finále
25.05.2012 22:00 CET
0 : 3
(0:3)

Reportáž

Barcelona přehrála Athletic a opanovala Copu del Rey

Po neúspěších v ligové soutěži i Lize mistrů si Barcelona spravila chuť a opanovala Copu del Rey. V dnešním finále hraném na madridském stadionu Vicenteho Calderóna katalánský klub porazil po famózním nástupu Athletic Club 3:0 a může slavit historicky šestadvacátý triumf v této soutěži...

Oba dva týmy za sebou mají velice rozporuplnou sezónu. Barcelona dlouho bojovala o triumf v domácí lize i Lize mistrů, ale vítězství nakonec neobhájila ani v jednom případě. S týmem se navíc loučí i trenér Pep Guardiola, a tak v katalánském týmu nastává nová éra pod taktovkou trenéra Vilanovy. Athletic Club sice dokráčel až do finále Evropské ligy, kde podlehl Atléticu Madrid, ale tento velký úspěch byl pro změnu kompenzován nezdarem v lize, kde tým zůstal až za pohárovými příčkami. Z toho důvodu si oba soupeři brousili zuby právě na vítězství v Copa del Rey.

Hned v první minutě se dostal do dobré příležitosti Messi, který se snažil zpoza pokutového území poslat míč k levé tyči, ale nakonec mířil o kousek vedle a bránu minul. Hned v další minutě Pedro zprostřed pokutového území pálil, ale jeho střela byla ztečována do zámezí. Z následného pokutového kopu již ovšem vzešel první gól, když se Pedro ocitl ve zcela stejné situaci a tentokrát mu nikdo nestál v cestě.

Ve 14. minutě Messi udělal kličku Aurtenetxovi a technickou střelou se zpoza pokutového území pokusil obstřelit brankáře Iraizoze. Ten byl ale připravený a dobrou ránu vyrazil na roh, z kterého tentokrát žádný gól nepadl. O šest minut později Barcelona přidala druhý gól, pod který se podepsal kdo jiný než Lionel Messi. Andrés Iniesta parádně načasoval přihrávku mezi obránci do pokutového území, kam si již nabíhal argentinský útočník a ten poslal míč nechytatelně pod břevno.

Ve 25. minutě přidali barcelonští třetí gól. Xavi přiťukl na hranici pokutového území míč Pedrovi a ten poslal míč dokonale k levé tyči, takže na něj Iraizoz nemohl dosáhnout.

Athletic se dostal k první střele na bránu až o minutu později, ale brankář Pinto byl připravený a míč vyrazil. Hned z protiútoku mohl zahrozit Messi, když v obraně vytvořil obrovskou hrubku Amorebieta, ale střela nejproduktivnějšího hráče letošního ročníku ligy nebyla dostatečně důrazná na to, aby z ní mohl být gól. Na druhé straně se pak domácí dožadovali odpískání penalty, když se v pokutovém území po kontaktu s Gerardem Piquém skácel k zemi útočník Fernando Llorente, ale rozhodčí zůstal v klidu a nic nezapískal.

Těsně před koncem prvního poločasu po pravé straně upláchl mladý Muniain, který si již v hodně ostrém úhlu všiml, že je brankář Pinto hodně z brány, a tak zkusil přímo zakončit. Náhradní brankář Barcelony se musel hodně natahovat, aby míč vytáhl alespoň na rohový kop. Z toho pak zahrozil hlavou Llorente, ale skóre se už do konce první půle neměnilo.

Šest minut po začátku druhé půle mohl Athletic snížit, když Muniain dostal na svoji kopačku přesnou dlouhou kolmici a všiml si, že je Pinto hodně daleko od své brány. Zvolil proto přehození brankáře hostí, ale jeho míč dopadl těsně vedle levé tyče.

V 57. minutě se zrodil bleskový útok, které u Barcelony nejsou až tak často k vidění. Míč vyvezl hluboko za polovinu Piqué a předal ho rozběhlému Montoyovi, který následně centroval do pokutového území. Alexis se položil do hlavičky, ale jeho pokus neměl gólové parametry. Montoya poté kolmicí vyzýval svého spoluhráče ještě jednou, ale tentokrát byla přihrávka příliš prudká a Iraizoz ji skryl v náručí.

V následující desetiminutovce se do několika větších šancí dostaly oba týmy, ale ani jeden nedokázal přesně zakončit. Nejblíže ke gólu měl v 70. minutě Messi, který od dělící čáry prošel postupně kolem pěti soupeřů a jeho následnou střelu z ostrého úhlu vyrážel na poslední chvíli Iraizoz špičkou své nohy.

V 87. minutě vybídl Messi Fábregase, ale ten trochu delší přihrávku před bránu nestihl doběhnout dříve, než míč celým objemem opustil hrací plochu. O minutu později se již v pokutovém území k míči dostal, ale první dotek s míčem nebyl nejlepší a jeden z obránců zažehnal nebezpečí.

V druhém poločase se tak fanoušci gólu nedočkali, což znamená, že letošní Copu del Rey vyhrála Barcelona, která tak na trůnu nahradila loňského vítěze Real Madrid.

Autor: Jan Michálek / soccernet.com, goal.com

Komentáře (360)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele