Mistrovství světa klubů FIFA - Mistrovství světa klubů

finále
20.12.2015 11:30 CET
0 : 3
(0:1)

Reportáž

Barcelona zdolala River Plate 3:0 a vyhrála MS klubů

Barcelona potvrdila úlohu favorita v souobji proti argentinskému River Plate a po snadném vítězství 3:0 se stala vítězem MS klubů v japonské Jokohamě. Oproti utkání s čínským Kuang-čou už nastoupil hvězdný Lionel Messi, který vsítil úvodní gól proti týmu z jeho rodné země, v základní sestavě se objevil také Brazilec Neymar.

Ústřední postavou tohoto turnaje se stal Uruguayec Luis Suárez, který ke třem zásahům v semifinále přidal dva góly ve finále. Vítěz Ligy mistrů byl lepší od samého začátku, tvořil hru a bavil diváky pohlednými akcemi. Už ve 12. minutě mohl otevřít skóre tohoto duelu Messi. Ten dostal nádhernou přihrávku do pokutového území na hranici ofsajdu, přehodil si balón na druhou nohu a tvrdě vypálil. Skvělý zákrok předvedl gólman Barovero, který famózním zásahem jednoruč vytěsnil míč do strany.

Messi byl vidět i v nadcházejících minutách a do další příležitosti se dostal po půlhodině hry. Argentinský reprezentant nádherně obstřelil zeď z přímého volného kopu ze střední vzdálenosti a míč se snášel k pravé tyčce, kapitán Barovero ho krkolomně odvrátil na rohový kop. Nicméně barcelonský drahokam přeci jen otevřel skóre ve 36. minutě. Po centru Daniho Alvese z pravého křídla hlavičkoval před branku Neymar, Messi si míč zpracoval a následně jej uklidil kolem bezmocného gólmana River Plate. Favorizovaný celek mohl navýšit své vedení v nastavení úvodního dějství.

Po hezké přízemní kombinaci se dostal k míči Suárez, jenže v dobré palebné pozici zamířil mimo. Barcelona pojistila své vedení necelých pět minut po přestávce. Busquets vyslal krásný pas za obranu na rozběhnutého Suáreze, který prošel až do pokutového území a vypálil z dvanácti metrů. Brankář Barovero si sice na balón sáhl, nicméně ten nakonec přeci jen skončil v síti. Po hodině hry se mohl do listiny střelců zapsat taktéž Neymar.

Ten vypálil z nějakých pětadvaceti metrů a jeho tvrdý pokus šel o decimetry nad. V 68. minutě definitivně rozhodl uruguayský ostrostřelec a na turnaji v Japonsku vsítil svůj pátý gól. Vytříbenou techniku ukázal Neymar, který z čáry pokutového území odcentoval z kroku z levé strany a našel přímo hlavu Suáreze. Ten zamířil ke vzdálenější tyči a brankář argentinského týmu zůstal jen zkoprněle stát.

Od této chvíle Barcelona zvolnila a River Plate dvakrát zahrozil v závěrečné čtvrthodině. V 77. minutě musel zasahovat brankář Bravo proti hlavičce z deseti metrů a odvrátil míč nad břevno, o devět minut později dokázal zlikvidovat i nebezpečnou ránu z hranice šestnáctky. Katalánský velkoklub tak získal svou třetí trofej na Mistrovství světa klubů a nutno podotknout, že tentokráte vskutku neměl žádnou konkurenci.

Autor: Viktor Sandev / fifa.com

Komentáře (401)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele