat brankář Varela.

V 10. minutě poprvé propukl vyprodaný stadion v euforii. Domácí předvedli nádhernou akci, na jejímž konci byl Bruno Gaspar, kterému velezkušený André připravil přihrávkou před prázdnou bránu jedno z nejjednodušších zakončení - 1:0.

Vedení však domácímu celku vydrželo jen necelou čtvrthodinu. Oba týmy předváděly rychlý a efektivní přechod do útoku a jeden takový se povedl hostům proměnit. Na levém křídle se uvolnil Ricardo Horta, který zpětnou přihrávkou v pokutovém území našel volného Brumu a bylo vyrovnáno.

V poslední minutě základní hrací doby prvního poločasu mohl Bruma slavit druhý gól, ale přihrávající Ruiz se do výhodné situace dostal z ofsajdového postavení. Pro domácí krutý gól do šatny byl tak odvolán.

Vyrovnané skóre po první půli odpovídalo průběhu zápasu, ve kterém ani jeden z týmů neměl dlouhodoběji navrch. V 54. minutě vyslal další dělovky z dálky Gómez a Varela míč vyrazil pouze před sebe. Před dorážejícím Fontem však stihl domácí kapitán včas zasáhnout.

Vitória si mohla vzít vedení zpět po hodině hry. Hostující brankář Matheus špatně vyběhl na rohový kop a Ribeiro hlavičkoval do břevna. Následná skrumáž uvnitř šestnáctky si pak říkala do gól, ale obránci Bragy krizi zažehnali.

Zápas spěl k dramatickému rozuzlení a další velká zápletka přišla v 75. minutě. Po sérii odrazu se ve velké šanci objevil skvěle hrající Gómez, kterého však Varela z bezprostřední blízkosti zastavil. Míč se však odrazil před prázdnou bránu, kde byl nejrychleji hostující kapitán Ricardo Horta a jednoduchých gólem poslal Bragu do vedení.

Radost však Arsenalistas nevydržela ani pět minut. V 80. minutě se mezi dvěma obránci na levém křídle krásně uvolnil Nuno Santos a přihrál Andrému do pokutového území. Autor asistence u prvního gólu zachoval klid a přihrál do ještě lepší pozice Mangasovi, který přesnou střelou k tyči vyrovnal na 2:2.

Zápas se hrál v obrovském nasazení do poslední minuty, ale vše nasvědčovalo tomu, že i druhé derby v sezoně skončí remízou. Ve třetí minutě nastaveného času se ale z voleje na hranici šestnáctky napřáhl střídající Rony Lopes a přesnou střelou k tyči rozhodl o výhře Bragy.

Více informací k zápasu

Estoril Praia - Sporting CP 0:1

11.05.2024 19:00

Góly: 81. Rodrigo Gomes (vl.)

Fotbalisté Sportingu i s mistrovským titulem v kapse pokračují v dobrých výkonech a opět prodloužili svou sérii ligové neporazitelnosti. V Estorilu vyhráli 1:0 a neprohráli už dvacet zápasů v řadě. Ligová výhra s číslem 28 je navíc rekordní v historii klubu a rekord Sporting překonal také v počtu získaných bodů.

Předváděná hra odpovídala tomu, že oba týmy mají největší bitvy ligového ročníku za sebou, a v diváci v přátelské atmosféře dlouho čekali na první zajímavou šanci. Té nakonec čelil v lize debutující devatenáctiletý Diogo Pinto v bráně Sportingu. Rodrigo Gomes unikl na levé straně Diomandemu a mladého brankáře po jeho střele zachránila tyč.

Sporting měl většinu času míč na svých kopačkách, ale šlo poznat, že hráči po oslavách zisku titulu polevili. Teprve v 62. minutě pořádně protáhl domácího brankáře Carného střelou z hranice velkého vápna Esgaio. Vzápětí jeho rukavice vyprášil také Gyökeres, ale stav zůstal nerozhodný.

S blížícím se koncem hosté stupňovali proti stále unavenější obraně Estorilu tlak. Většina šanci však skončila mimo bránu nebo u pozorného Carného. Až v 81. minutě přečíslil levé křídlo Nuno Santos, jehož přízemní centr proletěl malým vápnem až k volnému Paulinhovi, který s přispěním Rodriga Gomese poslal Sporting do vedení.

Estoril nebyl nikterak nebezpečným týmem a jeho výkon neodpovídal slušné formě z posledních zápasů. Nezopakoval tak domácí úspěch s Portem a Sportingu podlehl 0:1. Lisabonský tým naopak ještě zlepšuje nejúspěšnější ligovou sezónu v moderní historii.

Více informací k zápasu

Další výsledky

12.05. 19:00
Casa Pia AC
0:1
Moreirense
Góly: 33. Gonçalo Franco
12.05. 16:30
Gil Vicente
2:0
SC Farense
Góly: 17. Kanya Fujimoto, 19. Félix Correia
11.05. 16:30
Portimonense
2:2
Rio Ave FC
Góly: 64. Carlinhos, 90+7. Hélio Varela - 23. Amine Oudrhiri Idrissi, 85. Renato Pantalon
11.05. 16:30
FC Vizela
4:0
Amadora
Góly: 9. Samu, 54. Alberto Soro, 69. Matheus Pereira, 84. Hugo Oliveira
10.05. 21:15
GD Chaves
0:1
Famalicão
Góly: 45+2. Gustavo Sá

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sporting CP
33
28
3
2
93 : 29
87
2
SL Benfica
33
25
4
4
76 : 27
79
3
FC Porto
33
21
6
6
62 : 27
69
4
SC Braga
33
21
5
7
71 : 49
68
5
Vitória SC Guimarães
33
18
6
9
49 : 37
60
6
Moreirense FC
33
15
7
11
34 : 34
52
7
FC Arouca
33
13
7
13
53 : 47
46
8
FC Famalicão
33
10
12
11
36 : 39
42
9
SC Farense
33
10
7
16
45 : 48
37
10
Rio Ave FC
33
6
18
9
37 : 42
36
11
Gil Vicente FC
33
9
9
15
42 : 51
36
12
Casa Pia AC
33
9
8
16
36 : 49
35
13
Estoril Praia
33
9
6
18
48 : 56
33
14
Boavista FC
33
7
10
16
37 : 60
31
15
Estrela Amadora
33
6
12
15
32 : 53
30
16
Portimonense SC
33
7
8
18
36 : 71
29
17
FC Vizela
33
5
10
18
34 : 64
25
18
GD Chaves
33
5
8
20
31 : 69
23

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele