Evropská liga - souhrn pátých zápasů základních skupin

27.11.2014, 20:56, aktualizováno 28.11.2014, 18:00
Komentáře a souhrny
PSV Eindhoven stačil nerozhodný výsledek ze hřiště Estorilu k postupu do vyřazovací fáze. Everton vyhrál ve Wolfsburgu a má jistý postup ze skupiny, totéž platí o Neapoli, které k tomu stačila remíza z Prahy. Obhájce titulu ze Sevilly padl na půdě Feyenoordu a účast mezi posledními 32 ještě bude muset bojovat...
Skupina A

Villarreal CF - Borussia Mönchengladbach 2:2

27.11.2014 21:05

Góly: 26. Luciano Vietto, 63. Denis Čeryšev - 55. Raffael, 67. Granit Xhaka

Villarreal má za sebou výtečnou první půli, po níž vedl nad hosty z Německa nejtěsnějším možným rozdílem. Stadion El Madrigal však nakonec výhru slavit nemůže, protože hosté díky trefám Raffaela a Granita Xhaky srovnali na konečných 2:2.

Žlutá ponorka se musela obejít bez několika důležitých hráčů. Poznamenána zůstala především obranná linie. Na pozicích útočníků dostali přednost Uche a Luciano Vietto. Borussia Mönchengladbach je příjemných překvapením bundesligového podzimu, i když v poslední době zaváhala s Borussií Dortmund a Frankfurtem. Na tři body to nestačilo ani dnes. Hosté z Německa navíc nezvládli první pětačtyřicetiminutovku, v níž jednou inkasovali. Ve druhém dějství se ale zlepšili a pod dohledem polského arbitra Marciniaka dvakrát skórovali.

Už ve druhé minutě se do zakončení hnal Ikechukwu Uche. Zkušený nigerijský útočník ale svou pátou letošní branku nepřidal, protože jeho postup zastavil jeden z obránců Gladbachu. Brankář Yann Sommer se musel činit po rána Maria Gaspara, který vyzkoušel jeho pozornost ze třiceti metrů. Nenudil se ani domácí brankář Sergio Asenjo, jehož rukavice provětral hostující Ibrahim Traoré. Po kratším etapě nepřesných přihrávek na obou stranách se Villarrealu dostalo šance zahrávat rohový kop. Jenže Gabriel Paulista namířil svoji hlavičku příliš vysoko. Pokud Villarreal útočil, tak především ze standardních situací.

Po dvaceti minutách se k další z nich dostal zkušený záložník Bruno Soriano, ten ale namířil svůj pokus těsně vedle pravé tyče. O pět minut později už se ale Soriano mohl radovat společně se svými spoluhráči. Po rychlé akci se míč dostal k mladému Lucianu Viettovi. Ten se dostal velmi šikovně před svého strážce a následně prostřelil brankáře Sommera.

Villarreal byl v této fázi hry aktivnějším týmem a do dalšího zakončení se hnal ruský mladík Čeryšev. Brankář Yann Sommer měl co dělat, aby vyrazil jeho ránu, stejně jako další pokus Manuela Triguerose. Ten se dostal do zakončení ještě o dvě minuty později a jeho rána vypadala velmi nebezpečně. Prolétla těsně kolem pravé šibenice. Druhá půle začala Žlutá ponorka také aktivněji.

Do dobré šance se dostal Mario Gaspar, který ale narazil na výtečného brankáře Sommera. O pět minut později se o slovo přihlásil také Gladbach. Po standardní situaci na hranici vápna se k míči dostal mladý útočník Branimir Hrgota. Svou sedmou branku v patnáctém zápase ale nevstřelil. Mrzet jej to ale nemuselo, protože o pět minut později vyrovnal nádhernou ranou Raffael. Nutno dodat, že velkou vinu na inkasování má brankář Sergio Asenjo, který si míč v podstatě srazil za svá záda.

Domácí reagovali nasazením ofenzivně laděného Jonathana dos Santose, který hru Žluté ponorky výrazně oživil. Po centru z pravé strany si slabší moment vybrala také defenzíva Gladbachu. Obrana hostí nedokázala odkopnout jednoduchý centr a dobíhající Denis Čeryšev jen bez problému poslal míč k tyči - 2:1.

Vedení Villarrealu ovšem vydrželo jen tři minuty. Hosté totiž vybojovali standardní situaci z dvaceti metrů. K míči se postavil Granit Xhaka, který tvrdou ranou namířil projektil od břevna do sítě brankáře Asenja a stanovil tak remízový stav. Během posledních deseti minut se do dobré šance dostal domácí záložník Bruno Soriano, ale pečlivou obranu nepropálil. Šokovat domácí stadion mohl střídající Patrick Herrmann, jehož krásnou ránu zastavila levá tyč.

Více informací k zápasu

FC Curych - Apollon Limassol 3:1

27.11.2014 21:05

Góly: 31. Berat Djimsiti, 38. Yassine Chikhaoui (pen.), 59. Yassine Chikhaoui (pen.) - 23. Farley Rosa

Fotbalisté švýcarského Curychu zvládli důležité domácí střetnutí s kyperským Limassolem a po vítězství 3:1 udrželi naději na postup ze základní skupiny do jarní fáze. V tuto chvíli mají na kontě sedm bodů a jsou třetí, ovšem pokud se chtějí podívat dále, tak musí v posledním kole zvítězit na půdě německého Gladbachu a to bude vskutku obtížný oříšek. Naopak kyperský Apollon má tři body a ve skupině skončí poslední, na závěr bude bojovat jen o čest.

V úvodní dvacetiminutovce se hrálo velmi opatrně a do vedení se překvapivě dostali hosté přesně v polovině prvního poločasu. Po přihrávce Papoulise se ke střeleckému pokusu z dvaceti metrů odhodlal Farley Rosa a jeho nádherná rána zapadla přímo ke vzdálenější tyči, brankář de Costa byl bez šance. Nicméně Curych nečekal na vyrovnání dlouho a krátce po půl hodině hry se trefil Berat Djimsiti.

Po přihrávce Schönbächlera z levé strany dokázal v krkolomné pozici vymyslet fantastickou zadovku patičkou Chiumiento a nabíhající Djimsiti měl čas zamířit, jeho přesná rána z osmi metrů zapadla přímo k tyči. O vítězství Curychu rozhodly v dalším průběhu dva proměněné pokutové kopy. Nejprve ve 38. minutě brankář Bruno Vale jasně podrazil v pokutovém území Schönbächlera a sudí bez rozmyšlení ukázal na penaltový puntík.

K zahrávání penalty se pak postavil Yassine Chikhaoui, a i když gólman Vale vystihl směr střely, tak na dobře umístěný technický pokus po zemi nedosáhl - 2:1. Druhý klíčový moment byl k vidění po necelé hodině hry, kde byl odpískán druhý pokutový kop. López totiž ve vymezeném území jasně zezadu vrazil do Chikhaouiho a ten využil i druhou možnost ke skórování, když z jedenácti metrů zamířil opět po zemi k levé tyči.

Vale sice i tentokráte vystihl směr, jenomže také v tomto případě byl krátký. V dalších minutách domácí s přehledem bránili nadějný náskok a Chikhaoui mohl dovršit svůj hattrick v 67. minutě. Po jeho slabé střele neudržel Vale míč v náručí a ten už se šoural do branky, nakonec ho ale kyperský strážce ještě udržel před brankovou čarou. Apollon si až do závěrečného hvizdu nic nevypracoval a s letošním ročníkem Evropské ligy se tak loučí.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Borussia Mönchengladbach (GER)523011:49
2.Villarreal CF (ESP)522113:78
3.FC Curych (SUI)521210:117
4.Apollon Limassol (CYP)51044:163
Skupina B

Turín FC - Club Bruggy 0:0

27.11.2014 21:05

Góly: -

Domácí FC Turín se dnes prezentoval skvělým výkonem, ale to nejpodstatnější nezvládl - neproměnil ani jednu ze svých mnoha akcí. Potvrzuje se tak obava mnoha fanoušků. Turín postrádá rozeného střelce, který by byl schopen rozhodovat utkání.

Turín se s ničím nemazal a od prvních momentů utkání dával jasně najevo, že hodlá svého soupeře přestřílet. V první minutě se o střelu pokusil Omar El Kaddouri, který ale neměl správě seřízená mířidla a pálil těsně vedle. Do další akce se zapojil i mladík Benassi, který hledal vysokého Amauriho. Zkušený útočník ale mířil příliš vysoko. Granata v úvodních minutách zápasu jasně dominovala a hosté se dlouho nemohli dostat do tempa. Do třetice se s míčem v nebezpečné vzdálenosti od brány ocitl mladík Martinez, ale ani on neměl štěstí.

Molinarův centr odvrátil Duarte, následnou Benassiho ránu bez problémů chytil brankář Ryan. Turín byl jednoznačně aktivnějším týmem a soudě dle reakce ochozů fanoušci prosby trenéra Ventury vyslyšeli a domácí hráče mohutně podporovali. Viděli také akci oceňovaného obránce Darmiana, který se po dlouhodobé práci dostal i do reprezentace. Ani on se ale nestíhal vracet s De Bockem, který následně odcentroval na malé vápno na Castilla. S jeho zakončením si ale poradil brankář Padelli.

Brankář Padelli měl s přibývajícím časem stále více práce. Zasloužil se o ni i Vazquez, který si troufl na ránu z pětadvaceti metrů a brankář Padelli měl hodně co dělat, aby se včas natáhl. Domácí tribuny musela potěšit oku lahodící spolupráce El Kaddouriho s Martinezem. Prve jmenovaný se dostal s míčem až do vápna a tvrdě vypálil. Brankář Ryan se ale blýskl skvělým zákrokem a míč vyrazil do bezpečí.

Po delší odmlce jsme se další akce dočkali až pět minut před změnou stran, když Bovův centr ještě prodloužil Martinez. Balon ale nikdo ze spoluhráčů netečoval a ten se tak klidně odporoučel podél brány gólmana Ryana. Do poslední šance prvního poločasu se dostal opět Vazquez, ale jeho rána po odraženém míči v síti také neskončila.

Turínské FC chtělo z utkání tři body a jeho tlak tomu odpovídal. Zkušený univerzál Molinaro sice ještě nenašel nabíhajícího El Kaddouriho, ale mladý hráč si vše vynahradil o minutu později individuální akcí. El Kaddouri přešel přes dva obránce na levé straně, krásně se uvolnil a jeho ránu musel brankář Ryan likvidovat jen s obtížemi. V čase kolem šedesáté minuty Granata jednoznačně diktovala tempo utkání a Morettiho centr výtečně zakončoval pohyblivý Martinez. Hrdinou okamžiku se stal ještě lépe zasahující brankář Ryan, který mrštně skočil po zakončení Martineze a míč vyrazil!

V další dobré šanci se k míči dostal opět Molinaro, jenže mířil těsně vedle tyče. Benassi se dostal k odraženému míči za velkým vápnem a hned vypálil, jenže brankář Ryan si nakonec poradil. Ten musel být v pohotovosti také po akci Mattea Darmiana, který sklepl míč pro El Kaddouriho. Mladý záložník ale napálil jen nejblíže stojícího obránce. Dvacet minut před koncem se do zakončení dostal ještě Amauri, který doběhl dlouhý nákop a pálil. Mířil ale těsně vedle.

Po delší odmlce se tempo hry zvýšilo až v závěrečné desetiminutovce. Na rohový kop si nejprve naskočil Jansson, který pálil těsně vedle. Po další akci se dostal k zakončení ještě Amauri, ale ani on se netrefil podle představ. Konec zápasu uzavřela akce Marcela Larronda, kterou ale dnes vynikající brankář Ryan zlikvidoval.

Více informací k zápasu

HJK Helsinky - FC Kodaň 2:1

27.11.2014 21:05

Góly: 29. Gideon Baah, 90+3. Macoumba Kandji - 89. Per Nilsson

Fotbalisté finských Helsinek se postarali o druhé překvapení za sebou a díky vítězství 2:1 nad dánskou Kodaní si ještě udrželi malou naději na postup do jarní fáze. Jedno z největších překvapení letošních základních skupin navázalo na minulé vítězství proti italskému Turínu a se šesti body je třetí. Naopak favorit tohoto utkání nenaplnil očekávání a se čtyřmi body je poslední, do další fáze druhé nejprestižnější evropské klubové soutěže se tak nepodívá.

Finský výběr má před posledním duelem v Bruggách dvě možnosti postoupit. V každém případě musí zvítězit, ale buď svého protivníka porazí o čtyři a více branek, nebo musí doufat v prohru Turína v Kodani. Domácí předvedli na umělé trávě solidní výkon a o svém těsném vítězství rozhodli brankou ve třetí nastavené minutě. Helsinky byly v úvodním dějství mírně lepším celkem a po necelé půl hodině hry se dostaly zaslouženě do vedení.

Už ve druhé minutě se po centru Sorsy objevil v dobré pozici Tainio, jenže nakonec hostující svatyni minul. Po necelé čtvrthodině hry uvolnil Väyrynen nabíhajícího Macoumbu Kandjiho, který obešel obránce Pera Nilssona a poté proti němu na poslední chvíli vyběhl brankář Andersen, jež skvěle jeho pokus vyrazil. Helsinky se dočkaly vedoucího gólu ve 29. minutě zásluhou Gideona Baaha.

Po tvrdé střele Väyrynena z osmi metrů z levé strany skvěle zasáhl Andersen, ovšem míč se dostal k volnému Baahovi a ten ho z hranice brankového území napálil do levého horního rohu. Hosté ožili až po změně stran a v 53. minutě mohlo být vyrovnáno. Po centru z pravé strany nebezpečně vypálil Bengtsson a brankář Doblas si připsal velmi dobrý zásah. Po hodině hry Kodaň ještě přidala a vytvářela si jednu šanci za druhou.

Nejprve po hlavičce Amarteye a zásahu Doblase vykopával míč z brankové čáry Baah, následně proti hlavičce Nilssona famózně zakročil hrdina Doblas. Poté pálil těsně vedle De Ridder, před Corneliusem odkopával míč před prázdnou brankou na poslední chvíli do bezpečí Moren a Cornelius pak v 89. minutě trefil hlavou břevno. Kodaň se dočkala toužebného vyrovnání ve stejné minutě zásluhou Nilssona.

Po pasu Bengtssona a hlavičce Corneliuse se ocitl zcela sám před brankou Helsinek a zblízka dopravil balón do sítě. Hosté ale potřebovali zvítězit a stále nechali otevřenou obranu, čehož HJK dokonale využilo ve třetí minutě nastavení. Po centru Loda z levé strany si před branku naběhli dva domácí hráči a nakonec Kandji dopravil míč akrobaticky rybičkou do sítě, na stadionu v Helsinkách tak okamžitě vypukla velká euforie.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Club Bruggy (BEL)52308:19
2.Turín FC (ITA)52214:28
3.HJK Helsinky (FIN)52034:96
4.FC Kodaň (DEN)51134:84
Skupina C

Tottenham Hotspur - FK Partizan 1:0

27.11.2014 21:05

Góly: 49. Benjamin Stambouli

Tottenham sice potvrdil roli favorita a zvítězil v domácím prostředí nad Partizanem Bělehrad 1:0, ovšem zároveň si zadělal na sankce od UEFA. Důvodem k jejich možnému udělení je incident z jednačtyřicáté minuty, kdy se několik nezodpovědných fanoušků hned ve třech individuálních případech dostalo na hrací plochu, a hra se musela přerušit.

Podle všeho šlo o jakousi dopředu naplánovanou PR akci, jíž angličtí pořadatelé nebyli schopní zastavit hned v zárodku. Místo toho, aby se mluvilo o pohodovém zajištění postupu do jarní vyřazovací fáze Evropské ligy, se tak dostaly do popředí nefotbalové móresy. O jediný gól zápasu se svým vůbec prvním zásahem v novém dresu od letního příchodu z Francie postaral Benjamin Stambouli.

Partizan s Tottenhamem ostatně obstarali rušnou dohru i v případě jejich vzájemného zápasu na srbské půdě. Tamní fanoušci totiž během utkání roztáhli transparent s protižidovskou tematikou, za níž bělehradský klub dostal od UEFA pokutu i částečné uzavření tribun na jejich následující domácí zápas. Tentokrát něco podobného může zasáhnout celek ze severu Londýna, jehož fanoušci během zápasu pro změnu pokoušeli trpělivost svých srbských kolegů v uzavřené sekci tribun vyvěšením albánské vlajky v souvislosti s nedávným kontroverzním zápasem kvalifikace na EURO mezi Srby a Albánci.

Jak už z odstavců výše vyplývá, více vzruchu nabídlo sledování diváků na stadionu než hry samotné. Přestože šlo z pohledu Tottenhamu o poměrně důležitý zápas, který mu zajistil předčasnou jistotu kvalifikace ze skupiny C, nenabídlo utkání žádnou jednostrannou podívanou. Partizan svědomitě bránil a padnul jen těsně kvůli Stambouliho ráně krátce po změně stran.

Více informací k zápasu

Asteras Tripolis - Beşiktaş JK 2:2

27.11.2014 21:05

Góly: 72. Jerónimo Barrales, 83. Facundo Parra - 15. Demba Ba, 61. Gökhan Töre (pen.)

Mohl to být opravdu mimořádný comeback. Řecký outsider Asteras Tripolis prohrával před vlastními fanoušky už o dvě branky, o což se postarali Demba Ba a Gökhan Töre, nakonec však dokázal vyrovnat na konečných 2:2. Kdyby vsítil ještě jeden gól, mohl by nadále pomýšlet na postup mezi nejlepších 32; takto jde dál naopak Besiktas, spolu s Tottenhamem.

Demba se letos v EL prosadil v každém zápase, ve kterém nastoupil, a podařilo se mu to i dnes; jeho parádní volej otevřel skóre už v 15. minutě. Po změně stran následně zvýšil Töre z penalty a zdálo se, že je s domácími amen. Střídající Jerónimo Barrales však vstřelil kontaktní gól, a šance na zvrat vzrostly poté, co byl vyloučen hostující Atiba Hutchinson. Asteras se vyrovnání skutečně dočkal skrze šťastnou střelu Facunda Parry, kýžený vedoucí gól však už nepřišel.

Domácí dobře věděli, že k postupu potřebují zvítězit, a na jejich hře to bylo zpočátku vidět. Už po pěti minutách mohl vedení zajistit Nicolás Fernández, jeho sražená střela však mířila pouze do břevna. Nakonec se tak po čtvrthodině hry prosadili hosté, když poprvé udeřilo jejich hvězdné duo - Töre nacentroval do vápna a Demba bez okolků poslal míč do sítě.

Senegalský forvard mohl následně zvyšovat ve 23. minutě; Olcay Sahan nahrával na malé vápno a Dembovi stačilo doklepávat z pěti metrů, dokázal však záhadně přestřelit. Gólman Tomáš Košický si hodně oddechl. V tu chvíli už byl domácí elán ten tam, Besiktas pohodlně hájil vedení, a když po hodině hry udeřil podruhé, vypadalo to s Asterasem už hodně špatně. Zkušený obránce Dorin Goian stáhl ve vápně pronikajícího Olcaye, míč si na bílý puntík postavil Töre a zvýšil na 2:0.

I přes nepříznivý stav se však domácí nevzdali; Khalifa Sankaré rozehrál přímý kop, jeho centr našel těsně před bránou číhajícího Barralese a rázem bylo zaděláno na závěrečné drama. Řekové vycítili skutečnou šanci poté, co byl po druhé žluté kartě vyloučen Hutchinson, a v hustém dešti dokázali vyrovnat. Potřebovali k tomu sice kus štěstí, ale na to se historie neptá. Taros Bakasetas vypálil zdálky a míč se odrazil od Parrových nohou mimo dosah Cenka Gönena. V samém závěru pak domácí sevřeli soupeře do kleští, jejich tlak však nakonec zužitkován nebyl a se soutěží se tak loučí.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Tottenham Hotspur (ENG)53209:311
2.Beşiktaş JK (TUR)523010:59
3.Asteras Tripolis (GRE)51227:105
4.FK Partizan (SRB)50141:91
Skupina D

Celtic FC - Red Bull Salzburg 1:3

27.11.2014 21:05

Góly: 30. Stefan Johansen - 8. Alan, 13. Alan, 90+2. Naby Keïta

Velmi atraktivní duel skupiny D svedl dohromady skotský Celtic s rakouským Red Bullem Salzburg. Domácí sice decimovala mnohá zranění či absentující hráči, ale přesto mohli dnešní utkání zvládnout lépe. Zaspali především začátek utkání, ve kterém se dvakrát prosadil mladý útočník Alan.

V prvních chvílích se hosté snažili o centry, ale po několika pokusech správně pochopili, že tudy cesta nepovede. První pokus o vysunutí Griffithse sice byl úspěšný, jenže po faulu domácích se dostali ke slovu právě hosté. A jejich hlavní zbraní byl dnes mladý útočník Alan. Brazilec Alan Douglas Borges de Carvalho, jak zní celé hráčovo jméno, se dokázal dostat do několika zajímavých šancí. Je velmi rychlý a má skvělý výběr místa v pokutovém území. Toho si domácí všimli bohužel pro ně až příliš pozdě.

Celtic jako by ještě nasával skvělou atmosféru, kterou mu jeho milovaní fanoušci připravili. Od prvních minut působil laxním dojmem týmu, který se při hře koncentruje především na snahu nezranit se. Zato Salzburg neponechal nic náhodě a od začátku se pokoušel dostat soupeře pod tlak. To se mu povedlo v osmé minutě, když si Massimo Bruno navedl míč na střed hřiště, odkud vypálil. Jeho rána sice byla sražena, ale to neznamenalo konec nebezpečí. Snesla se totiž k volnému Alanovi, který nebyl bráněn dostatečně pozorně a proměnil první velkou šanci svého celku v úvodní gól - 0:1.

Celtic v tu chvíli pochopil, že musí mnohem lépe bránit. Díky nakopávaným míčům se také sám dostával k bezprostřednímu ohrožení brány soupeře. Po dlouhém odkopu Gordona míč propadl ke Griffithsovi, který byl za obranou Salzburgu poměrně osamocen. Jenže s akcí nenaložil podle představ a míč napálil mimo. O minutu později mohl znovu udeřit i hostující Salzburg, když se po volném kopu z nohy Soriana dostal míč až k Hintereggerovi. Ten jej ale napálil jen do dobře vyběhnutého brankáře Craiga Gordona. A hosté opět trestali zaváhání domácí defenzívy.

Salzburg dokázal z další akce vybojovat roh, který rozehrál Kampl na hlavu Ramalha. Ten míč posunul na Alana, který se v pokutovém území cítí jako ryba ve vodě a dokázal si poradit i s dotírajícím obráncem - 0:2.

Po dvaceti minutách se dostali hosté k několikrát opakovanému vhazování a od Hintereggera se dostal míč až k Ankersenovi. Ten zdálky prověřil skákavou střelou Craiga Gordona, který byl ale na svém místě. Do dalších dvou akcí se dostal fenomenálně zakončující Jonathan Soriano, nejlepší střelec Salzburgu. Přesto se i přes zvýšenou aktivitu hosté neubránili inkasované brance. Skvělý centr do velkého vápna Salzburgu poslal Izaguirre a míč přistál přesně na noze Stefana Johansena. Mladý norský záložník si poradil a zdramatizoval vývoj utkání - 1:2.

Minutu před koncem první půle se ještě do krásné rány položil Jonathan Soriano, ale ani on nepřekonal dobře zasahujícího brankáře Craiga Gordona. Problém byl, že jakákoli aktivita Celticu se na začátku druhého poločasu výrazně omezila jen na nepřímé náznaky šancí a nepovedené střely z větší vzdálenosti. Brankář Péter Gulásci byl prakticky bez práce. Naopak sledoval, jak se pozměněný Celtic trápí i po příchodu Krise Commonse a Jamese Forresta. Pěknou spolupráci předvedli na druhé straně zkušení hráči Soriano a Bruno, jenže ani střela druhého jmenované nevedla k dalšímu navýšení skóre.

Dvacet minut před koncem se do míče na jedné straně opřel Alan, na druhé straně se jej pokoušel napodobit Kris Commons. Jenže ani jeho "volej" nebyl přesný. Mužem, který mohl spasit Celtic, se stal Leigh Griffiths, který si naskočil na skvělý centr ze strany a málem se radoval z branky. Jenže výtečný zákrok Pétera Gulásciho mu zkazil radost. Ještě horší pocity musel mít, když viděl, jak v nastaveném čase druhé půle střelu Sabitzera brankář Gordon ještě dokázal zastavit, ale na dorážku střídajícího Nabyho Keïty už nestačil.

Více informací k zápasu

Astra Giurgiu - Dinamo Záhřeb 1:0

27.11.2014 21:05

Góly: 50. Sadat Bukari

Dinamo Záhřeb v souboji s Astrou selhalo a s Evropskou ligou se příštím utkáním se Celticem rozloučí. Hosté potřebovali v Giurgiu zvítězit, aby si udrželi naději na postup, avšak ani bod se jim z Rumunska přivést nakonec nepodařilo. O nejtěsnější možné výhře rozhodl pět minut po přestávce Sadat Bukari.

Domácí už šanci na další boje dávno neměli, přesto svému soupeři nic nedarovali zadarmo a ve finále se radovali z trochu nečekaného úspěchu. Kouč Oleh Protasov od svého nástupu do trenérského křesla od půlky října získal se svým mužstvem teprve své druhé vítězství. A historicky vůbec první v této fázi na evropské scéně.

Zato Dinamo v klíčovém zápase negativně přepisovalo svou bilanci. Letos ve třech případech vždy dokázalo porazit rumunské celky, z pěti posledních venkovních střetnutí si domů z této země vždy přivezlo vítězství. Z posledního debaklu proti Salcburku či nečekané ligové remízy s NK Záhřeb se však evidentně nevzpamatovalo.

Bylo vidět, že Astra působí na hřišti uvolněněji, neboť neměla vůbec co ztratit. A vstup do utkání jí vyšel daleko lépe. Bukari se ve 12. minutě uvolnil na hranici ofsajdu a ocitl se sám před brankářem Eduardem, jenže zpracování míče mu nevyšlo podle představ, takže se mu nepodařilo ani vystřelit.

O dvě minuty později ghanský forvard zahrozil znovu, avšak i tentokráte ho zradila koncovka, neboť svůj pokus poslal jen mimo kýžený prostor. Největší šanci první půle si chorvatský mistr vytvořil ve 23. minutě. Gólman Lung skvěle vychytal tváří v tvář Wilsona Eduarda a následná dorážka Henríqueze skončila těsně vedle.

Ani po přestávce se hra záhřebského celku nijak nezlepšila. Domácí prokázali, že když chtějí, šlape jim to vzadu velmi dobře, a soupeře málokdy pustili do šance. O osudu tohoto duelu rozhodla 50. minuta. Japonec Seto vyslal z pravé strany parádní balón do malého vápna, kam si naběhl nikým nehlídaný Bukari a hlavou zacílil do prázdné brány.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Red Bull Salzburg (AUT)541016:713
2.Celtic FC (SCO)52217:78
3.Astra Giurgiu (ROU)51135:104
4.Dinamo Záhřeb (CRO)51048:123
Skupina E

Estoril Praia - PSV Eindhoven 3:3

28.11.2014 17:00

Góly: 12. Tozé, 30. Kuca, 39. Diogo Amado - 6. Memphis Depay, 14. Luciano Narsingh, 82. Georginio Wijnaldum

Nadvakrát dohrané utkání Evropské ligy skončilo vysokou remízou 3:3. Utkání, které bylo včera večer přerušeno kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám, se dnes dohrávalo jen jedním poločasem a ten prospěl PSV. Holandský celek totiž deset minut před koncem srovnal.

Gólově velmi bohatý první poločas začal ve vysokém tempu. Po dvou minutách se do akce dostal Seba, ale mířil těsně vedle. PSV se dostalo pod tlak domácího týmu a dlouho se Nizozemcům nedařilo dostat se z područí svého soka. Hodně aktivní musel být brankář Jeroen Zoet, který musel vytasit skvělý zákrok. S ranou aktivního Jailtona Mirandy si ale nakonec poradil díky rychlým reflexům.

O to větší šok musel nastat v domácích ochozech, když si jen o minutu později hvězdný mladík Memphis Depay zpracoval nahrávku od Luciana Narsingha. Depay byl na druhé straně pokutového území zcela volný, což je velmi zajímavá kombinace. Depay se v těchto vodách cítí jako ryba ve vodě, což dokázal ledově klidným zakončením - 1:0 pro PSV.

Kdo ale čekal, že by se Estoril zalekl nepříznivého stavu a rozhodl se bránit, mýlil se. Nejprve se ještě Jailton Miranda neprosadil, když pálil těsně nad. Ale o dvě minuty později už se Estoril radovat mohl, protože po krásné nahrávce do pokutového území se do míče opřel Tozé a jeho přízemní rána zaplula přesně k tyči brankáře Zoeta - 1:1.

Radost domácích ale měla jen epizodní úlohu, alespoň pro teď. PSV rychle rozehrálo a Luciano Narsingh si nabíhal do pokutového území. Tam jej skvělou nahrávkou našel rychlý krajní obránce Jetro Willems. Narsingh si s ničím nedělal těžkou hlavu a jeho krásný projektil poslal do vedení opět Nizozemce.

Hodně aktivním hráčem domácích se stal Jailton Miranda. Ten byl ve správnou chvíli na správném místě. Počkal si ve vápně na centr z přímého volného kopu, využil skvělého výskoku a poslal míč neomylně do sítě - 2:2.

Miranda však dnes nebyl jen střelcem. Pět minut před koncem zběsile odehraného prvního poločasu totiž parádně našel Dioga Amada, který si naběhl do příjemné vzdálenosti od brány soupeře a centrovaný míč zakončil s neomylnou přesností. To ale nebyl jediný vzrušující moment zápasu. Krátce po změně stran totiž povětrnostní podmínky donutily sudího Strömbergssona, aby skvěle rozehraný zápas přerušil.

Dohrávalo se dnes večer od sedmnácti hodin. A tato dohrávka prospěla hostům. I tentokrát sice začali lépe domácí Portugalci, když Miranda vyslal ze střední vzdálenosti pěknou střelu, která jen těsně minula branku Zoeta. Nakonec se ale z gólu radoval jen hostující tým. Dvacet minut před koncem utkání se do zakončení dostal de Jong, který čerpal ze skvělé práce mladíka Depaye. Jenže zkušený Luuk de Jong pálil těsně vedle.

Až do koce zápasu byli hosté jasně lepším týmem a svou aktivitu projevovali množstvím zajímavých útoků. Domácí Estoril navštěvoval výsostné území brankáře Zoeta jen sporadicky. Až v závěru zápasu se diváci dočkali posledního gólu dnešního utkání, když obrana domácích chybovala a díky špatné komunikaci se dostala dvojice hostí do úniku. Vše vyřešil zkušený Georginio Wijnaldum, který nasadil brankáři Pawlovi Kieszekovi hokejový "blafák" a pak s klidem zakončil do opuštěné brány - 3:3.

To ale nebyl konec dramatu, protože Estoril se ještě nevzdal. Hned dva hráči domácích se postupně vystřídali v zajímavé šanci, ale brankář Zoet si poradil. Brankář PSV musel do akce ještě v nastaveném čase, ale svou roli zvládl a míč ukryl po svá "křídla". I díky remíze je PSV druhým celkem skupiny E, zatímco domácí zůstávají až třetí.

Více informací k zápasu

Dinamo Moskva - Panathinaikos FC 2:1

27.11.2014 17:00

Góly: 55. William Vainqueur, 61. Aleksej Ionov - 14. Marcus Berg

Panathinaikos se v Moskvě rozhodně neztratil, předvedl velmi solidní výkon a dokonce ještě v poločase vedl po úvodní trefě Marcuse Berga (14'). Domácí však šli do zápasu se stoprocentní bilancí, kterou se jim nakonec podařilo udržet, a po výhře 2:1 si pojistili první příčku ve skupině E.

Beznadějně poslední Řekové mohou litovat jednoho smolného momentu - vyrovnání totiž obstaral vlastním gólem nešťastný Kostas Triantafyllopoulos. Po vítězném gólu Alexeje Jonova je tak jasné, že Dinamo půjde do play-off z první příčky, zatímco vyřazený Panathinaikos bude hrát v závěrečném domácím duelu s Estorilem alespoň o čest.

Dnešní souboj měl od začátku jasného papírového favorita, a málem se to potvrdilo už po několika minutách hry; střela Kevina Kurányiho však mířila těsně vedle levé tyče. Překvapivě to byli hosté, kdo se prosadil jako první - Berg se vyhnul pozornosti bránícího Christophera Samby a hlavou uklidil Nanův pas do sítě. Odpověď Dinama na sebe nenechala dlouho čekat, Kurányi hrudí sklepl míč pro Williama Vainqueura, s jeho halfvolejem si však poradil gólman Kotsolis.

Možná kdyby se PAO podařilo zvýšit do poločasu na 2:0, nenašli by domácí sílu k obratu. Šance na to byla - Berg se tentokrát převtělil do role asistenta a vystřihl perfektní pas na úplně volného Emira Bajramiho, ten však tváří v tvář brankáři Gabulovovi zazmatkoval a skvělou příležitost zahodil. Možná až překvapivě konkurenceschopní Řekové mohli v mrazivém moskevském prostředí opět skórovat těsně po změně stran, Petrićova přízemní rána zpoza vápna se však mezi tři tyče nevešla.

A pak už přišla ona vzpomínaná smolná situace - Vainqueur se v 55. minutě probil do vápna a vyslal na Kotsolise povedenou střelu, kterou nechtěně tečoval do vlastní sítě bránící Triantafyllopoulos. 1:1. Dinamo bylo rázem na koni a začalo se hnát za vedoucí brankou, Büttner však pálil mimo a neuspěl ani hlavičkující Samba. Vítěznou trefu si tak připsal až šikovný Jonov, který využil ztráty hostující obrany a prostřelil bezmocného Kotsolise. Finální tečku za zápasem mohli ještě napsat Mathieu Valbuena, který však trefil pouze břevno, a také Kurányi, jehož v situaci jeden na jednoho vychytal řecký brankář. Ne že by zahozené šance měly Dinamo v důsledku nějak mrzet..

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Dinamo Moskva (RUS)55008:315
2.PSV Eindhoven (NED)52218:78
3.Estoril Praia (POR)51136:74
4.Panathinaikos FC (GRE)50145:101
Skupina F

Inter Milán - Dněpr Dněpropetrovsk 2:1

27.11.2014 21:05

Góly: 30. Zdravko Kuzmanović, 50. Daniel Osvaldo - 16. Ruslan Rotaň

Inter Milán si na stadionu San Siro poradil se soupeřem z Ukrajiny a připsal si další tři body. Ke dnešním narozeninám dostal trenér Mancini skvělý dárek, ale také mnoho nervózních momentů. Kapitán Ranocchia dostal červenou kartu hned po návratu ze šaten a Inter musel ještě otáčet skóre.

Velký den trenéra Roberta Manciniho spočíval v atraktivním utkání Evropské ligy. Inter chtěl dokázat, že při změně kouče neudělal chybu a naopak si chtěl naklonit fanoušky opět na svou stranu. První náznaky zlepšení byly patrné už při víkendovém derby města Milána, dnes to byla Manciniho obnovená premiéra v Evropě na lavici Nerazzurri. Při výročí svých padesáti let poslal na trávník Guarína, Hernanese nebo střelce Osvalda s Icardim.

První zajímavou akci vymyslel tým trenéra Roberta Manciniho. Zdravko Kuzmanović se příliš často do základní sestavy nedostává, ale dnes mu byla projevena důvěra, kterou zkušený záložník nechtěl zklamat. Už ve třetí minutě se Kuzmanović pokusil překvapit brankáře Bojka, ale mířil příliš vysoko. Domácí ochozy nemohly být přesvědčeny o dostatečné motivaci hráčů, protože domácí kazili jednu nahrávku za druhou.

Další velkou chybu ukázal brankář Samir Handanović, jehož kontrakt je velkým diskuzním tématem v celém calciu. Interu se nepovedla ani kombinace mezi Guarínem a Osvaldem. A tak udeřili hosté z Ukrajiny. Po ráně Konopljanky brankář Samir Handanović odvrátil míč jen k Ruslanovi Rotanovi, který jej tvrdou ranou poslal zpět do sítě - 1:0.

Nerazzurri museli přehodnotit své plány, ale dokázali se poměrně rychle vzchopit. Signálem k tomu jim paradoxně byla nervy drásající situace z osmadvacáté minuty, když byl Čeberjačko faulován v pokutovém území. Pokud se ale na brankáře Handanoviće pískalo kvůli častým chybám, svou reputaci si slovinský brankář napravil vzápětí. Hvězdný útočník Konopljanka sice nezvolil špatnou stranu, ale Handanović zvolil stejnou.

Přesně s úderem třicáté minuty se Interu podařilo srovnat! Po nenápadné akci se k míči dostal do druhé vlny nabíhající Zdravko Kuzmanović a v porovnání se začátkem zápasu tentokrát mířil přesněji - srovnáno na 1:1.

Inter dnes připravil pro své fanoušky opravdu náročné chvíle. Ještě v první půli Mauro Icardi nezakončil dobře vypadající akci podle představ. A pokud trenér Roberto Mancini v šatně chválil obrannou linii, minutu po změně stran asi nevěřil svým očím. Kapitán Andrea Ranocchia totiž vyrobil fatální chybu a svou druhou žlutou kartou oslabil domácí Nerazzurri.

Pět minut po změně stran se Inter dokázal vzepřít početnímu manku a sám udeřil. Po několikaminutovém obléhání soupeřovy brány si Dněpr nedal pozor na "zadní vrátka" a inkasoval. Pablo Daniel Osvaldo si naběhl před pokutové území a nikým neatakován zamířil přesně k tyči - 2:1. Inter Milán dokázal i v početním oslabení dokonat obrat!

Dněpr se samozřejmě nechtěl smířit s prohrou. Fedeckij nejdříve neprostřelil Handanoviče, následně ve skluzu střílel do prázdné brány, ale tam se vrátila obrana domácích. Půl hodiny před koncem utkání si ve vápně na centr naskočil Fredy Guarín, ale o pár centimetrů minul. Druhá půle tolik vyložených akcí nenabídla, k vidění byla zajímavá šance až deset minut před koncem utkání. Dněpr dostal příležitost zahrávat přímý volný kop po faulu na Kaliniće. Rotan ale mířil těsně mimo tři tyče. V samotném závěru zápasu ještě Dněpr vstřelil neregulérní branku. Pro italského fanouška zkrátka emocí tak akorát.

Více informací k zápasu

AS Saint-Étienne - Qarabağ Ağdam 1:1

27.11.2014 21:05

Góly: 21. Ricky van Wolfswinkel - 15. Vüqar Nadirov

Jeden povedený lob Vüqara Nadirova a pár skvělých zákroků Ibrahima Šehiće a Saint-Étienne je rázem na pokraji vyřazení. Les Verts sice ani v pátém skupinovém zápase neprohráli, pátá (!!!) remíza v řadě jim však není moc platná; na druhé příčce je vystřídal právě Karabach, který má lepší vzájemnou bilanci.

Pro svěřence Christophe Galtiera to byla ideální šance zaútočit na postup - koneckonců hráli doma, před zaplněnými ochozy Geoffroy Guichard, a jejich soupeřem byl největší papírový outsider skupiny. Galtier také neponechal nic náhodě a vyslal na trávník svou nejsilnější jedenáctku. Smělé plány francouzského týmu však dostaly pořádnou trhlinu už v 15. minutě, kdy Nadirov nádherně přehodil zkoprnělého Stéphane Ruffiera.

Byla to hodně překvapivá trefa, neboť do té doby byl domácí favorit jasně lepším týmem. Nikoho proto nepřekvapilo, že se Les Verts podařilo velice rychle vyrovnat - o pouhých šest minut později sice gólman Šehić vyrazil Hamoumův halfvolej, míč však propadl pouze ke kopačkám Rickyho van Wolfswinkela, který pohodlně skóroval. Pro nizozemského střelce to byla velká úleva, sám totiž v samém úvodu zazdil první velkou šanci utkání.

Van Wolfswinkel mohl otočit skóre ještě do poločasu; dokonce se mu i podařilo dostat míč do sítě, radost domácích fanoušků však zhatil zdvižený ofsajdový praporek. Vytáhlý útočník, který v Saint-Étienne hostuje z Norwiche, zahazoval šanci za šancí; domácí svého soupeře vyloženě zatlačili, jenže kýžený efekt se po vyrovnávací trefě ne a ne dostavit.

Po změně stran byl tlak Galtierova týmu ještě výraznější a Karabach se už soustředil výhradně na defenzivu. Hosté mohou děkovat jednak velkému štěstí, jednak několika Šehićovým brilantním zákrokům - Lemoineho rána mířící do branky byla na poslední chvíli zblokována, Théophile-Catherineho se Sallem zase obral o góly skvělý brankář. Když pak na Šehićovi ztroskotal i v samém závěru Max-Alain Gradel, bylo hotovo. Saint-Étienne teď nezbývá nic jiného než vyhrát v posledním kole v Dněpropetrovsku a doufat v pomoc od Interu Milán.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Inter Milán (ITA)53206:211
2.AS Saint-Étienne (FRA)50502:25
3.Qarabağ Ağdam (AZE)51223:55
4.Dněpr Dněpropetrovsk (UKR)51133:54
Skupina G

NK Rijeka - Standard Lutych 2:0

27.11.2014 19:00

Góly: 25. Moisés, 34. Andrej Kramarić (pen.)

Chorvatská Rijeka doma překvapila belgického soupeře a poradila si s Lutychem rozdílem dvou branek. Za domácí tým se ještě v rámci první půle trefili Moisés a Andrej Kramarić, který proměnil pokutový kop. Rijece hodně pomohlo vyloučení Dina Arslanagiće.

Skupina G čeká na své rozuzlení až do posledních chvil. Po dnešním zaváhání Sevilly v Nizozemsku totiž Rijeka zvítězila nad Standardem Lutych a dotáhla se na první dvě mužstva rozdílem jediného bodu. Domácí tým byl dnes lepším celkem, ale přesto mu v honbě za třemi body hodně pomohlo vyloučení protihráče.

Poměrně nepříjemné podnebí v Chorvatsku doplňoval lehký déšť, který ztěžoval jakýkoli pokus o kombinaci. Plusem dnešního utkání byla reakce fanoušků, kteří i přes nepřízeň počasí dotvářeli skvělou kulisu evropskému fotbalu. Už v páté minutě se domácí tým mohl dostat do vedení. Kramarić se dostal k míči po chybné rozehrávce a nahrál do vápna volnějšímu spoluhráči Močinićovi. Mladý záložník skvěle vystřelil a brankář Yoann Thuram-Ulyen už byl překonán. V poslední možnou chvíli se ale do střely položil kapitán Jelle van Damme a střelu vyhlavičkoval z brány!

Belgičané kontrovali zajímavou akcí o tři minuty později. De Camargo si naskočil na centr a hlavičkoval velmi dobře, ale skvělý zákrok předvedl brankář Ivan Vargić, který míč chytil. De Camargo pálil také o minutu později, ale ani tentokrát nemířil přesně. Na druhé straně se do míče opřel mladý kanonýr Andrej Kramarić. Ten patří mezi největší chorvatské talenty posledních let a už nyní se spekuluje o jeho možném přestupu do Chelsea nebo Juventusu Turín. Hráč, který pětadvaceti zápasech nastřílel dvacetsedm gólů si míč z velké dálky srovnal na silnější nohu a srovnal.

Hostujícímu týmu se vůbec nedařilo kombinovat a jeho častých chyb v obranné linii využíval například rychlík Moisés. K jeho aktivitě se připojil také zmíněný Kramarić. Ten dostal skvělý centr za obranu, zasekl si míč ve velkém vápně a vypálil. Jeho ránu ale zastavila tyč! Ještě větší šanci však nevyužil Sharbini, který dorážel do prázdné brány. S tak velkou šancí ale nepočítal a míč napálil mimo tři tyče. Rijece to ale vadit nemuselo. Po pětadvaceti minutách se totiž rohový kop dostal na hlavičku Moisése, který poslal balón pod břevno - 1:0.

Skvělý pohyb s míčem ukázal po půlhodině hry Andrej Kramarić, který vlétl do pokutového území a byl v něm faulován obráncem Dinem Arslanagićem. Sudí Stéphan Studer neměl jinou možnost a hráče vykázal ze hřiště. Sám faulovaný hráč se postavil k nařízenému pokutovému kopu a pohodlně zvýšil vedení domácích na 2:0.

S vidinou celého druhého poločasu v početní nevýhodě vyšli hostující hráči z kabin. Přesto se od úvodních minut neohroženě pustili do svého soupeře. Pět minut po změně stran poslal Milec krásný centr do vápna, kde se objevil Vinicius. Ten dokonce prostřelil brankáře Vargiće, jenže pomezní rozhodčí signalizoval ofsajdové postavení. Gól logicky nemohl platit. Na druhé straně se do stejné situace dostal Kramarić, ale ten ani neskóroval. Domácím se podařila zajímavá akce po hodině hry, když Močinić zakončoval kolotoč několika přihrávek. Bránu ale netrefil. Patnáct minut před koncem se k vápnu řítil M'Poku, jenže ten byl před vápnem faulován.

Sebevědomí mu to ale nepoškodilo, takže jeho krásnou ránu musel brankář Vargić se vší námahou. Aktivní M'Poku se do další akce dostal o tři minuty později, jenže Vargić opět spolehlivě zasáhl a míč po volném přímém kopu zlikvidoval.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - Sevilla FC 2:0

27.11.2014 19:00

Góly: 56. Jens Toornstra, 83. Karim El Ahmadi

Feyenoord Rotterdam si na stadionu De Kuip poradil s hosty ze španělské metropole a svého soupeře předskočil v tabulce skupiny G. Sevilla je po prohře druhá a na Nizozemce ztrácí jeden bod. O góly se ve druhé půli postarali Jens Toornstra a Karin El Ahmadi.

Ve skupině G je i před posledním zápasem o co hrát. Feyenoord totiž zabral a na domácí půdě porazil favorita ze španělska od dvě branky. Tím pádem se dostal na první místo a třetí Rijeka také přispěla k atraktivnímu vývoji ve skupině, protože porazila Standard Lutych. O postupující dvojici tak rozhodne až poslední kolo.

Do první velké šance se dostali hosté. Radost z útočné akce jim překazil zdvižený praporek rozhodčího, který byl největším zklamáním pro záložníka Reyese. Další šance hostů skončila také neúspěchem. V ofsajdu se tentokrát nacházel Krychowiak. O dvě minuty později do vápna centroval Boulahrouz, jenže jeho přihrávka byla zablokována a adresáta nenašla. Do další akce se domácí pustili středem pole, když si míč vzal pod svůj patronát Jordy Clasie, jenže ten byl faulován. Z následného přímého kopu jeho spoluhráči nic nevytěžili. Po centru do vápna musel ven z brány také gólman Vermeer.

Deset minut před odchodem do šaten se do zakončení prohnal Toornstra, jenže míč namířil těsně vedle tyče, takže brankář Rico nemusel zasahovat. Rico musel být ve střehu také po další akci domácích, když se ke střele z hranice vápna dostal opět agilní Jordy Clasie. Rico nebyl příliš přesvědčivý a skákavá rána mu nadělal velké problémy. Nikdo z domácích se ale k odraženému míči včas nedostal a obránci Sevilly míč odkopli do bezpečí.

Sevilla kontrovala stříleným pokusem Jose Antonia Reyese, který však pozorná obrana Feyenoordu zablokovala. Bezbrankový stav sliboval ještě mnoho akce. Do druhé půle vešli lépe hosté. Po centru do vápna se pokoušel o zakončení Arribas, který ale netrefil bránu. Pro domácí tým se naskytla výtečná příležitost o minutu později, když Stéphane Mbia fauloval. Přímý volný kop ale Toornstra neproměnil. První gól utkání byl k vidění v šestapadesáté minutě. Jean-Paul Boëtius vybojoval míč ve vápně soupeře a nahrál jej před bránu na volnějšího Jense Toornstru. Ten už neměl problém zasunout míč do odkryté brány - 1:0.

Sevilla s nepříznivým stavem utkání chtěla něco udělat a vrhla veškeré své síly do útoku. Do skvělé pozice si naběhl polský reprezentační záložník Krychowiak a brankář Vermeer musel zasahovat. Na nepříznivý stav reagovali hosté dvojnásobným střídáním. Nevýrazného Iaga Aspase nahradil zkušený útočník Carlos Bacca. Na hřiště se dostal talentovaný záložník Gerard Deulofeu, který nahradil Denise Suárese. O tři minuty později se do zajímavé střelecké pozice probojoval Kevin Gameiro, ale jeho radost opět zkazil Vermeer. Dvacet minut před koncem utkání se Sevilla dočkala vyrovnání. Stéphane Mbia si naskočil na skvělý centr a přesně hlavičkoval. Jeho radost ale nevydržela dlouho, protože hlavní arbitr Slavko Vinčić odpískal ofsajd.

O dvě minuty později se do obrovské šance dostal mladík Boëtius, který nebyl nikým atakován, ale přesto z hranice pokutového území netrefil bránu! Sevilla se hnala za regulérním srovnáním, ale zajímavá rána Reyese skončila těsně vedle. Poslední rána do nadějí Sevilly přišla sedm minut před koncem. Po několika odrazech se míč dostal na hranici vápna ke Karimu El Ahmadimu, který z první zamířil krásně pod břevno - 2:0. Minutu před koncem se málem domácí dostali ještě k jedné brance, když El Ahmadi pálil ze strany, ale brankář Rico s jeho zakončením počítal a míč vyrazil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Feyenoord Rotterdam (NED)53027:69
2.Sevilla FC (ESP)52217:58
3.NK Rijeka (CRO)52127:77
4.Standard Lutych (BEL)51134:74
Skupina H

VfL Wolfsburg - Everton FC 0:2

27.11.2014 19:00

Góly: 43. Romelu Lukaku, 75. Kevin Mirallas

Everton dal dnes Wolfsburgu cennou lekci z efektivity. Vlci svého soupeře v úvodu zmáčkli a zejména Ivan Perišić způsoboval hostující obraně velké problémy, jenže potom se těsně před přestávkou prosadil z ojedinělého brejku Lukaku a bylo hotovo. Tým Roberta Martineze následně po obrátce pojistil výhru trefou Mirallase a může slavit postup do play-off.

Také Wolfsburg zůstává i přes porážku favoritem na postup (stačí mu v závěrečném kole neprohrát s Lille), dnes však nicméně mohlo být mnohem veseleji. Tlak Vlků byl totiž místy opravdu drtivý; nakonec se však ukázalo, že ve fotbale někdy zkrátka stačí skvěle bránit a umět udeřit z brejků.

První varování vyslal v úvodu Perišić, který se dvakrát krátce po sobě připomněl nebezpečnými střílenými pasy do vápna a sám se také dostal k hlavičce po De Bruyneho pasu; zasahovat musel veterán mezi tyčemi Tim Howard. Zkušený americký gólman se poté vytáhl ještě více proti ráně Aarona Hunta. Everton nicméně ukázal, že s jeho protiútoky se bude muset počítat, když jeden z nich skončil rohovým kopem, po němž trefil Distin hlavou brankovou konstrukci.

V prvním zápase na Goodisonu prohráli svěřenci Dietera Heckinga vysoko 1:4, dnes to však vypadalo, že se role prohodily; aktivní Perišić dokonce mohl zajistit svému týmu zasloužené vedení, o radost jej však obral zdvižený praporek pomezního. Proti De Bruyneho střele zase zasáhl skvělým blokem Phil Jagielka. A pak už přišel nečekaný zvrat - po dalším rohovém kopu se míč přes Osmana s Mirallasem dostal až k volnému Lukakuovi, který na bližší tyči pohodlně otevřel skóre.

Oba celky měly před zápasem skvělou formu (prohrály shodně jedinkrát z posledních deseti duelů), a dnešní zápas tak nabídl souboj dvou týmů, které dobře věděly, co chtějí hrát a co jim v dané situaci nejvíce sedí. Naneštěstí pro domácí fanoušky však Wolfsburg doplatil na špatnou koncovku - aktivní De Bruyne pálil přímo do Howarda, Bendtnerovu hlavičku zase zarazil ofsajd. Na druhé straně bylo šancí méně, pokud však přišly, byly většinou dost nebezpečné - jako v případě další Lukakuovy střely, kterou vychytal Benaglio.

S blížícím se koncem se tempo stále zvyšovalo. McGeady pálil příliš vysoko, na druhé straně zase Perišić s Maximilianem Arnoldem trefili tyč. Neprůstřelný Howard si poradil s další ránou Marcela Schäfera, nicméně jeden gól měl přece jen ještě přijít. Opět ho vstřelil Everton, a opět za to mohl sehraný protiútok - Lukaku našel Mirallase, který si v nelehké pozici srovnal míč a brilantní střelou propálil Benaglia podruhé. Evertonský úspěch tak nesnížil ani další zdvižený praporek, který tentokrát obral o gól Rosse Barkleyho.

Více informací k zápasu

FK Krasnodar - Lille OSC 1:1

27.11.2014 18:00

Góly: 35. Ari Ferreira - 79. Nolan Roux

Krasnodar potřeboval dnes porazit Lille, pokud chtěl ještě pomýšlet na postup, a nebyl k tomu vůbec daleko - dominantní představení v první půli vyústilo ve vedoucí branku Ariho (35'). Dogy byly v zápase horším týmem, jedenáct minut před koncem však přece jen vyrovnaly po hlavičce Nolana Rouxe a udržely vlastní postupové naděje, zatímco Rusové jsou z kola venku.

Lille sice neprolomilo svoji sérii bez výhry, s remízou ale může být určitě spokojeno; jednak vzhledem k hernímu vývoji, jednak proto, že mu nyní stačí "pouze" v závěrečném kole porazit Wolfsburg. Domácí si dobře uvědomovali, že cokoliv jiného než výhra pro ně znamená konec, a úvod zápasu podle toho vypadal; ofenziva Krasnodaru sevřela soupeře do kleští, z tlaku však vzešly pouze čtyři krátce po sobě jdoucí rohové kopy, které k úspěchu nevedly.

Hosté se sice soustředili zejména na obranu, i oni však ukázali, že umí být nebezpeční - byť jejich největší šancí první půle byla dalekonosná rána Florenta Balmonta, která zaplula přímo do náruče gólmana Andrije Dikana. Zatímco tedy Dogy zaznamenaly několik polovičatých šancí, na druhé straně to vypadalo mnohem nebezpečněji a Vincent Enyeama musel být ve střehu, aby si po Joaozinhově rohovém kopu poradil u bližší tyče se zakončujícím Sigurdssonem.

Deset minut před koncem však už ani on nic nezmohl. Domácí tentokrát chytře rozehráli postupný útok, míč se po sérii přihrávek dostal k Mamajevovi, který nacentroval na nabíhajícího Ariho, a brazilský forvard chladnokrevně propálil nigerijského strážce. Po změně stran vypadalo Lille o poznání živěji a hned v 47. minutě mohlo být vyrovnáno, Dikan si však s Rozehnalovým volejem poradil.

Hosté nikdy zcela nepřevzali iniciativu, utkání však bylo s přibývajícími minutami mnohem vyrovnanější a dá se říct, že gól na 1:1 tak přišel jako zasloužená odměna. Hvězdou druhé půle byl jednoznačně Balmont, jehož dynamika a skvělý pohyb ve středu hřiště určovaly tempo utkání; jeden z jeho průniků byl zakončen milimetrovým pasem na Rouxe, s jehož hlavičkou si Dikan poradil nedokázal. Lille mohlo dokonce i vyhrát, domácí gólman se však v závěru vytáhl proti Ryanu Mendesovi; na druhé straně pak ještě zahodil finální šanci Wanderson, jehož přímý kop zlikvidoval pozorný Enyeama.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Everton FC (ENG)532010:211
2.VfL Wolfsburg (GER)521211:107
3.Lille OSC (FRA)50413:64
4.FK Krasnodar (RUS)50326:123
Skupina I

Slovan Bratislava - BSC Young Boys 1:3

27.11.2014 19:00

Góly: 11. Seydouba Soumah - 9. Guillaume Hoarau (pen.), 18. Yuya Kubo, 63. Yuya Kubo

Slovan Bratislava sice konečně dokázal vstřelit v letošním ročníku Evropské ligy gól, ovšem na první body i tak nedosáhl. Young Boys Bern totiž nastříleli branky hned tři a zůstávají na dohled vedoucímu duu Sparta - Neapol.

Úvodní proměněnou penaltu Hoaraua ještě dokázal vymazat Seydouba Soumah, jenže to již bylo ze strany slovenského celku vše. Když pak Yuya Kubo přidal hned dva zásahy, každý v jednom poločase, nebylo o vítězství hostů pochyb. Young Boys ovšem za Neapolí i Spartou zaostávají o bod, a tak v posledním zápase musí pražský tým bezpodmínečně porazit, pokud chtějí postoupit do jarní vyřazovací fáze. Slovan s nulou na kontě zůstává beznadějně poslední.

Živý vstup do zápasu od obou celků podtrhla devátá minuta, kdy Nicolas Gorosito zahrál ve vlastní šestnáctce rukou a dal tak švýcarskému mužstvu šanci zahrát pokutový kop. Dušan Pernis byl na přesnou přízemní ránu Hoaraua krátký, a navíc brzy nato měli Jan Lecjaks i Sekou Sanogo šanci na okamžité zdvojnásobení náskoku. To se však nestalo, a tak přišel trest na straně druhé. Soumah ve středu hřiště odebral míč Vilotićovi a přesnou ranou pravačkou překonal Yvona Mvoga.

Domácí se však neradovali nadlouho. V hektické desetiminutovce totiž padnul i třetí gól, o který se postaral Kubo díky přiklepnutí Suttera po Lecjaksem zahrané standardní situaci. Dvě minuty po změně stran pak zmařil šanci srovnat Soumah, když z přímého kopu těsně minul. Třiašedesátá minuta pak znamenala definitivní útlum bratislavských nadějí na první body, jelikož skvělý Sutter připravil Kubovi i druhou gólovou šanci, kterou takřka nešlo neproměnit. Závěr utkání si již hosté pohlídali snad jen s výjimkou šance Cikoše. Skóre 3:1 však zůstalo neměnné.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - SSC Neapol 0:0

27.11.2014 19:00

Góly: -

Sparťané dnes remizovali v Evropské lize doma s favorizovanou Neapolí 0:0 a v posledním kole základní skupiny je čeká přímý souboj o postup do play off s Bernem. Český mistr má v tabulce stejně jako italský celek, jenž si dnes zajistil postup, deset bodů. Šanci na místo ve vyřazovací části však mají i Young Boys, kteří zaostávají o jediný bod.

Sparta nastoupila k utkání ve stejné sestavě jako o víkendu v domácí lize proti Českým Budějovicím a s nadějí, že v případě ztráty Bernu v Bratislavě může slavit postup už dnes. Švýcarský celek ale překvapení nepřipustil, a i když Slovanu povolil vstřelit první branku v sezoně EL, tak nakonec vyhrál 3:1.

Na Letné měla od začátku převahu Neapol, šance ale v prvním poločase počítala pouze Sparta. V 5. minutě střílel tvrdě Dočkal a v 17. byli blízko Hušbauer s Lafatou. První trefil břevno a druhý z dorážky hlavou trestuhodně zamířil jen do hostujícího brankáře Rafaela.

Po přestávce Sparta vyrovnala hru, ale Neapol ji dlouho do šancí nepouštěla. Domácí zahrozili až v 72. minutě, kdy po odvráceném rohu střílel z voleje Matějovský a jeho tečovaný pokus skončil na břevně. O chvíli později se dostali ke slovu i hosté, ale když Hamšík hlavičkoval těsně nad, došli si Italové pro bod, který jim díky lepší vzájemné bilanci se Spartou i Bernem zajistil místo ve vyřazovacích bojích.

Sparta sice prodloužila sérii domácí neporazitelnosti v evropských pohárech v sezoně na šest zápasů, ale poprvé na Letné ztratila body. V tabulce tak má stejně jako Neapol deset bodů a před Bernem má náskok jediného bodu. A právě s Young Boys si za dva týdny zahraje na umělé trávě ve Švýcarsku o postup.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Sparta Praha (CZE)531111:410
2.SSC Neapol (ITA)53118:310
3.BSC Young Boys (SUI)530211:79
4.Slovan Bratislava (SVK)50051:170
Skupina J

Aalborg BK - Steaua Bukurešť 1:0

27.11.2014 19:00

Góly: 72. Thomas Enevoldsen

Fotbalisté dánského Aalborgu zvládli domácí důležité utkání s rumunskou Steauou Bukurešť a po dramatickém průběhu nakonec zvítězili nejtěsnějším poměrem 1:0, když se zhruba dvacet minut před koncem trefil Thomas Enevoldsen. Aalborg tak udržel v domácím prostředí v Evropské lize stoprocentní bilanci a se ziskem devíti bodů poskočil na druhé místo tabulky. Naopak jeho soupeř se propadl na třetí místo se sedmi body.

Dánský výběr tak má před posledním kole vše ve svých rukách a pokud dokáže zvítězit na půdě portugalského Rio Ave, tak si zahraje jarní část této soutěže. Naopak Steaua musí doma porazit jistě první Kyjev a čekat na zaváhání soupeře. Hosté byli v celém průběhu mírně lepším týmem a měli i více střeleckých pokusů, ovšem nejaktivnější muž na hřišti Keserü se nakonec prosadit nedokázal, i když možností měl opravdu dost.

V úvodním poločase se hrálo z obou stran velmi opatrně a poprvé zahrozili hosté po dvaceti minutách hry, když z levé strany pokutového území vypálil právě Keserü a brankář Larsen si na konto připsal velmi důležitý zákrok, balón vyrazil do strany. Stejný hráč zahrozil znovu o pár minut později, nicméně i tentokráte Larsen chytil balón po pokusu z dvaceti metrů doprostřed branky.

Po změně stran se hrálo vyrovnaně a hosté i v tomto případě měli menší tlak. Po pěti minutách hry vypálil z úhlu Tănase a brankář Larsen znovu dobrým zákrokem odvrátil míč. Domácí se dostali do vedení po hodině hry díky vlastní brance, nicméně kvůli předchozímu ofsajdu nemohl být gól uznán. Nicméně Aalborg nakonec zužitkoval svou ojedinělou akci v 72. minutě, kdy krásnou souhru zakončil Enevoldsen.

Ten si po narážečce a následném krásném obloučku Risgårda zpracoval míč na prsa na hranici pokutového území a poté přehodil bezmocného gólmana Arlauskise. O pár minut později mohl navýšit vedení domácích Risgård, po jeho střele z deseti metrů fantasticky zasáhl brankář Arlauskis jednoruč. Hosté pořádně přitlačili na pilu v samém závěru, když nejprve v předposlední minutě pálil z první z brankového území těsně vedle Keserü.

Ve druhé nastavené minutě se dostal k hlavičkovému pokusu stejný hráč a Larsen famózním zásahem jednoruč znovu podržel svůj tým. A když Keserü ve čtvrté minutě nastavení hlavičkoval z brankového území nikým neatakován před prázdnou brankou zhruba o půl metru vedle, tak se domácí mohli radovat ze důležitého vítězství.

Více informací k zápasu

Dynamo Kyjev - Rio Ave FC 2:0

27.11.2014 19:00

Góly: 53. Jeremain Lens, 77. Miguel Veloso

Dynamo před vlastními fanoušky očekávaně porazilo Rio Ave 2:0 a postupuje do další fáze. O branky se postarali ve druhé půli Jeremain Lens a Miguel Veloso, skutečným hrdinou však byl někdo jiný - Oleksander Šovkovskij, veterán mezi domácími tyčemi, který dnes nastoupil k 582. utkání za kyjevský klub a překonal tak letitý rekord Oleha Blochina.

Oslavy na Šovkovského počest však v mrazivém kyjevském večeru rychle vystřídaly obavy o výsledek - Rio Ave nezačalo vůbec špatně, naopak. Hosté vtrhli do zápasu s nečekaným elánem a málem byli odměněni vedoucí brankou, když si Ahmed Hassan poradil se svým strážcem a vyslal famózní ránu k tyči. Zkušený gólman si však nenechal svůj velký večer zkazit a ještě lepším zákrokem udržel skóre na 0:0.

Domácí se však z úvodního šoku rychle oklepali a brzy převzali iniciativu. Najednou to tak byl hostující Ederson, kdo se musel mezi tyčemi ohánět - v polovině prvního dějství to na něj zkoušel Kravec, gólman Rio Ave však předvedl úžasný reflexivní zásah. Neuspěli ani Lens s Jarmolenkem, ani Mykyta Burda, s nímž si Ederson poradil v přímém souboji. Teprve po změně stran se promrzlé ochozy konečně dočkaly úvodní trefy.

Zhruba deset minut poté, co hráči opětovně vyběhli na hřiště, rozhodl o výhře favorita aktivní Lens - na pravé straně si doslova pohrál se svým strážcem, napřáhl a technickou střelou zakroutil míč přímo k tyči (ačkoliv nutno dodat, že mu v tom lehkou tečí pomohl bránící Roderick). Definitivní tečku za utkáním mohli napsat postupně Kravec, Jarmolenko, Lens a také Younes Belhanda, Ederson však držel šance hostí dlouho nad vodou. Teprve dvanáct minut před koncem kapituloval podruhé - Jarmolenkův pas srazil hlavou za jeho záda Veloso.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Dynamo Kyjev (UKR)540110:412
2.Aalborg BK (DEN)53025:89
3.Steaua Bukurešť (ROU)521211:77
4.Rio Ave FC (POR)50143:101
Skupina K

Dinamo Minsk - PAOK Soluň 0:2

27.11.2014 19:00

Góly: 82. Stefanos Athanasiadis, 88. Stefanos Athanasiadis

Dinamo Minsk předvedlo asi nejlepší výkon v dosavadním průběhu Ligy mistrů, na body ale běloruský celek přesto nedosáhl. PAOKu vyšel závěr utkání, během něhož se trefil Stefanos Athanasiadis, a zařídil hostům důležité vítězství. V závěrečném zápase musejí porazit Guingamp, aby se podívali do jarních bojů Evropské ligy.

Dá se říci, že svěřencům Angelose Anastasiadise nezbývalo nic jiného než v Borisovu zvítězit, aby si za každých okolností zajistili šanci postoupit. Bylo proti nim mnoho okolností. Soutěžní utkání nesehráli už tři týdny, v Bělorusku navíc panovala krutá zima. Teploměr ukazoval něco okolo minus pěti stupňů.

Oba celky nastoupily v rozestavení 4-2-3-1. Domácí nejvíce hrozili díky útočnému triu Udoji - Stasevič - Dja Djédjé, špatný výkon nepředvedl přitom ani Adamovič, jenž své spoluhráče dobře doplňoval. Zato ofenzíva řeckého klubu celkem skřípala. Ale právě rozhodujícím hráčem celého střetnutí se stal nakonec Athanasiadis.

Mužstvo vedené Uladzimirem Žuravelem vstoupilo do zápasu dost nervózně a několika hrubými chybami nabídlo soupeři několik šancí. Například už ve 3. minutě špatně přihrával Kancevoj a nadělal velké starosti gólmanovi Ihnatovičovi, jenž musel likvidovat tutovku Athanasiadise. O pár chvil později hlavičkoval Miguel Vítor těsně nad.

Pak si slabou chvilku vybral i sám gólman Ihnatovič, jehož skvěle napadal Athanasiadis, vše ale pro Dinamo dopadlo nakonec dobře. První poločas byl jinak hodně nezajímavý. Oba týmy měly velký problém s přechodem do útoku, domácí se dostávali do střeleckých možností sporadicky. Jediný zákrok si hostující brankář Glikos připsal proti Stasevičově pokusu.

PAOK musel už během prvního dějství řešit nepříjemnou věc. Pro zranění totiž odstoupil stoper Katsikas, jehož nahradil Tzavellas. Po přestávce se navíc Anastasiadis rozhodl stáhnout ze hry dost nevýrazného Salpingidise. A tenhle taktický tah jako by se na začátku druhé půle zdál být dosti špatným řešením.

Dinamo totiž začalo hodně kousat. Nejprve Glikose vystrašil Adamovič, o šest minut později musel řecký muž v rukavicích likvidovat pokus Simoviče. A po následném rohovém kopu Staseviče měl Glikos opravdu velké štěstí, že pokus z voleje od úplně volného Dja Djédjého skončil přímo v jeho náruči.

Posledních dvacet minut vyšlo týmu ze Soluně. Skórovat mohl už Pereyra, Rat z přímého kopu nebo Tzandaris, jenže proti byl mezi třemi tyčemi Ihnatovič. Nakonec musel vše zařídit Athanasiadis. Nejprve zužitkoval přihrávku Pereyry a skóroval z bezprostřední blízkosti, z té samé pozice pak přesně zacílil i po nahrávce Kaceho.

Více informací k zápasu

EA Guingamp - ACF Fiorentina 1:2

27.11.2014 19:00

Góly: 45. Claudio Beauvue (pen.) - 6. Marko Marin, 13. Khouma Babacar

Guingamp šel do domácího zápasu s Fiorentinou s tím, že případná výhra by jej mohla posunout do play-off; rychlé branky Marka Marina s Elhadji Babacarem však stačily Viole k tomu, aby si zajistila tři body a definitivně vyhrála skupinu. Domácí pouze snížili po penaltě Claudia Beauvueho a budou o postup bojovat v posledním kole na půdě PAOKu.

Utkání začalo ve vysokém tempu a už po minutě hry mohli domácí otevřít skóre, Sambou Yatabaré však neuspěl a na řadu tak přišla Fiorentina. 13 minut jí stačilo k tomu, aby efektivně ukončila zápas. V šesté minutě vypálil na bránu Babacar a brankář Jonas Lössl vytáhl dobrý zákrok; jeho obrana však nedokázala odklidit míč, který se tak dostal k Aquilanimu. Zkušený záložník jej vrátil zpět do vápna, kde už číhal nekompromisně zakončující Marin - 0:1.

Další Babacarova rána si už za dánského gólmana našla cestu; hosté přenesli hru na Vargase, který perfektním pasem z levého křídla našel senegalského střelce, jemuž stačilo vtrhnout do vápna a přesnou ránou zvýšit na dvoubrankový rozdíl. Takto rychlý náskok pochopitelně Guingamp zaskočil, a jelikož Viola se už nepotřebovala hnát dopředu, proběhl zbytek první půle v relativním poklidu.

Až těsně před pauzou se opět děly věci - José María Basanta fauloval ve vápně Sylvaina Marveauxe a sudí Aleksej Jeskov neváhal vytáhnout rovnou červenou kartu. K penaltě se postavil Beauvue a nezaváhal - 1:2. Svěřenci Jocelyna Gourvennece možná v Ligue 1 trpí úzkým kádrem a nedostatkem skutečné kvality, k velkým zápasům se však dokážou vybičovat jako málokdo (koneckonců jsou letos v Evropské lize nejlepším francouzským týmem), a toto byla voda přesně na jejich mlýn.

Po změně stran tak začal hon za vyrovnáním, který nicméně velice brzy vystřídala frustrace. Beauvue, Moustapha Diallo a Christophe Mandanne svoje šance zahodili, proti Marveauxovi se zase vytáhl robinzonádou Tatarusanu, a Yatabaré dokonce hlavou trefil břevno. Když už Diallo nakonec přece jen dostal míč do sítě, byl mu odmáván ofsajd. Guingamp se tak zaslouženého vyrovnání nedočkal a v následujícím zápase ho čeká přetěžký úkol vyhrát v Řecku.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.ACF Fiorentina (ITA)541010:213
2.PAOK Soluň (GRE)52129:57
3.EA Guingamp (FRA)52125:57
4.Dinamo Minsk (BLR)50141:131
Skupina L

Trabzonspor - Metalist Charkov 3:1

27.11.2014 19:00

Góly: 36. Essaïd Belkalem, 87. Mehmet Ekici, 90+4. Oleksandr Horjajinov (vl.) - 68. Volodymyr Homeňuk

Zdá se, že vláda Ersuna Yanala Trabzonsporu skutečně prospívá. Nástupce neúspěšného matadora Vahida Halilhodžiće zatím sbírá jeden úspěch za druhým; dnes jeho svěřenci dohrávali v deseti, přesto však udolali Metalist 3:1 a zajistili si postup do další fáze. Ukrajinský tým naopak prohrál i popáté za sebou..

Dlouho to vypadalo, že se body budou dělit, dvě branky v posledních 10 minutách však rozhodly. Yanal tak skvěle navázal na nečekaně jasnou ligovou výhru 3:0 na Galatasarayi, a ačkoliv jeho domácí debut nenabídl fanouškům otevřený, ofenzivní fotbal, jak je jeho dobrým zvykem, tři body se nakonec vybojovat přece jen podařilo. Skóre otevřel alžírský obránce Essaid Belkalem, Charkov však vyrovnal v 68. minutě prostřednictvím Volodymyra Homeňuka.

Utkání na Hüseiyn Avri Aker Stadyumu se rozjíždělo možná až překvapivě pomalu; během první půlhodiny se oba soupeři převážně oťukávali a bylo znát, že nikdo nechce udělat chybu. Poté však domácí udeřili - psala se 36. minuta, když Mehmet rozehrál přímý kop, s nímž si hostující brankář Oleksandr Horjajinov nedokázal poradit, trestuhodně podskočil centr a dovolil tak Belkalemovi pohodlně hlavičkovat do brány.

Yanal sice minulou sezonu dovedl Fenerbahce k domácímu titulu a je v Turecku považován za uznávanou autoritu, dnes to však po změně stran vypadalo, že se mu situace začíná trochu vymykat z rukou. Charkov zvýšil tempo a turecká defenziva pod tlakem jako by přestala existovat - Jajá měl spoustu času nabít do střelecké pozice Pavlu Rebenokovi. Tentokrát ještě hostující hráč mířil mimo, krátce nato však své zaváhání napravil, když přesným pasem našel skórujícího Homeňuka.

Pořádnou porci vrásek poté připravil domácím fanouškům zkušený stoper Carl Medjani, který se třináct minut před koncem poroučel ze hřiště; nakonec však výhra přece jen zůstala doma, o což se postaral muž zápasu Mehmet Ekici. Ve čtvrté minutě nastavení pak finální tečku za výsledkem napsal Sefa Yilmaz, jehož rána se odrazila od tyče a nešťastného Horjajinova přímo do sítě.

Více informací k zápasu

KSC Lokeren - Legia Varšava 1:0

27.11.2014 19:00

Góly: 7. Hans Vanaken

Velmi hořkou pachuť vítězství měli po skončení utkání fotbalisté Lokerenu. Ačkoli jedinou brankou Hanse Vanakena skolili suverénního lídra Legii Varšavu, k udržení šance na postup jim tři body nepomohly. Trabzonspor totiž doma skolil Metalist a zajistil si druhou postupovou příčku. Belgický celek končí ve skupině třetí.

Hostující celek měl o poznání menší motivaci, neboť z dvanácti body si překvapivě brzy pořídil vstupenku do jarních bojů Evropské ligy. Kouč Henning Berg tak mohl mírně zamíchat se sestavou a na lavičce například nechal sedět záložníka Michala Žyra. Domácí naopak nasadili nejsilnější možné složení.

A lépe si vstup do utkání nemohli ani naplánovat. Už v 7. minutě totiž Vanaken vyslal do šestnáctky nabíhajícího si Dutru, ten se svou přihrávku z levé strany, mířící na hranici malého vápna, skvěle počkal, a míč vrátil na svého spoluhráče, který z blízkosti bez problémů překonal slovenského gólmana Kuciaka.

Lokeren byl i nadále na hřišti lepším týmem a svůj náskok mohl o zhruba čtvrthodiny později navýšit. Nejprve zamířil těsně vedle De Pauw, o pár minut později chtěl překonat Kuciaka svou střelou z vápna Patosi, ale neuspěl. Pak zpoza šestnáctky napřáhl rovněž Dutra, ten už však prostor mezi třemi tyčemi netrefil.

Legia v prvním dějství zahrozila vlastně jen jednou jedinkrát. Brož z levé strany chtěl nacentrovat na zadní tyč a balón olízl jemně břevno, a když se míč poté ještě ocitl u nohou Jodlowiece, měli domácí pořádně nahnáno, avšak naštěstí pro ně zamířil Polákův pokus pouze na tribuny k divákům.

Ve druhém poločase se Tricolores podařilo těsný náskok udržet. Jenže snadnou práci rozhodně neměli. V 53. minutě byl ve velké možnosti Duda, který měl z blízkosti dost prostoru na to, aby skóroval, jenže poloprázdnou svatyni gólmana Copyho trestuhodně netrefil. O pár minut později také Rzežniczak mířil mimo.

Svěřenci Petera Maese již nebyli tak aktivní jako během úvodní pětačtyřicetiminutovky a spíše se soustředili, aby zbytečně neinkasovali. Blízko druhému gólu byl například Overmeire či De Pauw, ale prvně jmenovaný střílel vedle a druhý jmenovaný hlavičkoval jen nad. Ani urputná snaha Lokerenu ovšem ve finále nebyla nic platná.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Legia Varšava (POL)54015:212
2.Trabzonspor (TUR)53118:410
3.KSC Lokeren (BEL)52123:47
4.Metalist Charkov (UKR)50053:90

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (67)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Na YBB za 100€, spokojnost

Reagovat
Bayernista18

Mám ještě HCP na Spurs.

Reagovat
smazaný uživatel

Spurs ma uz tolko krat pri podavani sklamali, tak som si povedal, ze na nich uz vzivote nevsadim

Reagovat
popltak

Reagovat
smazaný uživatel

Wolsburg - Everton = Nejvetsi fraska co jsem za posedni dobu videl. Takhle nezaslouzenou vyhru dlouho nepamatuju. I kdyby dal wolfsburg 100 golu tak ten idiot piskne 100x offside.

Reagovat
Arne

Za to, jakým je před pěti lety dotlačili sudí k titulu, by si to zasluhovali zápas co zápas... A furt by to bylo málo.

Reagovat
db18

Ale góla dát mohli...

Reagovat
Arne

Jsi měl vsazeno?

Reagovat
db18

Jj Měl jsem +1,5g a na poslední chvíli to překlikl na oba gól (a teď to vidím tak, že druhý tiket mi odvaří Raffael a peníze na účtu mi vydrželi dva dny )

Reagovat
Arne

Tam máš taky +1,5? Já jen doufám, že Gladbach nebude trhat partu a taky prohraje, aby ta bilance byla fakt 0-0-6. Jsem pak zvědav, jak to budou německá média řešit.

Reagovat
db18

Tam jsem měl Raffaela Teď chybí Lamela ale v tom rozkouskovaným zápase se asi už netrefí

Reagovat
db18

Erik Lamela (Tottenham) obdržel přesný pas v pokutovém území a pokusil se prostřelit brankáře soupeře. Jeho pokus však postrádal potřebnou přesnost, a tak pouze proplachtil daleko od levé tyče. Míč se dostal mimo hrací plochu. Partizan bude rozehrávat odkopem od branky.

Reagovat
stas87

dneska som mal za 700 ze v skupine G padnu v oboch zapasoch minimalne 2 goly,cudujem sa ze to stihli uz v 83.minute minule kolo som cakal na gol do 95.minuty

Reagovat
db18

Mně dneska vyšla jen solo-sázka na to, že Hoarau dá gól ve střelcích mi chyběl Lamela a v zápasech gól VfL (a ve středu mi zas vyšel jen Ronaldo jelikož tipáč neměl kurs na Mandžukiće )

Reagovat
smazaný uživatel

??? První gól neuznaný nesprávně, ale druhý byl ofsajd, takže klid.

Reagovat
db18

Reagovat
db18

...ještě řekni, že ho dával Lord...

Reagovat
Zaschrona

Mel by jen acko, nicmene pak dal gol z ofsajdu jeste jeden, ten uz byl ale fakt ofsajd. Na goly z ofsajdu 3-1 pro Vlky.

Reagovat
Zaschrona

*Ve skutecnosti teda jen 2:1.

Reagovat
Zaschrona

Nesmysl, Wolfsburg sice mel ten gol a asi milion "sanci", ale nakonec taky mohli byt radi, ze nedostali i vic. Tak takticky naivni vykon jsem videl naposled... od Wolfsburgu v prvnim zapase.

Reagovat
smazaný uživatel

To by museli trefit branku ty kokot. Howard>>>Courtois

Reagovat
smazaný uživatel

Tak budem muset porazit mladé chlapce,to se dalo čekat

Reagovat
smazaný uživatel

bude remíza, to stačí

Reagovat
smazaný uživatel

Marin žije

Reagovat
db18

To, že se neprodávají vstupenky v den zápasu je snad nápad roku

Reagovat
Arne

To je taková hovadina, že to snad ani nemůže být pravda..

Reagovat
db18

Já nejdřív myslel, že to je jen nějaké "opatření" pro Spartu po událostech v Bratislavě, ale teď kvůli tomu stojí cca. 600 fanoušků Gladbachu před stadionem, který rozhodně není vyprodaný

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Slovan - to je válec

Reagovat
stas87

ako treba Metalist ale to uz nenapises..ty si fakt chudak ktoremu Slovensko muselo strasne ublizit,tak uz to vyklop co sa ti take stalo

Reagovat
smazaný uživatel

Metalist: skóre 3:9

Slovan: skóre 1:17

Reagovat
stas87

0 bodov obaja..Slovan akurat dostal co si zasluzi,hanba to je a nech si vsevedia z Bratislavy vyzeru pekne do dna celu skupinu

Reagovat
smazaný uživatel

no ale od metalistu se čeká čtvrtfinále a od slovanu se čeká tak 3. předkolo

Reagovat
smazaný uživatel

Myslim ze tento koment od neho smeruje predovsetkym k Slovanu, ktory bytostne neznasa ovela viac, nez napriklad Trnavu ci Zilinu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
off-olda

Pánové prosím Vás, můžete tohle vyplnit? Jen tam sleva do New Yorkeru tak kdo chcete, platí to zítra. http://newyorker.eu/black-friday/?p=v8Cruy7G Všem moc díky.

Reagovat
smazaný uživatel

Slovan dal gól a obránce YB mu pomohl jen "trošku"

Reagovat
smazaný uživatel

zajímavej pohárovej týden....4 zápasy Anglických klubů s Německýma......4 výhry Anglánů....skóre 12:2 !

Reagovat
REPLIKATOR

Wolfsburg

Reagovat
smazaný uživatel

st étienne tak to už si děláte prdel to přímo vybízí k plichtám v obou posledních zápasech. ale známe sázení, bude over a handicap

metalist to co se děje

Reagovat
REPLIKATOR

St. Etienne příště remízka s Dněprem a postup ze skupiny bez jediné výhry

Reagovat
stas87

Juvnetus so 6 remizami nakoniec nepostupil oni dokazali stratit vedenie 3:0 doma s Lechom a Rudnevs nadhernym golom v 90.vyrovnaval na 3:3

Reagovat
mayday

Feyenoord kdysi postoupil s 1 výhrou a 5 remízama, tu výhru urvali až v posledním zápase gólem v 85. minutě.

Reagovat
stas87

sezona? ten Lech je myslim sezona 2008/2009 co nie je tak davno

Reagovat
mayday

Ten gól dával Somalia, sezóna nějak 1999, 2000, 2001, tak nějak.

Reagovat
mayday

jo, sezóna 99/00

Reagovat
GarethBaleCZ

ten lech je 2010/2011

Reagovat
stas87

jaj,nj lebo v 2008ú2009 myslim Lech vypraskal treba kobylky 6:0,utok Lewa-Rengifo

Reagovat
REPLIKATOR
Reagovat
db18

Xhaka

https://vine.co/v/OnZhdgJJJrh

Akorát zase neměl daleko k tomu, aby se vykartoval...

Reagovat
mayday

Estoril se bude dohrávat celej zápas nebo jen poločas?

Reagovat
FCSL

poločas

Reagovat
FCSL

PSV last, budu čekat do zejtra a ještě na prohru Kéž by se to nedohrálo zase

Reagovat
mayday

já mám 02. Podle střel docela převaha.

Reagovat
Stiksxx

Hráli hrozně. Estoril o třídu lepší. Tahle pauza nám může jedině pomoct.

Reagovat
Nikikrew

Inac tento tyzden Anglicko vs Nemecko 4:0

Reagovat
smazaný uživatel

Prdlajs. Gladbach remizoval. Takze 5:1 Tak jako tak to nic nemeni, 3 tymy uz maji postup jisty, ty dalsi 2 ho maji ve svych rukou.

Reagovat
smazaný uživatel

jsem nevěděl, že ponorka postoupila do PL

Reagovat
smazaný uživatel

Anglický kluby hodně dobře Jenom Liverpool

Reagovat
smazaný uživatel

tak LFC hraje v lize o udržení a i přesto i po 5 zápasech ve skupině LM má šanci postoupit, to není špatný

Reagovat
smazaný uživatel

No ale stejně, furt je to bulharská liga. A hlavně ten způsob jakým remizovali...

Reagovat
Hokaido

Samir Handanovic saves 6th consecutive penalty for Inter Milan

Reagovat
smazaný uživatel

Gratulace Slovanu ke vstřelenému golu!

Reagovat
FORZAMILAN

Itálie tento týden 3-3-0 7:3.......paráda, forza calcio

Reagovat
DelPiero137

skoda AS a Tora

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele