1. zápas
23.08.2012 22:30 CET
3 : 2
(0:0)

Reportáž

Barca přestřílela Real, o vítězi Superpoháru však rozhodnuto není

První utkání o španělský Superpohár vyznělo o něco málo lépe pro Barcelonu, která porazila na Nou Campu Real Madrid 3:2. Skóre sice otevřel hostující Ronaldo, okamžitě ale odpověděl Pedro, Messi pak proměnil penaltu a Xavi upravil na rozdíl dvou branek. Po hrubce Valdése však ještě stačil snížit Di María a ponechal Bílý balet ve hře.

Snad dvě nečekané záležitosti se odehrály v souvislosti s prvním Clásicem nové sezony ještě před samotným výkopem, a týkaly se pochopitelně sestav. V té domácí chyběla jediná letní posila, Jordi Alba, kterého na levé straně obranné linie nahradil Adriano. Taaktický mistr Mourinho zase neposlal na hřiště od první minuty Di Mariu, jenž se zřejmě po zranění stále necítil na celých devadesát minut, naopak šanci dostal Callejón.

Barcelona ale od úvodního hvizdu na trávníku zcela jasně dominovala, svého soupeře přitlačila na vlastní polovinu a do nějakých útočných akcí ho pouštěla jen občas. Přesto se v úvodu příliš nedostávala do přímého ohrožení Casillasovy branky, prvních patnáct minut se neslo v jakémsi poznávacím duchu. Pak už ale začal pomalu úřadovat Lionel Messi, jenže ze své první nadějně pozice zakončit nedokázal - skončil na zemi a pískáno nebylo. O chvíli později hledal Iniesta prudkým centrm ve vápně Alexise, jenže na něj byl balón příliš dlouhý.

V sedmnácté minutě se už na nemohoucnost najít optimální řešení pro finální přihrávku nemohl dívat stoper Piqué, a tak vypálil z velké dálky, ovšem přestože nemířil vůbec beznadějně, nakonec prostor mezi třemi tyčemi netrefil. Jen o další dvě minuty později připravil Alves míč Messimu, ten si ho ještě hodil kolem Ramose do výhodnějšího místa pro zakončení, jenže v něm neuspěl, i on branku minul. Do poločasu ještě pálili znovu Messi, Pedro a Xavi, ovšem do kabin se šlo za bezbrankového stavu.

Do druhé půle vstoupili Mourinhovi svěřenci přeci jen o něco aktivněji a alespoň v úvodu se nenechávali tak evidentně přehrávat. To však platilo jen do padesáté páté minuty, kdy od rohového praporku odcentroval Özil a nabíhající Cristiano Ronaldo hlavou otevřel skóre zápasu. V tu chvíli se obraz hry vrátil do podoby z úvodního dějství, ještě než to však stihl někdo postřehnout, bylo vyrovnáno. V padesáté sedmé minutě vykouzlil Mascherano geniální kolmý pas na rozběhnutého Pedra, jenž stál na hraně ofsajdu či možná o malý kousek v něm, a ten s klidem vyrovnal.

Messi pak mohl Barcelonu poslat do vedení, proti byl ale Casillas a fantastickým zákrokem vytěsnil merunu na roh. V osmašedesáté minutě vběhl do pokutového území Realu Iniesta, zasekl si míč kolem Ramose a byl zcela evidentně podražen - penalta. K její exekuci se samozřejmě postavil Lionel Messi a nezaváhal, Casillase poslal na opačnou stranu a ukončil tak své čtyřzápasové čekání na gól v Clásicu. Dvanáct minut před koncem to navíc pro svěřence Tita Vilanovy vypadalo ještě lépe, Iniesta nádherným slalomem překonal hned několik protihráčů, v ideální moment naservíroval finální pas Xavimu a ten zvýšil na 3:1.

Když pak Messi nevyužil šanci na další branku a na Casillase nevyzrál, snížil Real v osmdesáté páté minutě na konečných 3:2. Nutno říci, že Di Mariovu nabídl gól doslova jako na zlatém podnose barcelonský gólman Valdés, který tak dlouho zpracovával a vymýšlel, co s kulatým nesmyslem provede, až ho o něj připravil dotírající Argentinec a do prázdné svatyně pohodlně zasunul.

Barcelona tak přehrála Real 3:2 a nový kouč Tito Vilanova si připsal na své konto první vyhrané Clásico, před odvedou však v žádném případě není rozhodnuto. O trofej se bude hrát přesně za týden v Madridu, Realu přitom stačí k triumfu nejtěsnější vítězství 1:0.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (1152)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele