Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2014

zóna UEFA (Evropa) - skupina F
10.09.2013 20:15 CET
3 : 2
(1:1)

Reportáž

Lucembursko proti Severnímu Irsku vybojovalo první body

Jeden z nejvíce překvapivých výsledků se zrodil na hřišti Stade Josy Barthel, kde si místní Lucembursko překvapivě vyšláplo na trápící se Severní Iry, kterým se kromě překvapivého vítězství nad Ruskem dlouhodobě nedaří prorazit.

Jedna ze zakládajících zemí Beneluxu naposledy opanovala kvalifikační zápas o postup na mistrovství světa v roce 1972, ovšem ani to Lucembursku nevadilo. Domácí ekipa začala aktivně a jako první dal o sobě vědět Gerson, jeho snaha však stačila pouze na rohový kop. Ve 14. minutě pak z ničeho nic udeřilo na opačném konci hřiště: Ferguson nastartoval Paterson, jenž bez větších problémů zavěsil - 0:1.

Ze standardky to pro změnu zkoušel Bensi, ani tomu však nebylo přáno. Strážce severoirské branky měl pořádně napilno i nadále. Ve dvacáté deváté minutě se skvělou ranou prezentoval Gerson, ovšem jeho projektil se zastavil o břevno Carrollovy svatyně, načež zkušeného brankáře opětovně nenachytal ani Bensi! Po půlhodině hry musel zraněného McGinna nahradit O'Connor, jenž se tak na mezinárodní scéně představil poprvé za poslední tři sezóny.

Dobrou možnost měl těsně před odchodem na poločasovou přestávku Norwood, který se hlavou dostal k vyraženému míči, ovšem na určené místo ho tak jako tak dopravit nedokázal! Hned z následného kontru pak bylo vyrovnáno, když pohlednou akci zakončoval Joachim a Carroll prostě neměl sebemenší šanci na rychlý výpad zareagovat - 1:1.

Vcelku zajímavý fotbal pokračoval i po změně stran. Bensi trestuhodně minul další velkou šanci, mezitím pak domácí strana nedokázala potrestat obrovské zaváhání McAuleyho, který nepochopitelně selhal při rozehrávce. Ostrovní celek měl poprvé herně navrch, Jonny Evans však pálil nepřesně, zatímco McKay užuž obešel Jouberta, následně však dokázal usměrnit mičudu jen do boční sítě lucemburské branky! Zanedlouho se však skóre přeci jen měnilo, akorát na druhé straně: Bensi natáhl zpoza pokutového území a jeho přízemní střela zaplula k tyči - 2:1.

Vše se schylovalo k překvapivému vítězství. To však nechtěl připustit McAuley, který si jen o čtyři minuty později naskočil na volný přímý kop Norwooda a výrazně tak napravil své předchozí zaváhání, když srovnal na 2:2! Ani to však nebylo Severním Irům nic platné. Luisi sice z malého vápna nepochopitelně selhal, po dalším rohu a hlavičce Gersona se však prosadil Jänisch a zajistil svému týmu teprve historicky čtvrtý úspěch v kvalifikaci o mistrovství světa!

Autor: Jiří Vojík / bbc.co.uk

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

Tip X...1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Góly bych řekl Joachim-Paterson)

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
bafpasak

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

ja neviem jak vy ale ja luxembursku uz istu dobu nepasujem za az tak vyrazenho outsidera. jasne, dostavaju naklepy ale s mancaftami z nizsich priecok dokazu uhravat vyrovnane zapasy.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele