1. zápas
14.08.2011 22:00 CET
2 : 2
(1:2)

Reportáž

Real byl v krásném utkání Superpoháru lepší, trofeji je však blíže Barcelona

První utkání o Superpohár je za námi, Real v něm naprosto jednoznačně přehrál Barcelonu, jenže dal stejně gólů jako ona, a tak se zrodila remíza 2:2. Před středeční odvetou na Nou Campu tak je blíže zisku první trofeje sezony Barca...

Zatímco Real nastoupil v nejsilnější možné sestavě, když zranění jsou jen hráči širšího kádru, Josep Guardiola udělal v sestavě hned několik překvapivých tahů. Místo obvyklých jmen jako Pique, Puyol, Xavi, Busquets nebo Pedro naskočili z nejrůznějších důvodů Mascherano, Adriano, Keita, Thiago a Alexis, největší letní posila Blaugranas.

A podle přístupu k utkání to také v úvodu vypadalo, Real začal ve velkém tempu, ve středu pole ke svému soupeři rychle přistupoval a z toho plynuly i chyby v rozehrávce Barcelony, nejistě začal hlavně Thiago. V deváté minutě přišla i první obrovská příležitost domácích, po centru Ronalda hlavičkoval úplně sám před Valdésem Benzema, jenže hlavou netrefil míč ideálně, a tak dal gólmanovi hostujícího celku prostor pro krásný efektní zákrok.

Hned z následného rohového kopu zahrozil Ramos, ale branku netrefil. Ve dvanácté minutě přešel Real do rychlého přečíslení, Benzema ideálně načasoval přihrávku Özilovi, který tváří v tvář Valdésovi nezaváhal a poslal Real do vedení. Barcelona nebyla ve své kůži, dělala nevídanou spoustu chyb a Real tak měl logicky velkou územní převahu.

Ve třicáté šesté minutě však z ničeho nic udeřila Barca, do té doby neviditelný Messi našel na rohu šestnáctky Villu, ten si hodil míč na pravačku a střelou ze zákrytu Ramose vymetl pavučinky z levé šibenice Casillasovy svatyně. Vstřelená branka přecijen trochu oživila hru Barcelony, tempo však i nadále určoval spíš Real. A ještě do poločasu měl i tři slibné gólové možnosti, nejprve Ronaldo hledal finální přihrávkou Benzemu, proti tomu ovšem stihl zasáhnout Abidal, poté měl jednu gólovku Benzema, se zakončením ale váhal, a tak mu do něj skočil Mascherano a na závěr pálil Ronaldo nad.

V poslední minutě první půle Barca podruhé překvapivě udeřila. Na vlastní polovině chyboval v rozehrávce Khedira, balón přebral Messi, i s pomocí štěstí se prokousal až před Casillase a bezpečně ho překonal. Real byl v první půli jednoznačně lepší, přesto se do kabin šlo za stavu 1:2. I takové je El Clásico.

I do druhého dějství vstoupili Merengues ve velkém stylu, v padesáté čtvrté minutě dokonce přišlo i zasloužené vyrovnání. Rohový kop z levé strany ještě Real nedokázal zužitkovat, míč ve vápně ovšem udržel Pepe, přiťukl ho proti noze Xabi Alonsovi, jehož přízemní rána zapadla přesně k levé tyči Valdésovy branky. Barcelonský brankář pak vyrobil obrovskou chybu, když podskočil Alonsův centr, naštěstí pro hosty Ramos odkrytou branku netrefil.

V pětašedesáté minutě měl Real další obrovskou šanci, po dobré kombinaci poblíž pokutového území našel Özil úplně volného Ronalda, ten však z voleje netrefil ideálně a Valdés tak jeho střelu vyrazil. Real svého soupeře drtil, další dvě dobré možnosti měl Ronaldo, jednou ale ze standardní situace netrefil vzdálenější růžek, podruhé míč tečoval Mascherano jen do boční sítě.

Dvacet minut před koncem našel Özil dokonalým centrem mezi oba stopery Barcelony hlavu Benzemy, ten však trefil jen prosto, ve kterém se vyskytoval Víctor Valdés. Sedm minut před koncem normální hrací doby cpal balón do šestnáctky střídající Callejón a domácí se dožadovali penalty po zákroku Valdése na Ronalda, píšťalka sudího Teixeiry Vitienese zůstala němá.

Poslední šanci zápasu měl Alexis, toho ale vychytal Casillas a více se toho již na stadionu Santiaga Bernabeua nestalo. Real v úžasném zápase remízoval s Barcelonou 2:2, ta tak je první trofeji sezony o něco blíže. Odveta je naplánována na středu jednu hodinu před půlnocí na Nou Campu v Barceloně. Nezbývá než doufat, že i odveta bude podobně zajímavá. Lepší souboj si Španělsko na úvod přát nemohlo.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (1585)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele