čtvrtfinále
25.01.2023 21:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Ousmane Dembélé (© AFP)

Semifinále domácího poháru Barceloně vystřelil Dembélé

Čtvrtfinálové boje sto dvacátého prvního ročníku Španělského poháru otevřely ve středu večer týmy Barcelony a Realu Sociedad. Xaviho svěřenci, v současnosti okupující první místo v tabulce LaLigy, vstoupili do zápasu na svém domácím stadionu jako favorité a od začátku si šli tvrdě za vítězstvím. To jim zařídil jediným přesným zásahem v utkání Ousmane Dembélé.

Počáteční oťukávání obou celků netrvalo příliš dlouho, do první gólové příležitosti se po devíti minutách dostali domácí. Ter Stegen rozehrál dlouhý míč na pravou stranu, kde se k němu dostal Dembélé a upaloval směrem k šestnáctce hostů. Svou přesnou přihrávkou našel nohu Lewandowského, jehož rána ale byla zblokována.

Zápas rozhodně nenudil a Blaugranas během prvních dvaceti minut neustále stupňovali tlak. To vyústilo v nebezpečné zakončení de Jonga pomocí skluzu, které ale těsně minulo levou tyč Remirovy svatyně. O deset minut později se předvedli také bílo-modří, jmenovitě Kubo, který se prezentoval parádní pumelicí. Ta ale doputovala do břevna.

Klíčový okamžik pro hosty přišel na řadu přibližně pět minut před pauzou. Brais Méndez nešetrně došlápl na kotník Busquetse a rozhodčí jej po intervenci VARu zcela správně vyloučil. Domácí tak čekala minimálně celá druhá půle o deseti.

Na využití přesilovky nemuseli Katalánci čekat dlouho. V padesáté druhé minutě si to do vápna namířil rychlý Dembélé a v momentě, kdy všichni, včetně gólmana Remira, očekávali přihrávku pod sebe, rozhodl se francouzský křídelník vystřelit na bližší tyč. Remiro si na míč sice sáhl, vytěsnit jej mimo tři tyče už nicméně nedokázal.

Obrovskou šanci na srovnání měl v šedesáté deváté minutě Sørloth. Takefusa Kubo jej nádherným pasem nalezl osamoceného na zadní tyči, norský útočník však nabízenou příležitostí pohrdnul. Branku přestřelil přibližně o metr, střela mu totiž vůbec nesedla.

Taktovku utkání pak na nějakou dobu převzali zase barcelonští hráči. Po přihrávce Dembélého napálil břevno Gavi, o chvíli později mohl zase rozhodnout Lewandowski, proti jeho hlavičce se ale zaskvěl Alex Remiro.

A tak dostali hosté z Baskicka poslední šanci na srovnání. Tu po hrubce ter Stegena nevyužil Navarra, který na německého brankáře postupoval zcela sám, jenže jej nedokázal obstřelit, takže se vítěz z roku 2020 se soutěží rozloučil. Naopak Barcelona prošla dál a může i nadále snít o rekordním dvaatřicátém zisku druhé nejprestižnější španělské trofeje.

Autor: Filip Vítek / onlajny.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
Naseroslosos23

3:0

Reagovat
dextroza_m

Socky hraji dopredu, mohl by to byt zabavny zapas. 5:2

Reagovat
Pharrell

No zase 1:0. Jak s Getafe no.

Reagovat
celeb

tak tak zas aspon sme hrali viac nez polcas presilovku a nevypadli sme ako proti Frankfurtu. Sice sme sockam dopriali zopar goloviek v oslabeni a jednu aj v predlzeni, ale ideme jednoznacne spravnym smerom. Mat na kazdej pozicii neporovnatelne kvalitnejsieho/drahsieho hraca a ono sa to potom tou individualnou kvalitou nejak uhra. Ved nemozes mat vsetko, kvalitneho trenera schopneho nastudovat supera, pripravit viacero alternativnych scenarov vyvoja zapasu a reakcii na ne, ty to hlavne nepotrebujes, ked mas experta na zostrih travnika s bratom ako hlavnym asistentom, lebo kto je lepsi ako brat? Nepotrebujes zabijat cas robit par rokov asistenta v top lige top trenerovi ako Arteta napr? Ved naco!? Strata casu! 2 roky v Katarskej lige nedokaze tromfnut nikto a nic! Najlepsi experience pre trenera TOP klubu s TOP ambiciami a TOP spendigom.

Apon vidiet, ze klub je riadeny profesionalne.

Reagovat
celeb

Ako ked clovek vidi, co za kvalitu ma Xavi k dispozicii, ako uz len samotny Dembele tiahne tuto sezonu, Pedri, Gavi, Balde, Araujo, Kounde, Frenkie, Lewa, pomaly sa vracajuci Fati (ten pod Xavim totalne hori).

Toto ked clovek porovna napr. s kadrom Arsenalu ... alebo teda radsej nie. Preco sa tento kader zabija pod Xavim ... mi absolutne rozum neberie.

Reagovat
smazaný uživatel

tobě slušně jeblo

Reagovat
celeb

tak ked to ide od teba, tak mam stale nadej

Ako ty hodnotis nasu hru pod Xavim? Ja vidim jedno dobre EC a inak biedu hranu s famoznymi hracmi. A som velmi zvedavy na EL, minule to nas genialny trener nejak nejak nezvladol, napriek tomu, ze sme hrali v 1. zapase presilovku ... Ale zas tie miliardy investovane Frankturtom do kadra sa museli nejak prejavit. Keby sme my mali tolko penazi na nakupy ... tak sa Xaviho trenerska genialita urcite ukaze.

Reagovat
dextroza_m

Tak jako hra úplně nejlepší není, ale uvědom si, že zálohu nám hrají dorostenci. Oni proste potřebují ještě něco k dozrání. Další sezona bude lepší, tedy herně.

Reagovat
celeb

dorastenci

ti dorastenci su uz teraz jedni z najlepsich zaloznikov co behaju po Europskych travnikoch. Mbappe ma tolko co Pedri. Problem nie je v nich, ale v ich trenerovi.

Ak sme investovali tolko do kadra (kedze sa ZRAZU zistilo, ze si nemozme dovolit niekolko sezon bez uspechov), tak co tam robia bratia Hernandezovci ?!?

Mame cas niekolko rokov na to, aby sa zistilo, ci z nich vyrastu aspon priemerni treneri? Alebo sa zozenie kvalitny trener, ktory je schopny zanalyzovat supera, pripravit herny plan s alternativami pri roznych scenaroch vyvoja, vyuzit nase silne stranky a mitigovat nase slabiny?

Alebo len tranvikara, ktory sa bude spoliehat, ze Dembele, Pedri, ... nieco vymyslia a ze v zadu to TerStegen v zaveroch zapasov nejak uhaluzi a superi, ktori si VZDY vedia v zaveroch zapasov vypracovat top golove situacie to snad zas utopia zlym zakoncem, a pod?

Ak chceme TOP squad a vysledky ihned, ze sme ochotni siahnut na buduce zisky a este prehlbovat dlh, tak bezpodmienecne potrebujeme aj TOP trenera, nie zabijat cas s Xavim. Toto vsio a myslim, ze by to malo byt jasne aj bez vysvetlovania.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele