čtvrtfinále - odvety
25.01.2012 22:00 CET
2 : 2
(2:0)

Reportáž

Barcelona se v odvětě s Realem nadřela, nakonec ale postupuje

To byl ale boj! Barcelona nakonec remízovala s Realem Madrid v odvetě čtvrtfinále španělského poháru 2:2 a postupuje mezi nejlepší čtyři týmy soutěže. Do kabin se přitom šlo za dvoubrankového vedení domácích, když se trefili Pedro a Alves, Real však po přestávce dokázal vyrovnat zásluhou branek Ronalda a Benzemy a od postupu jej dělila jediná trefa.

Domácí nastoupili v očekávané sestavě, oproti nejsilnějšímu možnému složení jen nahradil v brance Valdése Pinto. I tento tah se však dal očekávat, jelikož náhradní gólman Blaugranas nastupuje do všech utkání Copa del Rey. Od první minuty tedy vyběhla na trávník ta stejná jedenáctka, která vybojovala vítězství na stadionu Santiago Bernabéu. To základní soupiska Realu přinesla několik zajímavých a nečekaných rošád. Podstatnou informací byl start Pepeho, jenž nakonec tak trochu nepochopitelně nedostal trest za šlápnutí na Lionela Messiho, a tak i dnes nastoupil od začátku. José Mourinho připravil poměrně ofenzivní sestavu, místo tří defenzivních záložníků dnes nastoupili jen dva, vpředu tak zaměstnávala obranu Barcy hned čtveřice hráčů.

A Bílý balet na svého soupeře vlétl ve velkém stylu, i přesto, že rozehrávku obstarali domácí, dostal se Real už po deseti vteřinách do obrovské příležitosti. Chyby v obraně Barcelony využil Higuaín, sám před Pintem ale selhal a poslal míč mimo tři tyče. Zahodil tak možnost vstřelit nejrychlejší branku v historii El Clásica a překonat tak rekord Karima Benzemy z letošní sezony. A ve třetí minutě mohl opět skórovat Higuain, to si naběhl na přesný centr Xabiho Alonsa, jenže zblízka nastřelil Pinta.

Hosté začali skvěle, další střelu si připsal Ronaldo, jenže levačkou minul. Domácí zazlobili dvěma kolmými přihrávkami na Alexise, toho však jednou zradilo zpracování, podruhé zase až příliš ochotně upadl po souboji s Ramosem. Hrál se skvělý fotbal v úžasném tempu, Kaká rozdal balón doleva Ronaldovi, jeho další pokus levačkou ale Pinto dokázal vyrazit.

Po čtvrthodině hry se dostal do přečíslení dvou na jednoho Fábregas, finální přihrávku na Messiho ale nezvládl, akci zbrzdil a argentinský útočník tak pálil z těžké pozice mimo. Následovala chvilka klidu, tu však nevídanou střelou ukončil Mesut Özil. Ten z ničeho nic napřáhl ze třiceti metrů a trefil spojnici břevna a tyče, míč se pak odrazil jen na brankovou čáru. O dvě minuty později vyrobil obrovskou hrubku v rozehrávce Pinto, Higuain ale střílel z úhlu a domácího brankáře nepřekonal.

Ve čtyřicáté třetí minutě utekl s míčem přilepeným na kopačce středem hřiště Messi, v ideální chvíli geniálně našel uličkou úplně volného Pedra, který střelou na přední tyč z prvního dotyku překonal bezmocného Casillase. Na hřišti se přiostřilo, jednou ostře fauloval také Messi, jenž si užil odplatu Pepemu, za což ho domácí fanoušci znovu oslavovali. Nervy však začali ztrácet hlavně hosté a za jeden z faulů na barcelonskou desítku přišel druhý trest. Xavi ze standardní situace trefil jen zeď, balón se ovšem odrazil proti noze Danimu Alvesovi, jehož nechytatelná bomba skončila přesně v šibenici. Casillas si tak ani neměl šanci sáhnout na míč, přesto Real prohrával o poločase 0:2, i když byl aktivnější. Po přestávce tedy k postupu potřeboval vstřelit hned tři branky.

Úvod druhého dějství se nesl v duchu barcelonské exhibice, Blaugranas v poklidu kombinovali ve středu pole a zápas si vyloženě užívali. Jenže přišly komplikace, a to dost výrazné. Nejprve s osmašedesáté minutě vyslal Özil skvělým pasem vpřed Ronalda, ten naznačil střelu, položil si Pinta a trefou do odkryté branky snížil. A o čtyři minuty později vystihl Callejón předvídatelnou rozehrávku Alvese, Benzema si tak mohl obhodit Puyola a bez problémů skórovat.

Rozhodnout mohl na druhé straně Messi, jeho pokus z volného přímého kopu ale břevno Casillasovy svatyně těsně přeletěl. Barca se v závěru nechala přitlačit, stále ale hrozila díky Messiho rychlosti, po jeho další individuální akci ale Casillas znovu nemusel zasahovat. V osmdesáté deváté minutě se situace pro Bílý balet ještě více zkomplikovala, stoper Ramos totiž v souboji položil ruku do obličeje Busquetse a po druhé žluté kartě byl velmi přísně vyloučen.

Definitivní pojistku barcelonského postupu mohl přidat Pedro, hlavou ovšem trefil jen přesný střed branky. Nervózní závěr zápasu už další gól nepřinesl, Barcelona tak nakonec vybojovala s Realem remízu 2:2 a po výhře v prvním duelu postupuje do semifinále Copa del Rey.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (1449)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele