semifinále - 1. zápasy
07.02.2024 21:30 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Oslavy hráčů Athleticu (© AFP)

Bilbao poprvé v historii vyloupilo Estadio Metropolitano a přiblížilo se k postupu

Athletic zvítězil v prvním semifinálovém duelu Copa del Rey na hřišti Atlétika Madrid 1:0. O důležité výhře Basků rozhodl v první půli úspěšný penaltový exekutor Álex Berenguer, jenž zároveň prolomil prokletí svého týmu na Estadio Metropolitano, když zde zvítězil až na sedmý pokus. Los Colchoneros si tak výrazně zkomplikovali cestu do finálového souboje, v němž se představili naposledy v roce 2013.

Atlético prošlo do semifinále přes Sevillu gólem Memphise Depaye, jenž se asistencí podílel i na nedávné vyrovnávací brance v ligovém derby proti Realu. Bilbao se na postup mezi čtyři nejlepší nadřelo o poznání více, když Barcelonu skolilo až v prodloužení. Proti Los Colchoneros šli Baskové v roli mírného outsidera, jelikož na Estadio Metropolitano dosud nezvítězili.

Svěřenci Diega Simeoneho si před zaplněnými tribunami mohli vypracovat pohodlný náskok už v úvodní desetiminutovce. Hosté se ovšem jejich atakům ubránili a podařilo se jim herně vyrovnat namotivovaným Madriďanům. Bilbao bylo za svou snahu po právu odměněno. Poté, co Reinildo Mandava velmi nevybíravým způsobem fauloval útočícího protihráče, rozhodčí nařídil pokutový kop. Penaltu s ledovým klidem proměnil Álex Berenguer. K vyrovnání měli před pauzou blízko Antoine Griezmann a Depay, brankář hostů však zůstal neprůstřelný.

Na hřišti se po změně stran množily nedovolené zákroky, což výrazně rozkouskovalo hru. To vyhovoval spíše Baskům, protože domácí i nadále platili za lepší celek, ale chyběla jim potřebná kvalita v poslední třetině hřiště. Velice blízko vyrovnání byl v 69. minutě Samuel Lino, když zkoušel technickým pokusem obstřelit brankáře hostí. Naneštěstí pro Atléty však mířil mimo. Kvalitní výkon Los Colchoneros byl ve velké míře poznamenán nervozitou a nevraživostí, které na hřišti hrály první housle.

Bilbao tak poprvé na Estadio Metropolitano zvítězilo a vypracovalo si důležitý náskok do odvety. Tu odehraje před vlastními fanoušky 29. února.

Autor: Livesport.cz / Jaroslav Junek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele