1. zápas
16.08.2009 22:00 CET
1 : 2
(1:0)

Reportáž

Barcelona vyhrála v Bilbau a má na dosah Superpohár

Barcelona loni triumfovala hned ve třech soutěžích, nyní má nakročeno k zisku první trofeje v sezoně 2009/2010. Katalánský klub i bez několika hvězd dokázal otočit úvodní duel španělského Superpoháru na stadionu San Mames a domů si odvezl výhru 2:1...

Barceloně chyběli Messi, Ibrahimovič a Iniesta, v základní sestavě se tak podle očekávání objevil Bojan a právě on se postaral o první vážný moment zápasu. Ve čtvrté minutě dostal od obránců Athleticu až příliš prostoru na střelu a jeho dělovku z 25 metrů Iraizoz konečky prstů vytáhl na břevno. Domácí brankář měl hodně i poté a nutno říci, že si jí řidělal sám. Na začátku všeho byl jeho špatný odhad dlouhého míče, který místo kontroly pohledem chtěl chytit a Barceloně daroval rohový kop. Bilbao standardní situaci ubránit dokázalo jenom částečně, k odraženému míči se totiž dostal Daniel Alves a jeho projektil ze třiceti metrů vytáhl Iraizoz fantastickým zákrokem ze šibenice na další roh.

V další šanci neuspěl Xavi, přesně seřízená mířidla po něm neměl ani Bojan. Athletic začal zápas hodně ustrašeně, posledních patnáct minut první půle ale patřilo jemu. Mohlo za to aktivní napadání, díky němuž neměli Barcelonští příliš času na rozehrávku a snadno přicházeli o míče. První varování směrem ke katalánské obraně přišlo ve 32. minutě, to se do centru Iraoly opřel Ocio a jeho rána prosvištěla těsně nad břevnem.

O další vzrušení se pak postaral De Marcos, ten se rozhodl zakončit protiútok lobem z dobrých 35 metrů a Valdes měl co dělat, aby míč vytěsnil na roh. Ten Barcelona ještě ubránila, těsně před odchodem do kabin ovšem přece jenom inkasovala. De Marcos dostal míč na levém křídle, snadno obešel Piqueho a zakončil. Valdes by si s jeho původní střelou poradil, kdyby se jí ovšem nesnažil zablokovat kapitán Puyol, po jehož teči se Valdes už natahoval marně - 1:0.

Začátek druhé půle se podobal prvním třiceti minutám z poločasu prvního. Athletic se opět soustředil především na obranu, dovolil Barceloně kombinovat a v 59. minutě přišel trest. Z levé strany centroval Keita a míč proletěl až na zadní tyč k Pedrovi. Ten se neukvapil, přistrčil pod sebe Xavimu a španělský záložník ze značky pokutového kopu neomyslně poslal míč do protipohybu Iraizoze - 1:1.

Barcelona se s vyrovnáním neuspokojila a nadále praktikovala svou hru, která přinesla další ovoce o devět minut později. A znovu u toho byli Xavi a Pedro. Druhý jmenovaný dostal přihrávku od Xaviho do středu hřiště, rychlým pohybem se zbavil bránícího hráče a následně napálil míč k tyči - 1:2.

Bilbao tak potřebovalo vrhnout síly do útoku, nějakou větší šanci si ovšem nevypracovalo. Naoak mohlo ještě několikrát inkasovat. Přesně nemířili Pique a Keita, další jedovku Daniela Alvese pak vytáhl Iraizoz na břevno.

Autor: Tomáš Pavlík / sportinglife.com

Komentáře (24)

Přidat komentář
berger321

0:1

Reagovat
Xavi

Konečně už je to tady.

Athlétic v přípravě nic moc a to včetně Evropské ligy, Barca bez porážky, ale s absencemi.

Tip: 1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Řezalo se to pěkně, obzvlášť Dani ALvés má spoustu novejch kamarádů...

Reagovat
smazaný uživatel

Bilbao to otočí.

Reagovat
smazaný uživatel

Puyol, Xavi, Keita, Pedro

Tak to byla pohoda. Kdyby Xavi dal tu tutovku, mohlo to být o dost veselejší. Bylo znát, že je to první zápas. V odvetě by měl místo Henryho hrát na křídle Jeffren či Iniesta.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Já už si připadám s tebou a tvým vztahem k Henrymu jak v jiném světě. Zkouším to, ale asi si nezvyknu. Připadá mi to, jako můj bývalý náhled na v. Bommela - též jsem ho neměl rád a psal to skoro do každýho příspěvku.

Ale k věci - Henry hrál samozřejmě dobře, žádná hitparáda, ale patřil k tomu lepšímu z naší strany

Reagovat
smazaný uživatel

Když kouknu, jak ho hodnotí média, tak i dle toho byl jeden z nejhorších.

Reagovat
smazaný uživatel

proč mi to děláš? Kvůli tobě jsem si zapnul goal.com a hned tam na mě vyskočilo, že se Barca zajímá o Vidiče (výborný stoper, ale prostě bych ještě počkal, jak se mu bude dařit dlouhodoběji, to zaprvé a zadruhé - Sir Alex není žádnej blbec a jsem si jist, že by ho neprodal, nebo možná prodal, ale stáhl by Joana z kůže ...) a Rieru (jako hráč není špatný a já ho mám rád, ale když už koupit křídlo za příští rok odcházejícího Henryho, tak už někoho pořádného. Tohle by bylo polovičaté řešení). Nemám sílu dál hledat

Reagovat
smazaný uživatel

Co se stoperů týče, tak plně věřím Muniesovi a Fontasovi. Škoda, že nezůstal Botia, ten mi přišel tak ideálně důrazný. A na křídlo máme taky několik nadějných mladíků, ale doufám, že příští rok už vyjde Ribery nebo Silva.

Hodnocení Henryho: 5 - 6 - 6,5 - 5 ...když budu brát průměr, tak je na tom nejhůř ze všech, co byli v základu.

Reagovat
smazaný uživatel

prostě tomu novináři nerozumí ( )

Nevím - dle mě zahrál dobře - podílel se na vypracování gólovky Xaviho, měl druhou asistenci u gólu Xaviho, pár úniků se mu tam povedlo, bránil (opakoval bych se). Jen pro představu by mě zajímalo, kolik měl Pedro, protože jestli více, tak už tomu vážně nerozumím

Reagovat
smazaný uživatel

Pedro měl 7 - 7 - 7 - 6,5

Reagovat
smazaný uživatel

nechápu. První půlku byl nulový, zbytečný, totálně na nic. Druhou nebyl o nic lepší, ale dal krásný gól a na další nahrál, tak to asi proto ty známky. Nakonec - útočník je od toho, aby byl produktivní. To on byl. Je to hodně krátkozraké hodnocení, ale co už

Reagovat
smazaný uživatel

Henry se mi také herně líbil společně s Abidalem a Pedrem nejméně.

Reagovat
smazaný uživatel

líbil? Nejméně? To je protimluv, ale myslím,ž e tam má být NElíbil

Reagovat
herbage

To máš jako na přehlídce modelek, taky se ti některá líbí nejméně

Reagovat
smazaný uživatel

a jo, člověče, už jsem to pochopil

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

já si tam mezi slova "líbil" a "společně" vložil čárku. Pak to nedávalo smysl

Reagovat
smazaný uživatel

a jen bych dodal, že je úspěch, že si hráči včera nepřivodili nějaké zranění. Přecejenom se to mlelo i na vkus San Mamés moc a moc. Doufejme, že na Nou Campu už se budou Baskové více ovládat

Reagovat
smazaný uživatel

No to nevím, přeci jen budou muset dohánět. Tam by bylo nejlepší jim dát jeden hned v úvodu a pak už by se to v poklidu dohrávalo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Teoreticky to ustrazia, ale kazdy Bask bude bojovatako o zivot ako som si u nich uz zvykol

Reagovat
smazaný uživatel

Domáca úloha splnená na jednotku. Doma verím, že si to v kľude postrážime.

Dodnes nechápem ako sme mohli zaplatiť za Abidala okolo 20 mil., Piquému to tiež teda dneska nevyšlo.

Najviac sa mi páčil Keitič, čo on toho dnes vybojoval v strede poľa (Rozhodca mu odpísakl offsajd, ktorý nebol ale aj tak nedal, čo by mal.)

Prvý ostrý zápas a ešte vonku sme zvládli bez troch kľúčových hráčov veľmi dobre. Pedro znova ukázal, že je lepšou alternatívou na krídlo ako Hleb.

Gólparáda odchovancov stále pokračuje.

V zápase sa mi najviac páčilo 35 min. pressing a konečne to skúšame aj z diaľky, dnes z toho boli dve brvná a jeden gól len tak ďalej.

Do zápasu nastúpilo 6 odchovancov a zápas dohralo dokoca sedem

PS: Začiatok sezóny nemohol začať lepšie.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele