finále
17.01.2021 21:00 CET
2 : 3
po prodloužení
(1:1, 2:2)

Reportáž

Bilbao vyhrálo Superpohár! V prodloužení otočilo utkání s Barcelonou

Bilbao je králem Superpoháru! V dramatickém utkání s Barcelonou se sice vedení přelévalo ze strany na stranu, ale prodloužení zvládli lépe Baskové. Barcelona skončila těsně pod vrcholem, prohrála 2:3

Finále Superpoháru nabízelo velmi atraktivní duel mezi baskickou pýchou z Bilbaa a Barcelonou. Ta je zatím v počtu vítězství nedostižná a pokud by dnešní duel vyhrála, ukořistila by tuto trofej už počtrnácté. Bilbao ale hodlalo Blaugranas pořádně potrápit a navíc s hráči jako Muniain, Williams nebo Raúl García nikdy nevíte, co se všechno může schumelit. Obecně právě kombinace mezi Muniainem a Williamsem byly cestou, kterou Athletic zcela evidentně hodlal jít.

Barcelona naopak spoléhala spíš na pomalejší a víc taktickou kombinační hru, s čímž ale Bilbao počítalo. Že by se oba týmy mohly v ofenzivních manévrech přetrhnout, to se tedy rozhodně říct nedalo. Tempo hry dokazovalo, že o této trofeji španělské kluby obecně nemívají valné mínění.

Až ve 26. minutě se poprvé stalo něco záživnějšího. Po krátké souhře u kraje vápna se do míče opřel Capa a jeho tvrdá rána zaplachtila jen těsně nad bránu! Jinak se dá s klidem říct, že na trávníku vládla nepřesnost. A to na obou stranách. A když už Bilbao udělalo třeba v rozehrávce chybu, Barcelona útok zazdila. Ani Messi neperlil tak jako dřív.

Jeho tvrdá rána ve 37. minutě prosvištěla asi půl metru nad bránou mladíka Simóna. Pět minut před koncem první půle už se Messi zúčastnil plodnějšího útoku. Po rozehrávce do pravé strany centroval Alba po zemi právě na Messiho, jehož pokus obrana Bilbaa zablokovala. Za ním však číhal Antoine Griezmann, který už dokázal hradbu těl propálit - 1:0.

Barcelona se ale z vedení neradovala dlouho. Neuplynulo ani 120 vteřin, když Bilbao srovnalo. Obrana Blaugranas se dopustila dvou chyb. Jednak nechala Williamse u vápna příliš volného, takže útočník mohl vymyslet a hlavně provést vskutku lahůdkový pas do místa přesně před Ter Stegenem. Tam si zaběhl Óscar de Marcos, dloubl míč pravačkou a německý brankář kapituloval!

Po změně stran se Lionel Messi dostal ke své oblíbené specialitě, standardní situaci. A protože se zeď rozestoupila jak vody Rudého moře před Mojžíšem, Simón měl velké štěstí, že míč proletěl těsně vedle tyče. O pár minut později Bilbao jásalo předčasně, protože po centru ze strany hlavičku Raúla Garcíi neuznal VAR pro ofsajd.

V další šanci se opět mihl Williams, jenže tentokrát svou šanci zahodil nepovedenou střelou. A přišel trest. Patnáct minut před koncem si totiž Griezmann pohlídal ofsajdovou linii, počkal na přesný centr od Alby a prostřelil Simóna.

Barcelona si možná myslela, že už má trofej v kapse. Jenže střídající útočník Asier Villalibre po pouhých osmi minutách na hřišti byl ve správnou chvíli na správném místě, aby usměrnil standardku ze strany přesně pod víko! Šlo se tedy do prodloužení. A v něm nastal další šok.

Po třech minutách totiž šestadvacetiletý střelec Iñaki Williams obešel na hraně vápna Griezmanna a míč nádherně zakroutil do sítě! Druhé prodloužení sice patřilo Barceloně, ale už to byla spíš křeč. Vše v závěru vygradovalo červenou kartou pro Messiho.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (437)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele